Insolvence pro každého: Přihlášení pohledávky

Jiří Lojda | rubrika: Seriál | 2. 12. 2014 | 6 komentářů
Nepřihlásili jste svou pohledávku vůči dlužníkovi, hned jak začalo insolvenční řízení, a čekali jste, až o jeho úpadku rozhodne soud? Po kladném soudním rozhodnutí o insolvenčním návrhu, už ale není na co čekat. Jak na to?
Insolvence pro každého: Přihlášení pohledávky

Od okamžiku, kdy je zahájené insolvenční řízení, nemůžete kvůli své pohledávce dlužníka žalovat. Pokud chcete své peníze vidět, musíte se o ně řádně přihlásit. A to už od začátku insolvenčního řízení. Přihlásit pohledávky musíte, i když už jste je uplatnili u soudu, potřeba je přihlásit i pohledávky vykonatelné, dokonce i ty, které jste nechali vymáhat výkonem rozhodnutí nebo exekucí. Přihlásit se může dokonce i pohledávka, která ještě není splatná nebo je vázaná na podmínku.

Pokud máte štěstí, že na vás dlužník nezapomněl a uvedl vás v seznamu svých závazků, může vás to hřát u srdce, ale i tak musíte pohledávku přihlásit. Zkrátka a dobře nestačí, že se k vám dlužník hlásí.

Pohledávku lze přihlásit pouze na předepsaném formuláři. Co všechno se musí v přihlášce uvést, to stanoví paragraf 174 insolvenčního zákona, co k ní pak přiložit, to se dočteme v paragrafu 177 insolvenčního zákona. Formulář přihlášky najdete vpravo v boxu. Pamatujte na to, že přihláška pohledávky včetně příloh se podává ve dvojím provedení.

Pokud jste náhodou byli předčasně kreativní, formulář jste nevyužili a sepsali přihlášku po svém, není všem dnům konec. Insolvenční správce vás vyzve, abyste „vadu napravili“, a stanoví k nápravě lhůtu. A ani lempl, který ji nevyužije, ještě nemusí mít smůlu. Insolvenční správce totiž musí i „vadnou“ pohledávku předložit insolvenčnímu soudu k rozhodnutí, že se k ní (ne)přihlíží – podrobněji se k tomu dostaneme v příštím díle seriálu.

Dokud je čas

Může se samozřejmě stát, že soud dojde k závěru, že dlužník v úpadku není. Pokud si tedy chceme počkat, jak to u soudu dopadne, abychom se případně nenamáhali zbytečně – budiž, to je na každém. Jen pamatujte, že když soud insolvenčnímu návrhu vyhoví a rozhodne o úpadku dlužníka, stanoví taky lhůtu k přihlášení pohledávek. Tato lhůta je 30 dní, pokud se má úpadek řešit oddlužením, v ostatních případech pak máme na podání přihlášky dva měsíce. A pozor: kdo přihlášku podá pozdě, má v insolvenčním řízení jednoduše smůlu. Můžete sice zkusit namítat, že lhůta k podání přihlášek byla nepřiměřeně krátká a že to ohrozilo naše právo na spravedlivý proces, ale soud nejspíše namítne, že přihlášku jste mohli podávat už od zahájení insolvenčního řízení, že času bylo dost.

Jak bývá obvyklé, přihláška nemusí být poslední den lhůty nezbytně u soudu, pokud ji pošlete poštou, stačí, když na ní bude razítko se správným datem. Dejte ale pozor, abyste si byli jistí, že ji posíláte na ten pravý insolvenční soud: když ji podáte u jiného soudu, postoupí ji sice tomu pravému, ale pohledávka se má za přihlášenou až v okamžiku, kdy k insolvenčnímu soudu dojde – a to už může být pozdě. Dokonce může být i hůř: pokud pohledávku nepodáte včas, začne u ní zase běžet promlčecí lhůta.

Anketa

Platíte dluhy včas?

Kolik nám to vlastně dluží

V přihlášce musí být mimo jiné vyčíslena výše pohledávky. Jenže určit, kolik nám dlužník přesně visí, nemusí být snadné, zvlášť když musíme vyčíslit i pohledávky nepeněžité a na českou měnu musíme převést pohledávky v měně cizí. Pohledávky v cizí měně se vyčíslují podle středového kurzu České národní banky vyhlášeného v den splatnosti, pokud pohledávka v okamžiku podání přihlášky ještě splatná není, použije se kurz vyhlášený pro den podání. Další podrobnosti vypisuje paragraf 175 insolvenčního zákona.

Obecně lze říct, že člověk by neměl mít příliš velké oči. Neplatí, že do přihlášky něco napíšeme a buď to půjde, nebo ne. Narazit můžete v takzvaném přezkumném řízení. Pokud v průběhu takového řízení vyjde najevo, že jste pohledávku nadsadili o víc než 50 procent, k pohledávce se nebude přihlížet, a co je ještě horší: soud může uložit, abyste ve prospěch majetkové podstaty zaplatili částku až do výše té, o kterou jste pohledávku nadcenili. Tento postup se neuplatní v případě, že zjištění výše pohledávky záviselo na znaleckém posudku nebo úvaze soudu. Pokud by věřitel podobným způsobem přehnaně ocenil zajištění pohledávky, ztratil by nárok na uspokojení své pohledávky ze zajištění. Nevyplácí se rovněž uvádět lepší pořadí na uspokojení ze zajištění, než jaké nám ve skutečnosti náleží.

Věřitel může sice ve výše uvedených případech situaci zachránit, uznat, že udělal chybu a vzít zpět část pohledávky nebo práva na uspokojení ze zajištění účinně. K tomu se ale bude přihlížet jen tehdy, pokud jste na základě vadně vyčíslené pohledávky neučinili v řízení úkon, který zhoršil nebo i jen mohl zhoršit postavení jiného věřitele.


Pohledávku jsme tedy přihlásili, vyhráno ale stále nemáme. Bude to ještě boj. V příštím díle dojde na zmiňované přezkumné řízení.

Půjčka na půjčku?

Chcete zkusit půjčit si na půjčku? Refinancování se může vyplatit, uvažte ale, jestli je to zrovna případ nabídky, kterou máte právě před sebou. Naše kalkulačka refinancování úvěru vám s tím spolehlivě pomůže.

Kalkulačka refinancování půjček

Původní půjčka

měsíců
měsíc
rok

Nová půjčka

měsíců
%

nebo

%

Další kalkulačky

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+12
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 6 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

25. 3. 2016 21:43, Antonina32

Dobrý den, co se stane když se do 30 dnů nepřihlásí žádný věřitele.

+14
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

4. 1. 2016 19:53, Novotný Martin

Dobrý den.Podle vašeho příspěvku soudím že máte dočinění s insolvenčními soudy.Já mám problém že moje žena musí po rozvodu platit dluh bance i když soud tento dluh přiřknul jejímu bývalému manželovi a ten jej neplatí a banku rozhodnutí soudu nezajímá.
Nyní žádá o oddlužení a pokud mu to projde budeme muset se ženou uhradit jeho dluh vůči bance a dostaneme 30%. Nejsem právník ale tohle mi příjde krajně nemorální protože my mu peníze nepůjčili abychom na tom vydělali.
Dluh roste každý měsíc s další splátkou a bude to ještě zhruba dva roky.
Děkuji za reakci Novotný

Zobrazit celé vlákno

-2
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (6 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Insolvence pro každého: Ty peníze vám nepatří! Přezkoumání pohledávky

9. 12. 2014 | Jiří Lojda | 2 komentáře

Insolvence pro každého: Ty peníze vám nepatří! Přezkoumání pohledávky

V minulém díle seriálu o insolvenci jsme přihlásili svou pohledávku. Jistě jsme nebyli sami. Možná nás i překvapilo, kolik dluhů náš dlužník nasekal. Jenomže některé pohledávky se nám... celý článek

Insolvence pro každého: Rozhodnutí o insolvenčním návrhu

20. 10. 2014 | Jiří Lojda | 1 komentář

Insolvence pro každého: Rozhodnutí o insolvenčním návrhu

V několika předchozích dílech insolvenčního seriálu jsme si řekli, jak zahájit insolvenční řízení, jak má vypadat insolvenční návrh, jaké jsou účinky jeho podání a co je to moratorium.... celý článek

Exekutor za dveřmi: Kdy může začít zabavovat u vás doma

6. 10. 2014 | Petra Dlouhá | 59 komentářů

Exekutor za dveřmi: Kdy může začít zabavovat u vás doma

Dlužíte a nesplácíte? Možná čekáte exekutora každou hodinu. Přitom ale vůbec přijít nemusí… Pohledávku může dobývat různě a někteří pracují jen „z kanceláře“. Zabavování majetku doma... celý článek

Exekutor Vrána: Já, anebo radši Ukrajinec, co láme prsty?

4. 10. 2014 | Petra Dlouhá | 46 komentářů

Exekutor Vrána: Já, anebo radši Ukrajinec, co láme prsty?

Druhý díl rozhovoru s nejobávanějším českým exekutorem. Proč Tomáš Vrána zarytě odmítá zveřejnit výdělky svého úřadu? O kolik zakázek by přišel, kdyby byla zavedena místní příslušnost... celý článek

Insolvence pro každého: Jak zahájit insolvenční řízení

9. 9. 2014 | Jiří Lojda | 14 komentářů

Insolvence pro každého: Jak zahájit insolvenční řízení

Důkladně jsme se seznámili s tím, kdo je kdo v insolvenčním řízení. A teď už se honem pojďme podívat, jak ho otevřít. A že navrhnout jeho zahájení se může vyplatit nejen věřitelům,... celý článek

Partners Financial Services