Zlato je pořád „in“

Michal Valentík | rubrika: Analýza | 19. 8. 2011 | 12 komentářů
Zlato je pořád „in“
Dnešní centrální bankéři obecně nepovažují zlato za měnu. Důkazem může být nedávná odpověď šéfa Fedu Bernankeho na otázku kongresmana Rona Paula, jestli zlato můžeme považovat za peníze. Bernanke jednoznačně odpověděl záporně. Jenže to se centrální bankéři velice mýlí.

Historickým vývojem, ekonomickým a technologickým rozvojem a selekcí různých komodit došli lidé v dávných dobách na skutečnost, že nejlepším, a tudíž všeobecně přijímaným prostředkem pro směnu zboží a služeb, bude právě zlato. Zlato vyhrálo historický souboj mezi různými komoditami hlavně díky svým fyzickým vlastnostem. Je ho omezené množství, dá se poměrně dobře dělit (roztavit) a nepodléhá výraznému opotřebení. Proto se zlato stalo jediným uznávaným platidlem na celém světě. Kdo měl zlato, měl i moc.

Tisk je zisk?

Této skutečnosti si byli moc dobře vědomi panovníci, a proto na ražbu mincí uvalili monopol. Postupem času zjistili, že si mohou finančně ještě více přilepšit, když budou zlaté mince ředit jinými kovy. Tak začala éra inflace. Slovo inflace pochází z latinského inflatio, nafouknutí. V tomto případě jde o „nafukování“ peněžní nabídky. Po vynálezu knihtisku, přechodu na papírové peníze a zrušení vázanosti papírových peněz na fyzický objem zlata již nic nebránilo jednotlivým vládám tisknout jakékoliv množství peněz.

S penězi to je jako s ohněm. Jsou dobrý sluha, ale zlý pán. První experimenty s tiskem většího množství peněz zažilo Německo ve dvacátých letech, kdy se Němci snažili uhradit válečné reparace z první světové války. Výsledkem byla hyperinflace a totální zhroucení ekonomiky. Pro představu: chléb stál neuvěřitelných 580 miliard marek a ceny se měnily i dvakrát denně.

20 miliard marek, říjen 1923

Za tašku peněz půl tašky nákup

Litr mléka stál 5,4 milionu marek, dopisní známka celé 2 miliony. Inflace nabývala bizarní formy. Mzda byla vyplácena týdně nebo i denně. Zaměstnanci si chodili pro mzdu s kufry či s prádelními koši, aby mohli pobrat hromady bezcenných papírů zvaných peníze. Každý pak spěchal nakoupit potraviny nebo zboží, protože za několik hodin bylo všechno mnohem dražší. Nakonec vyplácely některé podniky mzdu nebo její část v naturáliích.

Více se o hyperinflaci v meziválečném Německu, ale i o dalších finančních průšvizích od sedmnáctého do jednadvacátého století dozvíte v naší Investiční univerzitě, v oddíle Burzovní krachy.

Nafouknout k prasknutí a... prasknout

V dnešní době by si měla většina centrálních bank být hrozby hyperinflace vědoma. Nicméně peníze se tisknou dál – až mi připadá, že si americká centrální banka neuvědomuje, že přílišné tištění peněz, respektive politika uměle levných peněz v podobně nízkých úrokových sazeb nebo úvěrových záruk, je pro hospodářství škodlivé. Na trhu se tak tvoří umělá poptávka, která žene ceny daných aktiv strmě vzhůru – tak vzniká cenová bublina. Zde platí úměrnost: čím víc je levných peněz, tím větší je bublina.

Jednoho dne, kdy politika levných peněz skončí, musí bublina zákonitě prasknout – je to jen otázka času. Po prasknutí bubliny přichází vystřízlivění a trh se pročišťuje a dostává se opět do rovnováhy. Příkladem může být hypoteční krize v USA v roce 2007, která vyústila v propad globálního hospodářství a v celosvětovou finanční krizi. Dalším příkladem může být deficitní fiskální politika jednotlivých států, s jejímiž dopady se potýkáme v současnosti.

Následující graf ukazuje prodej nových domů v USA od roku 1963 až 2010. Od devadesátých let prodej domů neustále rostl, až se v roce 2007 dostal na dvojnásobek svého dlouhodobého průměru. Domy byly dostupné i méně příjmovým skupinám obyvatelstva, a to díky podpůrnému programu americké vlády. Poté bublina praskla, došlo k vystřízlivění a trh s nemovitostmi se začal pročišťovat. A jak je z grafu patrné, dnešní prodej nových domů v USA je na historickém minimu.

Hypotéky USA – historický pohled

Zdroj: Bloomberg

Zlatá kotva? Ještě ji nespouštějte

A co to vše má společného se zlatem? Investoři při turbulenci na kapitálových trzích vnímají zlato jako bezpečný přístav. Bylo tomu tak v roce 2008 při pádu finančního domu Lehman Brothers (hypoteční krize) a je tomu tak i nyní při dluhových problémech Evropy – viz cena zlata na grafu dole. Zlato je totiž staletími prověřené.

Dnes se již zlatem neplatí, protože jednotlivé státy pokračují v monopolu na ražbu (dnes již na tisknutí) peněz – jako monarchové v minulosti (kdo má peníze, ten má moc). Co se ale zlatu nedá odepřít, je to, že plní především úlohu uchovatele hodnoty, a je tedy určitou „kotvou“ pro investory v nejistých dobách. A to vše díky svým fyzickým vlastnostem. Z historického hlediska je zlato nepřekonatelné a každý investor by měl zvážit, zda by část jeho portfolia neměla být zainvestována ve zlatě.

Z krátkodobého hlediska by ovšem zlato mohlo projít technickou korekcí, jeho současný růst v podobě exponenciální křivky mi zdvihá varovně ukazováček. Na následujícím grafu přikládám cenu zlata a zajímavý ukazatel – poměr ceny zlata k jeho průměrné roční ceně. Když hodnota tohoto ukazatele překročila úroveň 1,2, došlo na zlatu v brzké době ke korekci. Současná hodnota poměru je 1,25. Z toho důvodu bych s načasováním případného „vstupu do zlata“ posečkal.

Cena zlata: poměr k roční průměrné ceně

Zdroj: Bloomberg

Autor je hlavní investiční stratég ČP INVEST

 

 

Zlato v kostce

Znáte zlato? Znáte zlato dobře?

Možná i leckterý „zlatý investor“ nemá správnou představu o velikosti svého majetku. Není vůbec výjimečné, že své zlato fyzicky nikdy neviděl...

Jak veliké je kilo zlata?

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+7
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 12 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

20. 8. 2011 14:22, Michal

Kdo pri dnesnich cenach kupuje zlato jako investici do budoucna, ten prodela kalhoty. Na zlate je obrovska bublina, ktera driv nebo pozdeji praskne a cena pujde tak na polovinu. Zlato melo smysl nakupovat pred dvema lety, kdyz bylo pod 1.000 USD za unci. Ted je to ale hole silenstvi.

+2
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (12 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Kulaté výročí nekrytých peněz. Dožijí se příštího?

16. 8. 2011 | Aleš Tůma | 8 komentářů

Kulaté výročí nekrytých peněz. Dožijí se příštího?

Už 40 let žijeme ve světě čistě papírových peněz – 15. srpna 1971 zrušil prezident Nixon vazbu dolaru na zlato. Trhy výročí slaví po svém – novými rekordy v ceně zlata. Titulní stránky... celý článek

Smrt fialové krávy

17. 7. 2011 | redakce Peníze.CZ

Smrt fialové krávy

Moderní měna? Co vás nemá! Bankovky jsou jen papírky, mince kotoučky podřadného kovu. Kdo opravdu myslí na budoucnost, nakupuje zlato!

Léčba Bernankem: pro chleba s pytlem stodolarovek?

5. 5. 2011 | Aleš Tůma | 16 komentářů

Léčba Bernankem: pro chleba s pytlem stodolarovek?

Je to jistější, než že příštího Slavíka vyhraje Karel Gott. Dokonce jistější, než že Petr Hájek pochází z opice. Bude hyperinflace! Nebo nebude?

Aleš Tůma: Zlato, pojďme na to, řekli mormoni

11. 4. 2011 | Aleš Tůma | 1 komentář

Aleš Tůma: Zlato, pojďme na to, řekli mormoni

Tak už je to tady, bude se platit zlatem! Zatím jenom v americkém Utahu, domově mormonů, lyžařů a fanoušků intelektuálních filmů.

Aleš Tůma: Budeme znovu platit dukáty?

14. 2. 2011 | Aleš Tůma | 5 komentářů

Aleš Tůma: Budeme znovu platit dukáty?

Cena zlata roste, investoři investují, cena roste ještě víc, o zlatu si povídají i vrabci na střeše. Jak to ale vlastně celé dopadne?

Partners Financial Services