Investice na zeď

Pavel Kohout | rubrika: Když se řekne | 22. 6. 2012 | 3 komentáře
Tohle vám „finanční poradce“ v bance neporadí. Pavel Kohout píše o investicích, které vás obohatí, i kdybyste na nich nevydělali. O investicích do umění.
Investice na zeď

Jak dlouhodobě investovat s kladným výsledkem? Při hledání odpovědi na tuto otázku je třeba vzít v úvahu jeden podstatný fakt. Moderní finanční systém je ve své přirozenosti inflační. A i když jsme se před deseti či patnácti lety radovali z nezávislosti centrálních bank a z poklesu inflace, ukazuje se, že tato radost byla předčasná. Světové centrální banky od Federálního rezervního systému přes Bank of England, Evropskou centrální banku až po Lidovou banku Číny zvyšují objem peněz v ekonomice, což tvoří inflační tlaky. A bude tvořit.

Nemusíme chodit daleko. České domácnosti měly v lednu 2002 na bankovních vkladech celkem 934 miliard korun. V lednu 2012 to bylo již 1725 miliard korun – navzdory všem krizím Češi bohatnou! Zároveň však toto číslo prozrazuje rozpaky: kam s nimi?

Milionoví podivíni

Rostoucí objem peněz má za následek růst cen, takže peníze „bezpečně“ uložené u banky ztrácejí postupně kupní sílu. Není třeba zdůrazňovat, že jedinou cestou, jak vydělávat na inflaci, je investovat do něčeho, co samo podléhá inflaci. Tedy do majetkových aktiv, což jsou akcie, nemovitosti, zlato – a také starožitnosti a umění. Všichni známe příběh o Vincentu van Goghovi, který za život prodal jediný obraz; v 80. letech 20. století se jeho díla dražila za desítky milionů dolarů a dnes by patrně nebyl problém dosáhnout cen v řádech stovek milionů.

Pavel Kohout je autorem knih o investování, např. Peníze, výnosy a rizika a Investiční strategie pro třetí tisíciletí, a makroekonomii, např. Finance po krizi. Publikuje v řadě českých a zahraničních médií. Je členem Národní ekonomické rady vlády (NERV) a byl členem Poradního expertního sboru (PES). V roce 2007 spoluzaložil finančněporadenskou společnost Partners For Life Planning, dnes Partners Financial Services, v níž působí jako ředitel pro strategii.

► Pavel Kohout na Peníze.cz

Van Gogh samozřejmě není jediný. I u nás jsme mohli zaznamenat romantický příběh svérázného fotografa Miroslava Tichého. Osamělý podivín prožil celý život v Kyjově, kde fotografoval místní ženy a dívky. Kyjované ho měli za blázna, kterého nelze pustit ani na koupaliště, aby nebudil pohoršení. Kdepak umělec – až do momentu, kdy byl v roce 2004 náhle objeven kritiky a kurátory. Jeho díla se záhy objevila na výstavách v Paříži, Curychu nebo v Tokiu. Tichý, kterému po většinu jeho života stačil jediný kabát, se na sklonku života (narodil se roku 1926) stal mezinárodní celebritou. Na rozdíl od van Gogha se dožil uznání.

Anketa

Máte doma cennější kousek umění?

Jiný příklad. Pokud budete mít štěstí, koupíte za pár tisíc obraz autora, jehož jméno nikomu nic neřekne. Za pár let jej můžete prodat za miliony. Něco podobného se stalo šťastlivcům, kteří získali před rokem 2008 některý z obrazů českého impresionisty Antonína Hudečka (1872–1941). Proč šel Hudeček tak náhle nahoru? Zřejmě proto, že Národní galerie otevřela ve Veletržním paláci zdařilou expozici českých malířů přelomu 19. a 20. století.

Kupujte živé

Objevování opomíjených klenotů je nezbytnou součástí světa umění. Ale umění je i byznys. Ceny na aukcích se registrují a sestavují se z nich indexy podobné akciovým indexům. Index současného umění (contemporary art) se například za posledních deset let zdvojnásobil.

V českém prostředí jsou investice do umění nedoceněné. Trh je malý, potenciální investoři nezkušení a mají obavy. Připusťme, že oprávněné. Na českém trhu řádí padělatelé. Riziko, že koupíte bezcenné falzum namísto hodnotného díla, je velké. Osvědčené stálice, například česká předválečná avantgarda, jsou zvláště postižené. Bez renomovaného posudku, včetně technické expertízy, ani ránu. Záleží na kvalitě znalce, kulaté razítko samo o sobě nic neříká!

Nechte si poradit u odborníků

Aleš Tůma

Leží vám na běžném účtu sto tisíc a nevíte, co s nimi? Nejste si jistí garantovanou investicí, kterou vám nabídli v bance? Chcete vědět víc o investování do podílových fondů?

Partners Financial Services

Zeptejte se analytika Partners Aleše Tůmy a dalších odborníků v Investiční poradně na Peníze.cz

Riziko padělků lze odstranit nákupem děl žijících umělců. Získáte plátno, fotografii či plastiku za dostupnou cenu a budete vědět, že nejste podvedeni. Háček je zde jen jediný. Nikdy není dopředu jasné, který současný umělec má hvězdnou budoucnost a který je jen módním hitem a později zapadne. S touto otázkou může poradit znalec, i když definitivně odpoví teprve čas.

Podle čeho dále vybírat? Například – technika hraje roli: olej na plátně je hodnotnější než olej na kartonu. Platinová fotografie je ceněna více než klasická a ta zase víc než počítačový tisk.

I kdybyste neměli šťastnou ruku a vaše investice nepřinesla miliony, stále bude mít smysl. V bytě nebo v kanceláři budete mít originální dílo namísto prefabrikovaného plakátu z obchodního domu IKEA. Život s originálem přináší jiný pocit a jistou novou kvalitu, kterou lidé žijící bez umění nikdy nepoznají. Už to je zisk.

Psáno pro Moje peníze

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 3 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Očima expertů: Zlaté cihličky? Umělecké dílo může být lepší investicí

2. 9. 2011 | Ondřej Tůma | 7 komentářů

Očima expertů: Zlaté cihličky? Umělecké dílo může být lepší investicí

Bojíte se investovat do akcií a komodit? Pak můžete zkusit koupit nějaký umělecký předmět. Dá se však na trhu s uměním dlouhodobě vydělávat? Na to jsme se zeptali ředitelů společností... celý článek

Investice do umění (2): O prodeji díla uvažujte již při jeho koupi

5. 3. 2011 | František Mašek | 1 komentář

Investice do umění (2): O prodeji díla uvažujte již při jeho koupi

Každý investor ví, že není umění dobře něco nakoupit, ale především dobře prodat. Na trhu s uměním to platí dvojnásob. I když vlastníte obrazy od věhlasných umělců, nikdy nemáte jistotu,... celý článek

Investice do umění (I): Kupku si asi nekoupíte. A co třeba kresbu?

26. 2. 2011 | František Mašek | 8 komentářů

Investice do umění (I): Kupku si asi nekoupíte. A co třeba kresbu?

Rostoucí zájem o umělecká díla naznačuje, že již snad recese skutečně skončila. Miliony, či spíše desítky milionů za díla věhlasných malířů nebo dalších umělců však nemá každý. Na kresbách,... celý článek

Investice do umění: nepotřebujete miliony, stačí pár tisícovek

16. 2. 2010 | František Mašek | 1 komentář

Investice do umění: nepotřebujete miliony, stačí pár tisícovek

Podívejte se na deset nejdražších obrazů loňské aukční sezóny. Na investici do kvalitního umění ale nutně miliony nepotřebujete. Některé dobré kresby a grafiky vyjdou na pár tisícovek. celý článek

Investice do umění nemusí být až takové umění

19. 2. 2008 | Věra Tůmová | 3 komentáře

Investice do umění nemusí být až takové umění

Koupit obraz neznámého malíře za pár korun a po deseti letech ho prodat za pár set tisíc je sen každého investora do umění. Jenže k tomu potřebuje notnou dávku štěstí a znalostí. Pro... celý článek

Partners Financial Services