Investice do umění: nepotřebujete miliony, stačí pár tisícovek

Investice do umění: nepotřebujete miliony, stačí pár tisícovek
Podívejte se na deset nejdražších obrazů loňské aukční sezóny. Na investici do kvalitního umění ale nutně miliony nepotřebujete. Některé dobré kresby a grafiky vyjdou na pár tisícovek.

Říká se, že když na akciových trzíchteče krev, roste zájem o alternativní investice, k nimž patří i obrazy a další umělecká díla. I trh umění však koncem roku 2008 a loni zaznamenal výkyvy. Aukce vybraných uměleckých děl pořádané v loňském roce byly ale nečekaně úspěšné. Svědčí o tom takřka 26 milionů korun, za které byl vydražen obraz Zhroucené vertikály od malíře Františka Kupky i vysoké ceny za některá další umělecká díla.

V šedesáti aukcích uměleckých předmětů a starožitnostíse loni prodalo deset a půl tisíce položek - od obrazů přes nábytek až po šperky. Obrat českých aukčních síní, nabízejících umění a starožitnosti, dosáhl 750 milionů korun, což je o 13,50 procenta víc než v roce 2008. Odečteme-li nejdražší obrazy, činil tento růst jen pět procent.

Podívejte se na obrazy za miliony

František Kupka: Zhroucení vertikál

František Kupka - Zhroucené vertikály (cena 25,96 milionu korun)

Podívejte se na obrazy vydražené v roce 2009 za miliony.

Podle Ročenky Art+ trh s uměním v roce 2009, kterou vydává server www.artplus.cz spolu s časopisem Art+Antiques, se za rekordní ceny, byť levněji než Kupkův obraz, vydražila i díla Emila Filly, Toyen, Jana Zrzavého či Jakuba Schikanedera. Mezi obrazy, jejichž hodnota při dražbě přesáhla milion korun, převládala díla Václava Špály.

Optimisticky působí také vývoj nového indexu Art+, který má hodnotit situaci na českém trhu s uměním. Index vychází z obratu, výše cenových nárůstů ale i hodnoty položek, které se nepodařilo prodat. Měří hlavně náladu na trhu a jen nepřímo vyjadřuje růst nebo pokles cen uměleckých předmětů. Jeho aktuální hodnota činí 600 bodů. Loni vzrostla o 107 bodů, od září to bylo o 51 bodů.

„V ČR jsou v oblibě hlavně obrazy, které vznikly od přelomu 19. a 20. století do druhé světové války, někdy až s přesahem do roku 1960,“ říká šéfredaktor časopisu Art+Antiques Jan Skřivánek. Kupující sází hlavně na jména, jako jsou František Kupka, Emil Filla, Toyen, Jan Zrzavý, nebo Jindřich Štyrský. Jejich díla vnímají jako jistotu, která si uchová hodnotu, i když ceny uměleckých předmětů půjdou obecně dolů.

S díly současných autorů se podle Skřivánka, až na výjimky jako je Zdeněk Sýkora, na aukcích prakticky nesetkáte. Zpravidla se prodávají přes galerie.

V Česku se podle Skřivánkových slov velmi podceňují fotografická díla, především Františka Drtikola, Josefa Sudka a Jaromíra Funkeho. „U nás je ale prakticky nikdo nesbírá. Pokud je tedy někdo chce dobře prodat, měl by tato díla nabídnout v zahraničí,“ radí Skřivánek.

Ročenka Art+ hovoří o poklesu zájmu o poválečné umění. Výsledky společnosti Meissner-Neumann, která kromě umění nabízí starožitnosti a šperky, vykazují prakticky stejný obrat jako v roce 2008. Větší oblibě se těšilo umění 19. století.

Na první pohled se zdá, že dražby umění, nebo uměleckých předmětů jsou jen pro horních deset tisíc Asi 92 procent z loni vydražených děl bylo ale možné koupit levněji než za sto tisíc korun a jsou tak teoreticky dostupné i pro méně movité Čechy.

Podobně jako v případě cenných papírů, nemovitostí, nebo třeba komodit, vyžadují investice do umění nemalou sumu znalostí. Navíc mají svá specifika. Starší dílase obvykle kupují v aukcích, kde je třeba počítat s provizí za prodej, na které se obvykle podílí prodávající i kupující. Další výdaje jsou spojeny s ověřením pravosti uměleckých děl – v aukcích by se padělky vyskytovat neměly, přesto se vyplatí nechat si od odborníka ověřit pravost zakoupeného díla.

Je třeba počítat i s tím, že jde o dlouhodobou investici spojenou do značné míry s emocemi. Móda se mění, což platí i pro umění. Nelze tedy vyloučit, že co je dnes populární, může být za několik let těžko prodejné.

Historička umění Duňa Panenková, která řídila v době prezidenta Václava Havla výstavní oddělení na pražském Hradě a byla komisařkou několika výstav, doporučuje zaměřit se na kresby a grafiku. K jejich nákupu leckdy stačí 1500 až 2500 korun. Výhodou je, že podobná díla nemá smysl padělat.

Kdo se chce soustavněji věnovat podobným investicím, měl by studovat umění i katalogy k aukcím a navštěvovat kromě aukcí i galerie, kde se díla soudobých umělců prodávají. A být si vědom toho, že investice do umění je dlouhodobá. A ne vždy musí vyjít.

Dílo vybraného umělce je možné získat i jinou cestou – při návštěvě jeho atelieru. „Řadě zájemců o umění v tom brání stud, většina umělců je ale introvertně založena, podobný zájem je může těšit a mohou proto prodat své dílo zájemci levněji,“ říká Panenková. Je ale lepší na něco podobného nespoléhat.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+9
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Investice do stříbra: cena kovu musí porazit českou DPH

12. 1. 2010 | František Mašek | 23 komentářů

Investice do stříbra: cena kovu musí porazit českou DPH

Obavy z inflace nahrávají investicím do drahých kovů i dalších komodit. Cena zlata loni vzrostla asi o čtvrtinu, stříbra dokonce o 46 procent. Přesto je o stříbro menší zájem. Trh s... celý článek

Zvolte nejkrásnější bankovku: Padesátikoruna za 35 tisíc

7. 12. 2009 | Eva Sovová | 1 komentář

Zvolte nejkrásnější bankovku: Padesátikoruna za 35 tisíc

Československé a české peníze slaví letos devadesátiny. Ukážeme vám, jak se jejich podoba měnila, a vy budete moci zvolit nejkrásnější sadu, s níž byste chtěli platit. Dnes můžete vybírat... celý článek

V oběhu bude lépe chráněná pětistovka. Prozkoumejte ji.

31. 3. 2009 | Eva Sovová | 1 komentář

V oběhu bude lépe chráněná pětistovka. Prozkoumejte ji.

Od 1. dubna pouští Česká národní banka do oběhu inovovanou pětistovku. Bude mít více ochranných prvků, aby se dala snadno rozpoznat od padělků. Podívejte se, jak nové ochranné prvky... celý článek

Nenaleťte nabídkám na „výhodnou“ koupi staré vkladní knížky

17. 3. 2008 | Eva Sovová | 2 komentáře

Nenaleťte nabídkám na „výhodnou“ koupi staré vkladní knížky

Pozor na nabídky v inzerátech: „Koupím vkladní knížku na doručitele u České spořitelny!“ Tyto anonymní knížky stále platí. Peníze se dají vybrat až do konce roku 2012. Kdo to netuší,... celý článek

Investice do umění nemusí být až takové umění

19. 2. 2008 | Věra Tůmová | 3 komentáře

Investice do umění nemusí být až takové umění

Koupit obraz neznámého malíře za pár korun a po deseti letech ho prodat za pár set tisíc je sen každého investora do umění. Jenže k tomu potřebuje notnou dávku štěstí a znalostí. Pro... celý článek

Partners Financial Services