Pět dobrých rad: Jak přechytračit banku a vydělat na kreditní kartě

Petra Dlouhá | rubrika: Jak na to | 28. 4. 2015 | 36 komentářů
Pro člověka ze staré školy strašák, který znamená život na (draze zaplacený) dluh. Pro finančně gramotného profíka, který v pravidlech kreditek umí chodit, dovede porovnat nabídky, nastavit si režim a udržet se na řetězu (!), může být kreditní karta dobrým sluhou; ročně na ní vyděláte stokoruny, možná i pár tisíc.
Pět dobrých rad: Jak přechytračit banku a vydělat na kreditní kartě

Přinášíme pět rad, jak na to. Ovšem hned na úvod varování: chce to opravdu sebekázeň. Kreditní kartě můžete snadno začít otročit, stát se její dojnou krávou – v tom mají lidé, kteří o kreditkách nechtějí ani slyšet, svatou pravdu. Na trhu jsou i kreditní karty, které se při správném používání vyplatí, jenže banka (a stejně tak nebankovní společnost poskytující půjčky) není zaopatřovací ústav, chce přirozeně vydělávat. Těží z toho, že naprostá většina klientů se na řetězu neudrží, pravidla, za kterých výhodné podmínky platí, nedodrží – a draze za to zaplatí.

Jak na to, abyste na kreditní kartě vydělali?

+90
+
-

1. Bezúročné období hlídejte jako ostříž

S kreditní kartou v peněžence chodíte světem s permanentní možností půjčit si – hned, aniž by úvěr kdokoli schvaloval. Výhodou čerpání peněz z kreditky je bezúročné období, které obvykle trvá dvacet až šedesát dní, podle typu karty. Začíná běžet datem platby z kreditky a končí datem splatnosti uvedeným na výpise, který vám ke kartě chodí.

Funguje to jednoduše: když peníze vrátíte do daného termínu, máte půjčku naprosto gratis, na úrocích nezaplatíte ani halíř. Jenže stačí opozdit se o den, a banka nebo nebankovní úvěrář vám napočítá vysoký úrok za celou dobu, kdy jste měli peníze půjčené. Většina uživatelů kreditních karet se neuhlídá, opozdí se nebo vrátí jen část peněz a banka či úvěrová firma má vyděláno. Když se ohlídáte, půjčka z kreditky se vyplatí – zadarmo vám dnes půjčí málokdo. Ideálně nastavte inkasoběžného účtu, peníze se tak budou na kreditku včas dolévat. Klíčové ale je mít na účtu dost peněz.

+71
+
-

2. Kdyby na chleba nebylo, hlavně nevybírejte kreditkou z bankomatu

Nikdy, ale opravdu nikdy nezapomínejte, že kreditní karta není debetní karta. Z debetní karty vybíráte vlastní peníze uložené na účtu, z kreditky vybíráte a utrácíte cizí, půjčené peníze. Když budete kreditní kartu používat k výběru hotovosti z bankomatu, vyjde vás to draho. Banka si za jeden výběr naúčtuje klidně i osmdesát korun nebo víc. 

+62
+
-

3. Část peněz se vrací zpět, plaťte kreditkou, co můžete…

Banky i nebankovní společnosti na kreditky lákají, aby klienty přivábili, přidávají k nim stále víc benefitů. Když už kreditku máte, vyplatí se samozřejmě využívat je naplno. Jeden ze základních, a ve skutečnosti nejdůležitějších bonusů spočívá ve vracení části peněz z provedených plateb. Konkrétně: z každé platby kreditkou se vám vrátí třeba jedno nebo dvě procenta zpět. Vydavatelé kreditních karet navíc nabízejí různé slevy u vybraných obchodníků. V praxi to znamená, že když v daném obchodě zaplatíte kreditkou, získáte bonus jedno nebo dvě procenta a ještě třeba pětiprocentní slevu na nákup.

Propojeno!

Lesk a bída kreditek

Posloužila by stejně spolehlivě – jenže proč jezdit škodovkou, když můžete mít BMW? Stříbrné, zlaté, platinové, diamantové… kreditní a debetní karty. Jsou výsadou pro vyvolené… Opravdu? Nestala se z „prestižní karty“ holka za padesát? Nemá ji každý – kdo (aspoň trochu) zaplatí? Lesk prémiových karet přestává oslňovat, je z nich fenomén střední třídy.

+33
+
-

4. Porovnejte bonusy s poplatky

Je ovšem třeba propočíst, kolik peněz měsíčně kreditkou protočíte – zaplatíte. A získaný benefit porovnat s měsíčním poplatkem za vedení karty. Když měsíčně uskutečníte platby za deset tisíc a dostanete zpátky dvě procenta, dá to úsporu ve výši dvou stovek. Když bude měsíční poplatek za vedení karty nižší (obvykle dělá zhruba padesát korun), kreditka se vyplatí. Roční úspora se tak může vyškrábat na stokoruny, možná i o řád výš. Řada kreditek je navíc v prvním roce užívání od poplatku osvobozená.

+56
+
-

5. Držte spotřebu na řetězu

Pokud je s platbou kreditní kartou spojená prémie, vyplatí se samozřejmě kreditkou platit hodně. (A jak jsme řekli výš, zároveň hlídat bezúročné období, a pravidelně dolévat peníze z běžného účtu.) Ale nenechte se zase moc pobláznit a strhnout k utrácení a spotřebě jen proto, abyste vydělali na kreditce. Jestli ve výsledku každý měsíc utratíte víc, než byste utratili bez kreditní karty, ztrácejí její výhody pro domácí rozpočet smysl. 

Kdo šetří, má tyhle tři

Běžný účet, spořicí účet, kreditka. Tohle trio může ušetřit určitě pár stovek ročně. Když je správně vyladěné a když víte, kam ve správný čas přesunout kolik peněz. Dobrá zpráva: dneska to jde do značné míry zautomatizovat. Na začátku je to samozřejmě dost kombinování. Pomůžeme s výběrem.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-44
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 36 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

2. 5. 2015 7:33, Karel

Pane Mikek, nadpis článku je naprosto výstižný. Sám mám kreditku, kde mám zpět dvě procenta a protože jsem duševně vyrovnaný člověk co ví co dělá, tak čerpám pouze výhody. Karta není pro lidi slabé duchem. Každý rok vybírám bonus kolem 5ti tisíc. Na kartu tankuji a kupuji vše v obchodech, platím v eshopech, pro sebe i pro firmu. Jinak pokud je pro Vás nadpis článku nesmyslný, tak Vy jste přesně typ člověka, na kterém banka samozřejmě vždy vydělá. Přeji hezký den
Karel

Zobrazit celé vlákno

+15
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

28. 4. 2015 20:17, Jiří Pochman

Buďto je toto reklama nebo mate v redakci jelito,které ví velké kulové o kartách všeobecně a hlavně poplatcích za platbu,kterou musí odvést za použití zákazníkem,proto u nás bohatnou pokřivení podnikatele a cizí nadnárodní společnosti.

-37
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (36 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Zlatá karta: Vstupenka do světa výjimečných, nebo holka za padesát?

2. 7. 2014 | Petra Dlouhá | 9 komentářů

Zlatá karta: Vstupenka do světa výjimečných, nebo holka za padesát?

Posloužila by stejně spolehlivě – jenže proč jezdit škodovkou, když můžete mít BMW? Stříbrné, zlaté, platinové, diamantové… kreditní a debetní karty. Jsou výsadou pro vyvolené… Opravdu?... celý článek

Šéf české a slovenské Visy: Jsme jako Němci. Orientovaní na hotovost

5. 4. 2014 | Ondřej Tůma | 10 komentářů

Šéf české a slovenské Visy: Jsme jako Němci. Orientovaní na hotovost

Rozvoj bezkontaktních plateb, regulace mezibankovních poplatků, nakupování kartou na internetu, nedostatečný počet platebních terminálů, srovnání návyků spotřebitelů ve střední a západní... celý článek

Bezkontaktní platební karty. Jsou bezpečné?

22. 8. 2013 | Ondřej Tůma | 46 komentářů

Bezkontaktní platební karty. Jsou bezpečné?

Počet bezkontaktních karet raketově roste. Co o nich ale doopravdy víme? Palčivá je zejména otázka jejich bezpečnosti. Může vám někdo bezkontaktně vycucnout z karty peníze někde na... celý článek

Pasti (a slasti) kreditních karet

1. 6. 2012 | Lada Kičmerová | 13 komentářů

Pasti (a slasti) kreditních karet

Hodně zajímavý byznys pro banky, hodně nebezpečná záležitost pro držitele, který kreditku neumí správně používat. Jak se vyhnout ročnímu úroku, který se blíží 30 procentům, a využít... celý článek

Kreditní karty: slevy nejsou zadarmo

29. 11. 2010 | Světlana Rysková | 13 komentářů

Kreditní karty: slevy nejsou zadarmo

Čím víc utratíte, tím víc ušetříte – to je heslo, se kterým vyrazili za klienty vydavatelé kreditních karet s různými bonusovými programy. Propagují výhody, o podmínkách provozu karty... celý článek

Partners Financial Services