Investice do umění (2): O prodeji díla uvažujte již při jeho koupi

František Mašek | rubrika: Jak na to | 5. 3. 2011 | 1 komentář
Investice do umění (2): O prodeji díla uvažujte již při jeho koupi
Každý investor ví, že není umění dobře něco nakoupit, ale především dobře prodat. Na trhu s uměním to platí dvojnásob. I když vlastníte obrazy od věhlasných umělců, nikdy nemáte jistotu, že je prodáte v době, kdy si to přejete, a navíc za dobrou cenu.

Investice do umění je zpravidla spojena s emocemi a s estetickým zážitkem. Když přijde módní vlna, není problém umělecké dílo rychle a dobře prodat. Obvykle ale investor tolik štěstí nemá a čekání na nejvhodnější dobu, kdy bude o dílo zájem, se může protáhnout. Jde tedy o dlouhodobou investici. O tom, jak obraz, sochu, nebo třeba kresbu dobře prodat, by měl  investor uvažovat již v době, kdy dílo kupuje.

Umění nejsou totiž akcie ani  podílové fondy, cenu uměleckého díla často ovlivňují velmi subjektivní faktory a může se stát, že ani o dílo věhlasného umělce nebude určitou dobu zájem. I v umění totiž občas hraje svou roli móda.

Zkuste galerie či aukce

Jak při prodeji postupovat? Kdo se v umění příliš nevyzná, může se orientačně řídit podle cen podobných děl v katalozích, vydávaných při nejrůznějších výstavách či aukcích. I tak by se měl ale poradit, zejména při prodeji dražších děl, s odborníky. Investor má v podstatě dvě možnosti: nabídnout obraz či jiné umělecké dílo přes galerii, nebo prostřednictvím aukce. V Česku či v zahraničí. Druhá alternativa ovšem může být (viz dále) u hodnotnějších nebo starších děl problematická a Ministerstvo kultury někdy dokonce může takovýto vývoz zakázat.

Anketa

Myslíte si, že jsou investice do umění zajímavé?

„Vždy samozřejmě záleží na tom, jak dobře prodej načasujete,“ říká Mária Gálová, ředitelka společnosti Dorotheum. Pokud prodávat musíte, a to bez ohledu na situaci na trhu, může se stát, že prodávané dílo příliš nezhodnotíte, nebo na prodeji dokonce proděláte. Když si můžete počkat na optimální podmínky, jsou ale podle Gálové rizika minimální.

Doporučuje obrátit se na renomované a zkušené aukční domy, zjistit si jaké jsou jejich podmínky a podle toho si vybrat, kde a za jakých podmínek bude možné dílo nejlépe prodat.

Obecně ale s dobrým prodejem automaticky souvisí dobrá koupě. Když si dílo pořídíte za přemrštěnou cenu, případně si koupíte nějak "handicapované", třeba špatně restaurované dílo, těžko ho někdy v budoucnu dobře prodáte,“ dodává Gálová.

Podobný názor má i Martin Kodl, majitel stejnojmenné galerie a soudní znalec. Není vhodné, ani strategické, tlačit majitele galerie k nákupu, neboť obchodování v této sféře chce čas. Doporučuje nakupovat, ale také prodávat v renomovaných kamenných galeriích v komisním i aukčním prodeji ve spolupráci s kvalitním poradcem, a to jen obrazy, případně jiná díla, jejichž pravost posoudí několik kunsthistoriků.

To ovšem obvykle znamená, a týká se to jak prodeje, tak koupě díla - výdaje navíc - za znalecký posudek odborníků a kromě toho obvykle také za provizi, která se zpravidla pohybuje mezi 10-15 % hodnoty prodaného díla. S tím vším je třeba při podobné investici počítat.

Víte, co můžete vyvážet?

Umělecké dílo je samozřejmě možné prodat také v zahraničí. Je však přitom třeba, jak upozorňuje Gálová, mít na paměti, co říká zákon o prodeji a vývozu předmětů kulturní hodnoty. V podstatě z něj velmi zjednodušeně vyplývá, že je na všechna umělecká díla, která jsou starší než 50 let, potřeba vývozní povolení. Povolení se řídí cenou, odhadnutou soudním znalcem. Bez povolení lze vyvážet malby i grafiky (i soudobé) levnější než 30 tisíc korun, u kreseb je to 10 tisíc korun.

U starších děl se ale může také stát, že příslušná komise Ministerstva kultury, která rozhoduje o vývozu, prohlásí dílo za kulturní památku a pak je možnost vyvézt ho do zahraničí prakticky nemožná. Kritéria a pravidla, podle nichž komise rozhoduje, přitom nejsou podle Gálové všeobecně známá a rozhodnutí komise se proto nedá předvídat.

K vývozu je přitom podle dostupných informací nutné vývozní povolení, které vydává Národní galerie v Praze. Nový nabyvatel musí umělecké dílo proclít v zemi, kde sídlí.

Nakupovat drahé umělecké předměty není tedy jen tak. Kdo chce investovat do umění menší částku peněz, může se zkusit orientovat na soudobé umělce a hledat tipy v galeriích, odborných časopisech či u odborníků. Výhodou je, že v tomto případě těžko narazí na falzifikáty. Není to ale snadná ani krátkodobá, natož jistá investice. A vyžaduje zpravidla spoustu času.

Třeba ale zrovna vy natrefíte, jak říká Gálová, na budoucí uměleckou „hvězdu“ a podaří se vám získat za kdysi zakoupené dílo násobek jeho někdejší ceny.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+11
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Investice do umění (I): Kupku si asi nekoupíte. A co třeba kresbu?

26. 2. 2011 | František Mašek | 8 komentářů

Investice do umění (I): Kupku si asi nekoupíte. A co třeba kresbu?

Rostoucí zájem o umělecká díla naznačuje, že již snad recese skutečně skončila. Miliony, či spíše desítky milionů za díla věhlasných malířů nebo dalších umělců však nemá každý. Na kresbách,... celý článek

Investice: Horních deset tisíc obvykle tolik neriskuje

26. 1. 2011 | František Mašek | 8 komentářů

Investice: Horních deset tisíc obvykle tolik neriskuje

Zatímco milion korun má prý k dispozici čtvrt milionu Čechů, počet „horních deset tisíc“, kteří mohou investovat nejméně 10 milionů, činí ve skutečnosti asi 17 tisíc. Obvykle jim jde... celý článek

Investice do umění: nepotřebujete miliony, stačí pár tisícovek

16. 2. 2010 | František Mašek | 1 komentář

Investice do umění: nepotřebujete miliony, stačí pár tisícovek

Podívejte se na deset nejdražších obrazů loňské aukční sezóny. Na investici do kvalitního umění ale nutně miliony nepotřebujete. Některé dobré kresby a grafiky vyjdou na pár tisícovek. celý článek

Sedm rad jak lépe chránit sbírky a cennosti

22. 2. 2008 | Eva Sovová | 1 komentář

Sedm rad jak lépe chránit sbírky a cennosti

Zloději každoročně vyloupí tisíce domácností. Krádež a vloupačka jsou postrachem zvlášť pro vášnivé sběratele a milovníky umění. Přinášíme sedm rad, jak lépe chránit cennosti a neutrpět... celý článek

Investice do umění nemusí být až takové umění

19. 2. 2008 | Věra Tůmová | 3 komentáře

Investice do umění nemusí být až takové umění

Koupit obraz neznámého malíře za pár korun a po deseti letech ho prodat za pár set tisíc je sen každého investora do umění. Jenže k tomu potřebuje notnou dávku štěstí a znalostí. Pro... celý článek

Partners Financial Services