Malé peníze: Jak kupovat zlato

Jan Müller | rubrika: Když se řekne | 25. 7. 2012 | 23 komentářů
Jak kupovat zlato? A proč vlastně? Jan Müller odpovídá v pravidelném článku.
Malé peníze: Jak kupovat zlato

Čtenářský dotaz: Mám nějaký majetek v akciích, něco málo v nemovitostech. A ledacos v bance. Chtěl bych ale z bezpečnostních důvodů přidat ještě jiné typy majetku, konkrétně zlato. Nabídek je ale příliš. Kde nakupovat, v jaké formě? A je rozumné mít ho někde ve vzdálené zemi v trezoru a nemoci si na něj ani sáhnout? Vždyť kdyby byl velký průšvih, určitě se k němu nedostanu! Nemám trvat na tom, že si chci svoje zlato uložit doma nebo v nějaké rozumné instituci v rozumné dojezdové vzdálenosti?

Ach opět to zlato, ten třpytivý vzácný kov! Po celé věky dokáže znovu a poblouzňovat celé generace... Proč se zase zdvihá poptávka po tomto pro laika nevhodném způsobu investování?

Jednou z příčin je, že v krizi lidé obecně utíkají ke „hmatatelným“, na první pohled jistějším investicím – například k nemovitostem, k drahým kovům, ale i jiným komoditám. A protože o krizi (bez ohledu na to, jestli je či není) čteme denně, vcelku pochopitelně se vyrojila spousta obchodníků, kteří investici do zlata či do jiných kovů nabízejí – samozřejmě jako velmi výhodnou, přičemž leckdy platí, že výhodná znamená výhodná v první řadě (a až příliš často výhradně) pro ně samotné. Řada z těchto „obchodníků“ nemá s obchodováním s komoditami žádnou zkušenost a jen těžko je lze považovat za lidi, kteří by kvalifikovaně poradili. Jenže u zlata stejně často hrají větší roli emoce než rozum; to spolu s výš uvedeným patří k důvodům toho, že zlato je prostě v módě, lidé se o něm baví, leckdo se investicí do zlata chlubí – a jen zcela výjimečně tomu někdo rozumí...

Čerstvé zlato na Peníze.cz!

K tradičním investicím patří investice do zlata. Populární již po celé věky, v posledních letech opět hodně v kurzu...

Zlaté menu

Vývoj cen zlata

► Nejnovější články se zlatem v hlavní roli:

Kdo čte s minimální dávkou pozornosti naše příspěvky asi už tuší, jaká bude odpověď tazateli. Je to odpověď tazateli, nikomu jinému, ale i jiní čtenáři by si z ní mohli něco vzít.

První zásada investora

Kde tedy nakupovat zlato, v jaké formě? Nikde. V žádné.

Proč asi? Protože dotaz prostě indikuje, že tazatel se v tematice investic do zlata (či drahých kovů) neorientuje. Porušil by tedy investicí do zlata první zásadu investování: investovat jen do toho, čemu rozumím. Budiž připsáno tazateli velké plus za to, že se zeptal. Na rozdíl od mnoha jiných, kteří slepě investují do jim neznámých instrumentů a pak se často dost podivují nad výsledkem.

Dále tedy už jen pro zajímavost, v jaké formě se dá do zlata investovat. Třeba jako první krok na cestě k porozumění tomu, co všechno investice do zlata obnáší.

Fyzické zlato

Do zlata lze investovat přímo. Buď se kupuje investiční zlato v nějaké standardizované podobě: zlaté cihly, zlaté plechy a plíšky, nebo ve formě mincí či případně jiných výrobků. Předností a zároveň nevýhodou je, že takové zlato máte přímo u sebe. Máte je tedy pod kontrolou – ale relativně snadno vám je může někdo ukrást. V případě obav z krádeže, je možné zaplatit si úschovu třeba v bance – dává to ale smysl, pokud je popudem k nákupu zlata nedůvěra k finančním institucím jako v případě tazatele?

Pomineme-li sběratelskou hodnotu, je dobrou investicí koupě investiční zlaté mince nebo mincí – ty totiž můžete darovat někomu blízkému a udělat mu tím radost, což je pro laika asi jediná skutečně dobrá investice, kterou může v souvislosti se zlatem udělat. Je dobré takové zlato nakoupit přímo u výrobce, respektive zpracovatele. U nás je takovým tradičním zpracovatelem Česká mincovna.

Propojeno: Peníze.cz a mince

... jejich výhodou je relativně nízká pořizovací cena, a tedy minimální riziko ztráty. A pro trpělivé může často znamenat bonus fakt, že mají možnost za několik let nebo desetiletí zhodnotit jak celou sbírku, tak i jednotlivé kusy...

► Mince: krása a investice v jednom

Cenné papíry

Na trhu je nepřeberné množství cenných papírů orientovaných nějakým způsobem na zlato. Jsou to například podílové fondy, jejichž majetkem je fyzické zlato; nemáte tedy starost s uschováním zlata, a pokud jde o fond obchodovaný na burze (tzv. exchange traded fund), můžete s podílovými listy i volně obchodovat.

Anketa

Zlato?

Krom toho existuje ještě spousta derivátů vázaných na zlato, u nich se zpravidla nepředpokládá, že byste chtěli dodávku fyzického zlata skutečně realizovat, a jde tedy o spekulativní transakce. Nejracionálnější investicí se pak jeví investice do akcií (popř. podílových fondů s těmito akciemi) společností zabývajících se těžbou anebo zpracováním zlata. Předností investice do takových akcií je skutečnost, že podniky fungují na stabilnějších základech, než je třeba aktuální nálada a okouzlení investorů zlatem, a že takové podniky dodávají zlato i pro sektory s více stabilním odběrem, jako je elektrotechnika a informační technologie.

Při nákupu cenných papírů přes burzu nebo prostřednictvím licencovaného (!) obchodníka je rizikovost transakce velmi malá. Není třeba mít ani přílišné obavy o uložení zlata, jde-li o zlatem podložený cenný papír.

Pokud ale budete kupovat zlato – ať už fyzické, nebo nějaké kontrakty – od firmy, která normálně prodává teplou vodu, ale vzhledem k módě investic do zlata začala prodávat také tento kov, je riziko naopak vysoké.

Autor vlastní a spravuje server Malé peníze

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-14
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 23 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

25. 7. 2012 10:19, Skrblík

Odborníci z ČNB před cca deseti roky prodali většínu zlatých rezerv státu a nakoupily místo nich dluhopisy s odůvodněním, že zlato narozdíl od dluhopisů nic nevynáší. Nedávno jeden z nich to v televizi dokonce obhajoval, že sice cena zlata od té doby stoupla 3x, ale že i tak to byl správný krok. Kolik místo toho vydělali na dluhopisech, to ale raději neříkal. Nedivím se mu - odhadoval bych, že to bylo tak 10x méně.

Zobrazit celé vlákno

+11
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

25. 7. 2012 13:30, Tomas

Zdravím všechny,nechci dělat reklamu,ale mám pár věcí k tématu o zlatě.Otestoval jsem si českou firmu,která tvrdila a tvrdí,že dokáže se zlatem pracovat pro klienta a byl jsem překvapen výsledkem,nejen,že mi investici vysvětlili,ale hlavně se mi o ní díky zlatu i postarali a vzhledem ke každoročnímu vyššímu výnosu se mi investice vyplácí i při malých vložených a to pozor nepravidelných částkách.Takže mohu všem skeptikům jen a pouze doporučit,samozřejmě nechci dělat reklamu,ale pokud by někdo měl zájem rád pošlu na společnost odkaz.Zdraví spokojenný majitel zlatých slitků Tomáš

-58
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (23 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Mince: krása a investice v jednom

19. 7. 2012 | Michal Chleboun | 6 komentářů

Mince: krása a investice v jednom

Pro ty, kterým nevoní ukládat peníze do finančních produktů, a pro ty, kteří jich mají nakoupeno po strop a hledají jiné možnosti, je tu řada více či méně tradičních investic: nemovitosti,... celý článek

Malé peníze: Investuj do stříbra, brácho! Ale proč?

27. 6. 2012 | Jan Müller | 19 komentářů

Malé peníze: Investuj do stříbra, brácho! Ale proč?

Možná se vám to už stalo taky. Někdo vás lákal, abyste uložili peníze tam či onam. Je to zaručené! Tak například, hit poslední doby: investice do stříbra. Našemu čtenáři je doporučují... celý článek

Co pořád všichni s tím zlatem máte?

21. 5. 2012 | Tomáš Raputa | 33 komentářů

Co pořád všichni s tím zlatem máte?

Rok 2008 ukázal, jak je současný ekonomický systém křehký. Jak jej vylepšit, aby se podobným krizím a panikám dalo předejít nebo lépe – aby k nim vůbec nedocházelo? Podstatná část těch,... celý článek

Očima expertů: Vyplatí se investovat do zlata?

9. 9. 2011 | Ondřej Tůma | 17 komentářů

Očima expertů: Vyplatí se investovat do zlata?

Přečtěte si, jak se na současnou zlatou investiční horečku dívají členové NERVu Jan Procházka a Jiří Weigl, ředitel české pobočky Transparency International David Ondráčka, podnikatel... celý článek

Investiční zlato aneb finanční rezerva skrytá v cihle

11. 2. 2008 | Věra Tůmová | 3 komentáře

Investiční zlato aneb finanční rezerva skrytá v cihle

Češi objevují v posledních letech čím dál víc kouzlo ukládání peněz do investičního zlata. Mohou si vybírat z malých zlatých mincí i slitků, které dosahují váhy až jednoho kilogramu.... celý článek

Partners Financial Services