Bonusy na kreditkách: Na kterých kartách můžete vydělat?

Monika Veselíková | rubrika: Analýza | 26. 9. 2016 | 25 komentářů
Kdo umí hrát podle pravidel – především splácet dluh v bezúročném období, může na kreditní kartě vydělat nebo s ní přinejmenším ušetřit. Které kreditní karty nabízí slevy na nákupy a kde můžete získat část utracených peněz zpět? Peníze.cz přinášejí velký přehled bonusů na kreditních kartách.
Bonusy na kreditkách: Na kterých kartách můžete vydělat?

Komu není jasný princip kreditních karet, pro toho máme na úvod malé opáčko. Prostřednictvím kreditní karty nečerpáte vlastní peníze ze svého účtu tak jako s debetní kartou, ale úvěr od banky případně jiné nebankovní společnosti. Utrácet můžete v obchodech, restauracích i na internetu, a pokud svůj dluh stihnete umořit během takzvaného bezúročného období, nezaplatíte nic navíc. Samozřejmě pokud necháme na chvíli stranou poplatky za vedení karty, úvěrového účtu a další. Když ale dluh během stanovené lhůty nesplatíte, začnou naskakovat úroky.

Aby přilákaly nové klienty, nabízejí navíc banky i nebankovní společnosti ke kreditním kartám nejrůznější benefity. Bonusy můžete nejčastěji čerpat formou slev ve vybraných obchodech, někteří poskytovatelé ale také vracejí zpět část utracených peněz. Většinou jde o pár procent z každé platby, kdo ale utrácí hodně, může si v součtu přijít i na pár tisícovek ročně.

Kdo vám dá nejvíc a kde bonusy nestojí za řeč? Dozvíte se v našem srovnání.

Chcete kreditku gratis? Držte se pravidel

O tom, že na kreditní kartě vyděláte, nemůže být řeč, pokud se nebudete držet několika základních pravidel. Za prvé si musíte dobře hlídat takzvané bezúročné období – dobu, po kterou je možné čerpat úvěr s nulovým úrokem. Bezúročné období se zpravidla pohybuje v rozmezí 45 až 55 dní.

Propojeno!

Nechcete čerpat úvěr pravidelně, ale pár tisícovek na nenadálé výdaje by se hodilo? Zkuste kontokorent. Poradíme, kde se nejvíc vyplatí.

Srovnání kontokorentů u účtů bez poplatků

Zajímat byste se měli také o poplatky. Vydání kreditní karty je většinou zdarma, poplatky si ale poskytovatelé účtují za vedení karty nebo úvěrového učtu. Řada bank nicméně nabízí vedení gratis, pokud splníte podmínku minimálního obratu – každý měsíc utratíte alespoň pár tisíc. Konkrétní sumy samozřejmě záleží na jednotlivých poskytovatelích.

Pozor byste si měli dát i na další drahé služby, například výběry z bankomatu. Částky za výběr se pohybují kolem padesáti korun, případně výš, pokud vybíráte z cizího bankomatu. Prodražit se můžou i měsíční výpisy nebo třeba vydání dalších dodatkových karet.

Podrobnosti o tom, jak na kreditku, najdete v našem starším článku:

Není bonus jako bonus

Pokud chcete čerpat bonusy a výhody, které kreditky nabízí, vyplatí se dobře znát jejich podmínky. Některé banky sice nabízí procenta zpět z provedených plateb, jenže v praxi je připíšou, jen pokud máte sjednaný další produkt. Konkrétně jde o mBank, která vratky připisuje na spořicí účet mSpoření a Komerční banku, kde procenta z platby putují na účet u KB Penzijní společnosti. Pokud zmíněné produkty sjednané nemáte, nemůžete bonus čerpat.

Ani slevové programy nemusí být tak výhodné, jak se na první pohled zdá. U některých poskytovatelů můžete narazit například na nabídku slev v rámci programu MasterCard Priceless Specials – sjednáním kreditní karty vás do programu automaticky zařadí. Program MasterCard Priceless Specials sice nabízí slevy u vybraných obchodníků, někde dokonce dokáže zařídit vrácení části útraty, jenže se do něj můžete přihlásit i s klasickou debetní kartou, samozřejmě pokud je jejím vydavatelem právě MasterCard. Na další program MasterCard ELITE pak ale většinou dosáhnete pouze s kreditní kartou (případně se „zlatou“ debetní kartou). Členství v programu MasterCard ELITE znamená zejména slevy ve vybraných obchodech, restauracích, wellness centrech a dalších.


Česká spořitelna

Novou „transparentní“ kreditní kartu představila Česká spořitelna na začátku září. Krom změny v systému bonusů nově počítá úrok pevnou částkou deset korun za každou nesplacenou pětistovku.

Kreditní karta

Peníze zpět: 1 % z každé platby na internetu a plateb u zahraničních obchodníků, maximálně ale 350 Kč za jedno účetní období. Na platby v tuzemských obchodech se bonus nevztahuje
Slevy: Za každý nákup získáváte iBody do Věrnostního programu České spořitelny, které pak můžete vyměnit za zboží nebo třeba slevu na bankovní služby
Bezúročné období: 55 dní
Úroková sazba: 10 Kč za každých nesplacených 500 Kč
Poplatky za vedení karty/úvěrového účtu: 50 Kč, zdarma pokud v daném účetním období utratíte alespoň 3000 Kč 


ČSOB

U ČSOB můžete vybírat ze tří kreditních karet. Nejzajímavější bonusy ale nabízí Kreditní karta World. S Kreditní kartou Standard můžete čerpat slevy pouze v rámci programu MasterCard Priceless Specials. Kreditní karta Platinum bezplatně nabízí především řadu pojištění, včetně cestovního, získat zpět část útraty ale neumí.

Kreditní karta World

Peníze zpět: 1 % z každého nákupu v obchodech i na internetu, maximálně ale 1000 Kč měsíčně
Slevy: Členství v programu MasterCard ELITE
Bezúročné období: 55 dní
Úroková sazba: 19,9 % p. a.
Poplatky za vedení karty/úvěrového účtu: 50 Kč, zdarma při měsíční útratě minimálně 5000 Kč


Era/Poštovní spořitelna

Era kreditka je jediná kreditní karta v nabídce Ery/Poštovní spořitelny. S kreditkou od Ery můžete sice získat zpět procenta z každé platby, banka je ale vymění za body do věrnostního programu Svět odměn. V katalogu odměn pak můžete vyměnit body za zboží, slevy u vybraných obchodníků nebo bezplatné bankovní služby.

Era kreditka

Peníze zpět: 1 % z každého nákupu do Světa odměn
Slevy: 0,4 Kč/l na pohonné hmoty u čerpacích stanic EuroOil
Bezúročné období: 55 dní
Úroková sazba: 21,9 % p. a.
Poplatky za vedení karty/úvěrového účtu: 30 Kč, zdarma při měsíční útratě minimálně 5000 Kč


Komerční banka

Komerční banka má hned čtyři kreditní karty. Kreditní karta VIVA nicméně nenabízí žádný bonus a Kreditní kartu Platinum využijí spíše zájemci o pojištění, navíc měsíčně přijde na 540 Kč.

Lady karta

Peníze zpět: 1 % z každé bezhotovostní platby na penzijní spoření u KB Penzijní společnosti, maximálně 500 Kč měsíčně
Slevy: 10 až 25 % u vybraných obchodníků. Aktuální nabídku slev zveřejňuje Komerční banka v Lady katalogu
Bezúročné období: 45 dní
Úroková sazba: 21,99 % p. a.
Poplatky za vedení karty/úvěrového účtu: 59 Kč, zdarma při měsíční útratě minimálně 3000 Kč

A karta

Peníze zpět: 1 % z každé bezhotovostní platby na penzijní spoření u KB Penzijní společnosti
Slevy: členství v programu MasterCard ELITE, slevy v rámci programu VIP Sphere
Bezúročné období: 45 dní
Úroková sazba: 21,99 % p. a.
Poplatky za vedení karty/úvěrového účtu: 59 Kč, zdarma při měsíční útratě minimálně 3000 Kč


mBank

mBank má v nabídce tři kreditní karty, ale zatímco s mKreditkou můžete čerpat výhody pouze v rámci programu MasterCard Priceless Specials, další dvě kreditní karty – mKreditka Plus a mKreditka e-shop, už toho umí víc. Procenta z útraty nicméně mBank připíše na mSpoření, spořicí účet; jeho vedení je zdarma.

mKreditka Plus

Peníze zpět: 2 % za zahraniční platby, 1 % z ostatních plateb na spořicí účet mSpoření, maximálně ale 500 Kč měsíčně
Slevy: členství v programu MasterCard ELITE
Bezúročné období: 54 dní
Úroková sazba: 23,8 % p. a.
Poplatky za vedení karty/úvěrového účtu: 59 Kč, zdarma při měsíční útratě 4000 Kč

mKreditka e-shop

Peníze zpět: 2 % ze všech internetových nákupů na spořicí účet mSpoření, maximálně ale 500 Kč měsíčně
Slevy: Pouze v rámci programu MasterCard Priceless Specials
Bezúročné období: 54 dní
Úroková sazba: 23,8 % p. a.
Poplatky za vedení karty/úvěrového účtu: 39 Kč, zdarma při měsíční útratě 1000 Kč


Moneta Money bank

Ze tří kreditních karet můžete vybírat i u Moneta Money bank a s každou z karet můžete získat zpět část utracených peněz. Ale zatímco s MoneyCard Fix a MoneyCard Gold získáte procenta jen u obchodníků zapojených do věrnostního programu bene+ (do kterého se ale lze zapojit i s běžnou debetní kartou vydanou k některému z běžných účtů Moneta Money bank), s MoneyCard Smart si můžete navíc zvolit jednu ze čtyř kategorií – elektronika, dům a zahrada, sportovní vybavení a cestování nebo restaurace a kultura a čerpat bonus navíc.

MoneyCard Smart

Peníze zpět: 5 % z ceny nákupu u vybrané kategorie zboží, maximálně ale 500 Kč měsíčně a až 30 % za nákup u partnerů věrnostního programu bene+ v rámci ČR
Bezúročné období: 50 dní
Úroková sazba: 22,99 % p. a.
Poplatky za vedení karty/úvěrového účtu: 49 Kč, zdarma při měsíční útratě 3000 Kč

MoneyCard Fix

Peníze zpět: Až 30 % za nákup u partnerů programu bene+
Slevy: Členství v programu MasterCard ELITE
Bezúročné období: 50 dní
Úroková sazba: 17,88 % p. a.
Poplatky za vedení karty/úvěrového účtu: 49 Kč, zdarma při měsíční útratě 3000 Kč

MoneyCard Gold

Peníze zpět: Až 30 % zpět za nákup u partnerů programu bene+ a bene+ gold
Slevy: Členství v programu MasterCard ELITE
Bezúročné období: 50 dní
Úroková sazba: 19,99 % p. a.
Poplatky za vedení karty/úvěrového účtu: 99 Kč


Raiffeisenbank

Širokou nabídku kreditních karet nabízí také Raiffeisenbank. Kromě vlastních kreditních karet poskytuje také karty ve spolupráci se společnostmi BILLA nebo MALL.cz. Kdo často využívá služeb ČSA, můžete využít Kreditní kartu ČSA a získat za své nákupy bonusové míle.

Kreditní karta Easy

Slevy: Až 25 % v rámci programu PREMIUM RB CLUB
Bezúročné období: 45 dní
Úroková sazba: bezhotovostní platby 22,56 % p. a., výběr hotovosti 30 % p. a.
Poplatky za vedení karty/úvěrového účtu: Vedení v ceně eKonta

Kreditní karta Style

Peníze zpět: 1% z každé bezhotovostní platby doma, v zahraničí i na internetu, maximálně ale 129 Kč měsíčně
Slevy: Až 25 % v rámci programu PREMIUM RB CLUB, členství v programu MasterCard ELITE
Bezúročné období: 50 dní
Úroková sazba: bezhotovostní platby 17 % p. a., výběr hotovosti 22,56 % p. a.
Poplatky za vedení karty/úvěrového účtu: 59 Kč, zdarma v ceně eKonta KOMPLET

Kreditní karta DE LUXE

Peníze zpět: 1% z každé bezhotovostní platby u obchodníků, maximálně ale 250 Kč měsíčně
Slevy: Až 50 % v rámci programu VIP Premium RB club, členství v programu MasterCard ELITE
Bezúročné období: 50 dní
Úroková sazba: bezhotovostní platby 14,64 % p. a., výběry hotovosti 22,56 % p. a.
Poplatky za vedení karty/úvěrového účtu: 199 Kč, 99 Kč v rámci běžného účtu eKonto Komplet

BILLA kreditní karta

Peníze zpět: 3 % za každý nákup zaplacený kreditní kartou v supermarketech BILLA, 1 % z plateb u obchodníků doma, v zahraničí i na internetu, maximálně ale 500 Kč měsíčně
Slevy: Až 25 % v rámci programu PREMIUM RB CLUB, body v rámci BILLA Bonus Clubu, členství v programu MasterCard ELITE
Bezúročné období: 55 dní
Úroková sazba: bezhotovostní platby 23,99 % p. a., výběr hotovosti 29,99 % p. a.
Poplatky za vedení karty/úvěrového účtu: 50 Kč, zdarma pokud kartou provedete alespoň jednu platbu měsíčně

MALL.cz Kreditní karta

Peníze zpět: 2 % procenta z každé platby u obchodníků doma, v zahraničí i na internetu, maximálně ale 1000 Kč měsíčně
Slevy: Při sjednání kreditní karty dostanete jednorázový poukaz v hodnotě 2 000 Kč na nákupy na MALL.cz. Slevy v rámci PREMIUM RB Clubu, členství v programu MasterCard ELITE
Bezúročné období: 55 dní
Úroková sazba: bezhotovostní platby 23,99 % p. a., výběry hotovosti 29,99 % p. a.
Poplatky za vedení karty/úvěrového účtu: 50 Kč, zdarma v prvním roce, pokud každý měsíc kartou provedete alespoň jednu platbu


Unicredit Bank

Kreditní karty od Unicredit Bank toho, co se týče bonusů, nenabízí moc. S kartami Visa Credit Classic a Visa Credit Gold se sice můžete zapojit do programu U-šetřete a čerpat slevy u vybraných obchodníků, případně získat zpět část peněz ze svých plateb, do programu lze ale zapojit i debetní kartu.

Pro klienty, kteří mají produkty pojišťovny AXA ale může být zajímavá kreditní karta Visa AXA Club. Procenta, které získají zpět, si můžou klienti AXA připsat na účet doplňkového penzijního spoření, investičního životního pojištění, do podílových fondů nebo je použít na úhradu pojistného na pojištění vozidla nebo bydlení.

Visa Credit Classic

Peníze zpět: V rámci programu U-šetřete
Slevy: V rámci programu U-šetřete
Bezúročné období: 45 dní
Úroková sazba: 23,4 % p. a.
Poplatky za vedení karty/úvěrového účtu: 40 Kč

Visa Credit Gold

Peníze zpět: V rámci programu U-šetřete
Slevy: V rámci programu U-šetřete
Bezúročné období: 45 dní
Úroková sazba: 15,96 % p. a.
Poplatky za vedení karty/úvěrového účtu: 120 Kč, zdarma pokud máte osobní účet U konto PREMIUM

Visa AXA Club

Peníze zpět: 0,5 % z každé platby u obchodníků doma, v zahraničí i na internetu, 4 až 11 % za nákupy u partnerů AXA Clubu
Slevy: Členství v programu MasterCard ELITE
Bezúročné období: 45 dní
Úroková sazba: 23,4 % p. a.
Poplatky za vedení karty/úvěrového účtu: První rok zdarma, potom 30 Kč případně zdarma při měsíční útratě minimálně 3000 Kč


ZUNO

ZUNO nabízí dvě kreditní karty, ale zatímco Kreditka vás dostane maximálně do programu MasterCard Priceless Specials, s Platinovou kreditkou můžete alespoň do programu MasterCard ELITE.

Platinová kreditka

Slevy: Členství v programu MasterCard ELITE
Bezúročné období: 55 dní
Úroková sazba: 18,99 % p. a.
Poplatky za vedení karty/úvěrového účtu: 128 Kč, případně 64 Kč pokud máte u ZUNO běžný účet PLUS


Cetelem

U kreditní karty Cetelem si můžete zvolit, jaký bonus budete čerpat. Na výběr máte ze tří možností, vždy ale platí, že procenta zpět získáváte při platbě vyšší než 500 korun. S kreditní kartou Cetelem ale nelze platit na internetu, musíte si požádat o bezplatnou aktivaci tzv. Virtuální karty.

Kreditní karta

Peníze zpět:

— 2 % ze všech plateb u obchodníků i na internetu, maximálně ale 400 Kč měsíčně

— 4 % z platby u jakékoli čerpací stanice v Česku, maximálně ale 800 Kč měsíčně

— 3 % za každou platbu na internetu v Česku i zahraničí, maximálně ale 600 Kč měsíčně

Slevy: Pouze v rámci programu MasterCard Priceless Specials
Bezúročné období: 55 dní
Úroková sazba: 22,68 % p. a.
Poplatky za vedení karty/úvěrového účtu: 69 Kč


Diners club

Široká je i nabídka kreditních karet společnosti Diners club, ale pokud jde o bonusy, umí všechny kreditky Diners clubu v podstatě to samé – za každou platbu získáte maximálně pět procent v podobě bonusových bodů do věrnostního programu Club Rewards. Oproti „základní verzi“ Diners club Pure pak další karty nabízejí navíc jen řadu pojištění, vyšší limit nebo některé bezplatné služby. Součástí karty Diners club Pure + je například cestovní a úrazové pojištění. Hráči golfu můžou využít kreditku Diners club Golf + s pojištěním golfového vybavení nebo slevou na vybraných českých a slovenských golfových hřištích. Karty Diners club Vintage a Diners club Premium nabízí vyšší úvěrový limit nebo vydání dodatkových karet zdarma. Bohužel všechny vyšší verze kreditek Diners club mají měsíční poplatek přes sto korun.

Diners club Pure

Peníze zpět: Až 5 % v podobě bonusových bodů do věrnostního programu Club Rewards – body si můžete vyměnit za některou z odměn
Slevy: Slevy v rámci programu Diners club Privlieges, zvýhodněné vstupné na předpremiéry v kinech
Bezúročné období: 55 dní
Úroková sazba: 9,9 % p. a.
Poplatky za vedení karty/úvěrového účtu: zdarma


HomeCredit

Z několika kreditních karet můžete vybírat i HomeCreditu. Například Kreditní kartu Datart ale dostanete, pouze pokud si v prodejnách Datart pořídíte zboží na splátky.

Premia karta HomeCredit

Peníze zpět: 1% z každé platby doma, v zahraničí i na internetu, 2 až 20 % při platbě v obchodě označeném logem Premia
Slevy: Až 10 % sleva z nákupu v obchodech označených logem Premia
Bezúročné období: 51 dní
Úroková sazba: 26,28 % p. a.
Poplatky za vedení karty/úvěrového účtu: 49 Kč

Clubcard kreditní karta Premium

Peníze zpět: Za každých 10 Kč zaplacených kreditní kartou získáte 2 body v obchodech Tesco, 2 až 20 bodů v obchodech označených logem Premia, 1 bod při nákupu v ostatních obchodech doma, v zahraničí nebo na internetu. Za každých 300 nasbíraných bodů pak získáte poukázku 30 Kč do obchodních domů Tesco.
Bezúročné období: 51 dní
Úroková sazba: 26,28 % p. a.
Poplatky za vedení karty/úvěrového účtu: 49 Kč

Tesco vydává také Kreditní kartu Clubcard – kartu bez označení Premium. S touto kartou nemůžete sbírat bonus 2 až 20 % v obchodech označených logem Premia. Další podmínky jsou stejné.

Datart karta Premia

Peníze zpět: 1% z každé platby doma, v zahraničí i na internetu, 2 až 20 % při platbě v obchodě označeném logem Premia
Slevy: Až 50 % slevy v obchodech označených logem Premia
Bezúročné období: 51 dní
Úroková sazba: 26,28 % p. a.
Poplatky za vedení karty/úvěrového účtu: 49 Kč

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+47
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 25 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

26. 9. 2016 13:39, David Kudrnovský

Jo hochu, když jsi ducha mdlého tak nepochopíš nic....

Zobrazit celé vlákno

+12
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

3. 11. 2016 0:58, Heinrich Jesse

Nabízím ekvivalence úvěrovou linku, budete potřebovat pomoci s start-up nebo obchodní nápad? Jsem Heinrich Jesse financujeme a radí, nabízí úvěry ve výši 3% úrokové sazby s rozsahem 10.000 až 50,000,000.00 čzk. Finance a poradit. Bez ověření příjmu. Nepotřebujete kreditní skóre. Velmi příznivé úrokové sazby.

Kontaktní osoba: Heinrich Jesse
Emailová adresa: jesseserv001@gmail.com
webová stránka: http://jessefinanceservice.sluzby.cz/

-44
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (25 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Pár dobrých rad: Na co se ptát, až vám budou nabízet kreditku

22. 9. 2015 | Petra Dlouhá | 12 komentářů

Pár dobrých rad: Na co se ptát, až vám budou nabízet kreditku

Kreditku dneska nabízejí na každém rohu. Jak si ze záplavy kreditních karet vybrat? Staňte se informovaným spotřebitelem, který dovede klást zasvěcené otázky a nenechá se oblafnout.... celý článek

Vybíráte kreditkou z bankomatu? Víme, kolik to stojí

29. 4. 2015 | Zdeněk Bubák, Helena Kadlecová | 9 komentářů

Vybíráte kreditkou z bankomatu? Víme, kolik to stojí

Včera jsme vám radili, jak šikovně šetřit používáním kreditní karty. Varovali jsme ale, že je to disciplína vhodná pouze pro jedince s pevnou disciplínou. Pro ty, kteří si dokážou hlídat... celý článek

Pět dobrých rad: Jak přechytračit banku a vydělat na kreditní kartě

28. 4. 2015 | Petra Dlouhá | 36 komentářů

Pět dobrých rad: Jak přechytračit banku a vydělat na kreditní kartě

Pro člověka ze staré školy strašák, který znamená život na (draze zaplacený) dluh. Pro finančně gramotného profíka, který v pravidlech kreditek umí chodit, dovede porovnat nabídky,... celý článek

Pasti (a slasti) kreditních karet

1. 6. 2012 | Lada Kičmerová | 13 komentářů

Pasti (a slasti) kreditních karet

Hodně zajímavý byznys pro banky, hodně nebezpečná záležitost pro držitele, který kreditku neumí správně používat. Jak se vyhnout ročnímu úroku, který se blíží 30 procentům, a využít... celý článek

Partners Financial Services