Exekutor za dveřmi: Kdy může začít zabavovat u vás doma

Dlužíte a nesplácíte? Možná čekáte exekutora každou hodinu. Přitom ale vůbec přijít nemusí… Pohledávku může dobývat různě a někteří pracují jen „z kanceláře“. Zabavování majetku doma má být až poslední v řadě. Co to ale znamená v praxi? A může exekutor vydat příkaz na zajištění majetku hned v úvodu exekuce?
Exekutor za dveřmi: Kdy může začít zabavovat u vás doma

K uspokojení pohledávky věřitele má exekutor několik prostředků:

  • srážky ze mzdy (a dalších příjmů),
  • obstavení účtu a
  • soupis, zabavování a následný prodej majetku dlužníka v dražbě – tedy takzvanou mobiliární exekuci.

Mobiliární exekuce je samozřejmě nejbolavější a je nezřídka příčinou sporů mezi exekutorem a dlužníkem. Je to ostatně také často první okamžik, kdy se dlužník setká s vykonavateli exekutora tváří v tvář – a hned mu vstupují do zóny nejsoukromější, do jeho obydlí. A vstoupit můžou i bez svolení, fakt, že sami neotevřete nebo nejste doma, vykonavatele podle zákona odradit nemusí.

Ovšem – na mobiliární exekuci by mělo dojít, až když ostatní cesty k vydobytí pohledávky selžou.

Ze všeho nejdřív vám exekutor obstaví bankovní účet. Vybrat si z něj budete moct jednorázově pouze částku, která odpovídá dvojnásobku životního minima – tedy 6820 korun. Zbytek exekutor využije na umoření dluhu. Pokud na účtu nebude dost, aby se pohledávka pokryla, začne se záhy zajímat, zda máte zaměstnání a bude vám moct něco srážet ze mzdy; případně půjde po jiném druhu měsíčního příjmu.

Kam nemůže exekutor...

Příjmy, na které vám exekutor sáhnout nemůže

Ze mzdy, důchodu, nemocenské, peněžité pomoci v mateřství, podpory v nezaměstnanosti a dávek státní podpory, které se nevyplácejí jednorázově (tedy například z přídavku na dítě nebo rodičovského příspěvku) vám exekutor musí ponechat pouze nezabavitelné minimum na živobytí. Kolik přesně to ve vašem případě dělá, snadno zjistíte v naší kalkulačce:

Mobiliární exekuce až poslední v řadě

„Mobiliární exekuce by měla přijít na řadu až jako poslední. Byť vydáváme exekuční příkazy na zajištění movitých věcí, tak k mobiliárním exekucím samotným přistupujeme teprve poté, co selhávají předchozí způsoby provedení exekuce, zejména vymožení pohledávky z kanceláře. Kdybych hned na začátku poslal vykonavatele na mobiliární exekuci, je to špatně,“ vysvětloval v nedávném rozhovoru na Peníze.cz přerovský soudní exekutor Tomáš Vrána.

Zajímalo nás, zda je opravdu možné, aby exekutor vydal exekuční příkaz na veškerý movitý majetek dlužníka hned v úvodu exekuce – tedy dřív, než se pokusí vymoci pohledávku mírnějšími prostředky, jako jsou srážky z účtu a ze mzdy. A co případně pro dlužníka takové vydání exekučního příkazu hned na začátku exekuce v praxi znamená.

Exekuční příkaz je možné vydat hned

„Z procesního hlediska lze vydat exekuční příkaz k soupisu movitých věcí i v první fázi řízení, neboť soudní exekutor může kombinovat více způsobů provedení exekuce tak, aby došlo k vymožení pohledávky ‚rychle‘ a ‚účelně‘, jak ukládá zákon. Tak je tomu zejména tehdy, pokud byl zjištěn účet povinného, ovšem bankou sdělený zůstatek by velmi pravděpodobně nepostačoval k uhrazení dluhu,“ vysvětluje mluvčí Exekutorské komory ČR Petra Báčová.

Samotné vydání příkazu ovšem neznamená automaticky jeho realizaci. „K té dochází až v momentě soupisu movitých věcí povinného, kdy je povinnému exekuční příkaz zároveň doručen. Pokud je exekuční příkaz na prodej movitých věcí vydán a dlužná částka bude vymožena jiným způsobem, nedojde k provedení soupisu ani k finalizaci provedení exekuce prodejem movitých věcí,“ komentuje Petra Báčová.

Exekuční příkaz na movité věci je podle jejích slov možné realizovat až poté, co vyjde najevo, že obstavení účtu a srážky ze mzdy nebudou k vymožení dlužné částky stačit.

Bez účtu, bez platu, ale žijete si dobře?

Je ovšem potřeba zohlednit okolnosti konkrétního případu. „Například pokud soudní exekutor zjistí, že povinný nemá peněžní účet zřízený na své jméno a oficiálně nepobírá mzdu, a přitom vlastní automobil BMW, lze si představit, že vydá už v první fázi řízení exekuční příkaz postihující movité věci. Ty lze přitom sepsat i takzvaně od stolu, typicky v případě vozidel,“ pokračuje Petra Báčová.

Poradna při finanční tísni

Zdarma.

Odborné poradenství pro dlužníky v exekuci, vystavené právnímu i mimosoudnímu vymáhání, zpracování návrhu na osobní bankrot, konzultace před půjčkou a mnoho dalšího. 

Pobočka Poradny při finanční tísni na Peníze.cz

Můžete se svým majetkem nakládat?

Hned po zahájení exekuce se na váš movitý majetek automaticky vztahuje generální inhibitorium – čili zákaz nakládání s majetkem, nemůžete ho tedy prodávat, převádět na další osoby, ani darovat. A to platí i v případě, že na vaše movité věci ještě exekuční příkaz vydán nebyl. „Případným vydáním exekučního příkazu a provedením soupisu movitých věcí vzniká speciální inhibitorium, které znamená toliko přesné určení věcí, se kterými povinný nesmí nakládat, povinný však již od doručení vyrozumění o zahájení exekuce se svým majetkem nakládat nesmí, vyjma uspokojování základních životních potřeb a běžné obchodní činnosti,“ objasňuje Petra Báčová. Když tuhle povinnost porušíte – například auto na někoho přepíšete, i když už byla zahájena exekuce, bude takové právní jednání neplatné.

Seznam věcí, které exekutor sepsat ani zbavit nesmí, vidíte v boxu.

Z „výkonu rozhodnutí“ jsou vyloučeny

  • Běžné součásti oděvu, obvyklé vybavení domácnosti
  • Snubní prsten a jiné předměty podobné povahy
  • Zdravotnické potřeby a jiné věci, které povinný potřebuje vzhledem ke své nemoci nebo tělesné vadě
  • Hotovost do částky odpovídající dvojnásobku životního minima jednotlivce, aktuálně 6820 Kč
  • Je-li povinný podnikatelem, nemůže se výkon rozhodnutí týkat věcí, které nezbytně nutně potřebuje k výkonu podnikatelské činnosti (to neplatí, vázne-li na těchto věcech zástavní právo a jde-li o vymožení pohledávky, která je tímto zástavním právem zajištěna). Zabavit vám ovšem exekutor může nadstandardní vybavení, bez kterého se v práci obejdete nebo které máte čím nahradit.
  • Domácí zvíře

Výčet nezabavitelných položek se rozšíří

Na projednání ve Sněmovně nyní čeká novela občanského soudního řádu, která má výčet nezabavitelných položek rozšířit – nově by na něm měla být výslovně uvedena například pračka, lednička, dětská postýlka, dětské hračky a věci, jejichž cena zjevně nepřesahuje tisícikorunu. Exekutoři však tvrdí, že většinu z toho nezabavují ani dnes. „Pokud by vykonavatel zabavil nebo jen sepsal položku typu dětská postýlka nebo jídelní stůl, tak by pod sebou v dnešní době, kdy je exekutor kontrolován jako žádná jiná profese, podřezal větev. To skutečně není možné,“ řekl v nedávném rozhovoru pro Peníze.cz David Tala z Exekutorského úřadu Přerov. 

Slyšeli jste o exekucích, které probíhaly jinak? Nebo snad taková exekuce postihla vás? Dodržují se pravidla, nebo jsou králíkům pro legraci? Dejte nám vědět v diskuzi.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+37
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 59 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

6. 10. 2014 9:53

Mam osobní zkušenost s exekutorem Vránou. Přišli ke mně začali oblepovat, (jednalo se o dluh ve víši cca 70000kč) ikdyž jsem jim na místě dal 10000kč, tak nepřestaly oblepovat. Prokázal jsem možnost částku uhradit do týdne (uhradil jsem celou částku za 2 dny), záruku za mně dával i místostarosta obce, přesto odvezi hned elektronářadí a nic je nezajímalo. Nutno podotknout, že souhra okolností byla proti mně: rok na nemocenské, vznikl dluh který nešlo toho času uhradit. Nic méně nikdy jsem nepopíral tento dluh a k jeho uhrazení jsem se snažil sehnat prostředky dle mých možností. No a fakt, že se jednalo asi o 3 dny a nemuseli ke mně přijet. Jak říkám souhra okolností a nemuselo to tak dopadnout. Proti exekutorským uřadům nic nemám, v dnešní době to asi ani jinak nejde. Pan Vrána by ale i nadále neměl dávat rozhovory, aby o praktikách svého úřadu nevykládal bláboly.

+45
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

6. 10. 2014 9:31, robert

podnikatel v prvni rade nema mit dluhy, exekuce ... vsechno ostatni je dusledek a vedlejsi ... je spravne ze Vrana skace na poddluznika .. nejak aspon neco z toho podnikatele vymlati ...

Zobrazit celé vlákno

-51
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (59 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Exekutor Vrána: Já, anebo radši Ukrajinec, co láme prsty?

4. 10. 2014 | Petra Dlouhá | 46 komentářů

Exekutor Vrána: Já, anebo radši Ukrajinec, co láme prsty?

Druhý díl rozhovoru s nejobávanějším českým exekutorem. Proč Tomáš Vrána zarytě odmítá zveřejnit výdělky svého úřadu? O kolik zakázek by přišel, kdyby byla zavedena místní příslušnost... celý článek

Nejobávanější český exekutor: Zákon využíváme beze zbytku

27. 9. 2014 | Petra Dlouhá | 54 komentářů

Nejobávanější český exekutor: Zákon využíváme beze zbytku

Terč kritiky médií, neziskových organizací, ale také části kolegů, objekt nenávistných ataků veřejnosti. A dlužníkova noční můra. To je přerovský soudní exekutor Tomáš Vrána. Médiím... celý článek

Šéf exekutorů: K lichvářům dlužníky chodit nenutíme

16. 6. 2014 | Petra Dlouhá | 19 komentářů

Šéf exekutorů: K lichvářům dlužníky chodit nenutíme

Bezohlední dravci – tak o exekutorech mluvil v interview pro Peníze.cz Daniel Hůle z Člověka v tísni. Dnes nabízíme jiný úhel pohledu. Co říká tvrzením Člověka v tísni prezident Exekutorské... celý článek

Pošlapej, nebo nevyděláš! Mezi exekutory udávají kurz největší dravci

24. 5. 2014 | Petra Dlouhá | 34 komentářů

Pošlapej, nebo nevyděláš! Mezi exekutory udávají kurz největší dravci

„Přijdou k dlužníkovi v sedm ráno, znovu v devět a pak v jedenáct, všechno oblepí, včetně dětské postýlky, a řeknou – nezabavíme to, když do zítřka seženete pět tisíc. Exekutor ví,... celý článek

Nezabavitelné minimum 2014: Kalkulačka, která spočítá, kam už exekutor nemůže

4. 2. 2014 | Petra Dlouhá | 35 komentářů

Nezabavitelné minimum 2014: Kalkulačka, která spočítá, kam už exekutor nemůže

Exekuce, strašák všech dlužníků. Když na ni dojde, bývá už na hašení požáru pozdě. Dlužníka zajímá jediné: co všechno exekutor může sebrat, kam až jeho ruka dosáhne a co je před ní... celý článek

Partners Financial Services