Exekuce dostanou pevný scénář. A kvůli nízkému dluhu už vám dům neseberou

Petra Dlouhá | rubrika: Co se děje | 18. 5. 2015 | 27 komentářů
Tonete v dluzích a děsíte se, kdy přijde exekutor účtovat? Poslanci schválili novelu, která zadluženým (trochu) ušetří nervy. Exekuce budou předvídatelnější; exekutor bude muset postupovat podle přesného scénáře. A další změkčení: kvůli dluhu do třiceti tisíc už nevezme střechu nad hlavou. Výslovně se určí, které věci vzít nesmí nikdy. A každá návštěva se bude natáčet.
Exekuce dostanou pevný scénář. A kvůli nízkému dluhu už vám dům neseberou

O první várce novinek v oblasti exekucí jsme informovali nedávno. Manželé a manželky dlužníků budou víc chráněni před dopady finančních průšvihů zákonné polovičky. Nebudou se muset bát, že jim exekutor kvůli dluhům partnera obstaví příjmy a vyluxuje celý účet:

Sněmovna nelenila a schválila další novelu, která má polidštit průběh exekucí.

Kam nemůže exekutor...

Exekutor nesmí všechno a nesmí všude. Nedotknutelné jsou jednak některé sociální dávky, i z ostatních příjmů vám ale musí zůstat alespoň nezabavitelné minimum, které počítá kalkulačka níž. Víc se o něm dočtete v článku Věřitel jásá, dlužník brečí. Exekutor bere víc. Nezabavitelná částka v roce 2015

Průšvih je, že když exekutor luxuje účet, nemůže (a nesmí, to by banka měla průšvih) vědět, co na něm jsou peníze z dávek a tak podobně, jde a luxuje. Máme ale dobrou zprávu: Ministerstvo spravedlnosti chystá pro dlužníky účty chráněné před exekutory

Poradna při finanční tísni

Zdarma.

Odborné poradenství pro dlužníky v exekuci, vystavené právnímu i mimosoudnímu vymáhání, zpracování návrhu na osobní bankrot, konzultace před půjčkou a mnoho dalšího. 

Pobočka Poradny při finanční tísni na Peníze.cz

Jízdní řád exekuce

Exekutor má tři základní nástroje, jak z dlužníka vydobýt věřitelovu pohledávku: obstavení účtu, srážky ze mzdy (a jiných příjmů), zabavování a prodej majetku dlužníka v dražbě. Třetí zmiňovaná metoda – takzvaná mobiliární exekuce – bývá prvním okamžikem, kdy se dlužník setká se zaměstnanci exekutorského úřadu tváří v tvář. A hned hodně natěsno, v zóně nejsoukromější. Vstup do dlužníkova bytu či domu si mohou exekutorští vykonavatelé zjednat i sami – nesejde na tom, že právě nejste doma nebo se zdráháte otevřít. Otázkou, v jaké fázi exekuce vás mohou poctít návštěvou, jsme se zabývali loni na podzim:

Konkrétní postup exekuce dnes závisí do značné míry na exekutorovi. Platí, že by měl volit nejprve mírnější prostředky, a držet se zásady přiměřenosti. Postup se ovšem v reálu odvíjí od toho, jak konkrétní situaci a majetkové poměry dlužníka vyhodnotí. Cílem je vymoct pohledávku co nejefektivněji.

Teď chtějí zákonodárci exekutorům osekat svobodu volby, dají jim přesnější noty. Když na novelu občanského soudního a exekučního řádu kývnou i senátoři, bude muset exekuce probíhat podle jasně stanoveného rozpisu. Nejdřív se obstaví a vyluxují bankovní účty, pak se začnou provádět srážky ze mzdy a dalších příjmů. Teprve po vyčerpání těchto prostředků bude moct exekutor začít zabavovat a prodávat dlužníkův movitý a nemovitý majetek. Dlužník tak bude vědět, odkud čekat ránu jako první. A o co se bát potom.

Exekutoři ale tvrdí, že co na první pohled vypadá jako snaha o polidštění exekucí, ve výsledku uškodí věřitelům i dlužníkům; exekuce se podle nich budou protahovat a dluhy bujet kvůli nabíhajícím úrokům.

„Nové stanovení pořadí exekučních způsobů je nelogické, protože upřednostňuje celkové postižení účtů před šetrnějšími kroky, tedy před srážkami ze mzdy,“ komentuje šéfka Exekutorské komory Pavla Fučíková.

O trablech, které dlužníkům působí blokování účtu – i o možném řešení, které je však zatím hudbou budoucnosti – jste na Peníze.cz četli nedávno:

Striktní scénář podle šéfky exekutorů Fučíkové povede k obstrukcím ze strany dlužníků. „Když si dlužník založí půl roku poté, co soud nařídí exekuci, nový bankovní účet, proces se vrátí na začátek. Zastaví se provádění sekundárních způsobů exekuce a soudní exekutor se bude znovu marně pokoušet umořit pohledávku věřitele prostřednictvím postihu účtu,“ vysvětluje.

Anketa

Znáte někoho, od koho exekutoři vynášeli věci?

Dluh do třiceti tisíc? Střechu nad hlavou vám nevezmou

A další zásadní novinka. Už nebude možné, aby vám zabavili a prodali nemovitost, pokud v ní máte trvalé bydliště a zároveň dluh, kvůli kterému se exekuce vede, nepřesahuje třicet tisíc korun. Výjimkou jsou dluhy na výživném a dluhy pocházející z trestné činnosti.

I v ostatních případech má nově platit, že exekuční prodej nemovitosti může přijít na řadu až jako poslední, po vyčerpání všech jiných možností uspokojení pohledávky. Smysl opatření je podle autorů novely jasný: kultivace exekucí a umenšení lidských tragédií s nimi souvisejících.

Exekutorská komora i zástupci věřitelů to ovšem vidí jinak. Nové zákonné mantinely jim ztíží práci. „Kvůli respektování zákonného pořadí bude exekutor muset činit i zbytečné a nesmyslné úkony, například vést opakovanou dražbu neprodejného podílu pozemku, protože teprve po neúspěšnosti této možnosti bude moct přikročit k prodeji domu, ve kterém má dlužník trvalé bydliště. Průběh exekuce se tím prodlouží i více než o rok a náklady na zbytečné dražby ponese dlužník,“ upozorňuje prezident České asociace věřitelů Pavel Staněk.

„Je správné, že stát chce poskytnout ochranu dlužníkům, aby se například kvůli pohledávce mobilního operátora v hodnotě šesti tisíc korun neprodal dlužníkův dům v hodnotě dvou miliónů. Na druhou stranu není možné pohledávky ve výši třiceti tisíc učinit nevymahatelnými, když často jediný zpeněžitelný majetek je právě dům nebo byt. To je nemravné vůči věřitelům,“ míní Petr Polanský z prezidia Exekutorské komory.

Ruce pryč!

Přesný seznam: Co exekutor nesmí zabavit

Novela také upřesňuje výčet věcí, které exekutor nesmí dlužníkovi doma sebrat. V bezpečí by nově měly být:

  • běžné oděvní součásti, včetně prádla a obuvi,
  • obvyklé vybavení domácnosti, zejména lůžko, stůl, židle, kuchyňská linka, kuchyňské nářadí a nádobí, jedna lednička a jedna pračka na domácnost, sporák, vařič, vytápěcí těleso, palivo, přikrývka a ložní prádlo, pokud hodnota takové věci zjevně nepřesahuje cenu obvyklého vybavení domácnosti,
  • studijní a náboženská literatura, školní potřeby a dětské hračky,
  • snubní prsten, písemnosti osobní povahy, obrazové snímky a obrazové a zvukové záznamy týkající se dlužníka nebo členů jeho rodiny a nosiče dat těchto záznamů, pokud nelze záznamy přenést na jiný nosič,
  • zdravotnické potřeby a jiné věci, které dlužník nebo člen jeho domácnosti potřebuje vzhledem ke své nemoci nebo tělesné vadě,
  • hotové peníze do částky odpovídající dvojnásobku životního minima,
  • zvířata, u nichž hospodářský efekt není hlavním účelem chovu a která slouží člověku jako společník.

Co je na exekutorovi nejhorší

Na exekutorovi je nejhorší, když má pravdu. Proto je lepší držet se od dluhů dál. Například šetřit. 

Ušetřit se dá i na takové banalitě, jako je účet v bance. A nemusí to nutně být konto bez poplatků: placený účet vám možná nabídne takové služby, se kterými ušetříte čas a nervy, takže dokážete vydělat víc. 

Schválně si zkuste vybrat:

Povinné natáčení exekucí

Když novelu posvětí Senát, budou muset zaměstnanci exekutorského úřadu z každé návštěvy v bytě dlužníka pořizovat obrazový a zvukový záznam. Dnes mají povinnost natáčet jen v případě, že o to dlužník (nebo jiný přítomný člověk) požádá. Případně, když vykonavatel dojde k závěru, že je to třeba – protože ho například dlužník napadá.

Jak jsme ale zjistili v terénu, pro vykonavatele z některých exekutorských úřadů je již dnes kamera připevněná na hrudi běžnou součástí práce, zapínají ji ještě před vstupem do dlužníkova domu:

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+14
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 27 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

22. 5. 2015 9:06, zdeno

Máte plnou pravdu. Věřitelé vnucují pújčky i když znají neschopnost dlužníka splácet dluh.Co je to za zákon, který
umožňuje exekutorům se vloupat do obydlí nedlužícím osobám.
Kde je nedoknutelnost soukromého majetku.

Zobrazit celé vlákno

+19
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

23. 5. 2015 1:17, Lojza

Neprijde mi, ze uroky jsou vysoke od bank. Uvedomte si, ze banka neni charita.Nove banky na trhu nabizi docela rozumne uroky za cca 10% rocne.Proc by vam banka mela davat na urocich vice nez 0,1% rocne.Na to vam odpovim docela presne, banky maji hotovosti, ze nevi co s ni.Nejsou schopny sve fin. prostredky rozpujcovat klientum.Pomer je zhruba 1/10.navic banky maji pujcene od CNB prakticky zadarmo, proc by mely davat stradatelum napr.3% rocne.Banka by jako radny hospodar a mohla celit problemum ze strany akcionarum. Vam by se take nelibilo kdybyste byla majitel davat stradateli 3% rocni uroku, kdyz si penize muzet pujcit za 0,1% rocne.Musela byste byt padla na hlavu s prominutim.Dale musite pocitat u uveru,ktere nejsou zajistene nemovitosti je delikvence uveru kolem 8%.Cisla zisku z bankovnich uveru budou vypadat malinko jinak.Banky parazituji na svych klientech, muzete si pujcit nekde jinde napr. od rodiny.Pujcovani penez je business, banky nejsou charita.Pujcuji za ucelem zisku.navic klientum nikdo nestoji s pistoli u halvy a nuti je podepsat uverove smlouvy.Preji hezky vecer

Zobrazit celé vlákno

-1
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (27 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Exekutor už nebude brát příjmy manželům dlužníků. Častěji přijde zabavovat domů

30. 4. 2015 | Petra Dlouhá | 22 komentářů

Exekutor už nebude brát příjmy manželům dlužníků. Častěji přijde zabavovat domů

Manželé a manželky dlužníků budou víc chráněni před dopady finančních průšvihů zákonné polovičky. Nebudou se muset bát, že jim exekutor kvůli dluhům partnera obstaví příjmy a vyluxuje... celý článek

Ministerstvo spravedlnosti chystá pro dlužníky účty chráněné před exekutory

30. 3. 2015 | Petra Dlouhá | 28 komentářů

Ministerstvo spravedlnosti chystá pro dlužníky účty chráněné před exekutory

Aliance proti dluhům usiluje o vznik účtů chráněných před exekutorem. Ministerstvo spravedlnosti na návrh slyší. Podoba účtu by mohla vycházet z německého vzoru, takzvaného P-konta.... celý článek

Věřitel jásá, dlužník brečí. Exekutor bere víc. Nezabavitelná částka v roce 2015

10. 3. 2015 | Petra Dlouhá | 10 komentářů

Věřitel jásá, dlužník brečí. Exekutor bere víc. Nezabavitelná částka v roce 2015

Nezabavitelná částka – tedy suma, kterou vám exekutor, kdyby čert na koze jezdil, z příjmů sebrat nesmí, je od ledna nižší. Věřitel zaplesá; jeho nároky se budou uspokojovat rychleji.... celý článek

Reportáž. V kůži exekutora

2. 12. 2014 | Petra Dlouhá | 23 komentářů

Reportáž. V kůži exekutora

Devět hodin ráno v centru Prahy. Dívám se skrz prosklené, modře lemované dveře činžáku na dobré adrese. Vlastně až příliš dobré – vzhledem k tomu, proč jsme tady. Očima přejíždím jména... celý článek

Exekutor Vrána: Já, anebo radši Ukrajinec, co láme prsty?

4. 10. 2014 | Petra Dlouhá | 46 komentářů

Exekutor Vrána: Já, anebo radši Ukrajinec, co láme prsty?

Druhý díl rozhovoru s nejobávanějším českým exekutorem. Proč Tomáš Vrána zarytě odmítá zveřejnit výdělky svého úřadu? O kolik zakázek by přišel, kdyby byla zavedena místní příslušnost... celý článek

Partners Financial Services