Investice do stříbra: cena kovu musí porazit českou DPH

František Mašek | rubrika: Analýza | 12. 1. 2010 | 23 komentářů
Obavy z inflace nahrávají investicím do drahých kovů i dalších komodit. Cena zlata loni vzrostla asi o čtvrtinu, stříbra dokonce o 46 procent. Přesto je o stříbro menší zájem. Trh s ním je malý a v Česku nákup kovu zatěžuje i DPH.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

12. 1. 2010 17:05, Argent Goldmann

DPH problém je. V první řadě morální: stříbro kupuju proto, abych se zabezpečil proti nezodpovědné fiskální a monetární politice státu. A ještě mu za to mám platit?

Dále je to samozřejmě problém finanční. Stačí se kouknout na stránky obchodníků se stříbrem, za kolik vykupují. Rozdíl nákupní a prodejní ceny je obrovský (oproti zlatu) a je to způsobeno především tou DPH. Když si zlato koupím jako fyzická osoba, zaplatím obchodníkovi DPH a on ho pošle státu (čili on utrží cenu bez DPH). Pokud obchodník ode mne vykupuje, s DPH se vůbec nic neděje! Nikdo jí v ten moment nedostane zpět!

DPH má dvě řešení:
1) Koupit stříbro na firmu ze zahraniční v rámci EU. Pokud je vaše firma plátcem DPH, zahraniční dodavatel mu stříbro pošle za cenu bez DPH (ověřeno). Pak už je jen otázka, co s tím Ag v účetnictví dále. Buď ho nechat ve firmě a čekat, že stát DPH (po vzoru zlata) na Ag zruší také (pak si to bez daně odprodám sobě jako fyzické osobě), nebo čekat na jinou změnu (státní bankrot, hyperinflace, kolaps státu) a pak si ho prostě vzít.
2) Koupit stříbro v zemi EU, kde je na něj nižší (7%) DPH a pak ho zcela legálně přivézt do ČR. Jelikož půjde o nákup v rámci EU, DPH se nedoplácí, ani se neplatí clo. A i kdyby, kdo to na neexistujících hranicích zkontroluje? Podle mne pokud to člověk nedělá na kšeft (neprodává to pak na černo po českých aukcích = NedovolenéPodnikání+DaňovýÚnik ),ale nakupuje jen pro sebe, není na tom nic špatného.

Každopádně DPH je třeba brát jako vážné negativum a snažit se ho eliminovat. Fyzické kovy se nakupují jako dlouhodobá investice a jako pojistka proti zásadním ekonomicko-politickým zvratům. Na krátkodobé spekulace tu je burzovní "papírové" stříbro, kde se DPH neřeší vůbec, ale zase člověk má v ruce jen papír (a vzhledem k tomu, že na burze se obchoduje s daleko větším objemem stříbra, než ho reálně existuje, je to z pohledu dlouhodbé investice velký risk).
Docela věřím, že až půjdu do penze, o DPH se bude učit pouze v dějepise (děti se budou ptát, proč jsme politikům platili 20% za to, že jsme si za své zdaněné peníze něco koupili - budou na to čučet stejně jako na nevolnictví, robotu a desátky) a tudíž při prodeji stříbra vám DPH už nikdo nedá. Nebo ještě prvděpodobněji: až půjdu do penze, žádné jiné peníze, než zlato a stříbro už ani platit nebudou. Současný experiment s nekrytou papírovou měnou brzy zkolabuje, jako vždy v dějinách. No a to stříbro bude mít takovou hodnotu, jako bude mít "burzovní" cenu, ne cenu s DPH.

+32
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

14. 1. 2010 1:57, Kobe

Píšete: " Stát může začít stíhat spekulanty se stříbrem, kteří nám zničili burzu... "
Tak jednak v ČR není co zničit, leda tak "komoditní burzu" Brno :)
A vnímání stříbra jako spekulativního nástroje u nás nelze srovnávat s USA.
Možný scénář naznačují 50. léta. Jo držení zlata, to byl v té době jiný adrenalin.

Otázka, zda stojí 7% za větší anonymitu, je jistě legitimní.
Odpověď ale není tak jednoznačná.
On ten "import" na vlastní triko má totiž i své náklady a rizika.
A oficiální zásilky od velkých, tedy důvěryhodných zahraničních dodavatelů, již 7% DPH nezajišťují.
Taková firma se totiž musí od 35.000 € obratu v ČR registrovat a účtovat naši sazbu DPH.
A to je pro obchodníka zatraceně nízká hranice.

Ale nákup v ČR nikomu nevnucuji, jen uvádím i protiargumenty.

-6
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 23 komentářů)

24. 9. 2018 15:42

to jo. ale ten kdo si stříbro koupí ten už ho prodat nechce má ho na horší časy.je to zlodějna ale co byste čekaly od státu s fiat měnou.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

9. 8. 2018 15:59 | Stefan

Co dovoz stribra ze Svycarska? Nizke dph, ale, jestli nebude problem pri nahodne kontrolena hranicich Svycarska. Ke na tohle nejaky zakon nebo nejaka info?
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

25. 2. 2012 17:58 | František Sousedík

DPH se nedoplácí, ani se neplatí clo. Kde lze, prosím, tuto informaci ověřit?

Citace - Argent Goldmann / 12.01.2010 17:05

DPH problém je. V první řadě morální: stříbro kupuju proto, abych se zabezpečil proti nezodpovědné fiskální a monetární politice státu. A ještě mu za to mám platit?
Dále je to samozřejmě problém finanční. Stačí se kouknout na stránky obchodníků se stříbrem, za kolik vykupují. Rozdíl nákupní a prodejní ceny je obrovský (oproti zlatu) a je to způsobeno především tou DPH. Když si zlato koupím jako fyzická osoba, zaplatím obchodníkovi DPH a on ho pošle státu (čili on utrží cenu bez DPH). Pokud obchodník ode mne vykupuje, s DPH se vůbec nic neděje! Nikdo jí v ten moment nedostane zpět!
DPH má dvě řešení: 1) Koupit stříbro na firmu ze zahraniční v rámci EU. Pokud je vaše firma plátcem DPH, zahraniční dodavatel mu stříbro pošle za cenu bez DPH (ověřeno). Pak už je jen otázka, co s tím Ag v účetnictví dále. Buď ho nechat ve firmě a čekat, že stát DPH (po vzoru zlata) na Ag zruší také (pak si to bez daně odprodám sobě jako fyzické osobě), nebo čekat na jinou změnu (státní bankrot, hyperinflace, kolaps státu) a pak si ho prostě vzít. 2) Koupit stříbro v zemi EU, kde je na něj nižší (7%) DPH a pak ho zcela legálně přivézt do ČR. Jelikož půjde o nákup v rámci EU, DPH se nedoplácí, ani se neplatí clo. A i kdyby, kdo to na neexistujících hranicích zkontroluje? Podle mne pokud to člověk nedělá na kšeft (neprodává to pak na černo po českých aukcích = NedovolenéPodnikání+DaňovýÚnik ),ale nakupuje jen pro sebe, není na tom nic špatného.
Každopádně DPH je třeba brát jako vážné negativum a snažit se ho eliminovat. Fyzické kovy se nakupují jako dlouhodobá investice a jako pojistka proti zásadním ekonomicko-politickým zvratům. Na krátkodobé spekulace tu je burzovní "papírové" stříbro, kde se DPH neřeší vůbec, ale zase člověk má v ruce jen papír (a vzhledem k tomu, že na burze se obchoduje s daleko větším objemem stříbra, než ho reálně existuje, je to z pohledu dlouhodbé investice velký risk). Docela věřím, že až půjdu do penze, o DPH se bude učit pouze v dějepise (děti se budou ptát, proč jsme politikům platili 20% za to, že jsme si za své zdaněné peníze něco koupili - budou na to čučet stejně jako na nevolnictví, robotu a desátky) a tudíž při prodeji stříbra vám DPH už nikdo nedá. Nebo ještě prvděpodobněji: až půjdu do penze, žádné jiné peníze, než zlato a stříbro už ani platit nebudou. Současný experiment s nekrytou papírovou měnou brzy zkolabuje, jako vždy v dějinách. No a to stříbro bude mít takovou hodnotu, jako bude mít "burzovní" cenu, ne cenu s DPH.
+5
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

7. 12. 2011 14:20 | Andrea

V úvodu se psalo to, že neplátce prodá své stříbro znovu neplátci za cenu, která odpovídá ceně s DPH. Je zde ale otázka, kdo onen kupec bude? Banka a obchodník s drahými kovy jsou plátci. A konečný spotřebitel - fyzická osoba, neplátce DPH bude požadovat záruku kvality - profesionálního obchodníka. Takže těžko se se svým slitkem postavím na stánek a prodám jej kolemjdoucímu občanu. Bude se logicky obávat padělku, či jinak nekvalitního slitku.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

8. 9. 2010 10:03 | Martinc13

kde za hranicemi je nejbližší důvěryhodný obchodník? Poradí někdo? napsat jen Německo je na nic.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

18. 7. 2010 21:28 | Biermann

Nemecko
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

18. 7. 2010 15:51 | Kuba

Dobrý den, několikrát tady zmiňujete koupi stříbra v zahraničí se 7% daní. Mluvíte o nějaké konkrétní zemi? Funguje to i přes e-obchod? Můžete něco doporučit. :-)
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

14. 1. 2010 23:02 | Argo

Pokud zakážou držbu kovu v USA a/nebo Británii, vláda ČR se ochotně přidá. V promptním přebírání opatření omezujících svobody občanů jsme šampióny. Nehledě k tomu, že bychom se v takovém případě dostali pod tlak těchto států, protože by jejich občané vymýšleli cesty, jak sem svoje zlato ulít.
Já tady nemluvím o zásilkách, na které se vztahuje delivery treshold. Zásilky jsou nevhodné jadnak kvůli tomu limitu a jednak kvůli ztrátě anonymity - jednak musíte platit předem bankou (jedna stopa) a jednak musíte sdělit doručovací adresu (druhá stopa). Jediná možnost je kupovat na místě za hotové. Pak můžete mít anonymitu i nízkou DPH! Zaject pár km za hranice zvládne každý, nehledě k tomu, že tam plno lidí stejně jezdí služebně či na nákupy, do akvaparků, atd...
Dále taky tady nemluvím z pozice obchodníka, ale z pozice obyčejného člověka, který chce mít určitou finanční jistotu, třeba i na stará kolena. No a když párkrát do roka stejně jedu na západ a pokaždé za pár (desítek)tisíc euro nakoupím, zcela jistě si do penze stihnu vytvořit dostatečnou rezervu. Navíc obchodníci na západě by byli sami proti sobě, kdyby klienty odrazovali ztrátou anonymity a jinými opruzy. Takže většína z nich nadlimitní nákup ochotně rozdělí na víc a pak ani nechtějí vidět pas.
Navíc od několika známých jsem již slyšel, že jim bylo prodáno (i od velkého obchodníka) stříbro zcela bez DPH, stačilo nahlásit international VAT ID (DIČ). Nechtěli vidět ani zmocnění, že za danou firmu mohou jednat (kdyby teoreticky uvedli DIČ České pošty, prošlo by to), nikdo ani nechtěl ofocovat pas. Ale to se asi nemusí povést pokaždé, úvádím to spíš jako zajímavost. Každopádně kupovat v CZ unci řádově za 600Kč, když po 1-2 hodinách jízdy lze nakupovat za řádově 400Kč, má smysl opravdu pouze pro sběratele nakupující po jednotlivých kusech, či pro lidi, kteří kupují jeden kousek v krabičce jako dárek vnučce. Prostě z pohledu investora či "penzijního spořitele" má vliv každé procento, natož desítky procent.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

14. 1. 2010 1:57 | Kobe

Píšete: " Stát může začít stíhat spekulanty se stříbrem, kteří nám zničili burzu... " Tak jednak v ČR není co zničit, leda tak "komoditní burzu" Brno :) A vnímání stříbra jako spekulativního nástroje u nás nelze srovnávat s USA. Možný scénář naznačují 50. léta. Jo držení zlata, to byl v té době jiný adrenalin.
Otázka, zda stojí 7% za větší anonymitu, je jistě legitimní. Odpověď ale není tak jednoznačná. On ten "import" na vlastní triko má totiž i své náklady a rizika. A oficiální zásilky od velkých, tedy důvěryhodných zahraničních dodavatelů, již 7% DPH nezajišťují. Taková firma se totiž musí od 35.000 € obratu v ČR registrovat a účtovat naši sazbu DPH. A to je pro obchodníka zatraceně nízká hranice.
Ale nákup v ČR nikomu nevnucuji, jen uvádím i protiargumenty.
-6
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

12. 1. 2010 20:41 | jay

Karle Dušku, pokud kupujeme stříbro jako obranu proti inflaci, tak úvahy Vaše o DPH jsou mimo mísu. Fakt bude jedno,jaké DPH bude - v případě kolapsu respektive inface vyděláte. To je ostatně historicky doloženo z německých dějin - Výmarské republiky - i z událostí v Argentině po nástupu Peróna. Raději podržím kov, než hromádku bezcenného papíru.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

12. 1. 2010 17:17 | Jan Dvořák

Pokud ke kolapsu skutečně dojde, pak tě nebude trápit, žes dnes zaplatil DPH, protože to bude z pohledu z budoucna zanedbatelná položka
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

13. 1. 2010 18:28 | Jirka

Citace - Kobe / 13.01.2010 15:35

Pokud se pak nakoupený kov účetně zařadí na sklad, nejde položka do nákladů ( tím není zajímavá pro FÚ ). Pouze se odečte DPH, jako u ostatních skladovaných položek.
A nějakého vyvlastňování oficiálně drženého stříbra bych se v budoucnu také nebál. To by totiž hrozilo pouze v době zásadního rozvratu ekonomiky a státu. Nastala-li by taková situace, ve všeobecném chaosu by krach nějakého eseróčka či jiný tunel zcela zapadl.
Pokud to firma nedá do nákladů, uspoří pouze DPH, což je při nákupu v zahraniční 7%. Je otázka, jestli mi 7% stojí za to, aby stříbro bylo v majetku firmy a ne v mém a aby stát věděl, že ho mám. Jinak co se týče těch "zásadních" problémů: je otázka, co je zásadní problém. Kolaps penzijního systému? Státní bankrot? Vysoká inflace? To všechno tu do 5-10 let s velkou pravděpodobností bude. Naopak státy k zabavení kovů nemusí sahnout teprve až když nastane totální rozvrat. Budou se snažit získat prostředky právě proto, aby systém ještě nejaký čas vydržel. USA také nebyly na hraně rozvratu a zlato znárodnily. Záminkou pro vyvlastnění kovů může třeba být i default na COMEXu, kde se nyní vesele obchoduje s podstatně větším objemem stříbra, než ho reálně existuje. Pokud dojde k runu a defautu (burza nebude schopna dodat objednaný a zaplacený kov), k čemuž dříve či později dojde, papírové stříbro bude mít hodnotu nula a fyzické prudce vyletí nahoru. Stát může začít stíhat spekulanty se stříbrem, kteří "nám zničili burzu a ještě na tom nechutně vydělali". Možností je mnoho a jediná "jistota" je v tom, že stát o vás neví. Pokud o vás ví, tak to už rovnou můžete své peníze dát do nemovitostí (kde o vás taky vědí) a třást se, na kolik zvýšej daň z nemovitosti, jestli nezavedou "nadměrné metry", jestli vám tam nedaj za regulovaných 200Kč/měsíc sociálně potřebného nájemníka, nebo jestli vám to rovnou neseberou úplně. Stát přeci vyvlastňuje pořád (a čím dál víc) a ne jen v případě hrozícího kolapsu.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

13. 1. 2010 15:35 | Kobe

Dovolím si jen upřesnit záležitost DPH pro plátce.
1. Ve výsledku není výhoda kupovat stříbro v zahraničí oproti ČR. Od tuzemského dodavatele sice dostane cenu s daní ale tu si automaticky odečte při prvním přiznání k DPH. Tedy pro puntičkáře, rozdíl je pouze v hodnotě peněz deponovaných na omezenou dobu u státu, tedy zanedbatelná položka.
2. Netřeba aby firma kde hromadíte stříbro měla nějaký speciální živnostňák. Stačí obyčejný nákup a prodej, to má snad každé s.r.o.. Stříbro nepodléhá žádnému komplikovanému režimu, může s ním obchodovat každý, jako třeba s železem. Pokud se pak nakoupený kov účetně zařadí na sklad, nejde položka do nákladů ( tím není zajímavá pro FÚ ). Pouze se odečte DPH, jako u ostatních skladovaných položek.
A nějakého vyvlastňování oficiálně drženého stříbra bych se v budoucnu také nebál. To by totiž hrozilo pouze v době zásadního rozvratu ekonomiky a státu. Nastala-li by taková situace, ve všeobecném chaosu by krach nějakého eseróčka či jiný tunel zcela zapadl.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

12. 1. 2010 9:55 | Jan Dvořák

DPH problém je.

Záleží na tom, kdo od koho kupuje. Pokud si já jako fyzická osoby koupím stříbro, platím k tomu DPH. Pokud půjdu třeba do banky ho prodat, těžko ho ode mě vykoupí za cenu kovu plus DPH.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

13. 1. 2010 12:04 | Argent Goldmann

Citace - Ing. Šimon Rybář / 12.01.2010 20:49

Ano, potud je Vaše informace ok. Dál, nezlobte se, píšete bludy. DPH se dá vyhnout, aniž bych něco vozil ze zahraničí. Viz výše, někteří už ten mechanismus popsali. Jde to, vím z vlastní zkušenosti - prostě to dáte na firmu - plátce DPH. Pokud plátce nejste, budete jednoduše prodávat opět neplátci. Nedělejte z toho vědu a slohové cvičení - nemáte pravdu, respektive si jen neumíte poradit v praxi a vymýšlíte zbytečné abstraktní konstrukce. Nebo nakupujte zlato - to je bez DPH. Vám asi nebude vadit, že je totálně předražené ... jo jo, někde se ta absence DPH v rámci Evropy projevit musela :)))

Nezlobím se, ale nepíšu. Asi se v DPH nevyznáte.
Plátcem DPH nejsem JÁ, ale moje SRO či AS. Ano, moje firma bez DPH nakoupit může. Ale pouze z EU zahraniční. Pokud bude nakupovat v ČR, vždy DHP v ceně (dodavateli) zaplatí a následně si ho za určitých podmínek může odečíst.
Ale má to dva podstatné háčky:
1) To stříboro pak patří firmě a ne mně jako fyzické osobě. Když mi ho moje vlastní fima prodá, tak opět s DPH. A já jako osoba už si ho neodečtu.
2) Aby si firma odečetla DPH, tak musí vše probíhat oficiálně: platba prodejci předem, faktura. Zbydou stopy. Až stát opět bude drahé kovy vyvlastňovat (což se dělo i ve "svobodných" USA), přijdete o ně hned po těch, co mají papírové/burzovní kovy. Kdežto když si zajdu do levné pražské arabské směnárny pro eura a za ně pak nakoupím stříbro v zahraničí s 7% DPH za hotové, nikdo neví, co mám zahrabané na zahradě či zazděné ve sklepě či uložené v bankovním (či firemním) rezoru.
A další váš omyl: když něco prodám neplátci, neznamená to, že mu to mohu prodat bez DPH, ale pouze to, že on si DPH on neodečte. Ještě jsem se nevšiml, že by vám třeba v Makru dali zboží za cenu bez DPH jen proto, že nejste registrovaný plátce DPH. Takže ani jako firma-neplátce to přeci nikde nemohu koupit bez DPH.
Další otázka je, jako co to stříbro firma kupuje. Jestli jako investici, nebo jako materiál na sklad (pak je ale potřeba mít živnosťák na výrobu něčeho ze stříbra, registraci na puncovním úřadě, atd...). Ale stejně by to nepomohlo, viz celý můj přispěvek.
Prostě kdyby se DPH dalo takto snadno a legálně vyhnout, dělal by to každý. Podle vás prostě firma-neplátce může koupit lyže, boty, televize, ... bez DPH a pak je i bez DPH prodat koncové osobě. Ale ani jedno není pravda.
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

13. 1. 2010 11:48 | Jirka

Citace - Jan Dvořák / 12.01.2010 17:17

Pokud ke kolapsu skutečně dojde, pak tě nebude trápit, žes dnes zaplatil DPH, protože to bude z pohledu z budoucna zanedbatelná položka

To není pravda. Je rozdíl, jestli si koupím 100 uncí, nebo 120. Ani po kolapsu mi nebude jedno, jestli mám naspořeno 10.000 12.000 uncí.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

12. 1. 2010 20:49 | Ing. Šimon Rybář

Citace - Argent Goldmann / 12.01.2010 17:05

DPH problém je. V první řadě morální: stříbro kupuju proto, abych se zabezpečil proti nezodpovědné fiskální a monetární politice státu. .

Ano, potud je Vaše informace ok. Dál, nezlobte se, píšete bludy. DPH se dá vyhnout, aniž bych něco vozil ze zahraničí. Viz výše, někteří už ten mechanismus popsali. Jde to, vím z vlastní zkušenosti - prostě to dáte na firmu - plátce DPH. Pokud plátce nejste, budete jednoduše prodávat opět neplátci. Nedělejte z toho vědu a slohové cvičení - nemáte pravdu, respektive si jen neumíte poradit v praxi a vymýšlíte zbytečné abstraktní konstrukce. Nebo nakupujte zlato - to je bez DPH. Vám asi nebude vadit, že je totálně předražené ... jo jo, někde se ta absence DPH v rámci Evropy projevit musela :)))
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

12. 1. 2010 17:05 | Argent Goldmann

DPH problém je. V první řadě morální: stříbro kupuju proto, abych se zabezpečil proti nezodpovědné fiskální a monetární politice státu. A ještě mu za to mám platit?
Dále je to samozřejmě problém finanční. Stačí se kouknout na stránky obchodníků se stříbrem, za kolik vykupují. Rozdíl nákupní a prodejní ceny je obrovský (oproti zlatu) a je to způsobeno především tou DPH. Když si zlato koupím jako fyzická osoba, zaplatím obchodníkovi DPH a on ho pošle státu (čili on utrží cenu bez DPH). Pokud obchodník ode mne vykupuje, s DPH se vůbec nic neděje! Nikdo jí v ten moment nedostane zpět!
DPH má dvě řešení: 1) Koupit stříbro na firmu ze zahraniční v rámci EU. Pokud je vaše firma plátcem DPH, zahraniční dodavatel mu stříbro pošle za cenu bez DPH (ověřeno). Pak už je jen otázka, co s tím Ag v účetnictví dále. Buď ho nechat ve firmě a čekat, že stát DPH (po vzoru zlata) na Ag zruší také (pak si to bez daně odprodám sobě jako fyzické osobě), nebo čekat na jinou změnu (státní bankrot, hyperinflace, kolaps státu) a pak si ho prostě vzít. 2) Koupit stříbro v zemi EU, kde je na něj nižší (7%) DPH a pak ho zcela legálně přivézt do ČR. Jelikož půjde o nákup v rámci EU, DPH se nedoplácí, ani se neplatí clo. A i kdyby, kdo to na neexistujících hranicích zkontroluje? Podle mne pokud to člověk nedělá na kšeft (neprodává to pak na černo po českých aukcích = NedovolenéPodnikání+DaňovýÚnik ),ale nakupuje jen pro sebe, není na tom nic špatného.
Každopádně DPH je třeba brát jako vážné negativum a snažit se ho eliminovat. Fyzické kovy se nakupují jako dlouhodobá investice a jako pojistka proti zásadním ekonomicko-politickým zvratům. Na krátkodobé spekulace tu je burzovní "papírové" stříbro, kde se DPH neřeší vůbec, ale zase člověk má v ruce jen papír (a vzhledem k tomu, že na burze se obchoduje s daleko větším objemem stříbra, než ho reálně existuje, je to z pohledu dlouhodbé investice velký risk). Docela věřím, že až půjdu do penze, o DPH se bude učit pouze v dějepise (děti se budou ptát, proč jsme politikům platili 20% za to, že jsme si za své zdaněné peníze něco koupili - budou na to čučet stejně jako na nevolnictví, robotu a desátky) a tudíž při prodeji stříbra vám DPH už nikdo nedá. Nebo ještě prvděpodobněji: až půjdu do penze, žádné jiné peníze, než zlato a stříbro už ani platit nebudou. Současný experiment s nekrytou papírovou měnou brzy zkolabuje, jako vždy v dějinách. No a to stříbro bude mít takovou hodnotu, jako bude mít "burzovní" cenu, ne cenu s DPH.
+32
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

12. 1. 2010 12:51 | Kobe

Pokud bude oranžové DPH třeba 50%, stoupne úměrně i cena stříbra na našem trhu. Každý významnější prodejce ho bude muset zaplatit státu, koncová cena na trhu tedy bude vývoj daně kopírovat. Krom toho celá EU spěje k socializmu ( ať již bude mít jakoukoli barvu ). Sazby DPH a zatřídění zboží v různých státech se tedy pravděpodobně budou sbližovat. Vliv DPH proto považuji pro drobné investory za méně podstatný. A ti větší jsou plátci, tedy DPH je již vůbec nezajímá.
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

12. 1. 2010 11:29 | Karel Dusek

Par mych postrehu k problematice DPH...
Je to obousecna zbran... Kdyz koupim s DPH 20% a prote realizuju zisk rekneme po 3 letech nevim jake bude DPH za 3 roky.. pri vitezstvi CSSD treba 30%?... Takze zde me to ohloda pripadny zisk (nebo zvetsi ztratu)... Proste DPH funguje jako spread u warrantu ci upci.. musi se na to koukat s tou potencionalni pakou vuci zlatu...
Dalsi nevyhodou je podle me "maly" trh v CR.. Pri prodeji do ciziny se vyplati prodavat jen tem statum, ktere maji vyssi dan (ostatni nebudou mit zajem) protoze loklane sezenou levneji.
Chce proto podle me dusledne zvazit i rizika.. A ne jen vyhody ohledne "inflace penez..."
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Stránka 1/2

Předchozí

1

Spočítejte si

Finanční rezerva

měsíců
%
měsíců

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Pavel Tykač

podnikatel, Czech Coal

Linda Vavříková

podnikatelka, Allegria

Pavel Tykač
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 1 duelů
×
Linda Vavříková
ÚSPĚŠNOST
100,00 %

z 1 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services