Očima expertů: Vyplatí se investovat do zlata?

Přečtěte si, jak se na současnou zlatou investiční horečku dívají členové NERVu Jan Procházka a Jiří Weigl, ředitel české pobočky Transparency International David Ondráčka, podnikatel Tomio Okamura a další zajímavé osobnosti ze světa nejen ekonomiky a byznysu.
Očima expertů: Vyplatí se investovat do zlata?

Cena zlata v posledních týdnech stoupá strmě vzhůru. Tento drahý kov se stává žádaným artiklem nejen pro mnoho investorů, ale i pro obyčejné lidi, kteří chtějí buď chránit své úspory, případně i něco vydělat. Názorný doklad zlaté horečky nám poskytuje třeba Česká mincovna, která jen za druhý srpnový týden prodala zásoby zlata za sto milionů korun. Pro jedny jde o logický důsledek nejistoty na světových finančních trzích, druzí naopak varují, že se jedná o nafouknutou bublinu, která brzy splaskne, a mnoho nerozvážných investorů pak spláče nad výdělkem.

Pravda bezpochyby je, že na rozdíl od akcií či dluhopisů zlato představuje něco hmotného, navíc něco, co vždy symbolizovalo bohatství a prosperitu. Zároveň je však považováno spíše za uchovatele hodnoty než za investici, která by – s vyloučením krátkodobých spekulací – sama o sobě generovala kapitál. Na zlatě vydělají především ti, kteří ho v posledních letech nakoupili a dnes ho s velkým ziskem prodávají.

Co si o zlaté investiční horečce myslí námi oslovení experti? Jedná se o nafouknutou bublinu, na které se mnozí spálí, nebo dnes zlato představuje poměrně jistou investici?

JIŘÍ WEIGL

ekonom, vedoucí kanceláře prezidenta republiky

Jiří WEIGL
+2
+
-

V dobách finančních krizí a nejistot lidé vždy utíkali ke zlatu jako uchovateli hodnoty. Takovou dobu nyní zažíváme a vývoj ceny zlata to odráží. Na její současné úrovni považuji investici do zlata za rizikovou.

DAVID ONDRÁČKA

ředitel české pobočky Transparency International

David Ondráčka – Transparency International
+14
+
-

Instinktivně cítím, že bublina splaskne. Baví mě sledovat analytiky, jak nesmyslně pomáhají bublinu vytvářet, aby zítra úplně otočili a tvářili se nevinně. Ekonomická krize je silně spojena s nedůvěrou v cokoli – v systém, měny, akcie, vlády, firmy – a spočívá v zoufalém hledání záchranné kotvy.

JAN DVOŘÁK

soukromý investor

Jan DVOŘÁK
+63
+
-

To, co vidíme, má do zlaté horečky hodně daleko. Bublina je stav, kdy se cena nějakého aktiva výrazně vzdálí od jeho hodnoty. Nutnou podmínkou je enormní příliv kapitálu. Zlato se sice obchoduje blízko historických maxim, ale příliv nového kapitálu od investorů je mizivý.

Kdyby se podíl zlata v investičních portfoliích vrátil na úroveň roku 1968, znamenalo by to příliv devíti bilionů dolarů, což odpovídá 4,9 miliardy uncí – to je zhruba tolik, kolik bylo dosud vytěženo. Zlato jen dohání ztrátu hodnoty za 40 let. Od roku 1971 (konec směnitelnosti dolaru za zlato) nese reálný výnos dvě procenta ročně. To je ukázka uchování hodnoty v dlouhodobém horizontu, ne bublina.

Takto je nutno k nákupu zlata přistupovat. Opravdová zlatá horečka bude vrcholit, až se lidé zde na Peníze.cz budou v diskusích chlubit, kde ještě sehnali pár gramů zlata. Tato doba je ještě před námi.

PETR MACH

ekonom

Petr Mach - ekonom, předseda Strany svobodných občanů
-1
+
-

To, že cena zlata rostla v uplynulých měsících, neznamená, že nutně poroste i nadále. Nedávám ale nikdy nikomu investiční doporučení. Klidně může jít o bublinu. Nicméně v případě zlata neočekávám prudké výprodeje, ani kdyby jeho cena mírně klesla. Předpokládám spíš, že zlato bude nějakou dobu stagnovat, než ho doběhnou komodity podobného typu.

PETR KURSA

výkonný ředitel SARDIS

Petr KURSA
-13
+
-

Komodity rostou, když se finančním trhům nedaří. Vydělal ten, kdo nakoupil zlato v letech 2008 až 2010, růst cen se zdá být u konce. Nedávný pokles z maximálních hodnot je pravděpodobně koncem zlaté horečky.

JAN PROCHÁZKA

ekonom, hlavní analytik Cyrrus

Jan PROCHÁZKA
-1
+
-

Souhlasím s panem Švejnarem, že zlato je nevýrobní faktor a umí dělat kouzelné věci směrem nahoru i dolů. Aktuální zlatá horečka je zrcadlo nastavené světovým politikům, přesně totiž ukazuje nedůvěru lidí ve fiskální konsolidace vlád. Osobně spíše doporučuji nákupy levných akcií, ale v této oblasti nejsem úplně nezávislý, protože jsem ředitelem makléřské firmy zabývající se právě „prodejem“ akcií. Zlato mě prostě nikdy nechytlo, protože jsem nikdy nebyl schopen je férově ohodnotit, udělat si model a podobně.

TOMIO OKAMURA

viceprezident Asociace českých cestovních kanceláří a agentur

Tomio Okamura - vícepreziden Asociace českých cestovních kanceláří a agentur
0
+
-

Anketa

Která z osobností vás se svým názorem nejvíc zaujala?

Velká část lidí na nákup zlata už doplatila – růst v posledních týdnech byla bublina. Ale zlato není komodita, která se hodí ke krátkodobé spekulaci. Investice do zlata je sázka na dlouhodobou jistotu. Ale i tady jsou výjimky. Pokud by přišla skutečná krize (válka, kontinentální katastrofa), tak cenu budou mít suroviny jako ropa, plyn nebo potraviny. Zlato se lidem psychologicky zdá jako ideální investice, ale to taky neplatí vždy.

Zlato je navíc těžké – milion ve zlatě už pocítíte – stále to je okolo jednoho kilogramu. A problém je, jak dobře nakoupit a dobře prodat. Možnost nakoupit surové zlato na světových burzách nemá každý. Zlatý slitek 100 gramů stoji cca 111 000 korun. To znamená 1 110 korun za gram. Jenže zlatník od vás zlato vykoupí za pětinu až třetinu. Když už chci něco v takovémto stylu a mám na to peníze, pak třeba unikátní diamant. 10 milionů dáte do kapsy a diamanty té nejlepší jakosti prodáte kdekoli na světě a cena roste často o desítky procent ročně. I když pravda, ve skutečné krizi nemusí vyvážit ani jeden talíř fazolí.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+14
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 17 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

9. 9. 2011 10:57, Petr

Jediný expert v tomto článku je soukromý investor pan Dvořák, všichni ostatní tu jen koírují informace z médií, aby náhodou národ nezbohatl. Takže to jsou opravdu 'experti'. Ať se zlatý standard vrátí nebo ne, stejně je zlato a stříbro nadále ideální dlouhodobou investicí. Ovšem musíte kupovat nejvyšší ryzost a sledovat likviditu různých značek. Takže nekupovat ledajaké stříbro a zlato. Je logické, že většina lidí řekne, že zlato je nevýhodné. Až bude většina říkat, že zlato je super, tak už bude dávno za vrcholem a my inteligentní lide, kteŕí jsme ho nakupovali již dnes, si už budem mnout ruce nad krásnými částkami na našich účtech, které pokud možno ihned investujeme do dalších v budoucí době výhodných instrumentů.

Nikomu to necpu jako dogma. Prostě se vzdělávejte pokud možno jinde než ve školách. Ve škole vůbec neznají ekonomické cykly, historii inflace, která byla již ve starověkých Aténách, proč vůbec inflace existuje, apod.. Pokud náhodou někde v ČR existuje učitel, který na státní škole či univerzitě své žáky takto podrobně a smysluplně vzdělává, pak má mé nejvyšší sympatie. Kdyby toto lidé chápali, pak nemusí číst články tzv. Expertů :-)

PS: pro ty, co říkají, že kovy jsou dnes nevýhodné mám otázku? Kolik z vás má majetek bez úvěru ve svém soukromém vlastnictví, který k dnešnímu datu přesahuje alespoň hodnotu 20 000 000 Kč? Vsadím se, že drtivá většina z Vás se do této skupiny neřadí. Ti co se tam řadí, mají své metody, které se mohou od mých lišit, což je v pořádku. Nicméně VY, co do této skupiny nepatříte, se laskavě zamyslete nad tím, jací jste investoři.

+64
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

9. 9. 2011 20:55, Pawel

Tedy větší blábol než tuto reakci jsem už dlouho nečetl. Za prvé mě fascinuje, když chudák kritizuje bohatého, že nerozumí investicím, to mě vždycky pobaví. Za druhé nechápu, co je na diamantu nelikvidního a za třetí to srovnání do velikosti s krabičkou od sirek je super, ale je vidět, že jste zlato ani diamant v ruce nikdy nedržel. Dedukce slitků a mincí, je úplně stejný blábol. Obchoduji se zlatem, stříbrem i diamanty dlouhé roky, tak mi prostě nedalo, na to nereagovat. Doporučení: Čtěte, vzdělávejte se a pak se vyjadřujte. Děkuji

Zobrazit celé vlákno

-55
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (17 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Očima expertů: Zlaté cihličky? Umělecké dílo může být lepší investicí

2. 9. 2011 | Ondřej Tůma | 7 komentářů

Očima expertů: Zlaté cihličky? Umělecké dílo může být lepší investicí

Bojíte se investovat do akcií a komodit? Pak můžete zkusit koupit nějaký umělecký předmět. Dá se však na trhu s uměním dlouhodobě vydělávat? Na to jsme se zeptali ředitelů společností... celý článek

Zlatá horečka stoupá: čas na aspirin a studený obklad

23. 8. 2011 | Tomáš Prouza | 16 komentářů

Zlatá horečka stoupá: čas na aspirin a studený obklad

Kdo nemá doma cihličku zlata, jako by vůbec nebyl. Aspoň takový dojem vytváří většina českých médií – a pomáhají tak vytvářet horečku, na které vydělají jen překupníci.

Zlato je pořád „in“

19. 8. 2011 | Michal Valentík | 12 komentářů

Zlato je pořád „in“

Dnešní centrální bankéři obecně nepovažují zlato za měnu. Důkazem může být nedávná odpověď šéfa Fedu Bernankeho na otázku kongresmana Rona Paula, jestli zlato můžeme považovat za peníze.... celý článek

Smrt fialové krávy

17. 7. 2011 | redakce Peníze.CZ

Smrt fialové krávy

Moderní měna? Co vás nemá! Bankovky jsou jen papírky, mince kotoučky podřadného kovu. Kdo opravdu myslí na budoucnost, nakupuje zlato!

Očima expertů: kam investovat na rok, kam na pět let

1. 4. 2011 | Petr Novotný | 9 komentářů

Očima expertů: kam investovat na rok, kam na pět let

Dokud nemáte nic, je vám na světě blaze. Jak ale jednou přijdou peníze, začínají starosti: jak se o ně postarat, kam je investovat, aby nechřadly a rozmnožovaly se. Co radí experti? celý článek

Partners Financial Services