Víc než desetina lidí si půjčuje rizikově, zjistil průzkum

Kateřina Hovorková | rubrika: Aktuality | 30. 11. 2023
Víc než desetina lidí si půjčuje rizikově, zjistil průzkum

Zdroj: Shutterstock

Více než desetina lidí (11 procent) v Česku se zadlužuje výrazně problematicky. Oproti loňsku se situace mírně zhoršila, a to o jeden procentní bod. Ukázal to Index rizikového zadlužování České bankovní asociace (ČBA). 

Index hodnotí rizikové chování na škále od nuly do devíti bodů. Rizikový spotřebitel je podle něj ten, který získá čtyři až devět bodů. 

Člověk, který je ochotný krýt splátky další půjčkou, dostane dva rizikové body. Stejně tak dva body si přičte ten, který platební neschopnost chce řešit další půjčkou. Dva body dostane také člověk, kdo aktuálně splácí tři a více půjček. Jedním bodem je ohodnocen klient, který si půjčí i při dlouhodobém nedostatku financí, a také ten, který si půjčí na běžnou spotřebu nebo na zábavu. Jeden bod patří i dlužníkovi, který si půjčí u nebankovní společnosti, aniž by si zjistil, zda má licenci České národní banky. 

Mezi rizikové dlužníky patří zejména lidé ve věku mezi 36 až 44 lety, více muži a lidé s nižším vzděláním. Nejzodpovědněji se naopak chovají mladí do 26 let a senioři s maturitou nebo vyšším vzděláním. 

Základem pro index je listopadový průzkum agentury Ipsos na reprezentativním vzorku tisícovky obyvatel České republiky ve věku 18–79 let. 

Lidé, kteří mají půjčku, ji nejčastěji (34 %) využili na pořízení automobilu či motocyklu. Více než čtvrtina lidí (27 %) si půjčila na rekonstrukci bytu. Následují spotřební elektronika (26 %), bílé elektro (25 %) a vybavení bytu (23 %).

Patnáct procent lidí si půjčilo na splacení jiného úvěru a třináct procent na běžnou spotřebu. 

Jak vybrat nejvýhodnější půjčku? Snadno!

Srovnáme parametry včetně sazeb a najdeme tu nejvýhodnější a nejtransparentnější půjčku. Ať konsolidujete, či hledáte novou.

„Naprostá většina lidí si uvědomuje, že půjčovat si na umoření jiné splátky není příliš zodpovědné chování. Na druhou stranu někteří cítí, že by se do takové situace mohli někdy dostat,“ říká Michal Straka z agentury Ipsos.

„Pozitivní zprávou v tomto kontextu je alespoň to, že by primárně situaci chtěli řešit se svou bankou spíše než s někým, kdo by jejich problémy mohl ještě více prohloubit,“ dodává Straka.

Výrazně přibylo lidí, kteří se úvěrovému riziku vyhýbají. Jejich podíl stoupl oproti loňsku z 33 na 42 procent. Češi si skoro v 60 procentech nejčastěji půjčují od bank, které jejich schopnost splácet prověřují. Ve srovnání s loňskem lidí využívajících služeb bank přibylo o pět procentních bodů.

„To je samo o sobě dobrá zpráva především z pohledu relativně nízkého rizika, protože z hlediska klienta jde o velmi obezřetný postup. Viditelně také roste jistý optimismus, když stoupá procento lidí, kteří vyjadřují přesvědčení o tom, že své půjčky jsou schopni bez výkyvů splácet,“ říká Filip Hanzlík, hlavní právník bankovní asociace. 

Na druhém místě je půjčka od příbuzných, kterou by využilo skoro 30 procent dotázaných, což je oproti loňsku desetiprocentní nárůst. Ve větší míře by ji využili mladí lidé ve věku 18 až 26 let. 

Na třetím místě jsou s 27 procenty splátkové společnosti, u kterých si nejčastěji půjčují lidé ve věku 45 až 53 let. Patnáct procent lidí si půjčilo přímo od prodejce zboží, osm procent u leasingové společnosti a dalších osm procent u jiné finanční společnosti.  

Když už musíte...

Zdroj: Shutterstock

Kolik zaplatíte, když si na rok půjčíte 50 tisíc korun? To zjišťoval Index odpovědného úvěrování od neziskové organizace Člověk v tísni. Porovnal třicet nabídek od bank i nebank.

Půjčí vám 50 tisíc, za rok chtějí 180. Žebříček radí, na koho si dát pozor

„Vnímám jako problém to, že dost velká skupina lidí si při sjednávání půjček s nebankovními společnostmi vůbec neověřuje, zda má taková společnost příslušnou licenci od České národní banky. Míra rizika v takových případech znatelně roste a dlužník se pak snadno může dostat do velmi nepříjemné situace,“ míní Hanzlík. 

Jako důvody, proč si půjčit jinde než u banky, lidé uvádějí jednoduchost a rychlost vyřízení a nižší úrok. 

Buď dvacet tisíc nebo půl milionu

Celková hodnota půjček je nejčastěji buď do dvaceti tisíc korun, nebo naopak půl milionu korun (bez hypotečních úvěrů). Nejčastějším důvodem je nedostatek hotovosti (62 %). Následuje neochota čekat a šetřit (20 %), případně neschopnost našetřit dostatek financí (15 %).

„Zjistili jsme, že 14 procent populace žije od výplaty k výplatě a není schopno nic ušetřit. Jedna třetina Čechů pak ušetří měsíčně ze svých příjmů pouze stovky korun,“ uvedl Straka. 

Zkušenosti s půjčkou má 79 procent lidí. Nejčastěji používají nákup na splátky, kontokorent a spotřebitelské úvěry a půjčky. Kontokorent využívají zejména na běžné nákupy (43 %) nebo jako rezervu (33 %). S nákupem placeným kreditní kartou má pak zkušenost 28 procent dotázaných. Nejčastěji ji využívají jako rezervu (63 %) nebo na běžné nákupy (12 %). 

V příštím roce si chce půjčit kolem osmi procent lidí. Čtvrtina z nich prý bude potřebovat od 100 do 200 tisíc korun. Nejčastěji chtějí půjčené peníze využít na rekonstrukci bytu. Za bezpečné procento výše měsíční splátky považuje většina Čechů do 20 % příjmů.  

Celkový objem úvěrů domácností se ke konci září zvýšil o pět miliard na dva biliony a 225 miliard korun, přičemž podíl těch nevýkonných je zhruba 28,9 miliardy korun, tedy 1,2 %. Na této úrovni je od loňského června. U hypoték je tento podíl 0,6 %. Tato hodnota se nezměnila od května 2022.

Kateřina Hovorková

Autor článku Kateřina Hovorková

Na Peníze.cz se věnuje hlavně osobním financím a trhu práce. V médiích pracuje od 90. let. Začínala v České tiskové agentuře, později prošla redakcemi MF Dnes, iDnes, pracovala v Hospodářských novinách a na webu Aktuálně.cz.... Další články autora.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Půjčil i těm, kdo nemohli splácet. Profi Credit dostal pokutu od ČNB

23. 4. 2024 | Petr Kučera | 2 komentáře

Půjčil i těm, kdo nemohli splácet. Profi Credit dostal pokutu od ČNB

Česká národní banka dala pokutu čtyři miliony korun společnosti Profi Credit Czech, poskytovateli spotřebitelských úvěrů pod názvy Pojištěná půjčka a Razdva půjčka.

Kdy je půjčka neplatná? Soudy řeší, jak moc velká chyba vadí

3. 4. 2024 | František Nonnemann

Kdy je půjčka neplatná? Soudy řeší, jak moc velká chyba vadí

Než vám půjčí, musí banka nebo úvěrová společnost prověřit, jestli dokážete splácet. Když při tom udělá chybu, může být smlouva prohlášená za neplatnou. Záleží ale na tom, jestli jde... celý článek

Rychlejší oddlužení má zpoždění. Kdo si polepší a kdo pohorší?

6. 2. 2024 | Kateřina Hovorková

Rychlejší oddlužení má zpoždění. Kdo si polepší a kdo pohorší?

Novela insolvenčního zákona má snadněji oddlužit lidi v exekuci. Česko ji mělo schválit už v létě 2021, jenže stále není jasná její konečná podoba. Napovědět může únorové jednání sněmovny.... celý článek

Finanční produkty roku 2023. Výsledky soutěže webu Finparáda

30. 1. 2024 | Finparáda | 2 komentáře

Finanční produkty roku 2023. Výsledky soutěže webu Finparáda

Hledáte nejlepší bankovní účet, spoření, pojištění nebo třeba hypotéku? Inspiraci můžete najít ve výsledcích 13. ročníku soutěže Finanční produkt roku. Tu pořádá analytická společnost... celý článek

Levnější půjčky, horší spoření. ČNB snižuje úrokové sazby

21. 12. 2023 | Petr Kučera

Levnější půjčky, horší spoření. ČNB snižuje úrokové sazby

Bankovní rada České národní banky na svém dnešním jednání rozhodla o snížení úrokových sazeb o 0,25 procentního bodu počínaje 22. prosincem. Pro snížení hlasovalo všech sedm členů rady. celý článek

Partners Financial Services