Chcete nakoupit akcie? Raději ještě počkejte.

František Mašek | rubrika: Analýza | 18. 1. 2010 | 4 komentáře
Chcete nakoupit akcie? Raději ještě počkejte.
Média i část investorů nyní hovoří o letech 1999-2009 na akciových trzích jako o ztracené dekádě. Názory na vývoj v letošním roce se hodně liší. Jediná shoda panuje v tom, že na akciových i dalších trzích lze dál čekat řadu výkyvů.

Akciei ceny řady komodit od začátku roku utěšeně rostou, optimismus investorů podpořený dalšími daty, které svědčí o oživování globální ekonomiky, obecně sílí. Občas se hovoří o tzv. lednovém efektu, obvyklém růstu akcií na začátku roku, který udá tón v jeho zbývající části. Skeptici ale připomínají, že toto oživení táhne hlavně rozsáhlá finanční pomoc řady vlád a centrálních bank jednotlivým ekonomikám. Její účinky ale pomalu vyprchají. Navíc například v bilancích bank se podle některých ekonomů stále mohou schovávat kostlivci, kteří by mohli vyděsit investory.

Akciové i řada komoditních trhů loni od března silně rostly, což překvapilo i řadu odborníků. „V prosinci 2008 jsem předvídal, že hodnota indexu PX pražské burzybude za rok zhruba stejná,“ uvedl makléř firmy Fio Pavel Hadroušek. Rok 2009 označil za vítězné tažení poražených z předchozího roku - nejlepší investicí byla malá firma, která nevyplácí dividendu a jejíž akcie v roce 2008 silně ztratily.

Ke stabilizaci trhu i globální ekonomiky a výraznému růstu cen akcií přispěla hlavně pomoc centrálních bank a vlád jednotlivým ekonomikám, ale také třeba změna, umožňující americkým bankám, aby nakládali s účetními pravidly daleko volněji než dosud. Trhy rostly i díky velkému objemu hotovosti, na níž sedí velcí investoři.

Na druhé straně USA zaznamenaly meziroční růst osobních bankrotůo 32 procent. Čtyřicet procent domů, které se v USA loni prodalo, pocházelo z propadlých zástav za hypotéky.

Investiční banka Goldman Sachs měla při průměrných denních obchodech za 100 milionů dolarů ve 3. čtvrtletí jediný ztrátový den. Buď má podle Hadrouška banka zázračný software, nebo může být něco na konspiračních teoriích, podle nichž se s americkou centrální bankou Fed, případně dalšími subjekty, Goldman Sachs nějak podílela na manipulaci trhů.

Výraznější korekce a propad trhůje prý jen otázkou času. „Kdo hledá klidný moment, kdy by mohl vstoupit na akciový trh, měl by nyní počkat,“ míní Hadroušek. Čím později korekce přijde, tím by měla být větší. Jak se potvrdilo v letech 1933, 1973 a 1989, s nimiž nachází Hadroušek analogii, její hloubka obvykle činí 20 až 28 procent. V případě indexu PX pražské burzy činil (za jeho historii od roku 1994) tento propad 12 až 28 procent, což odpovídá průměrnému dvacetiprocentnímu poklesu cen akcií. V případě finančních krizí to nemusí, jak dodává Hadroušek, tak docela platit. Býčí trend zatím podle jeho názoru nepřišel.

Index S&P 500 v době býčího a medvědího trhu

Index S&P 500 - býčí a medvědí trh

Historická data ukazují, že v letech 1947 až 1966 panoval v Americe 19 let býčí trh. Celkově akciový trh posílil o 345 procent, což je 6,5 procent ročně. Do roku 1982 následovalo 16 let medvědího trhu, kdy akcie posílily o 5,7 procenta (0,25 % za rok). Pak přišlo 18 let býčího trhu, v jehož průběhu si akcie polepšily o 980 procent, což představuje zhodnocení v přepočtu na rok 12,4 procenta. Od roku 2000 zase panuje podle Hadrouška medvěd. Z analogie z minulosti odhaduje, že to může trvat až do roku 2017. Prozatímní ztráta akcií činí 22 procent. Při podobném vývoji jako v letech 1967 až 1982 by měl index S&P 500 do roku 2017 vzrůst ve srovnání s rokem 2000 celkem o necelých pět procent.

Doba nahrává aktivnímu řízení portfolia. Akcie by mohly letos dosáhnout vrcholu v prvním čtvrtletí, možná i koncem února, což by byl zrcadlově obrácený výsledek než loni. Investorům se proto podle Hadrouška vyplatí počkat na lepší ceny a při výraznějším poklesu trhů investovat. V případě indexu S&P 500 vidí mantinely v rozmezí 1220 až 800 bodů, což znamená růst o 6,5 procenta a na druhé straně až třicetiprocentní pokles.

Příliš nevěří rozvíjejícím se trhům, za zajímavé označuje naopak japonské akcie, s tím, že země již má vyřešeny problémy, jimž nyní čelí zbytek rozvinutého světa. Doporučuje investovat i do zlata - přestože se v případě jeho cen hovoří o bublině, ve skutečnosti podle Hadrouška zatím o bublinu nejde. Akciový index PX by měl reagovat na situaci ve světě. „ Telefónica 02nebo ČEZ mají svou kvalitu, pro jejich nákup ale přijde lepší doba,“ říká makléř z Fio.

Ve vcelku podobném duchu vyznívá nedávná prognóza dánské Saxo Bank, která hovoří o dvou rozdílných pololetích. V prvním by se mělo akciím dařit, index S&P 500 by měl posílit o 12 procent, evropský DJ Stoxx 600 o 11 procent, japonský Nikkei 225o 6 procent, indikátor MSCI EM, odrážející vývoj na rozvíjejících se trzích dokonce o 21 procent. Druhé pololetí by ovšem mělo přinést indexu S&P 500 ztrátu ve výši 8 procent, DJ Stoxx 600 by mohl přijít o 5 procent, Nikkei o 4 procenta a index MSCI EM o 11 procent hodnoty.

Dánská banka v prvním pololetí sází hlavně na cyklické tituly- energetiku, informační technologie a materiály, později na defenzivní akcie se zajímavou dividendou.

Řada jiných odborníků je optimističtější a věří, že bude růst akcií – možná jednociferný – pokračovat.

Ředitel investičních produktů české pobočky HSBC Martin Fuchs, který loni správně předpověděl, že trhy výrazně posílí, soudí, že trhy loni ve 2. pololetí vystřízlivěly z paniky. Dál budou zřejmě kolísat, ale i standardně růst – vyspělé země možná letos až o 10 procent. Za zajímavější investici pokládá rozvíjející se trhy - Indii, Čínu a Latinskou Ameriku. I on je ovšem v předpovědi opatrný a poukazuje na řadu již uvedených rizik.

Jak se budou podle vašeho názoru letos vyvíjet akciové trhy?

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 4 komentářů

Oblíbená témata

akcie

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Investoři se zase začali bát a více hledí na jistý výnos

15. 1. 2010 | Jan Stuchlík | 2 komentáře

Investoři se zase začali bát a více hledí na jistý výnos

Zajištěné fondy není třeba držet až do splatnosti. Když je dobrá příležitost, vyplatí se je prodat a peníze investovat dál. Tuto aktivní práci s našimi fondy podporujeme, říká Jan Barta,... celý článek

Trhy porostou ještě aspoň půl roku

15. 1. 2010 | B.I.G. Expert | 5 komentářů

Trhy porostou ještě aspoň půl roku

Při každém poklesu akciových trhů budou investoři pravděpodobně hodně nakupovat a trh bude znovu připomínat roky 2005 až 2006. Tolerance rizika bude nejspíš poměrně dlouho vysoká a... celý článek

Při investování nesledujte jen výnos

11. 1. 2010 | redakce Peníze.CZ

Při investování nesledujte jen výnos

Vysoký stabilní příjem z investic bývá zpravidla vyvážen vyšší kolísavostí hodnoty takové investice. Proto by investoři měli sledovat nejen výši slibovaného pravidelného příjmu, ale... celý článek

Kapitálové trhy v roce 2010. Co můžeme očekávat?

6. 1. 2010 | Milan Tomášek | 1 komentář

Kapitálové trhy v roce 2010. Co můžeme očekávat?

Nervy drásající rok 2009 je pryč. Investoři na něj budou nahlížet jako na jeden z nejpodivnějších a zároveň nejvýnosnějších. Rok 2010 by mohl být klidnější, ale méně výnosný.

Nejlepší investice v době recese

4. 3. 2008 | redakce Peníze.CZ | 5 komentářů

Nejlepší investice v době recese

Vybrat správné typy investic, když se výkon ekonomiky propadá a s ním i ceny akcií, je často jako věštění z křišťálové koule. Existují sázky na jistotu jako třeba potravinářský průmysl... celý článek

Partners Financial Services