Očima expertů: Zlaté cihličky? Umělecké dílo může být lepší investicí

Bojíte se investovat do akcií a komodit? Pak můžete zkusit koupit nějaký umělecký předmět. Dá se však na trhu s uměním dlouhodobě vydělávat? Na to jsme se zeptali ředitelů společností Dorotheum a PPF Art, ekonomky Markéty Šichtařové, podnikatele Tomia Okamury a dalších osobností.
Očima expertů: Zlaté cihličky? Umělecké dílo může být lepší investicí

Množství investorů se obává další ekonomické krize, která by mohla znamenat volný pád hodnoty jejich investic. Zvláště majitelé některých akcií a dluhopisů se začínají při pohledu na neutěšené prognózy hospodářského vývoje nervózně drbat za uchem. Není proto tak velké překvapení, že se lidé při investicích začínají poohlížet po něčem hmatatelném. Jedním z příznaků nemocné ekonomiky je zlatá horečka, která v poslední době zachvátila svět. Zlaté cihličky jdou na dračku a jejich zprostředkovatelé si mnou spokojeně ruce. Mnoho odborníků ale varuje, že zbrklá sázka na zlato může nakonec pořádně bolet. Jak tedy ještě jinak zhodnotit své peníze a nemít v ruce jen cár papíru? Zajímavou investici může představovat dobře vybrané umělecké dílo. Vyplatí se investovat do umění? A dá se na něm dlouhodobě vydělávat?

Investice do moderního umění se může vyplatit, ale je riskantní

Majitelé aukčních síní a galerií se shodují na tom, že investování do umění není typický byznys, na který by se dalo hledět stejnou perspektivou jako na akcie, komodity či podílové fondy. Investor je totiž často sběratelem a milovníkem umění, takže se u něj cena uměleckého díla spojuje s jeho estetickou hodnotou. Samotné zhodnocení investice navíc není otázkou dnů, ale mnohem delšího časového horizontu. Možnosti vysokého zhodnocení se nabízejí především u současného umění, kde se z talentovaného (a cenově dostupného) autora může stát uznávaný umělec: cena jeho díla pak vyletí do závratných výšin. Na druhé straně však existuje značné riziko, že přeceňovaný umělec rychle zapadne a investice do jeho výtvorů přijde vniveč.

Pokud chcete do umění peníze spíš jen uložit, zaměřte se na ověřené autory. Poptávka je dlouhodobě po české klasické moderně, tedy umění první poloviny dvacátého století. V této kategorii jde ale spíše o investování milionových částek.

Jak se na problematiku investování do umění dívají námi oslovené osobnosti? Vyplatí se podle jejich názoru investovat do umění? Pokud ano, tak jakým způsobem?

ALEŠ MICHL

ekonom, analytik týmu Raiffeisenbank

Aleš Michl – ekonom, analytik Raiffeisenbank
-2
+
-

Nevěřím na nějaké rádoby rady, že teď je ta správná doba nebo není. Prostě jako všude jinde, je to kus od kusu. Buď se v tom zkusíte vyznat sami, nebo to proberete se svým privátním bankéřem.

TOMIO OKAMURA

viceprezident Asociace českých cestovních kanceláří a agentur

Tomio Okamura - vícepreziden Asociace českých cestovních kanceláří a agentur
-22
+
-

Investice do umění má jednu obrovskou výhodu – krom jiného přináší radost a krásu do vašeho domova. Jak investovat, je na knihu. Laik se může spojit s odborníkem a investovat podle jeho rad. Platí ovšem premisa, že každý odborník má své preference a zájmy a bude se vám snažit vnutit své koně. To ale platí o všech investičních poradcích. V umění lze vsadit na jistotu – koupí klasického autora nemůžete nikdy prodělat – ceny Čapka a Filly rostly i v časech krize. Můžete zariskovat a koupit „novější“, žijící autory. Ceny těch známějších jsou ovšem relativně vysoké a může se stát, že pokud autor „vyhoří“ nebo umře, slehne se po něm zem a ceny spadnou k nule.

JAN ŘEHÁK

ředitel PPF Art

Jan Řehák
+12
+
-

Stejně jako akciový trh má i trh s uměním svoje konjunktury a krize, které se odvíjejí od ekonomické a politické situace. Jsou však pozvolnější, což je dáno mimo jiné právě odlišností trhu s uměním. Nabídka kvalitních uměleckých děl je omezená, investice do nich nebývá čistě „byznysová“, ale vyžaduje vytvoření osobního vztahu, což pravděpodobně chrání trh s uměním od kvapných nákupů, jaké se v poslední době dějí u zlata. Tento trh zůstává stabilnější i v případě přírodních katastrof a hospodářských otřesů. Nemá tak spekulativní charakter jako investice do akcií, k níž navíc často dochází ne na základě objektivně získávaných informací, ale spíše napodobením chování více či méně zmanipulované masy investorů.

MARKÉTA ŠICHTAŘOVÁ

ekonomka, ředitelka Next Finance

Markéta Šichtařová - ekonomka, ředitelka Next Finance
+13
+
-

Investování do umění je výhodné jen pro toho, kdo se v něm skutečně orientuje, což je menšina lidí. Rozhodně se nedá říci, že dejme tomu 50 procent lidí by si tímto způsobem mohlo našetřit třeba na důchod. Vždy to bude jen velmi okrajový způsob investování. Masově to rozhodně nelze doporučit.

JAN TRAXLER

ekonom, ředitel FINEZ Investment Management

Jan Traxler – ekonom, ředitel FINEZ Investment Management
-5
+
-

Umění nepovažuji za investici v pravém slova smyslu. Jaký příjem generuje? Žádný. Lidé si kupují obrazy buď pro potěchu duše, nebo se snaží do umění umístit kapitál, aby neztrácel svou hodnotu, nebo se snaží spekulovat a prodat obraz za vyšší cenu. Ale vytvářejí tím nějakou přidanou hodnotu? Ne. Tím neříkám, že to je špatně. Někdo si podobně za účelem uchování hodnoty kupuje zlato nebo diamanty. Já třeba občas spekuluji s komoditami. Ale nic z toho není investice, protože kapitál tu nic nevytváří. A kapitál jde rozhodně používat smysluplněji, aby tvořil hodnoty a investorovi generoval příjem. Můj názor zní: Raději si pořiďte slepici, která snáší vajíčka.

MÁRIA GÁLOVÁ

ředitelka aukční společnosti Dorotheum Praha

Mária Gálová
+9
+
-

Anketa

Která z osobností vás svým názorem nejvíce zaujala?

Již tři roky sledujeme, jakým způsobem globální krize ovlivňuje trh s uměním ve světě a také u nás. Zjednodušeně řečeno: v segmentu nejkvalitnějších a nejdražších položek, tedy tam, kde opravdu můžeme mluvit o investicích, se poptávka zvýšila. U těch ostatních, např. v oblasti užitého umění, nábytku a levnějšího výtvarného umění se poptávka významně omezila. Domnívám se, že pokud nedojde ke globálnímu kolapsu, bude se situace na trhu s uměním vyvíjet podobně. Možná s tím rozdílem, že poptávka po špičkových dílech bude ještě větší a na druhé straně nutnost prodávat také.

Obecně platí, že investice do umění je tradiční, historií prověřenou, méně rizikovou a hůře likvidní investicí než většina druhů investic. Pokud chcete do umění především investovat a nezajímá vás natolik estetické hledisko, namíchejte portfolio z různých druhů umění a období. Nejméně rizikové, ale také nejméně výnosné je staré umění, naopak umění, na kterém můžete nejvíce vydělat, je současné umění, kde je pořizovací hodnota výrazně nižší.

ALEŠ TŮMA

ekonom, analytik společnosti Partners
Aleš Tůma – ekonom, analytik společnosti Partners
+1
+
-

Může se to vyplatit, ale je třeba trhu perfektně rozumět, respektive si někoho, kdo mu rozumí, najmout.

Jaký je váš názor na investice do umění? Troufli byste si koupit nějaké drahé umělecké dílo?

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-4
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 7 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

2. 9. 2011 16:49, Monika

Pánové, sem teda dávat nějaké příspěvky-máte vůbec někoho doma, že máte takovouhle úctu k ženám? Jestli ano, tak jim moc nezávidím! Nejsem profesionální manželka:-) Manžel není zbohatlík a já normálně pracuji. Oba máme rádi kulturu a umění, takže si jednou za čas uděláme radost nějakým pěkným obrazem. Chtěla jsem jen napsat, že sbírat umění je moc pěkná věc, ale investovat do něj pravidelně velké částky bych měla strach.

+4
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

2. 9. 2011 9:19, Willy

Moniko, nezlobte se, že to tak napíšu, asi jste to myslela dobře, ale nedá mi to...nejste z klecového chovu?

Zobrazit celé vlákno

-5
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (7 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Očima expertů: Investice jinak. Komu se vyplatí kupovat umění?

17. 4. 2015 | Ondřej Tůma | 1 komentář

Očima expertů: Investice jinak. Komu se vyplatí kupovat umění?

Přemýšlíte o alternativních investicích a zvažujete nákup uměleckého díla? Do jakého umění se dnes vyplatí vložit peníze? Má smysl, aby se o takovou investici pokoušel člověk, který... celý článek

Očima expertů: Měly by se živnostníkům snížit daňové paušály?

19. 8. 2011 | Ondřej Tůma | 17 komentářů

Očima expertů: Měly by se živnostníkům snížit daňové paušály?

Ministr financí Miroslav Kalousek přichází s jedním reformním návrhem za druhým. V některých má jasnou podporu celé vládní koalice, s jinými naopak nesouhlasí ani premiér Petr Nečas.... celý článek

Očima expertů: kam investovat na rok, kam na pět let

1. 4. 2011 | Petr Novotný | 9 komentářů

Očima expertů: kam investovat na rok, kam na pět let

Dokud nemáte nic, je vám na světě blaze. Jak ale jednou přijdou peníze, začínají starosti: jak se o ně postarat, kam je investovat, aby nechřadly a rozmnožovaly se. Co radí experti? celý článek

Investice do umění (2): O prodeji díla uvažujte již při jeho koupi

5. 3. 2011 | František Mašek | 1 komentář

Investice do umění (2): O prodeji díla uvažujte již při jeho koupi

Každý investor ví, že není umění dobře něco nakoupit, ale především dobře prodat. Na trhu s uměním to platí dvojnásob. I když vlastníte obrazy od věhlasných umělců, nikdy nemáte jistotu,... celý článek

Investice do umění (I): Kupku si asi nekoupíte. A co třeba kresbu?

26. 2. 2011 | František Mašek | 8 komentářů

Investice do umění (I): Kupku si asi nekoupíte. A co třeba kresbu?

Rostoucí zájem o umělecká díla naznačuje, že již snad recese skutečně skončila. Miliony, či spíše desítky milionů za díla věhlasných malířů nebo dalších umělců však nemá každý. Na kresbách,... celý článek

Partners Financial Services