Diamanty: Investice s až příliš mnoha tajemstvími

František Mašek | rubrika: Analýza | 20. 1. 2010 | 9 komentářů
Diamanty: Investice s až příliš mnoha tajemstvími
Když na akciových či dalších trzích „teče krev“, popularita diamantů obvykle roste. Jsou sice pokládány za zajímavou alternativní a přitom konzervativní investici, skrývají ale řadu rizik.

Diamanty jsou spojovány s řadou superlativů. Stačí připomenout výrok Marilyn Monroe, podle něhož jde o nejlepšího přítele (každé) ženy. Podle názvu jedné z Bondovek jsou zase věčné. Obchodníci s diamanty s oblibou dodávají, že jejich cena dlouhodobě roste, v průměru prý o 5 až 7 procent ročně a u kvalitnějších kamenů ještě víc. Obestírá je ovšem řada tajemství, což možná nahrává prodeji diamantových šperků. Investoři ale tajemství příliš nemilují.

Kámen úrazu spočívá hlavně v tom, že diamanty jsou široký pojem a komunita obchodníků či investorů je naopak poměrně úzká. Navíc je každý diamant trochu jiný.

Nejtvrdší známý nerost v přírodě je nejčastěji využíván jako průmyslová surovina. Kvalitních diamantů, využitelných pro investiční účely či k výrobě šperkařských kamenů, je málo.

Investiční diamanty mají z 90 procent podobu tzv. briliantového brusu, který jim má dát nejdokonalejší tvar. Jde o to, aby paprsek světla co nejsnáze pronikl do kamene a pak opět ven. O kvalitě a tím i ceně diamantu rozhodují čtyři C, převzatá z angličtiny - hmotnost (carat), barva (color), čistota (clarity) a brus (cut). Kvalitu a pravost kamenů zaručují certifikáty - „rodný list“ každého diamantu od renomovaných mezinárodních institucí GIA, HRD nebo IGI, z domácích od České gemologické laboratoře. Investiční diamant se nabízí v zataveném plastovém pouzdře s mikrofiší certifikátu.

Jeho hmotnost (carat) vyjadřují karáty – tzv. metrický karát váží 0,2 gramu. Investiční diamanty zpravidla váží 0,3 až 1,5 karátu.

Investorse při výběru často řídí barvou (color) diamantu. Málokterý diamant je zcela čistý. O bílé s odstínem žluté či hnědé barvy bývá menší zájem než o růžové, červené, sytě žluté nebo modré. Barvy diamantů je možné upravovat, musí to ale být uvedeno certifikátu. Zbývající dvě C tvoří čistota (clarity) a brus (cut).

S diamanty se obchoduje na burze, v Evropě je nejznámější diamantová burza v belgických Antverpách. Běžný investor si diamant na antverpské burze nekoupí, může se ale obrátit na firmy, které je v Česku nabízejí. Čím má delší tradici, tím by měla být garance solidnosti větší.

Za minimální objem investice se označují stovky tisíc korun. Může to být méně, jde jen o to, aby měla koupě méně kvalitních diamantů smysl. Při nákupu diamantu je důležité zvážit délku investice a jak ho chce investor prodat.

Při oceňování kamenů vycházejí obchodníci z tzv. Rapaport Diamond Reportu, jakési závazné poptávkové ceny pro různé typy diamantů. Ten mají ale k dispozici jen oni. Navíc každý investiční diamant je jiný, takže dva stejně velké kameny mohou mít různou cenu. Je třeba počítat i s dvacetiprocentním DPH, které si obchodník promítne do ceny a mít představu, co investor s diamantem udělá. Když ho uloží do zapůjčeného sejfu, nebo pojistí proti ztrátě či poškození, stojí to další peníze.

Investorse může podle šéfa představenstva brněnské firmy Diamond Group Investments Martina Novotného vyhnout placení DPH tím, že diamant koupí v Belgii, kde se z něj tato daň neplatí. Musí si ho tam ale nechat v úschově. DGI, spolupracující s izraelskou firmou Moshe Namdar klientům nabízí podobný krok - kámen se koupí v Izraeli, kde ho Moshe Namdar dál spravuje. Převádí se tak ve skutečnosti jen vlastnická práva. Investor ušetří na DPH, nemůže se ovšem těšit z krásy získaného diamantu.

Historie ukazuje, že cena diamantů po desetiletí roste, ne však zcela bez výkyvů. Místo krátkodobých spekulací se proto doporučuje investovat do diamantů nejméně na pět let.

Loni zaznamenaly diamanty podle Novotného určitý cenový pokles. Kameny o nižších hmotnostech 0,6, 0,7 a 0,8 karátu ale byly pro investory zajímavé. Pak prudce vzrostl zájem o velké diamanty, jako o hmotnosti deset karátů. Následně přišla stabilizace cen. Diamanty se oceňují v dolarecha obvykle rostou, když hodnota dolaru klesá a naopak. To má samozřejmě vliv na jejich nákupní cenu v korunách. Obchodníci však tvrdí, že ceny diamantů rostou rychleji, než americká měna oslabuje. Některé firmy přitom nabízejí roční zafixování ceny v korunách za určitou zálohu. Platí to ovšem jen pro diamanty, které nechá klient v jejich správě.   

Existuje mnoho druhů a poddruhů diamantů a oceňovacích metod. Roztříštěná struktura trhu brání vytvoření jednoduchého cenového indexu. K velkoobchodní ceně dosažené při transakcích mezi významnými obchodníky s diamanty, si každý zprostředkovatelněco přirazí, připomněl nedávno Roman Stuchlík v časopise Fondshop.

Společnost IDEX publikuje díky spolupráci se Světovou federací diamantových burz index, ten má ale z výše uvedených důvodů omezenou vypovídací schopnost. Na jejích stránkách www.idexonline.com se ovšem začal objevovat tzv. Diamond Retail Benchmark, který představuje pro menší investory určité vodítko.

Na trhu diamantů mají prakticky monopol firmy De Beers a Leva Levieva. Ta působí hlavně na ruských trzích a s De Beers spolupracuje. Jejich transakce mohou cenu občas zvednout. Hovoří se i o tom, že produkce diamantů má v budoucnu klesat, což by přispělo k růstu jejich cen. Diamanty tak mohou být v budoucnu zajímavé. Ale jen jako malá část investičního portfolia.

 

Co si o investičních diamantech myslíte vy – má do nich smysl investovat? Podělte se o názor.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+4
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 9 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

20. 1. 2010 13:09, Patrik

Velkou záludností trhu s diamantu je to, že ho prakticky ovládají dvě firmy, které jednak ovládají trh a jednak vlastní většinu diamantových dolů. Jde o Leva Levieva a De Beers. I tzv. kimberleyský proces byl vytvořen hlavně kvůli kontrole trhu. Můžeme se jen domnívat, kolik diamantů mají tyto společnosti uschováno a jak omezují jejich příliv na trh, aby nedocházelo k poklesu ceny.
V roce 2009 přišla společnost De Beers o 99 % zisku - pravděpodobně kvůli stahování diamantů z trhu, aby nedošlo ke zhroucení ceny. Tahle bublina může prasknout kdykoliv úplně stejně jako ta realitní.

+7
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

10. 7. 2014 19:53, Brilianty.cz

Do roku 2020 je jistota, že se poptávka po diamantech podle odhadů zdvojnásobí. A s tím prodejem je to celkem pravda, ale dnes už existují specializované burzy, kde se kameny dají prodat. Už i kvalitní prodejci v Česku také nabízejí možnost výkupu.

-2
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (9 komentářů) příspěvků.

Oblíbená témata

Diamanty

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Kolik pamětních stříbrných mincí letos vydá Česká národní banka?

15. 1. 2010 | František Mašek | 4 komentáře

Kolik pamětních stříbrných mincí letos vydá Česká národní banka?

Mince opět frčí. Představují jednak oblíbený dárek „do kolébky“ novým občánkům, stále populárnější jsou však také mezi starší částí populace. Není divu – doba je zlá a zlato či stříbro... celý článek

Investice do stříbra: cena kovu musí porazit českou DPH

12. 1. 2010 | František Mašek | 23 komentářů

Investice do stříbra: cena kovu musí porazit českou DPH

Obavy z inflace nahrávají investicím do drahých kovů i dalších komodit. Cena zlata loni vzrostla asi o čtvrtinu, stříbra dokonce o 46 procent. Přesto je o stříbro menší zájem. Trh s... celý článek

Investice do umění nemusí být až takové umění

19. 2. 2008 | Věra Tůmová | 3 komentáře

Investice do umění nemusí být až takové umění

Koupit obraz neznámého malíře za pár korun a po deseti letech ho prodat za pár set tisíc je sen každého investora do umění. Jenže k tomu potřebuje notnou dávku štěstí a znalostí. Pro... celý článek

Investiční zlato aneb finanční rezerva skrytá v cihle

11. 2. 2008 | Věra Tůmová | 3 komentáře

Investiční zlato aneb finanční rezerva skrytá v cihle

Češi objevují v posledních letech čím dál víc kouzlo ukládání peněz do investičního zlata. Mohou si vybírat z malých zlatých mincí i slitků, které dosahují váhy až jednoho kilogramu.... celý článek

Nevíte kam s penězi? Zkuste zlaté mince.

8. 2. 2008 | Věra Tůmová | 5 komentářů

Nevíte kam s penězi? Zkuste zlaté mince.

Dát dítěti do kolébky zlatý dukát pro štěstí bývalo a ještě stále je dobrým zvykem. A taky tak trochu dobrou investicí. Když ratolest dostane třeba pamětní zlatou minci, může si pak... celý článek

Partners Financial Services