Kupujete nemovitost, zaplatíte daň. Změna pravidel definitivně prošla

Bývalou daň z převodu budou nově platit už jen kupující. Změny, které schválili poslanci a senátoři, podepsal tento týden i prezident. Novela ruší i dosavadní institut ručitele, kterým je druhá strana obchodu. Změnu navrhovala již vláda Petra Nečase. Cílem je mimo jiné odstranit „nežádoucí daňové optimalizace“. Podle výpočtů Ministerstva financí ale mírně klesnou prodejní ceny nemovitostí, takže stát přijde o část výnosů.
Kupujete nemovitost, zaplatíte daň. Změna pravidel definitivně prošla

Všech, kteří kupují nebo prodávají dům či byt, se dotkne změna v dani z nabytí nemovitostí, kterou po předchozím schválení Parlamentem dnes podepsal prezident Miloš Zeman. Daň ve výši čtyř procent hodnoty převáděné nemovitosti bude nově platit kupující, a nikoli prodávající, jak je dosud obvyklé. Samotná výše daně, která se donedávna jmenovala daň z převodu nemovitostí, se nemění.

Novela začne platit tři měsíce poté, co vyjde ve Sbírce zákonů, což bývá pár dnů po podpisu prezidentem.

Změnu, kterou připravovalo už ministerstvo financí pod Miroslavem Kalouskem, napjatě očekávají realitní makléři, kteří ale zatím neumějí přesně říci, jak zahýbe s cenami prodávaných nemovitostí. Novinka měla původně začít platit už od začátku dubna, poslanci ji ale nestihli včas projednat a schválit.

Propojeno!

Kdo bude nakupovat letos v létě, měl by si smluvně pojistit, že daň zůstane zahrnuta v ceně nemovitosti bez ohledu na to, jak rychle budou zákonodárci postupovat.

Daň z nabytí: Jak se připravit na změnu

Podle dosavadní úpravy hradí daň z nabytí v zásadě prodávající, možná je ale i dohoda o tom, že ji zaplatí kupující. Druhá strana obchodu je pro stát ručitelem za zaplacení daně. Schválená novela má nyní zrušit také toto ručení.

„Vzhledem k tomu, že se jedná o jednu z majetkových daní, jež jsou vždy svým charakterem úzce spjaty se samotným majetkem, má být poplatníkem ten, kdo nemovitou věc nabývá,“ zdůvodňují změnu právníci Ministerstva financí. Cílem je podle nich zjednodušit a zpřehlednit pravidla. Dosavadní nejednoznačná úprava umožňovala podle ministerstva také „nežádoucí daňové optimalizace“.

Kupující platí daň z nabytí podle Ministerstva financí ve většině evropských zemí. Změna má také odstranit problémy například při směně nemovitých věcí nebo při nabytí nemovité věci z majetku České republiky.

Investiční nemovitosti a daně

Nový seriál na Peníze.cz

Problematika daní u investic do nemovitosti je rozsáhlá a poměrně komplikovaná. Jak už to vůbec u daní bývá. Peníze.cz proto přinášejí nový tematický seriál, ve kterém se právě těmito otázkami a řadou dalších souvisejících problémů budeme zabývat. 

Zatím vyšlo:

Daňové výhody investic do nemovitostí
Pořizujeme nemovitost. Jak chytře na daně
Daníme příjmy z pronájmu: Jak na výdaje
Daníme příjmy z pronájmu: Odpisy a další
Prodáváme nemovitost
Investice do nemovitosti: Fyzická osoba, nebo s. r. o.?

Původně Kalouskův návrh

Ministerstvo financí vedené Andrejem Babišem (ANO), které je předkladatelem návrhu, tak vlastně oprášilo návrh exministra Miroslava Kalouska (TOP 09), který jej kvůli předčasnému pádu Nečasovy vlády nakonec nestihl prosadit. Současní úředníci se na tehdejší návrh odvolávají třeba při vyčíslování finančních dopadů.

Ministerstvo financí pod Kalouskovým vedením spočítalo, že pokud bude daň platit kupující, klesnou prodejní ceny nemovitostí o 3,8 procenta, a stát tak přijde o část výnosů, které například v roce 2015 dosáhly téměř na 11 miliard korun. Tuto ztrátu má ale podle ministerstva vykompenzovat „snížení nedoplatků a zlepšení podmínek jejich vymahatelnosti“ u kupujících.

Daň z nabytí nemovitých věcí činí čtyři procenta z kupní ceny (případně úředně stanovené nabývací hodnoty). Při nákupu bytu za milion korun tak lidé na dani státu odvedou 40 tisíc korun. Sazba daně vzrostla v roce 2013 o jeden procentní bod z původních tří procent.

Trh už se na změnu chystá

Podle odborníků na reality má připravovaná změna zákona přímý vliv na prodej nemovitostí. „Prodávající, kteří nepotřebovali peníze okamžitě, odkládali nabízení nemovitosti do doby, než tato úprava bude platná,“ popisuje spolumajitel realitní společnosti RE/MAX Center Daniel Kotula. Podle něj si na druhé straně řada lidí s nákupem pospíšila, aby za novou nemovitost neplatili víc.

REALITNÍ PORADNA

Každá rada drahá? U nás se neplatí! Odborníci z realitní poradny na Peníze.cz poradí zdarma, ať už kupujete nebo prodáváte.

Podle makléřů není samozřejmé, že novela automaticky zlevní byty, záležet bude na poptávce. Pokud současný velký zájem kupujících nepoleví, vlastníky nebude nic nutit snižovat o čtyři procenta ceny. Prakticky to bude znamenat zdražení, cenu ovlivní také lokalita prodávané stavby nebo pozemku. „Můžeme předpokládat, že na lukrativních místech, jako jsou centra měst či některé příměstské oblasti, ceny mírně vzrostou,“ říká manažer serveru Sreality.cz Michal Zadák.

Podle developerů může přenesení daně zvednout ceny některých bytových projektů, a to kvůli větší investici do pozemků. Za jejich převod budou nově muset platit daň právě stavebníci.

Pokračování článku najdete na webu aktuálně.cz

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+13
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 12 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

31. 7. 2016 13:37, Božen

za peníze, které jsem si poctivě vydělal, zdanil a ušetřil, si koupím domek, ze kterého znovu tomuto svinsky nenažranému státu odvedu daň.. so good..

+99
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

31. 7. 2016 20:52, Aleš

Co tu brečíte, tato daň byla vždy a vždy i bude .... je to spravedlivá daň, čím luxusnější=tím větší cena a daň.
Takže zdanění bohatých.

-74
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (12 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Prodáváme nemovitost: Jak na daně

20. 7. 2016 | Ondřej Antoš | 4 komentáře

Prodáváme nemovitost: Jak na daně

Další díl seriálu „Daně v nemovitostech a jak na ně“ je zaměřený na daňová úskalí prodeje nemovitostí. Nastiňuje, jak se příjem z prodeje nemovitosti daní, kdy je od daně osvobozený... celý článek

Daň z nabytí: Jak se připravit na změnu. A co bude s cenami nemovitostí

22. 6. 2016 | Vladimír Zuzák | 15 komentářů

Daň z nabytí: Jak se připravit na změnu. A co bude s cenami nemovitostí

Už na podzim může přejít povinnost platit daň z nabytí nemovitých věcí na kupujícího. Jakmile se to stane, čtyřprocentní daň kupující zaplatí nad rámec kupní ceny. Kdo bude nakupovat... celý článek

Novostavby: Vyplatí se kupovat nový byt na pronájem?

8. 6. 2016 | Vladimír Zuzák | 6 komentářů

Novostavby: Vyplatí se kupovat nový byt na pronájem?

Až čtvrtina všech nových bytů se prodá na pronájem, říkají developeři. Vyplatí se kupovat investiční byt v novostavbě? Možné to je, chce to ale zvolit jinou investiční strategii než... celý článek

Pořizujeme nemovitost. Jak chytře na daně

1. 6. 2016 | Ondřej Antoš | 21 komentářů

Pořizujeme nemovitost. Jak chytře na daně

V dalším dílu seriálu Daně v nemovitostech a jak na ně se zaměříme na fázi pořizování nemovitostí. I ta má řadu daňových úskalí. Platí to nejen při koupi nemovitosti na investici, nýbrž... celý článek

Partners Financial Services