Co je to kontokorent?

PR článek | rubrika: PR Článek | 11. 9. 2018
Nevycházíte s výplatou? Opozdily se vám nějaké příjmy z podnikání? To s kontokorentem nemusí být žádný problém. Podívejte se na to, jaký bankovní produkt se za tímto označením ukrývá a jaké jsou jeho základní vlastnosti. Dost možná zjistíte, že by se vám jeho pořízení také vyplatilo.
Co je to kontokorent?

Stálá finanční rezerva

Přirovnání „dlouhý jako týden před výplatou“ se nepoužívá náhodou. Čekání na příchozí platby dokáže být nekonečné a v neposlední řadě velmi nepříjemné. Časový nesoulad příjmů a výdajů dokáže pořádně zkomplikovat život a včasné placení všech závazků. Naštěstí existuje řešení.

Kontokorent nebo také kontokorentní úvěr představuje povolené přečerpání účtu. Tento produkt je poskytován k běžnému účtu a povoluje vám čerpat peníze, i když na účtu aktuálně žádné nemáte. Jak je to možné? Zjednodušeně vám banka půjčí a dovolí vám jít do minusu v rámci schváleného limitu. Kontokorent můžete chápat jako rezervu, díky které budete platit všechny účty včas.

Jaké jsou podmínky kontokorentu?

Pokud vás kontokorent zaujal, počítejte s tím, že každá banka má pro jeho schválení jiná pravidla. V prví řadě se jedná o pravidelné a dostatečné příjmy. Na základě toho, kolik peněz měsíčně dorazí k vám na účet, banka nastaví úvěrový limit. Ten bývá maximálně dvojnásobkem až trojnásobkem čistého příjmu. Proces schválení je zpravidla rychlejší u banky, která má o vás historicky dostatek informací a záznamů.

Vždy si předem zkontrolujte poplatky za sjednání, úroky z vyčerpané části a další podmínky. Splátky se u většiny bank strhávají automaticky. Zároveň se informujte o tom, jak často za rok musíte být na účtu v plusu. Skvělým tipem je nastavení limitu kontokorentu do výše vašeho pravidelného příjmu. Díky tomu s příchozí výplatou kontokorent splatíte.

Někdy se vyplatí kreditka

Dluh se u kontokorentního úvěru úročí nižší sazbou než u kreditek. Nevýhodou je absence bezúročného období. Co z toho vyplývá? U menších částek na krátké období se jednoznačně vyplatí kreditní karta. Většina bank nabízí 45 až 55 dní na splacení bez navýšení. U kontokorentu se vám dluh bude úročit vždy. Dalším rozdílem jsou různé bonusy. U karty jsou běžné věrnostní a partnerské programy pro platby u obchodníků. Příkladem je získání kreditů na nákup v konkrétním internetovém obchodě, vracení několika procent z nákupu nebo balíček pojištění.

Rizikem u kreditních karet jsou vysoké úroky a poplatky při zanedbání povinnosti vše splatit v bezúročném období. Během čerpání peněz z karty vždy mějte přehled a kontrolu nad budoucími možnostmi splácení. Utracené peníze vás jinak doženou a vy se můžete dostat do dluhové pasti. Během překlenutí nepříznivého období do další výplaty zbytečně neutrácejte. Kreditka by měla sloužit pouze na nejnutnější výdaje.

Kontokorent pro podnikatele?

Do problémů s finančními toky se mohlo dostat nejen jednotlivci, ale také společnosti, které například čekají na platby neuhrazených faktur za odvedené služby. I pro ně existuje řešení, které je v principu velmi podobné kontokorentu. Revolvingový úvěr představuje účelový úvěr, který není vázaný na běžný účet. Finanční prostředky z něj firma může čerpat opakovaně, a to především na pohledávky a zásoby. Možnost opakovaného čerpání i v době splácení úvěru patří mezi jedny z největších výhod revolvingového úvěru. Na opačné straně se nachází vyšší poplatky a vysoké úroky z prodlení.

Hodí se, ale pozor

Sjednání kontokorentu k vašemu účtu je dobrý nápad, pokud se ho skutečně chystáte pravidelně využívat na to, k čemu má primárně sloužit. Ve všech ostatních případech je čerpání do minusu rizikem a důvodem k tomu, abyste si vše předem pořádně propočítali.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

0
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Hypotéky zlevňují méně než sazba ČNB. Banky nechtějí delší fixace

5. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ | 2 komentáře

Hypotéky zlevňují méně než sazba ČNB. Banky nechtějí delší fixace

Česká národní banka snížila 20. března dvoutýdenní repo sazbu o pět desetin procentního bodu na 5,75 % p. a., ale úroky hypoték až tak výrazně neklesly. Průměrná nabídková sazba hypoték... celý článek

Podvody s falešnými fakturami se množí. Ale projde jich minimum

4. 4. 2024 | Hynek Just

Podvody s falešnými fakturami se množí. Ale projde jich minimum

Jak to funguje? „Dodavatel se většinou pokusí vystavit podvodnou fakturu nebo se cizí člověk vydává za odběratele a pak se obrátí na nás, jestli jsme schopni zakázku financovat,“ popisuje... celý článek

Kdy je půjčka neplatná? Soudy řeší, jak moc velká chyba vadí

3. 4. 2024 | František Nonnemann

Kdy je půjčka neplatná? Soudy řeší, jak moc velká chyba vadí

Než vám půjčí, musí banka nebo úvěrová společnost prověřit, jestli dokážete splácet. Když při tom udělá chybu, může být smlouva prohlášená za neplatnou. Záleží ale na tom, jestli jde... celý článek

Levnější hypotéky? Banky vysvětlují, proč teď nesníží úroky

22. 3. 2024 | Olga Skalková

Levnější hypotéky? Banky vysvětlují, proč teď nesníží úroky

Cenu hypoték ovlivňuje především cena dlouhodobých zdrojů a nikoli základní sazba ČNB, připomínají bankéři. Brzdou je také snadná možnost předčasného splacení.

ČNB dál snižuje sazby. Stejným tempem jako minule

20. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

ČNB dál snižuje sazby. Stejným tempem jako minule

Bankovní rada České národní banky na svém dnešním jednání rozhodla o snížení úrokových sazeb o 0,5 procentního bodu na 5,75 procenta počínaje 21. březnem. Jde o nejnižší hodnotu od... celý článek

Partners Financial Services