Investice do umění (I): Kupku si asi nekoupíte. A co třeba kresbu?

František Mašek | rubrika: Jak na to | 26. 2. 2011 | 8 komentářů
Investice do umění (I): Kupku si asi nekoupíte. A co třeba kresbu?
Rostoucí zájem o umělecká díla naznačuje, že již snad recese skutečně skončila. Miliony, či spíše desítky milionů za díla věhlasných malířů nebo dalších umělců však nemá každý. Na kresbách, nebo třeba i grafice, však mohou vydělat i méně majetní. Jen si správně vybrat.

Bude 13. června vydražen ve světoznámé londýnské aukční síni Sotheby’s obraz Františka Kupky Pohyb za 500 nebo 700 tisíc liber, tedy v přepočtu za 14,5–20,23 milionu korun, nebo za jinou cenu? A prodají se v této aukci i další významná česká umělecká díla? Zájem o umění v zahraničí opět silně roste. V Česku to ale není zatím podle šéfredaktora časopisu o umění Art+Antiques Jana Skřivánka tak zcela zjevné.

Loni se nicméně podle Skřivánka prodalo v 60 aukcích 11 tisíc uměleckých děl a starožitností, tedy o několik set položek více než v roce 2009. Jejich celkový obrat dosáhl 700 milionů korun, o 50 milionů méně než v předchozím roce. Deset nejdražších obrazů bylo totiž loni levnějších než o rok dříve. Nejvíc, a to 19,5 milionu korun, stál obraz Emila Filly Zátiší s knihou (s lahví Cherry). V kurzu zůstává Toyen, jejíž obrazy Zbytek noci a Cirque Conrado (clowns) byly vydraženy za 15,84 milionu a 11,28 milionu korun. (Nejdražší obrazy najdete v naší galerii, ceny jsou včetně 15–20% provize).

Emil Filla: Zátiší s knihou

Emil Filla: Zátiší s knihou
olej na plátně / 30,7 x 25,4 cm
cena: 19 500 000 Kč/ Adolf Loos Apartment and Gallery 10. 11. 2010

Galerie 10 nejdražších obrazů roku 2010

Obrazy za více než milion korun tvoří jen asi procento českého trhu, na jeho obratu se však podílejí více než 46 %. Cena většiny vydražených děl ale měla loni k milionu daleko. Vždyť průměrná prodejní cena v aukcích, bez milionových položek, tedy u 99 % úspěšně vydražených děl, dosáhla podle Skřivánka jako předloni 34,5 tisíce korun. To je již částka, dostupná i pro méně movité, avšak uměnímilovné Čechy či investory do umění.

Koupíte si Hynaise, Marolda, Šimotovou či Medka?

Umění je založeno na emocích, určit přesně hodnotu obrazu či uměleckého díla, odhadnout co bude v módě a co se vyplatí koupit,  třeba jako investici, je tedy obtížné. Podle Skřivánka zůstává v oblibě umění 19. století a díla z této doby, například malířů Václava Brožíka, Vojtěcha Hynaise nebo Luďka Marolda, jsou dál podhodnocena. Platí to i o poválečném umění, třeba dílech malíře Mikuláše Medka.

Podobný názor má i ředitelka společnosti Dorotheum Mária Gálová, podle níž je také jednoznačný zájem o klasickou českou modernu, tedy obrazy meziválečné éry 20. století. Nejvíc ceněna jsou díla Emila Filly, Jana Zrzavého, Václava Špály, Františka Kupky, Toyen a Josefa Čapka. Oproti 90. letům minulého století si dnes česká klientela mnohem více vybírá, do čeho bude investovat. V těchto případech jde většinou o milionové částky.

Gálová považuje za podhodnocená díla autorů poválečné moderny, například Zdeňka Sýkory, Václava Boštíka, Adrieny Šimotové, Jiřího Johna a Mikuláše Medka. Jejich ceny zatím většinou dosahují statisícových částek a jsou tak přístupnější pro více zájemců. Prověřil je již ale čas a tvorba těchto autorů má, jak upozorňuje Gálová „jasné místo v kontextu českého výtvarného umění“. Navíc mohou kvalitou a významem svých děl obstát v mezinárodním kontextu. Zahraničí je již ostatně zaznamenalo.

Rovněž majitel stejnojmenné galerie Martin Kodl, který je i soudním znalcem v oboru obrazy a starožitnosti, pokládá za dlouhodobý fenomén na našem trhu českou modernu a věří, že ceny děl některých autorů z této doby porostou. V posledních letech vidí i mírnou renesanci zájmu o české 19. století, kde lze rovněž očekávat růst cen. Celosvětově je pak podle jeho názoru podhodnoceno středověké a barokní umění.

Nakupovat se dá i za desetitisíce

„Investovat do umění se dá i v desetitisícových částkách. Musíte ale potom samozřejmě počítat s odpovídajícími zisky. I při stoprocentním zhodnocení se tedy nedostanete na milionové částky. Pokud nemáte štěstí, že získáte dílo autora, z něhož je za pár let „hvězda“. To se může stát spíše u investice do děl začínajících autorů,“ říká Gálová. Zatímco ve výtvarném umění, kam patří především oleje, jsou dosahovány nejvyšší částky, zajímavé příležitosti nabízejí podle jejích slov také grafika, kresby, kombinované techniky, sochy, nebo fotografie.

Také podle Kodla lze najít velice kvalitní obrazy i za nižší ceny, především u kreseb a grafiky, které jsou u nás ve srovnání s evropským trhem podhodnoceny. Pokud někdo hodlá investovat do uměleckých děl desetitisíce, měl by se zaměřit právě na ně.

Anketa

Uvažujete o investici do umění?

Vytipovat třeba zajímavé začínající umělce a soustředit se na jejich díla není podle Kodla tak jednoduché, jako v dobách jeho dědy, který významně rozšířil rodinnou sbírku. Vzhledem k velmi snadné a mimořádně účinné možnosti prezentace, marketingu, PR aj. bývají často prodeje podloženy faktory, které nejsou pro budoucí cenový vývoj určující. Zdánlivě drahý obraz a úspěšný autor se tak může cenově rychle propadnout. Kodl se velice rád věnuje i současnému výtvarnému umění, při posuzování těchto děl je však poměrně opatrný.

Na díla soudobých umělců se zaměřují některé galerie, například Aukční síň a prodejní galerie Vltavín. Její majitel Róbert Hédervári považuje za zajímavá díla žáků profesorů Michaela Rittsteina a Jiřího Sopka. Není ale zcela přesvědčen o tom, že jsou u nás ceny grafiky podhodnoceny. Díla Zdeňka Sýkory se například prodávají za trojnásobek děl proslulého Victora Vasarelyho. Souhlasí naopak s tím, že až na špičkové fotografy, jako jsou František Drtikol, Jaromír Funke, Josef Sudek či Jan Saudek, nejsou u nás ve srovnání se zahraničím příliš oceňovány fotografie. Za podhodnocené považuje i práce na papíře, včetně kreseb.

Na co si dát pozor při koupi uměleckého díla

Stejně jako jiné investice vyžaduje také úspěšná koupě uměleckého díla znalosti. A často i štěstí. Kodl doporučuje nakupovat v renomovaných kamenných galeriích v komisním a aukčním prodeji ve spolupráci s kvalitním poradcem, a to jen obrazy posouzené několika kunsthistoriky, abyste nekoupili padělek.

„Když si chcete pořídit dílo současného umělce, obraťte se na galeristu, který ho zastupuje. U umělců, kteří ho nemají, lze samozřejmě koupit dílo jen od autora,“ říká Gálová. Starší díla je možné koupit v aukčních domech, které mají mnohem širší nabídku, ať jde o jednotlivá díla, počet nabízených autorů, uměleckých směrů i stáří děl. Jde o „použitá“ díla, prodej je ale veřejný, transparentní a kupec má jistotu, že si koupil dílo za tržní cenu, nikoliv jednostranně stanovenou autorem či majitelem galerie. Proto by měl kupující podle Gálové preferovat aukční domy. Jinou alternativou je samozřejmě kupovat díla z druhé ruky „neoficiálně“ mimo trh s uměním, což je ovšem spojeno s řadou rizik.

O prodeji díla uvažujte už při jeho koupi

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 8 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

26. 2. 2011 12:08, Karel

Myslím že investice do umění je spíš pro ty co mají opravdu hodně peněz a navíc se vyznají. Kamarád co obchoduje se starožitnostmi mi popisoval prudký propad v r. 2008 s tím že ceny se od té doby zvedly jenom málo. Navíc v případě další krize půjdou znovu níž. Sám obrazy mám, ale pouze proto že se mi hodí k nábytku, jsou celkem hezké a nebyly drahé. To už je lepší investice do starožitností z drahých kovů, hlavně je to jistější, pokud už někdo chce mermomocí investovat.......

+6
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

26. 2. 2011 8:13, Milan

Nejen od renomovaných malířů se dá koupit zajímavé dílo, mrkněte sem, i zde se dá potěšit http://www.fler.cz/zbozi/cesta-i-vi-1494445

-40
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (8 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Snáz prodáte obraz za milion než za třicet tisíc

30. 5. 2015 | Ondřej Tůma, Monika Veselíková

Snáz prodáte obraz za milion než za třicet tisíc

Do aukčních síní přivedla prezidenta Asociace starožitníků Jana Neumanna před padesáti lety láska k mincím. Tehdy mu bylo dvanáct let. Než se obchodování se starožitnostmi, uměním a... celý článek

Očima expertů: Investice jinak. Komu se vyplatí kupovat umění?

17. 4. 2015 | Ondřej Tůma | 1 komentář

Očima expertů: Investice jinak. Komu se vyplatí kupovat umění?

Přemýšlíte o alternativních investicích a zvažujete nákup uměleckého díla? Do jakého umění se dnes vyplatí vložit peníze? Má smysl, aby se o takovou investici pokoušel člověk, který... celý článek

Očima expertů: Zlaté cihličky? Umělecké dílo může být lepší investicí

2. 9. 2011 | Ondřej Tůma | 7 komentářů

Očima expertů: Zlaté cihličky? Umělecké dílo může být lepší investicí

Bojíte se investovat do akcií a komodit? Pak můžete zkusit koupit nějaký umělecký předmět. Dá se však na trhu s uměním dlouhodobě vydělávat? Na to jsme se zeptali ředitelů společností... celý článek

Investice do umění (2): O prodeji díla uvažujte již při jeho koupi

5. 3. 2011 | František Mašek | 1 komentář

Investice do umění (2): O prodeji díla uvažujte již při jeho koupi

Každý investor ví, že není umění dobře něco nakoupit, ale především dobře prodat. Na trhu s uměním to platí dvojnásob. I když vlastníte obrazy od věhlasných umělců, nikdy nemáte jistotu,... celý článek

Investice: Horních deset tisíc obvykle tolik neriskuje

26. 1. 2011 | František Mašek | 8 komentářů

Investice: Horních deset tisíc obvykle tolik neriskuje

Zatímco milion korun má prý k dispozici čtvrt milionu Čechů, počet „horních deset tisíc“, kteří mohou investovat nejméně 10 milionů, činí ve skutečnosti asi 17 tisíc. Obvykle jim jde... celý článek

Partners Financial Services