Chcete přidávat komodity do portfolia? Buďte opatrní

redakce Peníze.CZ | rubrika: Jak na to | 14. 7. 2008 | 4 komentáře
Chcete přidávat komodity do portfolia? Buďte opatrní
Ceny ropy trhají jeden rekord za druhým. Totéž se dá říct o dalších komoditách. Má tedy smysl rozšiřovat v portfoliu jejich zastoupení? Ano, ale jen velmi opatrně, radí analýza agentury Morningstar.

Růst rozvíjejících se ekonomik nepolevuje. Je proto snadné se domnívat, že stejně rychle poroste i jejich poptávka po komoditách jako ropa, kovy či potraviny. Investor tak snadno propadne pokušení vylepšit své portfolio tak, aby na růstu cen komodit vydělal. Když už musí z peněženky tahat stále více peněz u benzínové pumpy či pokaždé, když jede doplnit ledničku, proč by nezkusil část těchto peněz dostat zpátky. Třeba tím, že bude vlastnit komodity nebo společnosti, které je prodávají, shrnuje časté uvažování investorů analýza agentury Morningstar.

Podílové fondy, které se specializují na přírodní zdroje jako energie či komodity, přivábily v USA jen letos v květnu čtyři miliardy dolarů. Z různých kategorií fondů byly druhé nejúspěšnější. A do úvahy přicházejí další možnosti, především indexové akcie, ETF.

Má tedy smysl přidat se k davu komoditmilovných investorů? Výnosnost je v poslední době úžasná. Komodity, energie či základní materiály jsou jediným světlým bodem ve světě tragických zpráv o kondici americké ekonomiky a padajících burz, vyjmenovává Morningstar důvody, které by k investicím do komodit mohly svádět.

Od začátku roku 2002 do letošního května rostl komoditní index sestavovaný Goldman Sachs v průměru o dvacet procent ročně. Akciový index S&P 500 se mohl ve stejném období pochlubit růstem jen pět procent ročně. I když v patnáctiletém horizontu je výnosnost obou indexů velmi podobná (kolem deseti procent ročně), jejich vývoj má jen malou korelaci. Takže komodity určitě patří do dlouhodobého portfolia jako cenný nástroj diverzifikace.

Nicméně je třeba být ostražitý vždy, když se všichni bezhlavě vrhají na nějakou třídu aktiv, ať už jsou to komodity nebo technologické akcie. Rozhodně toto varování neznamená, že komodity už dosáhly svého vrcholu. Jenže existuje riziko, že růst se může velmi rychle proměnit v pád, upozorňuje Morningstar. Stačí vzít v úvahu skutečnost, že část hedgeových fondů, největších komoditních investorů, sazí na růst komodit s vypůjčenými penězi. Pokud by začaly své sázky obracet, nebo by musely začít kontrakty prodávat, aby mohly vyplatit své investory, komodity a cenné papíry na ně navázané by dostaly tvrdý zásah. Za zvážení stojí i základní ekonomická logika: rostoucí ceny v určitém okamžiku začnou krotit poptávku po energiích a základních materiálech. Konec konců někteří manažeři podílových fondů, kteří svým podílníkům vydělali slušné peníze právě na komoditách, začínají komoditní papíry prodávat, inkasují zisk a investují ho jinam.

Dalším důvodem, proč být opatrný, je fakt, že už možná máte v portfoliu více komodit a energie, než by bylo vhodné, připomíná Morningstar. I když zrovna nevlastníte ETF navázané na komodity, můžete mít podílové fondy, které pravděpodobně mají v portfoliu akcie firem, které komodity těží nebo distribuují. Jejich ceny sice nekopírovaly přesně ceny komodit, ale pohybovaly se zhruba v podobném směru.

Manažeři dynamických fondů přidávali do portfolií akcie energetických firem a producentů základních materiálů, aby se podíleli na jejich masivním růstu od roku 2002. Manažeři rovněž agresivně přidávají cenné papíry navázané na komodity mimo energetický sektor a není neobvyklé vidět v portofiliích těžařské společnosti či dodavatele zemědělských produktů. Pokud máte fondy, které v posledních letech vydělávaly mnohem více než ostatní fondy, je velká pravděpodobnost, že se vezly na vlně komodit a zdražující energie.

To platí třeba v případě, že jste se přidali k legiím investorů, kteří nakoupili fondy zaměřené na globální či rozvíjející se trhy. Některé z rychle rostoucích ekonomik, jako Rusko, Brazílie či Indie, vděčí za úspěch do značné míry právě rostoucí poptávce po ropě, kovech a dalších materiálech.

Anketa

Investovali jste už do komodit?

Samozřejmě platí, že mít hodně akcií ze sektoru energetiky a základních materiálů není totéž jako vlastnit ETF, které sledují přímo konkrétní komodity. Nicméně jestli vaše portfolio už obsahuje větší podíl těchto akcií, mělo by vás to od přidávání komodit odradit. A v případě, že se už někdo rozhodne koupit příslušný komoditní fond, neměl by očekávat, že přes noc zbohatne. Spíše by o tomto nákupu měl přemýšlet v kontextu své dlouhodobé investiční strategie, radí analýza agentury Morningstar.

Jsou komodity dobrá volba pro obohacení portfolia? Podělte se o názor.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-5
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 4 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Čokoláda vzbuzuje vášně. Na jazyku i na trhu.

18. 6. 2008 | Petr Čermák

Čokoláda vzbuzuje vášně. Na jazyku i na trhu.

Producenti kakaa si mnou ruce. Cena hnědého prášku raketově roste stejně jako chuť na čokoládu v západních zemích či v Asii. Jenže uspokojit rostoucí poptávku je pro hlavní africké... celý článek

Ropa prý za 100 i za 200. A pak věřte analytikům.

27. 5. 2008 | Jan Pekař | 11 komentářů

Ropa prý za 100 i za 200. A pak věřte analytikům.

Ropy je málo, těžaři nestačí uspokojit prudce rostoucí poptávku z Asie. Ropy je dost, dokonce přebytek, takže ji producenti nechávají v tankerech na moři. To jsou zprávy o stavu trhu... celý článek

Krátkozraký boj s drahými potravinami

26. 5. 2008 | Petr Čermák | 2 komentáře

Krátkozraký boj s drahými potravinami

Řada vlád asijských zemí se dostala do složité situace. Musí se vypořádat s rostoucími cenami potravin, které prohlubují tamní chudobu. Ve snaze vyhnout se nepokojům zavádí opatření,... celý článek

Zlato a inflace

29. 8. 2002 | Vavřinec Kryzánek

Zlato a inflace

Posledním dílem končíme náš prázdninový exkurs do světa zlata, kovu, který od nepaměti není lidstvu lhostejný.

Partners Financial Services