Osobní bankrot: Žádáme o oddlužení. Krok za krokem

Petra Dlouhá | rubrika: Jak na to | 24. 8. 2015 | 4 komentáře
Pětiletá cesta z pekla. Kdo se na ní vydá, ať čeká výmoly. Půjde se těžko a dlouho. Na konci ale přijde restart: zbytek dluhů se odmaže, začínáte s čistým štítem, od nuly. Jak o oddlužení žádat, jak na něj dosáhnout? Poradíme. Krok za krokem.
Osobní bankrot: Žádáme o oddlužení. Krok za krokem

Vězíte po pás v dluzích, exekutor za zády, dluhy bují, sotva zbývá na živobytí a rozumnou cestu k uhrazení nevidíte… Je tu ještě poslední šance: požádat soud, aby vás oddlužil. Zní to sladce. Ve skutečnosti se budete oddlužovat sami, hořce a bolavě. Pravidla jsou tvrdá; pokud soud oddlužení vůbec povolí. Ale motivaci nejspíš najdete: když splníte podmínky a umoříte během pěti let alespoň třetinu dluhů, zbytek bude jednou pro vždy zapomenut, odpuštěn. Pět let budete živořit, ale bez stresu: exekuce se stopne, vymahači si dají pohov.

Ale popořádku.

Propočtěte, jestli máte šanci

Dřív než začnete podnikat další kroky, propočtěte, jestli mají smysl. Soud povolí vyhlášení osobního bankrotu (čili oddlužení) pouze člověku, který je schopen splatit v průběhu pěti let alespoň třetinu závazků. Chce to stálý příjem. Jestli jste se do prekérní situace dostali kvůli jedinému dluhu, na oddlužení šanci nemáte. Pravidla říkají, že je třeba mít závazky nejméně ke dvěma věřitelům a být v prodlení se splácením víc než třicet dní.

Poradna při finanční tísni

Zdarma.

Odborné poradenství pro dlužníky v exekuci, vystavené právnímu i mimosoudnímu vymáhání, zpracování návrhu na osobní bankrot, konzultace před půjčkou a mnoho dalšího. 

Pobočka Poradny při finanční tísni na Peníze.cz

Nechejte si poradit. Ale pozor, od koho

Jestli orientační propočet ukázal, že byste mohli být schopni během pěti let aspoň třicet procent dluhů pokrýt, je čas začít uvažovat o podání návrhu na oddlužení. Jestli nechcete pohořet na formální chybě, vyplatí se nechat si pomoct od profesionála. Jen pozor, ve kterých vodách lovíte. Společnostmi, které slibují, že člověka nadobro zbaví dluhů, se to v Česku jen hemží – schválně, kolik se jich nabídne hned tady pod článkem. Jejich služby ale můžou vyjít draho a na cestě ke dnu poslat už tak zbídačeného chudáka ještě o pár pater níž. Navíc: jen hlupák platí za věc, kterou může dostat zadarmo. Dost možná i v lepší kvalitě. Funguje celá řada neziskových organizací a bezplatných občanských poraden, kde s vámi žádost o oddlužení sepíší a fundovaně poradí. Na jednu ze solidních odkazujeme v boxu vpravo.

Jak a kde se o oddlužení žádá

Návrh na povolení oddlužení je třeba podat ke krajskému soudu (má zároveň úlohu soudu insolvenčního), příslušnému podle místa bydliště – na formuláři, který nabízíme ke stažení z pohodlí domova, stačí kliknout v boxu. Tiskopis podrobně vymezuje, co všechno uvést a jaké přílohy přiložit. V návrhu na oddlužení osvětlíte, jak jste se do dluhové pasti dostali a přiznáte všechny dluhy a závazky.

Manželé mohou žádat o oddlužení společně, v jednom formuláři. Osobním bankrotem může teoreticky projít pouze jeden, v reálu to ale dělá paseku. Jestli dluhy vznikly v době manželství, jste za ně beztak odpovědní oba. Když návrh na oddlužení podáte společně, vyhnete se dalším soudům a exekucím namířeným proti druhému z vás.

Co musí obsahovat návrh na oddlužení

  • označení dlužníka a osob oprávněných za něho jednat,
  • údaje o očekávaných příjmech v následujících pěti letech,
  • údaje o příjmech za poslední tři roky,
  • návrh způsobu oddlužení nebo sdělení, že dlužník takový návrh nevznáší,
  • seznam majetku a seznam závazků, popřípadě prohlášení o změnách, ke kterým v mezidobí došlo v porovnání se seznamy, které v insolvenčním řízení již dříve předložil,
  • listiny dokládající údaje o příjmech dlužníka za poslední tři roky,
  • písemný souhlas nezajištěného věřitele, který se s dlužníkem dohodl, že hodnota plnění, které při oddlužení obdrží, bude nižší než 30 procent jeho pohledávky.

Pokud váš návrh na oddlužení neobsahuje všechny náležitosti, soud vás informuje a dá šanci na nápravu. Máte na ni ovšem nanejvýš sedm dní. Když požadované náležitosti včas nedodáte, soud žádost automaticky zamítne.

Návrh podaný. Co teď

Krajský soud během několika hodin vyhodnotí, jestli jste návrh na oddlužení podali (formálně) správně a vydá vyhlášku o insolvenčním řízení, kterou uveřejní v insolvenčním rejstříku a na úřední desce soudu. A dlužník si může na chvíli odfrknout. V průběhu insolvenčního řízení nemůže dojít k provedení exekuce, i když je nařízena. Exekutoři i věřitelé musí přestat vymáhat mimo insolvenční řízení. Když nakonec soud oddlužení zamítne, exekuce a vymáhání se znovu rozbíhají.

Soud může návrh na oddlužení odmítnout, když ho ani po výzvě k nápravě řádně nedoplníte – například nedodáte všechny podklady. Případně když vyhodnotí, že nebudete mít dost peněz na splacení alespoň třiceti procent závazků během pěti let. Nebo když usoudí, je návrh nepoctivý.

Soud dá zelenou. Dál rozhodují věřitelé

Jakmile soud na oddlužení kývne, přihlašují se věřitelé se svými pohledávkami. Mají na to třicet dnů od chvíle, kdy soud insolvenčnímu návrhu vyhoví a rozhodne o úpadku dlužníka. Můžou to ale udělat už dřív – jakmile se rozběhne insolvenční řízení.

Nakonec se uskuteční takzvaná schůze věřitelů, na které se rozhodne, jakou formou bude oddlužení probíhat. Věřitelé o tom hlasují. Možnosti jsou dvě: splátkový kalendář nebo zpeněžení majetkové podstaty (tedy prodej majetku dlužníka). Když na schůzi žádný věřitel nedorazí nebo se nevyjádří, rozhodne o způsobu oddlužení soud.

V praxi je podstatně častější varianta číslo jedna: splátky. Jak vypadají v praxi?

Probíhají v režii insolvenčního správce vybraného soudem. Zadlužený člověk, procházející oddlužením, si ho ovšem musí platit. Na kolik insolvenční správce přijde, se dozvíte v kalkulačce níž.

A pozor: Soud může už v úvodu oddlužení nařídit, abyste zaplatili zálohu na insolvenční řízení – maximálně padesát tisíc. V praxi většinou soudci zálohu snižují, aby bylo v silách dlužníka ji uhradit. Spolehnout se na to ale nemůžete:

A ze kterých příjmů vám bude v průběhu oddlužení pod dohledem insolvenčního správce ukrajováno? Kromě platu a mzdy budou postiženy i všechny druhy důchodů, mateřská, rodičovská, příspěvek na bydlení, stipendia nebo dary. Z příjmů vám každý měsíc zbude jen nezabavitelná částka na živobytí (tvoří ji nezabavitelné minimum a jistá část mzdy).

Jestli si chcete spočítat, kolik vám měsíčně zůstane na život, vyzkoušejte naši kalkulačku osobního bankrotu. Ukáže i to, jestli máte šanci, že vám soud oddlužení povolí, a kolik budete platit insolvenčnímu správci.

Kalkulačka – podmínky insolvence 2024

+

Další kalkulačky

Anketa

Dlužíte?

Bída a povinnosti

Během pětiletého procesu oddlužení má dlužník spoustu povinností, které jsou vyjmenovány v § 412 odst. 1 insolvenčního zákona. Především musí vydělávat, a když je nezaměstnaný, snažit se příjem sehnat. Když mění zaměstnání nebo se stěhuje, musí informovat insolvenčního správce, insolvenční soud a věřitelský výbor. Když v průběhu oddlužení přijdete k penězům – a je fuk, jestli dědictvím po tetičce z Ameriky nebo výhrou ve sportce, máte povinnost to insolvenčnímu správci nahlásit a peníze použít na splátku dluhů. Když příjem zatajíte a insolvenční správce na to přijde, soud oddlužení okamžitě zarazí. Totéž se stane, když část dluhů nepřiznáte nebo se budete dál zadlužovat.

Závěrem připomínáme, že jakmile pokryjete třetinu dluhů, splácení nekončí. Smyslem oddlužení je zaplatit během pěti let maximum. Třetina tvoří jen nejnižší přípustnou hranici. Pokud se tedy věřitelé svých nároků dobrovolně nevzdají… Ale to už jsme na cestě do říše pohádek. 

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+58
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 4 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Exekuce v kostce. Je exekuce státem posvěcená lichva?

12. 8. 2015 | Ondřej Vokál | 23 komentářů

Exekuce v kostce. Je exekuce státem posvěcená lichva?

Internet je plný článků, blogů a diskuzních příspěvků, které se věnují ochraně a postavení dlužníka. Trochu se v nich pozapomíná, že každá mince má rub a líc a každý dlužník svého věřitele.... celý článek

Exekuce dostanou pevný scénář. A kvůli nízkému dluhu už vám dům neseberou

18. 5. 2015 | Petra Dlouhá | 27 komentářů

Exekuce dostanou pevný scénář. A kvůli nízkému dluhu už vám dům neseberou

Tonete v dluzích a děsíte se, kdy přijde exekutor účtovat? Poslanci schválili novelu, která zadluženým (trochu) ušetří nervy. Exekuce budou předvídatelnější; exekutor bude muset postupovat... celý článek

Ministerstvo spravedlnosti chystá pro dlužníky účty chráněné před exekutory

30. 3. 2015 | Petra Dlouhá | 28 komentářů

Ministerstvo spravedlnosti chystá pro dlužníky účty chráněné před exekutory

Aliance proti dluhům usiluje o vznik účtů chráněných před exekutorem. Ministerstvo spravedlnosti na návrh slyší. Podoba účtu by mohla vycházet z německého vzoru, takzvaného P-konta.... celý článek

Věřitel jásá, dlužník brečí. Exekutor bere víc. Nezabavitelná částka v roce 2015

10. 3. 2015 | Petra Dlouhá | 10 komentářů

Věřitel jásá, dlužník brečí. Exekutor bere víc. Nezabavitelná částka v roce 2015

Nezabavitelná částka – tedy suma, kterou vám exekutor, kdyby čert na koze jezdil, z příjmů sebrat nesmí, je od ledna nižší. Věřitel zaplesá; jeho nároky se budou uspokojovat rychleji.... celý článek

Jak (ne)vybírat oddlužovací společnost

4. 3. 2013 | Petra Dusová | 3 komentáře

Jak (ne)vybírat oddlužovací společnost

Poslední dobou roste velmi znepokojivým tempem počet lidí ve finanční tísni. Úvahu o tom, zda za to může krize, nebo zda si za to mohou lidé sami, nechám být a tentokrát se podíváme... celý článek

Partners Financial Services