Kulaté výročí nekrytých peněz. Dožijí se příštího?

Aleš Tůma | rubrika: Komentář | 16. 8. 2011 | 8 komentářů
Kulaté výročí nekrytých peněz. Dožijí se příštího?
Už 40 let žijeme ve světě čistě papírových peněz – 15. srpna 1971 zrušil prezident Nixon vazbu dolaru na zlato. Trhy výročí slaví po svém – novými rekordy v ceně zlata. Titulní stránky novin se plní zprávami o tom, jak střadatelé vybírají peníze ze slamníku a nakupují zlaté cihličky. Vrátíme se ke zlatému standardu?

Prodejci investičního zlata rádi argumentují historií, ovšem ani v období před rokem 1971 peníze plně kryté nebyly. Poválečný měnový systém – nazvaný brettonwoodský podle amerického letoviska, kde byl v roce 1944 dojednán – byl ve skutečnosti jen jedním z mnoha neúspěšných státních zásahů v oblasti peněz.

Jeden dolar vládne všem, jeden jim všem káže

Jeho podstata byla jednoduchá – světové měny měly fixní kurz k dolaru, dolar zase fixní kurz ke zlatu. Vazba peněz na komoditu tedy byla velmi nepřímá. Dolar nebyl směnitelný za zlato pro Američany, ale pouze pro zahraniční vlády či centrální banky. Systém bývá popisován také jako obrácená pyramida – na rezervách kovu stála zásoba dolarů, na rezervě dolarů zase ostatní světové měny.

V podstatě šlo o kartelovou dohodu fixující cenu zlata na 35 dolarech za unci a zároveň kurzy měn. Jenže kartelové dohody mají sklon k nestabilitě a brettonwoodský systém nebyl výjimkou.

Víme, co dělá zlato, když se nedíváte

Kvartální vývoj ceny zlata

Vývoj ceny zlata v minulém kvartále; graf zvětšíte kliknutím

Ale vy se klidně můžete dívat! Čerstvé ceny zlata, grafy vývoje cen zlata, analýzy najdete na Peníze.cz pod záložkou zlato na stránce s aktuálními informacemi o cenách komodit.

Díky výsadnímu postavení dolaru a velkým zlatým rezervám mohly USA dlouho provádět inflační politiku, tedy zvyšovat množství dolarů v oběhu. V důsledku toho byl ale dolar stále více nadhodnocený – skutečná hodnota naředěné měny neodpovídala fixovaným kurzům. To vedlo k sílícímu odlivu zlata z USA. Nakonec vláda směnitelnost dolaru zcela zrušila, měny ztratily poslední zbytek vazby na drahý kov a svět postupně přešel na volně plovoucí měnové kurzy.

Výrobci inflace nebudou bez práce

Bude krytí peněz zlatem obnoveno nyní, pod tlakem finanční krize? Pochopitelně k tomu není politická vůle, možnosti provádět inflaci se nechce vzdát žádná vláda – a ekonomové vždy rádi dodají argumenty, proč musí být měna „flexibilní“ (podle převládající teorie musí množství peněz růst s množstvím zboží a zvýšením nabídky peněz je možné dokonce „stimulovat“ hospodářský růst). Jakékoli „nové Bretton Woods“ by patrně bylo podobný hybrid jako poválečný systém, od počátku odsouzený k nestabilitě.

Takový systém by navíc neřešil hlavní problém současných financí, kterým není kolísání měnových kurzů ani nerovnováhy v mezinárodním obchodě, ale morální hazard. Dokud se banky mohou spolehnout, že v případě potíží je vždy někdo zachrání, mají výrazně menší motivaci chovat se obezřetně. Problém nevyřeší stále nové státní zásahy do systému, právě naopak, je třeba je minimalizovat.

Současné problémy předlužených států ale ještě nutně nemusí vést k úprku od dolaru a eura a jejich naprostému zhroucení. I přechod na alternativní měny, ať už kryté drahými kovy, nebo jinými aktivy, má svoje náklady, takže do určité míry lidé tolerují i inflační měnu.

Všeho s mírou

Anketa

Milostné trable. Máte rádi zlato?

Smrt fialové krávy

Postavy našeho pravidelného komiksového stripu zlato doporučují!
Obrázek zvětšíte kliknutím

Komiks: jak se vám líbí?

+1
+
-

Je zjevné, že centrální banky si zahrávají s ohněm a důvěru trhu notně podkopávají. Apetit po bankovních úvěrech je ale podstatně menší než před krizí a bez úvěrové expanze se inflace „vyrábí“ těžko. Peněžní zásoba v USA, Evropské unii (ani v Česku) neroste nijak nevídanými tempy, navzdory tomu, že fráze „tištění peněz“ už zlidověla.

Co z toho plyne pro investory zvažující přechod od slamníku ke zlatu?

  • Za prvé, nenechte se unést apokalyptickými vizemi konce světa a nedávejte do zlata příliš velkou část portfolia.
  • Za druhé, veďte v patrnosti, že z dolarového výnosu může ubrat posílení koruny.
  • Za třetí, neskákejte na špek podvodníkům, kteří prodávají slitky s přirážkami až 50 procent nad burzovní cenu kovu.

A v neposlední řadě: nenechte se zlákat sliby vysokých výnosů. Peníze samy o sobě nenesou žádný výnos. Ne výnosy, ale dlouhodobá stabilita kupní síly vedla k tomu, že zlato plnilo po tisíce let roli peněz.

Autor je analytikem společnosti Partners. Zkrácená verze komentáře vyšla v MF Dnes.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 8 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

17. 8. 2011 8:20, rudolf

Aktivní zlato? To je něco jako aktivní uhlí? :-)

Zobrazit celé vlákno

+4
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

16. 8. 2011 21:50, sipak

Na zlato jsem si vsadil. Chápu totiž, že zlato jsou stále peníze, jejichž hodnota stojí a padá na jejich množství. Zlato je totiž jediná mezinárodně uznávaná měna, kterou nelze tisknout. Ten, kdo není finančně negramotný, rozezná spekulativní bublinu od trendu. Poptávka po zlatě je daná postupným drolením ostatních měn. V roce 2010 se po dlouhé době staly centrální banky čistým kupcem zlata. Finančně negramotná vláda Číny doporučuje obyvatelům, aby část svých úspor uložili do drahých kovů. Některé státy USA se snaží o znovu zavedení zlata jako oficiálního platidla. Něco se mění. Uvidíme, jak se vše bude vyvíjet dál...

Zobrazit celé vlákno

-2
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (8 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Peníze nepadaj z nebe

14. 8. 2011 | redakce Peníze.CZ | 2 komentáře

Peníze nepadaj z nebe

Původně to mělo vypadat takhle: on a ona pod nočním nebem, drží se za ruce a pozorují oblohu. On – trochu připomíná George Sorose – říká: „Padá dolar, něco si přej.“ Nakonec je ale... celý článek

S novou šéfkou MMF na detoxikační kúru?

30. 6. 2011 | Aleš Tůma

S novou šéfkou MMF na detoxikační kúru?

Okurková sezóna postihla i Finmag a Peníze.cz, a tak dnes budeme komentovat jmenování nové ředitelky Mezinárodního měnového fondu.

Léčba Bernankem: pro chleba s pytlem stodolarovek?

5. 5. 2011 | Aleš Tůma | 16 komentářů

Léčba Bernankem: pro chleba s pytlem stodolarovek?

Je to jistější, než že příštího Slavíka vyhraje Karel Gott. Dokonce jistější, než že Petr Hájek pochází z opice. Bude hyperinflace! Nebo nebude?

Aleš Tůma: Zlato, pojďme na to, řekli mormoni

11. 4. 2011 | Aleš Tůma | 1 komentář

Aleš Tůma: Zlato, pojďme na to, řekli mormoni

Tak už je to tady, bude se platit zlatem! Zatím jenom v americkém Utahu, domově mormonů, lyžařů a fanoušků intelektuálních filmů.

Aleš Tůma: Budeme znovu platit dukáty?

14. 2. 2011 | Aleš Tůma | 5 komentářů

Aleš Tůma: Budeme znovu platit dukáty?

Cena zlata roste, investoři investují, cena roste ještě víc, o zlatu si povídají i vrabci na střeše. Jak to ale vlastně celé dopadne?

Partners Financial Services