Kolik stojí staré časy

Věra Tůmová | rubrika: Co se děje | 15. 7. 2008 | 5 komentářů
Kolik stojí staré časy
Vyrábět a prodávat staronové věci v takzvaném „retro“ stylu je docela dobrý business. Za „staré časy“ jsou lidé ochotni zaplatit i poměrně dost peněz a obchodníci to vědí. Retro oděvní móda stojí tisíce korun, nábytek desítky tisíc a retro auta třeba i miliony.

Kdo chce držet krok s vybranými módními trendy anebo je „krapet sentimentální“, může se mu nákup pěkně prodražit. Nové věci, které nesou punc patiny nebo vzhled „retro“ stylu, jsou často značně předražené. Renovovat původní starý předmět proto někdy může přijít jeho majitele o poznání levněji než nová kopie.

Kupříkladu vyměnit nový potah na prvorepublikové křeslo Thonet s ohýbanými područkami přijde jen na pár tisíc korun podle typu zvolené látky. Kdo se rozhodne pořídit si je nově třeba v obchodě Futurista, musí si připravit téměř 22 tisíc korun. Na zhruba stejnou sumu jej ve stejném obchodě přijde servírovací stolek ze 60. let. V bazarech či od známých se přitom dá obojí pořídit „za babku“. Na renovaci ovšem musí být člověk alespoň trochu kutil, aby křeslo či stolek nakonec vypadal k světu.

Staré a nové

Starých krámů doma se většinou každý rád a co nejrychleji zbaví. Zařídit si nově byt nejmodernějším vybavením a přístroji je lákavé, pokud na to ale je dost peněz. Ostatně minimálně 22 procent české populace se tak podle dlouhodobého výzkumu MML-TGI agentury Median i chová. Tito lidé tvrdí, že obměňují zařízení ve svém bytě tak často, jak mohou. Přes 55 procent ze 7 208 dotázaných pak připouští, že kupují krásné věci rádi.

Zdroj: Median MML-TGI, 2007/2008

Ve světě i v Česku v poslední době také vzniká stále více webů specializovaných na renovace a rekonstrukce v retrostylu. Na některých je možné s nadšenci konzultovat renovace zdarma, jinde se ale za rady a návrhy platí. Některá architektonická studia a realitní kanceláře například ve Velké Británii, ale i u nás, se totiž na dobové interiéry i nemovitosti už přímo orientují. Krátké slůvko retro tak prodává velmi dobře i celé domy.

Pořídit si starého automobilového veterána, kterého je nutné důkladně renovovat, aby mohl vůbec vyrazit na silnici, až tak levné také není. Kvůli malovýrobě není ovšem levná ani jeho novodobá kopie. Například společnost Tatra letos v červnu spustila hlasování, o které kopie historických vozů by mohl být zájem. Modely, které se v hlasování umístí na třech prvních místech, plánuje v dalších letech malosériově vyrábět. Přitom je jisté: Vozy i cena budou spíše jen pro fajnšmekry. Šéfredaktor časopisu Automobil Revue Tomáš Hyan odhaduje, že cena takového vozu přesáhne jistě 50 tisíc dolarů.

Na kolik přijdou věci v retro stylu

Reklamní plechové cedule (50.léta): 395 Kč
Reliéfní dobová tapeta od (70.léta): 300 Kč/m
Trendy Sixties Style Radio (60.léta): 900 Kč
Botasky Retro: 1 399 Kč
Plechové hodiny Carleton (60. léta): 1 438 Kč
Skříňové rádio Roadstar (pol. 20. stol.): 2 490 Kč
Retro plyšový medvídek: 2 500 Kč
Adidas Vintage (1969): 2 550
Přístroj na presso Ariete (50.-60. léta): 6-12 000Kč
Retro umyvadlo (Kerasan): 13 530 Kč
Servírovací stolek (60. léta): 20 825 Kč (Futurista)
Thonet křeslo (30.léta): 21 900 Kč (Futurista)
Litinová vana na nohách (Retrostyl):20-26 000 Kč
Vanová baterie Rudge měď (Retrostyl):23 832 Kč
Tatra os.vůz (pol.20.stol.): od 50 000 dolarů
Retro dům 60.léta (Kent,UK): 429 950 liber

Nová technika v retro „hávu“ se ovšem může do určité míry i vyplatit. Zatímco staré modely kuchyňských přístrojů z 50.-60. let by mohly mít energetickou náročnost zhruba na úrovni písmena G, novodobé přístroje jsou energeticky šetrné a patří nejméně do třídy A. Stylové retro ledničky či sporáky oblých tvarů a zářivých barev se ovšem pohybují v cenových relacích i vysoko nad 50 tisíc korun.

Vedle energetické úspory bývají nové přístroje často vybaveny i nejnovějšími technologickými „vychytávkami“, které původní předměty neměly a ani nemohly mít. Dnes je tak možné setkat se se skříňovým rádiem ve stylu 50. let se zabudovaným CD přehrávačem nebo vstupy pro připojení na jiné novodobé přístroje. Jeho cena je ale také zpravidla nejméně o několik set korun vyšší než u jiného funkčně stejného, ale moderního rádia.

Takzvané retro věci se často zdají být známé a blízké a tím si získávají i stále více příznivců. Blízké jsou nejen těm, kdo je zažili, ale i nejmladší generaci, která je vnímá nadčasově a stylově. Lidé jsou tak u věcí, které v nich vzbuzují vzpomínky třeba na vlastní dětství nebo oblíbené staré filmy, ochotnější zaplatit i podstatně více než za funkčně stejné věci, ale se současným designem.

Stále více obchodů i výrobců nejen v Česku objevuje kouzlo zaklínadla „retro“, které jim umožňuje prodávat i relativně běžné zboží za vysoké ceny. Některé firmy tak přímo vytvářejí sériové řady k oblíbeným módním stylům z blízké i vzdálenější minulosti. Vysokou popularitu mají stabilně třeba prvorepublikový funkcionalismus a 60. léta, v poslední době „frčí“ také léta 80. a takzvaný Pop Art.

Anketa

Který ze stylů retro je vám nejbližší?

Stylovost ale není jen záležitost zboží a vybavení bytů, ale i atmosféry, Genia loci a nálady. Nedávno se v tuzemském tisku objevila zpráva o obrovské popularitě retro socialistických barů v Polsku, kde si lidé doslova libují v otřesném jídle i obsluze a jsou ochotní za zážitek patřičně připlatit. Retro kavárnou či restaurací připomínající dobu před 40 či 50 lety se ale může pochlubit už dnes asi každé větší město v Česku i v zahraničí. V Praze je například proslulá rekonstruovaná kubistická kavárna v domě u Černé matky boží nebo Slávie, v Brně zase funkcionalistická Zemanova kavárna.

Staré časy a módní styly se postupně idealizují a získávají punc výjimečnosti. Blízké jsou těm, kdo je zažili i nejmladší generaci, která je vnímá nadčasově. Cokoli se starším vzhledem určité doby tak vzbuzuje v zákaznících nostalgii a díky tomu přináší i „dobré“ peníze.

Máte vy nebo někdo z vašeho okolí doma také pár kousků v některém z retro stylů? Podělte se o zkušenosti a názor na stylové věci.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+49
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 5 komentářů

Oblíbená témata

kopie, marketing, retro, zákazník

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Škoda, že české reformy nepřišly dříve

11. 7. 2008 | Jan Pekař | 9 komentářů

Škoda, že české reformy nepřišly dříve

Vysoká inflace způsobená drahou ropou či potravinami, kterou vláda přiživila reformami, připomněla stará doporučení, aby kabinety reformy provedly, dokud je na ně příznivá doba.

Hubnutí je dražší než jídlo

9. 7. 2008 | Věra Tůmová | 5 komentářů

Hubnutí je dražší než jídlo

Téměř 40 procent Čechů přiznává, že má nadváhu a chce zhubnout. Programy na hubnutí a speciální prostředky přitom nejsou zadarmo. Adepti hubnutí utratí měsíčně tisíce korun.

Výrazně levnější SMS možná už od léta

17. 6. 2008 | Jan Stuchlík | 3 komentáře

Výrazně levnější SMS možná už od léta

Dvě koruny. Tolik by se už brzy mohlo platit za SMS zprávu odeslanou z některé ze zemí Evropské unie do Česka. Zatím si mobilní operátoři účtují v roamingových tarifech osm korun bez... celý článek

Drahý benzín dává šanci hybridním autům

12. 6. 2008 | Petr Čermák | 9 komentářů

Drahý benzín dává šanci hybridním autům

S růstem cen benzínu a nafty se zase začíná hovořit o hybridních autech, které jezdí na elektřinu i benzín. Jejich větší rozvoj se dá podle expertů čekat, až se budou moci baterie nabíjet... celý článek

Jak ušetřit při nákupu dovolené desítky tisíc korun

28. 5. 2008 | Táňa Chadrabová | 18 komentářů

Jak ušetřit při nákupu dovolené desítky tisíc korun

Nakupovat zájezdy u německých cestovních kanceláří je v Česku čím dál populárnější. U dovolených v exotičtějších zemích tak lze ve srovnání s cenami českých cestovek ušetřit desítky... celý článek

Partners Financial Services