Zlatá horečka stoupá: čas na aspirin a studený obklad

Tomáš Prouza | rubrika: Komentář | 23. 8. 2011 | 16 komentářů
Zlatá horečka stoupá: čas na aspirin a studený obklad
Kdo nemá doma cihličku zlata, jako by vůbec nebyl. Aspoň takový dojem vytváří většina českých médií – a pomáhají tak vytvářet horečku, na které vydělají jen překupníci.

O zlatu se poslední měsíce ve světových médiích (a poslední týdny v médiích českých) píše několikanásobně častěji než v uplynulých letech. Důvod je samozřejmý – raketově rostoucí cena zlata v protikladu k padajícím cenám akcií i nemovitostí. Problém ale je, že se cena zlata velmi rychle blíží svému vrcholu a během pár dní, týdnů či měsíců přijde korekce. Ta navíc nebude v řádu pár procent, ale pád bude pravděpodobně mnohem hlubší.

Regulace – jen pro někoho

Tisíce lidí však mezitím stihly uvěřit, že zlato je jedinou správnou cestou, jak zabezpečit své úspory, a dojemné reportáže o babičkách nakupujících zlato v České mincovně, se dokonce objevovaly i v hlavních televizních zprávách. Každý student psychologie tak mohl během posledních měsíců získat spoustu materiálu o tom, jak se vytváří a podporuje davová psychóza.

Možná bychom nad tím mohli mávnout rukou – za svá rozhodnutí je zodpovědný každý sám, tak proč by nás mělo trápit, že někdo naletěl na zlatou bublinu? Jeden důvod by se možná našel.

Potřebujete graf rychle rostoucího kurzu zlata?

Kvartální vývoj ceny zlata

Vývoj ceny zlata v minulém kvartále; graf zvětšíte kliknutím

Hledejte na Peníze.cz pod záložkou zlato na stránce s aktuálními informacemi o cenách komodit.

Zlato je investice stejně jako akcie, dluhopisy nebo podílové listy. A každý, kdo pomáhá lidem s výběrem vhodných akcií či fondů, ví, jak přísná pravidla musí plnit, jak musí vyhodnocovat vhodnost vybrané investice a o čem všem musí klienta informovat, včetně všech možných rizik. Ovšem pokud klientovi místo promyšleného portfolia podílových fondů nabídnete zlato, nemusíte nic – žádné vysvětlování, žádná varování před riziky, a především žádná odpovědnost. Stačí mít v ruce graf rychle rostoucího kurzu zlata a přidat dojemný příběh o trvalé hodnotě žlutého kovu. A pak už jen klientovi ukázat, kde má podepsat.

Mlčení je souhlas. A zodpovědní mlčí

Je to jen další ukázka nesmyslné regulace, kdy stát vědomě či nevědomě zvýhodňuje jeden produkt nebo jeden druh podnikatelů před jinými a poškozuje tím své občany. Pokud by totiž prodejci zlata museli plnit stejné povinnosti jako ti, kdo nabízejí „klasické“ investice, bylo by napálených chudáků, kteří celoživotní úspory investovali do zlata přesně na vrcholu zlaté horečky, výrazně méně. Jenže to by osud běžných lidí musel někoho z regulátorů zajímat.

Anketa

Očekáváte pád cen zlata?

Česká národní banka na prodejce zlata nemá žádné páky (a její odbor ochrany spotřebitele, který by aspoň mohl varovat před nejpodivnějšími praktikami, jako obvykle mlčí). A ministerstvo financí? To má tolik práce s bořením celého českého finančního trhu, že ochrana pár tisíc lidí, kteří naletěli nijak nekontrolovaným a neregulovaným prodejcům zlata, tam nikoho nezajímá.

Psáno pro Lidové noviny

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 16 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

23. 8. 2011 12:00, Vodník Česílko

V zásadě bych s Vámi souhlasil, ale vidím tu jeden problém: Nikdo nedokáže říci, kde je hranice, kde se růst cen zlata zlomí - 2 000 dolarů za unci, 2500, 3 000, 5 000, 10 000 - nebo ještě výš? A víte jak to vypadalo při zlaté horečce v roce 1980 - zlato vystoupalo na 850 dolarů za unci - ale pak drasticky spadlo. A než se opět dostalo na tehdejší cenovou úroveň, trvalo to 20 let. A představte si teď člověka, který koupil zlato v roce 1980, když byla cena na vrcholu - ten si pak musel počkat 20 let, než se dostal na hodnotu, kdy to zlato koupil. Proto já bych v současné době nikomu koupi zlata nedoporučoval. Naopak, spíš bych prodával.

Zobrazit celé vlákno

+4
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

23. 8. 2011 14:01, Pavel

A kolik jste na na svůj názor vsadil vlastních peněz? Absolutně i jako podíl Vašich celkových úspor?

Zobrazit celé vlákno

-1
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (16 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Zlato je pořád „in“

19. 8. 2011 | Michal Valentík | 12 komentářů

Zlato je pořád „in“

Dnešní centrální bankéři obecně nepovažují zlato za měnu. Důkazem může být nedávná odpověď šéfa Fedu Bernankeho na otázku kongresmana Rona Paula, jestli zlato můžeme považovat za peníze.... celý článek

Kulaté výročí nekrytých peněz. Dožijí se příštího?

16. 8. 2011 | Aleš Tůma | 8 komentářů

Kulaté výročí nekrytých peněz. Dožijí se příštího?

Už 40 let žijeme ve světě čistě papírových peněz – 15. srpna 1971 zrušil prezident Nixon vazbu dolaru na zlato. Trhy výročí slaví po svém – novými rekordy v ceně zlata. Titulní stránky... celý článek

Tomáš Prouza: ČNB? Česká národní bezzubá!

18. 7. 2011 | Tomáš Prouza | 4 komentáře

Tomáš Prouza: ČNB? Česká národní bezzubá!

Je hezké, že v ČNB existuje odbor ochrany spotřebitele. Jen je škoda, že je v podstatě neviditelný a nikdo neví, k čemu vlastně je. Prostoru pro aktivitu má přitom víc než dost.

Smrt fialové krávy

17. 7. 2011 | redakce Peníze.CZ

Smrt fialové krávy

Moderní měna? Co vás nemá! Bankovky jsou jen papírky, mince kotoučky podřadného kovu. Kdo opravdu myslí na budoucnost, nakupuje zlato!

Novela zákona o pojišťovacích zprostředkovatelích: proč jde stát na ruku nejsilnějšímu hráči?

21. 6. 2011 | Tomáš Prouza | 1 komentář

Novela zákona o pojišťovacích zprostředkovatelích: proč jde stát na ruku nejsilnějšímu hráči?

Lidové noviny otiskly první velký rozhovor s Vladimírem Mrázem po jeho odchodu z čela Kooperativy a Hospodářské noviny rozhovor s Pavlem Řehákem, ředitelem České pojišťovny. Oba rozhodně... celý článek

Partners Financial Services