Malé peníze: Investuj do stříbra, brácho! Ale proč?

Jan Müller | rubrika: Jak na to | 27. 6. 2012 | 19 komentářů
Možná se vám to už stalo taky. Někdo vás lákal, abyste uložili peníze tam či onam. Je to zaručené! Tak například, hit poslední doby: investice do stříbra. Našemu čtenáři je doporučují ze všech stran. Má vytáhnout peněženku a začít nakupovat.
Malé peníze: Investuj do stříbra, brácho! Ale proč?

Čtenářský dotaz: Přesvědčují mě – jmenovat nebudu, ale není to jen z jedné strany – že cena stříbra klesá už rok a že brzy půjde nahoru a že bych do něj měl investovat. Myslíte, že to je dobrá rada? 

Pokud vezmeme dotaz tak, jak byl položen, a vycházíme pouze z toho informačního mála, pak to dobrá rada, vážený čtenáři, není. Uvidíme, že do odpovědi zasáhnou hlavně úplně jiné faktory, než je samotná cena stříbra, i když o této investiční možnosti se pro zajímavost také zmíníme.

Zásady investování: věčné opakování

V tomto případě je zcela na místě si připomenout alespoň některé zásady Desatera investora. Ty se vztahují na investování obecně – je vlastně jedno, do čeho investujete, důležité je, jak investujete. Obecnou úvahu o zásadách investování byste měli provést ještě před tím, než začnete o nějaké investici uvažovat v podrobnostech.

Vybereme si zde některé zásady, jež jsou za této situace aktuální.

Nechte si poradit u odborníků

Aleš Tůma

Leží vám na běžném účtu sto tisíc a nevíte, co s nimi? Nejste si jistí garantovanou investicí, kterou vám nabídli v bance? Chcete vědět víc o investování do podílových fondů?

Partners Financial Services


Zeptejte se analytika Partners Aleše Tůmy a dalších odborníků v Investiční poradně na Peníze.cz

  • Investujte jen do toho, čemu rozumíte. Pokud investování do stříbra nebo obcně do drahých kovů nerozumíte, neinvestujte do nich. Jednak nebudete schopni investici vůbec posoudit a jednak se můžete stát velmi snadnou obětí různých obchodníků, jimž jde jen o získání provize nebo jiného poplatku za zajištění obchodu.
  • Nenechte se k investici přemluvit. To je další zlaté pravidlo investování, které by mohlo být v případě tazatele velmi pravděpodobně aktuální. Rozhodnutí o investici totiž musí být vaše rozhodnutí – vy sami musíte být přesvědčeni, že jde o správnou volbu. Tedy byste se neměli v žádném případě nechat k nějakému peněžnímu výdaji umluvit.
  • Minulé výnosy nejsou zárukou výnosů budoucích. To, že na trhu nastal nějaký cenový posun jakýmkoli směrem, neznamená a ani nepředznamenává, jaký bude cenový vývoj v budoucnosti. Tedy konstatování, že „cena stříbra půjde zase brzy nahoru“ je samo o sobě bez jakékoli vypovídací schopnosti. To, že by se cena stříbra měla zvednout, by mělo mít nějaké opodstatnění.

Potud tedy zdůvodnění tazateli, proč by „jít do stříbra“ neměl. Zde by mohla odpověď končit, ale pro zajímavost si uvedeme několik informací ze světa stříbra. Pokud nejste odborníci, je to pro vás jen beletrie, nikoli výzva k investici. 

Stříbrná horečka s nedobrým koncem

Krátce se zmiňme o nepříliš starém a vlastně nijak výjimečném – snad kromě toho, o jaké šlo peníze – případu. Na začátku tohoto měsíce se objevila zpráva, že v Americe 945 investorů přišlo celkem o 90 milionů dolarů. Investovali do stříbra. Tedy mysleli si to: společnost z Jižní Karolíny, která nabízela velmi výhodné investice do drahého kovu, vybírala na investici peníze, ale u toho zůstalo. K nákupu nikdy nedošlo.

Tento případ pěkně demonstruje známou pravdu – investice, včetně nákupů cenných kovů provádějte s firmami, které mají dobrou reputaci a dlouhodobou zkušenost, podloženou trvalou a stabilní prací na příslušném trhu. Nákupy u neznámých firem, zejména pokud se uskutečňují na dálku (přes web, telefonicky, nebo dokonce i prostřednictvím dealera mimo sídlo firmy), zvyšují riziko, že můžete být napáleni.

Případ není nijak specifický pro investice do cenných kovů, dokonce ani není specifický pro investice obecně – s podvodníky se můžete setkat v jakékoli oblasti. To jen podtrhuje význam zásady investuji jen do toho, čemu rozumím. Případného podvodníka nebo neseriozního obchodníka tak odhalíte mnohem snáz, než když vás někdo přemlouvá k investici do něčeho, o čem nemáte valného ponětí.

Stříbro a jeho využití

Nyní tedy pro zajímavost několik základních a zjednodušených informací o stříbře. Stříbro se po staletí používalo na ražbu mincí; ložiska kolem Kutné Hory byla svého času nejvýznamnějším zdrojem bohatství českého království. Dnes se na ražbu peněz používá okrajově, má ale široké průmyslové využití:

  • pro výrobu šperků
  • pro zubní lékaře, i když jeho využití není dnes takové, jako bývalo kdysi,
  • v oblasti výroby elektrotechnických a elektronických součástek a zařízení (stříbro má skvělou elektrickou a tepelnou vodivost),
  • při výrobě a zpracování filmů (dnes téměř vytlačeno digitální technikou),
  • při výrobě zrcadel a optických součástí,
  • při výrobě plastů,
  • ve zdravotnictví,
  • roste jeho použití v oděvní výrobě.

Chcete investovat, ale máte obavy o své úspory? Chcete spravovat své finance s jistotou, ale přesto vydělávat? Investujte s Garancí Plus, která vám přináší 100% návratnost investice a možnost zajímavého zhodnocení.

Více informací o produktu

Nyní sjednáte i přes internet! Sjednat online >>>

Stříbro se průmyslově využívá víc než zlato a také objem jeho světových zásob se odhaduje na větší, než jsou zásoby zlata. Pokud ale jde o investice, objem stříbra čistě pro investiční účely je podle odhadů menší než u zlata.

Pokud zvažujeme cenu nějakého kovu, velice velice zjednodušeně můžeme konstatovat, že lze odhadnout kapacitu možné světové dodávky a objem možné světové poptávky a podle toho velmi rámcově usuzovat na to, zda budou zásoby daného kovu (suroviny) stačit poptávce. A pak můžeme učinit úvahu o ceně tohoto kovu. To samozřejmě platí za stabilních podmínek na trhu – bez krizových otřesů, bez nadměrných tržních spekulací a tak podobně.

Cena drahého kovu má však v sobě zakomponovaný ještě jeden faktor – emoce. Ty dokážou s cenou pořádně zahýbat. Obzvlášť zřejmé to je u zlata. Na emoce působí rozličné faktory včetně různých mediálních a reklamních tlaků. Ty mimochodem poslední dobou sílí a investice do drahých kovů popularizují – někdo by mohl říci, že obchodníci s cennými kovy jsou obzvlášť zdatní v reklamě a PR.

Bratři Huntové a stříbrná bublina

Zvětšíte kliknutím

Na grafu vpravo, převzatém z Wikipedie, vidíte vývoj cen stříbra od roku 1960. Aktuální cenu v amerických dolarech za trojskou unci (asi 31 gramů) zobrazuje černá křivka, ta červená pak cenu očištěnou od vlivu inflace.

Na rozdíl od zlata nezpůsobila výkyv ceny stříbra v roce 1980 pevná vazba na konkrétní měnu, ale šlo o manipulaci cen na trhu. Bratři Nelson a Bill Huntové byli dědicové pohádkového bohatství. Amerika v sedmdesátých letech čelila vysoké inflaci a bratři se rozhodli jistit svůj majetek drahými kovy. Během sedmdesátých let nakupovali stříbro opravdu ve velkém a jeho cena rostla. Ačkoli to vždycky popírali, soudilo se, že jejich strategií je takzvaný cornering, snaha o zatlačení dalších investorů do kouta. To spočívá v tom, že určitého aktiva nakoupíte tak velké množství, že můžete využívat jeho nedostatku na trhu a prodávat ho velmi draho. Američtí regulátoři však změnili podmínky obchodování a jednoho dne najednou bratři Huntové nebyli schopni dostát svým závazkům, avšak zároveň měli nakoupeno obrovské množství futures kontraktů. To způsobilo paniku na komoditních trzích... a bratři Huntové se ocitli na huntě. Tedy ne úplně, ale miliardový majetek se jim po propíchnutí stříbrné bubliny pořádně splaskl.

Stříbro jako uchovatel hodnoty

Anketa

Máte drahý kov?

Způsob investování do stříbra je svojí povahou jednoznačně dlouhodobý. Jde o pojistku proti nečekaným a nenadálým změnám a událostem ať už politickým, ekonomickým či jiným. Klasický investor nekupuje tedy stříbro pro cenovou spekulaci, ale pro velmi dlouhodobé uložení jisté (většinou malé) části svého finančního majetku. Tato investice nemá za běžných okolností perspektivu významného krátkodobého finančního zhodnocení. Jde spíš o pojistku pro případné budoucí okamžiky, kdy by docházelo k velkým pohybům ve společnosti. Pak je drahý kov jistou zárukou, že bude mít stále k dispozici prostředky na kvalitní přežití turbulentní doby.

Za zvyšováním ceny stříbra v posledních letech můžeme vidět stopy právě tohoto investičního přístupu. V době krize, očekávaných finančních potíží, možného většího nebo menšího otřesu měn znamená investice do materiálních hodnot pro mnohé lidi stabilitu. Pohyb směrem od peněz k materiálním investicím se projevoval v historii vždy, když došlo ke zpochybnění hodnoty peněz.

Autor vlastní a provozuje web Malé peníze, dotazy mu můžete posílat na redakční mail

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+30
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 19 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

28. 6. 2012 9:28, Václav Matura

Pokud vezmu třeba pamětní mince, pak je zapotřebí samozřejmě tyto mince dále prodávat sběratelům, ale díky aukcím a internetu to není problém. Uvedu příklad 200 CZ, PROOF, 2010, motiv: Jan Lucemburský. V roce 2010 se prodával za cca 500 - 600 ( v době emise) a v dnešní době jej pod cca 1500 v obchodě neseženete (spíše se cena v obchodech pohybuje okolo 2000,-). Stejná situace s letošní mincí 200 CZK, PROOF, motiv: Rudolf II. Nákup 600,- (leden 2012) a dnešní cena v obchodech nebo na aukcích 800 - 1000,-.
Je to jako se starým autem, také jej přece prodáte sběrateli než na železo do šrotu. Zdravím VM.

Zobrazit celé vlákno

+12
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

27. 6. 2012 11:24, Bedja

Investovat do sříbra, zlata, uhlí, rudy jen pomocí akcií BHP Billiton a Vale. Do ropy jen pomocí akcií BP a Royal Dutch Shell. Na burze Xetra. Pak to nemusíme nikde skladovat a máme z toho užitek i bez prodeje každý rok pomocí dividend, třeba na budoucích 30 let.

-17
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (19 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Analýza: korekce na komoditních trzích láká k nákupům

30. 5. 2012 | Jan Traxler | 2 komentáře

Analýza: korekce na komoditních trzích láká k nákupům

Cena většiny komodit už rok klesá. Relativně levné komodity lákají k nákupům…, dokud je inflace ještě nízká.

Co pořád všichni s tím zlatem máte?

21. 5. 2012 | Tomáš Raputa | 33 komentářů

Co pořád všichni s tím zlatem máte?

Rok 2008 ukázal, jak je současný ekonomický systém křehký. Jak jej vylepšit, aby se podobným krizím a panikám dalo předejít nebo lépe – aby k nim vůbec nedocházelo? Podstatná část těch,... celý článek

Severní vítr

18. 9. 2011 | redakce Peníze.CZ

Severní vítr

„... má plechovej hrnek, v něm pár zlatejch zrnek a nad hrobem polární zář,“ líčí populární píseň konec jednoho zlatokopa. Naše redakce učinila senzační odhalení: smrtí prospektora... celý článek

Očima expertů: Vyplatí se investovat do zlata?

9. 9. 2011 | Ondřej Tůma | 17 komentářů

Očima expertů: Vyplatí se investovat do zlata?

Přečtěte si, jak se na současnou zlatou investiční horečku dívají členové NERVu Jan Procházka a Jiří Weigl, ředitel české pobočky Transparency International David Ondráčka, podnikatel... celý článek

Zlatá horečka stoupá: čas na aspirin a studený obklad

23. 8. 2011 | Tomáš Prouza | 16 komentářů

Zlatá horečka stoupá: čas na aspirin a studený obklad

Kdo nemá doma cihličku zlata, jako by vůbec nebyl. Aspoň takový dojem vytváří většina českých médií – a pomáhají tak vytvářet horečku, na které vydělají jen překupníci.

Partners Financial Services