Očima expertů: Měly by se živnostníkům snížit daňové paušály?

Ministr financí Miroslav Kalousek přichází s jedním reformním návrhem za druhým. V některých má jasnou podporu celé vládní koalice, s jinými naopak nesouhlasí ani premiér Petr Nečas. Návrh o snížení daňových paušálů pro živnostníky patří do druhé kategorie. Co si o této problematice myslí námi oslovení experti?
Očima expertů: Měly by se živnostníkům snížit daňové paušály?

Kalouskovy šachy s výdajovými paušály

Ještě před pár měsíci při představování plánované daňové reformy Miroslav Kalousek sliboval, že živnostníkům nebude snižovat výdajové paušály. Během několika týdnů však otočil o 180 stupňů a na konci července vystoupil na veřejnosti s návrhem, že by se osobám samostatně výdělečně činným výdajové paušály výrazně snížily. Svůj záměr hájil tím, že stát kvůli těmto paušálům živnostníkům každoročně doplácí velmi vysoké částky. Letos to bylo například 1,2 miliardy korun. Kalousek dále upozorňoval, že výdajové paušály existují především za účelem zjednodušení administrativy, a ne kvůli tomu, aby měli živnostníci výhodnější daně.

Živnostníci si můžou vybrat, zda si povedou klasickou daňovou evidenci nebo zvolí takzvaný výdajový paušál. První varianta pro živnostníka znamená pečlivě sbírat daňové doklady o výdajích, které při počítání daní bude odečítat od základu daně. Druhou, podstatně jednodušší možnost představují výdajové paušály. Místo skutečných výdajů se při počítání daně odečítají výdaje „virtuální“, stanovené procentem z příjmů. Výše paušálů je odlišná pro různé živnosti a druhy podnikání. Pro řemeslné živnosti, zemědělskou výrobu, lesní a vodní hospodářství platí paušál ve výši 80 procent, na svobodná povolání, příjmy z autorských práv a podnikání podle zvláštních předpisů se vztahuje 40procentní paušál, příjmy z pronájmu mají 30procentní paušál a u ostatních živností je paušál 60 procent.

Kalouskův návrh by podle propočtů pro řadu živnostníků znamenal zaplatit na dani o desetitisíce korun navíc:

Zemědělská činnostŘemeslné živnostiOstatní živnostiJiné podnikáníPříjmy z pronájmu
Letos80 %80 %60 %40 %30 %
Za rok (návrh)50 %40 %20 %20 %Nezveřejněno

Nečas smetl návrh ze stolu

Reakce rozezlených živnostníků na sebe nenechala dlouho čekat. Podnikatelé považují Kalouskovy návrhy pro některé živnosti za takřka likvidační. Vadí jim navíc to, že jsou osoby samostatně výdělečně činné prezentovány jako skupina, která je pro stát ekonomicky nevýhodná. Před týdnem zažil tento spor další překvapivou změnu. Premiér Petr Nečas totiž jasně prohlásil, že jeho vláda výdajové paušály pro živnostníky a drobné podnikatele snižovat nebude. Jednalo by se prý o rozpor s programem vlády.

Otázkou nyní zůstává, zda se ministr financí jen tak lehce vzdá, nebo se – jak bývá jeho zvykem – vytasí s dalšími neočekávanými trumfy.

Jaký mají na tuto problematiku názor námi oslovení odborníci? Co si myslí o návrhu ministra financí Miroslava Kalouska?

PETR MACH

ekonom

Petr Mach - ekonom, předseda Strany svobodných občanů
+91
+
-

Panu ministrovi Kalouskovi bych vzkázal, že to nebude fungovat. Kdyby to živnostníci bez jakékoliv reakce přijali, platili by víc než dvojnásobné daně a odvody. To nepřijmou. Začnou tedy opět sbírat účtenky, kde se dá a vláda na tom nevydělá.

ALEŠ MICHL

ekonom, analytik týmu Raiffeisenbank

Aleš Michl – ekonom, analytik Raiffeisenbank
+91
+
-

Výdajové paušály bych jim nechal. Kopal bych do zadku jen ty, kteří nevystavují účtenky, faktury a pracují načerno.

PATRIK NACHER

provozovatel serveru www.bankovnipoplatky.com

Patrik Nacher - provozovatel serveru www.bankovnipoplatky.com
+80
+
-

Myslím si, že to je, jemně řečeno, krok zpátky.

Zaprvé by stát měl vytvářet podmínky lidem, kteří tvoří hodnoty, zaměstnávají druhé a starají se sami o sebe. Do této skupiny většinu živnostníků řadím. Podle různých odhadů v západoevropské civilizaci jen něco kolem 20 procent obyvatel vlastně živí celou společnost, ostatní – mladí, senioři, nezaměstnaní, státní úředníci, zaměstnanci ve veřejné sféře a tak dále jsou placeni z daní. To není kritika, ale konstatování. Ovšem řešení, při němž právě lidi z té první skupiny ještě více zdaním, je cestou do pekel.

Druhým důvodem je snižování neúměrné byrokracie, což výdajové paušály bezezbytku splňují. No a teď se uvažuje o tom, že se tato, jedna z mála věcí, které u nás opravdu fungují, prakticky zruší. Pokud totiž paušály klesnou na hranici 20 procent, živnostníkům se nevyplatí. Nemluvě už o tom, že neustálé změny komplikují život všem. Společné zdanění manželů se s velkou slávou přijalo a pak zrušilo, to samé zřejmě čeká i superhrubou mzdu a tak by se dalo pokračovat do zbláznění.

TOMIO OKAMURA

viceprezident Asociace českých cestovních kanceláří a agentur

Tomio Okamura - vícepreziden Asociace českých cestovních kanceláří a agentur
+113
+
-

V prvé řadě se jedná o jasné zvýšení daní živnostníků – takže by to pan ministr měl říct přímo. Důvody chápu – příjmy z daní živnostníků dramaticky poklesly. Otázkou je, čeho chceme docílit. Většího výběru daní, nebo rozhýbání ekonomiky a udržení zaměstnanosti? Když nechám živnostníka slušně žít, tak žije za svoje bez podpory státu. Vyšší daní část z nich donutím zrušit oficiálně živnost a jít na podporu nebo pracovat načerno. Když se sníží paušály, tak bude o něco větší daň, kterou dostane státní kasa. Když se paušály nesníží, tak výdělky živnostníci stejně utratí a státu se něco dostane zpět na DPH, ale hlavně ušetří na sociálních dávkách a s tím spojené administrativě. Navíc část živnostníků začne hledat a vytvářet falešné výdaje a skrývat příjmy – stát tedy stejně víc nedostane. Pro naši ekonomiku je lépe nechat tyhle peníze v oběhu než je lidem sebrat a utopit v rozpočtu.

ILONA ŠVIHLÍKOVÁ

ekonomka

Ilona Švihlíková, ekonomka
+30
+
-

Anketa

Která z osobností u vás svým názorem zabodovala?

Ministr financí sám vidí, že se to s politikou daňových úlev vůči OSVČ dlouhodobě přehání a že ty desítky miliard daňových dotací už v churavějícím rozpočtu chybí. Je to jen první etapa nápravy, následovat by mělo prozření jak u plateb na sociální, tak zdravotní pojištění. Primárně nejde o to, jestli jsou OSVČ v těchto systémech šedými či černými pasažéry, ale spíše o to, aby bylo celkové daňové a odvodové zatížení firem, zaměstnanců a živnostníků spravedlivě vybilancováno s jejich případnými nároky při čerpání dávek. Je pak poměrně tristní vidět živnostníky, kteří nebyli zrovna partneři renomovaných advokátních kanceláří, kde se točí stamiliony, ale třeba měli dvacet let v nájmu provozovnu smíšeného zboží bývalé Jednoty někde s nuzným obratem i ziskem v malé obci, platili jen minimální daně i odvody na sociální pojištění. Dnes je jim pětašedesát, úspory veškeré žádné, ale chtěli by do penze a vyměří se jim devět tisíc korun. A i to jsou ještě velké peníze ve srovnání s tím, co odvedli. Takhle pak v praxi dopadá politika daňových úlev.

JAN TRAXLER

ekonom, ředitel FINEZ Investment Management

Jan Traxler – ekonom, ředitel FINEZ Investment Management
+63
+
-

Pana ministra Kalouska chápu. Nevycházím z žádné analýzy, ale i já se domnívám, že výdajové paušály jsou zbytečně vysoké. A kdo má výdaje vyšší, může je doložit v daňové evidenci. Ovšem načasování změny není bohužel vhodné. V době, kdy světová ekonomika znovu upadá do recese, což brzy pocítíme i v České republice, by to chtělo naopak podpořit podnikatele, protože právě nové podnikatelské nápady by měly být hlavním motorem naší ekonomiky. Zároveň však musím dodat, že je potřeba také velmi rychle dostat rozpočet do vyrovnaného stavu. Takže opakuji, pana ministra chápu. Volí cestu „menšího zla“.

ALEŠ TŮMA

ekonom, analytik společnosti Partners
Aleš Tůma – ekonom, analytik společnosti Partners
+70
+
-

Podpora podnikání v praxi. Těžko komentovat a nebýt expresivní. Dobrá, každý má jinou představu, jaký poměr zdanění podnikatelů a zaměstnanců je „férový“. Jenže problém veřejných financí není na straně příjmů, ale na straně výdajů. Dodatečné příjmy stát opět vyplýtvá, takže za pár let bude nutné je opět nějak navýšit. Říká se tomu salámová metoda.

Co si o snižování výdajových paušálů myslíte vy? Napište nám svůj názor.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+16
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 17 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

19. 8. 2011 9:21, Fany

Kdyby jen jeden byrokrat. Stačí zaměstnat jednoho člověka a hned se na Vás sesypou z Úřadu práce, bezpečáci, hygiena, živnosťák, hasiči..... a pokud se Vám nepovede přijmout to správného, tak se Vám hodí marod a Vy budete jen platit a platit.
Prostě v téhle republice buď podnikatel ve velkém, nebo sám s rodinou a vše řešit paušály, nebo se zapsat do sociální sítě a sem tam si přivydělat nějakou to sousedskou výpomocí.....

Zobrazit celé vlákno

+5
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

19. 8. 2011 8:31, JiMa

Nepodnikáš? Tak nemel nesmysly.

Zobrazit celé vlákno

-4
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (17 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Očima expertů: Stavební spoření se otřásá v základech. Kde budeme spořit?

12. 8. 2011 | Ondřej Tůma | 21 komentářů

Očima expertů: Stavební spoření se otřásá v základech. Kde budeme spořit?

Miroslav Kalousek plánuje rozsáhlé změny stavebního spoření. Vše nasvědčuje tomu, že státní podporu ze stavebního spoření půjde od roku 2013 využívat pouze na bydlení. Ptali jsme se... celý článek

Očima expertů: K opravdové regulaci hazardu máme daleko

5. 8. 2011 | Ondřej Tůma | 13 komentářů

Očima expertů: K opravdové regulaci hazardu máme daleko

Česká republika je ráj hazardu. Na kasino či hernu narazíte takřka na každém kroku. Na to, co je hlavní příčinou tohoto stavu a jak hazard efektivně regulovat, jsme se zeptali Tomia... celý článek

Očima expertů: Mají bohatí dostávat vyšší důchod?

22. 7. 2011 | Ondřej Tůma | 19 komentářů

Očima expertů: Mají bohatí dostávat vyšší důchod?

Lidé, kteří platí vyšší sociální pojištění, budou dostávat vyšší důchod! To je jedna z podstatných změn, které přinese takzvaná „malá důchodová reforma“. Pro většinu lidí však bude... celý článek

Očima expertů: Češi neumějí šetřit! Čím to je?

15. 7. 2011 | Ondřej Tůma | 41 komentářů

Očima expertů: Češi neumějí šetřit! Čím to je?

Co může za to, že si české domácnosti nedokážou vytvořit dostatečné finanční rezervy? Rozhazovačnost? Neschopnost správně investovat? Nízké příjmy? Zeptali jsme se, jaký na tuto problematiku... celý článek

Živnostníci versus zaměstnanci: existuje spravedlnost?

17. 5. 2011 | Petra Dusová | 28 komentářů

Živnostníci versus zaměstnanci: existuje spravedlnost?

Způsobů, jak si vydělávat, je jistě nekonečně. Málokdo z nás je však uhlobaronem či rentiérem, většina nás patří do jedné z následujících tří skupin: státní zaměstnanec, zaměstnanec... celý článek

Partners Financial Services