Co pořád všichni s tím zlatem máte?

Tomáš Raputa | rubrika: Analýza | 21. 5. 2012 | 33 komentářů
Rok 2008 ukázal, jak je současný ekonomický systém křehký. Jak jej vylepšit, aby se podobným krizím a panikám dalo předejít nebo lépe – aby k nim vůbec nedocházelo? Podstatná část těch, kteří o reformě přemýšlejí, hledá inspiraci v minulosti a požaduje opětovné navázání měn na zlato. Je to skutečně řešení?
Co pořád všichni s tím zlatem máte?

Mýtus č. 1: Centrální banky politikou nízkých úrokových sazeb destabilizují ekonomiku. Zlatý standard by do ekonomiky vrátil rovnováhu

Na ekonomickou realitu zlatého standardu už se asi pomalu zapomíná, stabilita totiž vůbec nebyla její druhé jméno. Bankovní krize byly na denním pořádku – za čtyřicet let (1870–1910) prošlo Spojenými státy na x bankovních panik, které přinesly dnes nepředstavitelnou nezaměstnanost. Velká deprese jako třešnička na dortu zlatému standardu také dobré vysvědčení nedává.

Iracionální poptávkové boomy živené novými levnými úvěry, které předcházejí velkým krachům, nejsou vynálezem moderní doby; 80. léta 19. století měla železniční bublinu a za technologické revoluce ve dvacátých letech se také leccos přifouklo. Nezáleželo přitom, jestli je měna navázaná na zlato nebo ne. Z grafu vidíme, že „zlatá kotva“ ke stabilizaci rozhodně nepřispěla. Oněch deset procent, na kterých nedávno nezaměstnanost po splasknutí nemovitostní bubliny a „nejhorší recesi od 2. světové války“ kulminovala, bylo pro dobu zlatého standardu normálem. A to při mnohem vyšší volatilitě.

Nezaměstnanost v USA před zavedením vládních proticyklických opatření a po něm

Nezaměstnanost v USA před zavedením vládních proticyklických opatření a po něm

Mýtus č. 2: Konjunktura 50. a 60. let dokazuje úspěšnost fungování zlatého standardu

Období po druhé světové válce se na Západě vyznačovalo vysokým růstem HDP spolu s nízkou inflací a nezaměstnaností, což je argument na podporu tehdejšího měnového systému, ve kterém byly měny navázané na dolar a ten na zlato. Tyto „zlaté časy“ však byly taženy spíš mimořádným růstem produktivity práce a zahraničního obchodu díky odbourání obchodních bariér.

Navíc: růst úvěrů nebyl limitován zásoby zlata v americkém Fort Knox, které se tudíž relativně k měnové zásobě postupně snižovaly (viz graf níž). Ke konci 60. let, kdy USA mohly vyplatit zlatem pouze pětinu všech svých dolarů, nezbylo prezidentu Nixonovi nic jiného, než aby v roce 1971 celé zlaté krytí dolaru ukončil. Systém nebyl udržitelný; v dnešním žargonu by se řeklo, že celý standard zlatého dolaru byla jedna pomalu přifukovaná bublina.

Krytí měnové báze (oběživo a bankovní rezervy) zlatem v USA

Krytí měnové báze (oběživo a bankovní rezervy) zlatem v USA

Zdroj: Federal Reserve Database, World Gold Council

Pro udržení systému – zafixované ceny zlata a stoprocentní krytí – by musela zásoba zlata růst minimálně tak rychle jako ekonomika, nebo by došlo k deflaci. A to už by musel přijít na pomoc alchymista Rudolfa II., který chtěl vyrobit zlato ze švestek, protože tolik žlutého kovu na světě zkrátka není.

Mýtus č. 3: Zlato je bezpečná investice

Kupujte zlato, jedinou pojistku proti vysoké inflaci, která už je za dveřmi! Cena zlata se za poslední desetiletí ziksnásobila a určitě poroste dál! Že už to tu jednou bylo? Přesně tak, i dnes se vykládají podobné pohádky jako na konci 70. let. Jak ale od té doby taková investice dopadla?

Cena zlata očištěná o inflaci (1970–2011)

Cena zlata očištěná o inflaci (1970–2011)

Anketa

Zlatý standard?

Graf reálné ceny zlata hovoří za vše: Nejenom, že zlato přináší minimální zhodnocení po zohlednění inflace, ale především jeho cena vůbec není stabilní a tvoří se na ní bubliny, které nesplaskávají tři až čtyři roky jako u akcií, ale klidně dvacet let. Jako uchovatel hodnoty fungují mnohem lépe nemovitosti, které vám navíc přináší stabilní pětiprocentní příjem z nájemného. Zlatou cihlu (1 kg) můžete zkusit někomu pronajmout za 50 000 Kč ročně, velké šance takovému obchodu ale nedávám.

Sečteno podtrženo – rušení centrálních bank ve stylu slibů prezidentského kandidáta Rona Paula nebo zavádění nových zlatých standardů je pouze nostalgické vzpomínání na minulost à la „za komunistů se špatně nežilo, chleba byl za tři kačky a plzeň za korunu padesát.“

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-12
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 33 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

27. 5. 2012 11:14

Pokud se v tom nekdo vyzna a odhadne spravne, jaka mince bude mit sberatelskou hodnotu, pak proc ne.
Ja se v tom nevyznam a proto mi jde jen o kov v co nejlikvidnejsi forme za no nejnizsi premium (co nejblize spotove cene).
Kdybych se chtel "vyznat", mohl bych zkusit i diamanty. Ale jelikoz nemam cas na nejaka studia, beru to ciste jako komoditu.

Je treba si uvedomit, ze pametni mince ma vysoke premium a 20% DPH, cili vzdy zaplatite minimalne 30% nad burzovni cenu zlata a musite zvolit vhodnou minci tak, abyste mel jistotu, ze ji i prodate opravdu za cenu kovu + minimalne 30% navic.
A dalsi problem je likvidita. Zlate mince vam dnes vemou nejen ve vykupu, ve zlatnictvi, atd... ale zname investicni mince bere i mnoho smenaren. Ale opravdu jen tech par znamych a nejrozsirenejcich minci jako je Maple Leaf, US Eagle, Filharmonik ci Krugerrand. Pokud tam prijdete s pametni minci, nebudou si s ni schopni poradit a k penezum se dostanete tak, ze pujdete na sberatelskou burzu ci na Aukro a hotovost ziskate nejdriv za tyden.

A ted si predstavte, ze dojde k zavaznym ekonomickym problemum EU a vy s vasemi mincemi utecete treba do Australie. Co jim tam asi reknou CZ pametni mince? Jakou sberatelskou hodnotu maji v Australii treba CZ postovni znamky??

Navic: az krachne soucasny financni system, nikho uz nebude zajimat, kolik za danou minci dostanete korun ci dolaru, ale platidlem a hodnotou budou ty samotne mince, resp. pocet gramu zlata v nich.

+16
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

23. 5. 2012 12:16

same lzi.
nikdo zlato nezabavoval. stat ho od lidi odkoupil.

Zobrazit celé vlákno

-11
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (33 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Kulaté výročí nekrytých peněz. Dožijí se příštího?

16. 8. 2011 | Aleš Tůma | 8 komentářů

Kulaté výročí nekrytých peněz. Dožijí se příštího?

Už 40 let žijeme ve světě čistě papírových peněz – 15. srpna 1971 zrušil prezident Nixon vazbu dolaru na zlato. Trhy výročí slaví po svém – novými rekordy v ceně zlata. Titulní stránky... celý článek

Aleš Tůma: Zlato, pojďme na to, řekli mormoni

11. 4. 2011 | Aleš Tůma | 1 komentář

Aleš Tůma: Zlato, pojďme na to, řekli mormoni

Tak už je to tady, bude se platit zlatem! Zatím jenom v americkém Utahu, domově mormonů, lyžařů a fanoušků intelektuálních filmů.

Aleš Tůma: Budeme znovu platit dukáty?

14. 2. 2011 | Aleš Tůma | 5 komentářů

Aleš Tůma: Budeme znovu platit dukáty?

Cena zlata roste, investoři investují, cena roste ještě víc, o zlatu si povídají i vrabci na střeše. Jak to ale vlastně celé dopadne?

Možný lék na krizi: budeme zase „platit“ zlatem

19. 11. 2008 | Petr Čermák | 16 komentářů

Možný lék na krizi: budeme zase „platit“ zlatem

Světoví politici se horečně radí, jak předělat světový finanční systém. S konkrétními nápady zatím nepřišli. Někteří ekonomové ano: navrhují, aby se všechny peníze zase napevno svázaly... celý článek

Od první světové války ke světové hospodářské krizi

29. 7. 2003 | redakce Peníze.CZ | 2 komentáře

Partners Financial Services