Lehman Brothers: investoři za hodinu zchudli o 300 miliard dolarů

Lehman Brothers: investoři za hodinu zchudli o 300 miliard dolarů
Z Wall Street zmizely dvě obří investiční banky. Lehman Brothers požádala o bankrotovou ochranu. Banku Merrill Lynch koupila Bank of America. Světové akciové trhy se propadly. Na trhu přitom tiká další bomba – ve vážných problémech je největší americká pojišťovna AIG.

Netrvalo ani hodinu a investoři do amerických akcií byli dohromady chudší o tři sta miliard dolarů. Pád začal toto pondělí úderem deváté hodiny newyorského času, kdy se otevřela tamní burza. Index Dow Jonesspadl za celý den o 504 bodů (4,4 %). To už měly za sebou propady i trhy v Evropě a některé burzy v Asii. Peklo rozpoutala jediná informace: investiční banka Lehman Brothers požádala v pondělí ráno o ochranu před věřiteli, jinými slovy stojí před bankrotem. K tomu se ještě přidalo bleskové převzetí dalšího wallstreetského investičního giganta Merrill Lynch bankou Bank of America.

Co je ochrana před věřiteli

Americké firmy, které nejsou schopny splácet dluhy, mohou požádat federální soud o ochranu podle Kapitoly 11 zákona o bankrotu. Firma dál funguje, zatímco soud dohlíží na reorganizaci jejích smluvních závazků a dluhů. Soud může úplně nebo částečně zbavit firmu jejích závazků, aby mohla znovu začít fungovat s čistým štítem. Pokud dluhy převyšují aktiva firmy, její vlastníci přijdou o své podíly a novými vlastníky se stanou věřitelé.

„Tektonické desky pod světovým finančním systémem se pohnuly a začal se rodit nový světový finanční řád,“ okomentoval situaci pro agenturu Bloomberg Peter Kenny, ředitel brokerské společnosti Knight Capital Group.

V Americe ovšem tiká ještě jedna časovaná bomba. Největší pojišťovna American International Group (AIG) zatím nedokázala sehnat dost kapitálu, aby pokryla ztráty způsobené hypoteční krizí. Hovoří se o čtyřiceti miliardách dolarů, bez nichž AIG přijde o dobrý úvěrový rating, což bude mimo jiné znamenat, že nebude mít dost peněz na uspokojení svých věřitelů, které pojistila proti ztrátám spojených s hypotékamia dalšími rizikovými cennými papíry. Od začátku roku její akcie spadly o 79 procent. V pondělí ubraly oproti pátečnímu zavíracímu kurzu dalších 60 procent a americká centrální banka FED požádala podle informací listu Wall Street Journal banky Goldman Sachs a J. P. Morgan, aby pojišťovně poskytly nouzové úvěry ve výši 70 miliard dolarů.

Kdo uvěřil v minulých měsících hlasům, že hypoteční a úvěrová krize skončila, nyní tvrdě prozřel.

Lehman Brothers doplatila stejně jako před ní investiční banka Bear Stearns na krach na trhu nemovitostí a na následnou krizi spojenou s nesplácením rizikových hypoték. Cesta do záhuby začala v roce 2004, kdy banka koupila kalifornskou společnost BNC Mortgage, jednoho z velkých poskytovatelů hypoték pro nejméně solventní klienty. Lehman Brothers si tím zajistila trvalý přísun úvěrů, které mohla zabalit do cenných papírů, jež pak s velkým ziskem prodávala dál. K BNC Mortgage si banka pořídila ještě firmu Aurora Loan Sevices, která poskytovala hypotéky bez doložení příjmu. Výsledek byl na první pohled úžasný: banka vykazovala historicky nejvyšší příjmy a zisky.

Kdo je Lehman Brothers

Dnešní banku Lehman Brothers založili v roce 1850 tři židovští přistěhovalci z Německa, Henry, Emanuel a Myer Lehmanové, pod názvem Alabama Cotton Treader. Před vyhlášením bankrotu byla čtvrtou největší investiční bankou a obchodníkem s cennými papíry v USA. Zaměsnává téměř 26 tisíc lidí v 61 pobočkách po celém světě. Ještě v roce 2007 se banka umístila na prvním místě žebříčku Nejobdivovanějších investičních firem, který sestavuje časopis Fortune.

Past sklapla na začátku roku 2007. Ceny nemovitostí v Americe začaly výrazně padat, počet lidí, kteří nedokázali platit drahé rizikové hypotéky, stoupal. Přesto banka pokračovala ve vydávání cenných papírů zajištěných hypotékami. Jenže jejich hodnota prudce klesala a Lehman Brothers místo pohádkových zisků začala vykazovat rekordní ztráty. Pomoci mohl jen příchod investora, který by díry zalepil. Jenže všechna jednání selhala. Jako poslední se k bancev neděli otočila zády britská bankovní trojka Barclays Bank, protože americká vláda se nezaručila za případné ztráty vzniklé z převzetí těžko ocenitelných aktiv Lehman Brothers. Ze hry vypadla i Bank of America. Pondělní žádost o ochranu před věřiteli byla nevyhnutelná.

Ve stejnou dobu, kdy vrcholila jednání o osudu Lehman Brothers se upekl prodej konkurenční investiční banky Merrill Lynch, jejíž akciese za poslední rok a půl zřítily o osmdesát procent. Za padesát miliard dolarů ji koupila právě Bank of America a zachránila ji tak před podobným osudem, jaký postihl Lehman Brothers. I když Merrill Lynch byla podle analytiků přece jen v lepší kondici než konkurenční banka. Navíc byla pro kupující Bank of America cennější. Neboť má více než šestnáct tisíc finančních poradců, kteří spravují Američanům majetek v hodnotě 1,6 bilionu dolarů. Tak rozsáhlá retailová síť investičního poradenství zatím Bank of America chyběla. „Vzniklý synergický efekt by měl vést k tomu, že Bank of America bude silně konkurovat Citigroup, jedničce na americkém trhu,“ domnívá se Milan Lávička, analytik z Atlantik FT.

Po tomto víkendu zůstaly na Wall Street dvě samostatné velké investiční banky, Goldman Sachs a Morgan Stanley. Ještě před rokem jich bylo pět. I silná dvojka bude mít ovšem podle analytiků oslovených listem Wall Street Journal těžký život. Ekonomika zpomaluje, firmy se nepouštějí do fúzí a akvizic, nehledají nový kapitál na finančních trzích, mrtvo je i v hedgeových fondech. Jen v letošním prvním pololetí proto klesly příjmy v odvětví investičního bankovnictví o 63 procent. Konsolidace bankovního sektoru po zkušenostech z minulé krize po prasknutí bubliny technologických akcií bude trvat ještě minimálně rok. Tak dlouho bude bankám trvat, než provedou restrukturalizaci a přizpůsobí se novým podmínkám na trhu. A začnou zase vykazovat dobré hospodářské výsledky.

Do té doby bude lepší se investicím do bankovních akcií raději vyhnout.

Má dnes smysl investovat do bankovních akcií, nebo je lépe se akciím jako takovým vyhnout? Podělte se o názor.

 

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+13
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 5 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Akcie developerských firem za rok ztratily až 80 procent

14. 8. 2008 | Petr Čermák | 2 komentáře

Akcie developerských firem za rok ztratily až 80 procent

Hypotéční krize doléhá i na firmy ORCO a ECM, jejichž akcie dosahují nejnižších hodnot od vstupu na burzu. Hypotéční krize a tržní sentiment srazily cenu za poslední rok až o 75 procent. celý článek

Kolik mohou vydělat bankovní akcie

11. 8. 2008 | Věra Tůmová | 4 komentáře

Kolik mohou vydělat bankovní akcie

Akcie tuzemských bank, či jejich mateřských společností, nabízejí slušnou možnost k výdělku. Jejich cílové ceny odhadované analytiky jsou až o třicet procent vyšší, než aktuální kurzy... celý článek

Ekonomika USA roste, ale k recesi má stále blízko

6. 8. 2008 | Petr Čermák

Ekonomika USA roste, ale k recesi má stále blízko

I přes růst HDP nejsou Spojené státy z nejhoršího venku. V červenci krize ukázala na výsledcích firem svou sílu. Špatně je na tom i nezaměstnanost a inflace

Kvůli ABS může dostat finanční smyk nejen banka

2. 7. 2008 | Petr Čermák

Kvůli ABS může dostat finanční smyk nejen banka

Když se řekne sekuritizace, vybaví se nejspíš hypoteční krize, kterou tento relativně nový nástroj ve světě financí způsobil. Myšlenka sekuritizace přináší mnoho výhod, na druhé straně... celý článek

Účet za hypoteční krizi ještě zdaleka není kompletní

25. 2. 2008 | Jan Stuchlík | 7 komentářů

Účet za hypoteční krizi ještě zdaleka není kompletní

Velkým americkým bankám docházejí kvůli odepisování špatných hypoték a firemních dluhů peníze. Šance firem a domácností na nové úvěry se tak rychle snižuje. To by mohlo podkopat jejich... celý článek

Partners Financial Services