Falešný Satoshi bez peněz. USA prodávají bitcoiny. Týden v kryptu

Tomáš Krause | rubrika: Co se děje | 6. 4. 2024
Vláda USA přesunula nějaké zabavené bitcoiny na burzu, falešný Satoshi Nakamoto má obstavené účty, Argentina pod libertariánským prezidentem reguluje krypto, dál se hraje o etherové ETF a zakladatel burzy FTX jde bručet. Je tu další Týden v kryptu.
Falešný Satoshi bez peněz. USA prodávají bitcoiny. Týden v kryptu

Zdroj: Pleska / Dall-e

Americká vláda má bitcoinovou peněženku a v ní bitcoiny zabavené v souvislosti s hackem darknetu Silk Road. V úterý z ní odešlo 30 175 bitcoinů, podle aktuálního kurzu něco lehce přes dvě miliardy dolarů (46,5 miliardy korun). Z toho asi dva tisíce bitcoinů se přesunulo na burzu Coinbase, zbytek pak do jiné peněženky patřící taky vládě USA.

Na pohyb bitcoinů upozornil jako první twitterový účet ZachXBT. Cena bitcoinu se po té zprávě lehce propadla pod 65 tisíc dolarů (1,514 milionu korun) za minci, v pátek už se ale bitcoin zase obchodoval na cenách okolo 67 000 dolarů (1,561 milionu korun).

Americká vláda koncem roku 2022 zabavila 50 tisíc bitcoinů související s tržištěm Silk Road, poslední potvrzený prodej nějaké jejich části je z loňského března. Tehdy úřady prodaly 9861 mincí za 216 milionů dolarů (přes pět miliard korun).

Vývoj ceny bitcoinu

Zdroj: peníze.cz

Soud blokuje Faketoshiho 

Soudce James Mellor vydal soudní příkaz a zmrazil majetek Craiga Wrighta, který se vydává za Satoshiho Nakamota. Soudce už dřív ve sporu, který s Wrightem vede Crypto Open Patent Alliance (COPA), rozhodl, že Wright tvůrce bitcoinu není, teď chce ještě zabránit tomu, aby Wright převedl svůj majetek v hodnotě 6 milionů liber do zahraničí.

Soudce zdůraznil silné obavy druhé strany sporu, že se Wright bude chtít vyhnout úhradě nákladů soudního řízení, vyčíslených na 6,7 milionu liber (necelých 198 milionů korun). Aliance upozorňuje na podivný převod akcií Wrightovy společnosti RCJBR Holding na společnost DeMorgan, která je registrovaná v Singapuru.

Argentina reguluje krypto, ale Milei za to nemůže

Když se v Argentině na konci roku 2023 ujímal vlády Javier Milei, snad první prezident na světě, který se dá označit za anarchokapitalistu nebo libertariána, dost lidí čekalo, že jeho plány na obnovu hospodářství a jeho dolarizaci pomůžou přijetí bitcoinu a kryptoměn v zemi. Po několika měsících jeho vlády přichází lehké vystřízlivění. Koncem března oznámila argentinská Comisión Nacional de Valores (Národní komise pro cenné papíry) nový povinný registr pro firmy i jednotlivce, kteří nabízejí transakce s kryptoaktivy.

Nutno ale dodat, že zákon, který vznik registru nařizuje, zanechala Mileimu předchozí vláda a byl odhlasován před jeho nástupem do funkce. „Registr, který umožňuje nákup a prodej bitcoinů, je otřesný nápad. Bitcoin jsou peníze, ne cenný papír. Je to stejně špatné, jako kdyby se u Comisión Nacional de Valores musely registrovat směnárny dolarů nebo eur nebo obchody, kde se kupuje a prodává zlato. Naprostý nesmysl,“ komentoval to Manuel Ferrari z nevládní organizace Directive. „Nepřinese to nikomu žádný prospěch, snad kromě několika státních byrokratů a armády právníků a zbytečných lidí z ‚compliance průmyslu‘.“

Chcete si splnit své sny? Investujte!

Do minuty vyhledáte nejvýhodnější investiční portfolia a přání vaše i vašich blízkých se začnou plnit. A nemusíte být profík.

SEC a ETF na ETH

Americká Komise pro cenné papíry a burzy (SEC) ústy svého předsedy Garyho Genslera vyzvala k podávání připomínek k některým žádostem na schválení burzovně obchodovaných etherových fondů. Jde o žádosti společností Grayscale, Fidelity a Bitwise, na podávání připomínek má veřejnost tři týdny.

Navzdory optimismu, který zavládl, když Komise v lednu schválila bitcoinová ETF, jsou teď analytici ohledně schválení etherových ETF spíš pesimističtí. Připomínají totiž, že komise byla ke schválení bitcoinových fondů v podstatě dotlačena po prohře v soudním sporu se společností Grayscale a že komisaři při tom hned dodávali, že schválení bitcoinových fondů není žádný precedens, který by cokoli znamenal pro jiné tokeny. Předseda Gary Gensler v lednu doslova řekl, že „schválení bitcoinových ETF by nemělo signalizovat nic o názorech komise na status ostatních kryptoaktiv podle federálních zákonů o cenných papírech“.

Etherovým fondům může zkomplikovat cestu ke schválení klasifikace etherea. Komise teď zkoumá, jestli by token ETH vlastně neměl být zařazený mezi cenné papíry, pak by jeho právní postavení bylo úplně jiné než postavení bitcoinu a na nějaké fondy bychom mohli všichni zapomenout.

Sam Bankman-Fried a čtvrt století v chládku

Příběh zakladatele zkrachovalé burzy FTX sledujeme v Týdnu v kryptu od začátku a málem jsme kvůli velikonočním svátkům přišli o vyvrcholení. 

Sam Bankman-Fried, dříve oslavovaný jako kryptoměnový magnát a jeden z nejbohatších lidí světa do 30 let, byl těsně před Velikonocemi odsouzen k 25 letům vězení. Trest je výrazně nižší než původně navrhovaných 105 let. Hlavně kvůli tomu, že prý existuje naděje, že většina ze ztracených astronomických 111 miliard dolarů (2,5 bilionu korun) bude poškozeným vrácena. I když soudce Lewis Kaplan zdůrazňuje, že SBF na tom nemá žádnou zásluhu.


Rychlovka pod čarou: Několik ze spojených států údajně oslovilo nadaci Cardano Foundation, aby s ní projednalo vývoj volebního systému využívajícího technologii blockchain. Podle generálního ředitele nadace Cardano Frederika Gregaarda chtějí tyto státy transparentnější volby.

Tomáš Krause

V roce 2017 jsem koupil své první satoshi a od té doby mě bitcoin a jiné kryptoměny nepřestaly fascinovat. Proto o nich dělám web bitcoinvkapse.cz zaměřený hlavně na začátečníky. Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+7
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Hračičkové rozbili bitcoin. Jeho cenu halving nechal v klidu. Týden v kryptu

27. 4. 2024 | Tomáš Krause

Hračičkové rozbili bitcoin. Jeho cenu halving nechal v klidu. Týden v kryptu

Halving cenu bitcoinu nezvedl, ale jak zdražily transakce! Autoři peněženky Samourai Wallet byli zatčeni, MMF chválí bitcoin, Švýcaři (někteří) ho chtějí zapsat do ústavy a zakladatel... celý článek

Půlení bitcoinu je za námi. Klesnou odměny za ethereum? Týden v kryptu

20. 4. 2024 | Tomáš Krause

Půlení bitcoinu je za námi. Klesnou odměny za ethereum? Týden v kryptu

Halving bitcoinu máme za sebou, Hongkong schválil ETFka a naše vláda pravidla krypta. Ethereum diskutuje o snížení odměn a Cardano se bratříčkuje s Huawei. Je tu další Týden v kryptu. celý článek

Těžba bitcoinu po halvingu: Vyplatí se to ještě?

16. 4. 2024 | PR text

Těžba bitcoinu po halvingu: Vyplatí se to ještě?

V letošním roce dostanou těžaři za každý nalezený blok méně bitcoinů. Největší americká banka J.P. Morgan vidí v tomto odvětví riziko, ale zároveň rozpoznává potenciál ve snížení ceny... celý článek

Bitcoin má týden do halvingu a Ripple chce vlastní stablecoin. Týden v kryptu

13. 4. 2024 | Tomáš Krause

Bitcoin má týden do halvingu a Ripple chce vlastní stablecoin. Týden v kryptu

Na burzách vysychají bitcoiny. Ripple chce svůj stablecoin a americká Komise pro cenné papíry má další oběť. V Salvadoru mají problém, v Zimbabwe novou měnu a vy právě tady nový Týden... celý článek

Bitcoinu se nenajíte. Trezor a jiné peněženky EU nezakáže. Týden v kryptu

30. 3. 2024 | Tomáš Krause

Bitcoinu se nenajíte. Trezor a jiné peněženky EU nezakáže. Týden v kryptu

Trezor vám Evropská unie nezakazuje, KuCoin a jeho zakladatelé v problémech, americká komise pro cenné papíry chce miliardy po Ripplu, Island kryptu nefandí, ale Kennedy ano. Je tu... celý článek

Partners Financial Services