Sedm rad jak lépe chránit sbírky a cennosti

Eva Sovová | rubrika: Jak na to | 22. 2. 2008 | 1 komentář
Sedm rad jak lépe chránit sbírky a cennosti
Zloději každoročně vyloupí tisíce domácností. Krádež a vloupačka jsou postrachem zvlášť pro vášnivé sběratele a milovníky umění. Přinášíme sedm rad, jak lépe chránit cennosti a neutrpět další zbytečné ztráty.

Krádeže vloupáním v ČR

200720062005
Do bytů4 3225 0475 537
Do chat soukromých osob5 3775 3616 511
Do rodinných domků4 8414 5564 824
Celkem14 54014 96416 872
Zdroj: Policejní prezidium ČR

Někdo sbírá starožitnosti, šperky či obrazy. Další třeba autíčka nebo vláčky. Sběratelská vášeň má nejrůznější podobu a často v rodinách ovládne i několik generací. Zvěst o cennostech a úctyhodných rodinných sbírkách se dokáže šířit rychlostí blesku. A stejně rychle na ně dokážou reagovat i zloději. Ti kradou i na objednávku, takže rodinné poklady mohou zmizet za hranicemi nebo v sejfech objednatelů dříve, než majitel vloupání vůbec zjistí.

Základem ochrany cenností a sbírek je dobré pojištění. Jenže existují pravidla, kterými by se měli jejich majitelé řídit, aby v případě krádeže pojišťovna vše rychle uhradila. Odborníci doporučují sedm rad, jak sbírky zdokumentovat a zabezpečit.

1. Pořiďte si fotodokumentaci a seznam

Všechny cennosti vyfotografujte. Zároveň sepiště seznam jednotlivých věcí a podrobně popiště jejich výrazné charakteristiky, např. rozměry. Všechny doklady si pečlivě uložte na spolehlivé místo. Vhodné je pořídit si i jednu kopii a svěřit ji do úschovy třeba příbuzným nebo advokátovi. Bez této dokumentace by pojišťovna nemusela ztrátu vůbec nahradit. Navíc usnadníte policii vyšetřování a zvýšíte šanci, že se ukradené věci podaří najít.

2. Vyfoťte cennosti správně a s detaily

Při fotodokumentaci pořiďte nejprve celkový obraz obytné místnosti, ve které sbírku a cennosti máte. Pak vyfoťte každý předmět zvlášť a zachyťte obrazově také všechny rozlišující znaky, například značku výrobce, podpis autora, vadu materiálu. Malé předměty vyfotografujte s přiloženým měřítkem. Při focení neumísťujte předměty na lesknoucí se podložku a dejte si pozor také na odraz záblesku.

3. Vyčíslete hodnotu sbírky

Cenu sbírky zná majitel nejlépe sám. Vyčíslete její hodnotu nebo ji nechejte stanovit soudním znalcem příslušného oboru. Starožitnosti, šperky, věci sběratelské hodnoty jsou automaticky pojištěny v pojistce domácnosti, a to do limitu, který si sjednáte u pojišťovny. Je-li však cena sbírky oproti předchozím letům vyšší, nezapomeňte si v pojistce limit zvýšit. Starožitnosti se dají pojistit i samostatně, nezávisle na pojištění domácnosti. Takto můžete ochránit třeba jeden vzácný předmět, například obraz, nebo sbírku hudebních nástrojů či starožitných zbraní. Máte-li chalupu a v ní třeba starožitný nábytek nebo jiné cennosti, i tam si můžete sjednat samostatné pojištění věcí zvláštní kulturní a historické hodnoty.

4. Pořiďte si dobré zámky, případně i sejf

Pojišťovny zpravidla nepředepisují, jaké si máte pořídit bezpečnostní zámky na dveře či okna, abyste se chránili proti vloupání. Vyplatí se však investovat do dobrých zámků, které zloděj musí překonat s většími obtížemi. Míra zabezpečení má vliv na to, jak bude pojišťovna případ posuzovat. Tedy čím lepší bezpečnostní prvek zloděj překoná, tím vyšší bude i plnění od pojišťovny. Pojišťovny zpravidla oceňují i to, že si pořídíte sejf. Cena pojistky je pak většinou vždy o něco nižší, protože cennosti jsou ve větším bezpečí.

5. Dbejte na prevenci, nedejte šanci tipařům

Zkušenosti kriminalistů potvrzují, že tip, kdy krádež zdárně naplánovat a uskutečnit, může získat zloděj přímo od samotného majitele, jeho známých či příbuzných. Rozhlašovat do okolí termín plánované zahraniční dovolené, se proto nemusí vyplatit. Před odjezdem na dovolenou je užitečné myslet i na to, aby byt či dům nezůstal zcela opuštěný a poštovní schránka nepřetékala korespondencí a denním tiskem. Při víkendových cestách je zase dobré nechat v opuštěném bytě svítit třeba malé světlo nebo nechat puštěné rádio.

6. Krádež oznamte nejdřív policii, pak pojišťovně

Jestliže o cennosti přijdete, nezmatkujte a do policejního protokolu se snažte uvést vše, co bylo odcizeno nebo poškozeno. Pokud zjistíte něco dodatečně, co nejdříve to do policejního protokolu doplňte. Pojišťovně, které pojistnou událost ohlásíte telefonicky, písemně nebo přes internet, oznamte číslo pojistky, z níž uplatňujete nárok na pojistné plnění. Po nahlášení škody vám bude přidělen likvidátor, aby osobně celou záležitost projednal včetně výše pojistného plnění.

7. Podívejte se na web ministerstva vnitra a do katalogů

Ministerstvo vnitra pravidelně aktualizuje celostátní počítačovou databázi odcizených uměleckých předmětů. V rubrice Pátrání po předmětech  jsou zveřejněny fotografie a popisky nejrůznějších nalezených obrazů, mincí, sošek, starožitností a dalších cenností. Může se stát, že právě zde najdete alespoň něco z toho, o co vás zloději připravili. Možné je i to, že ukradená cennost byla restaurována nebo upravena a je nabízena ke koupi v nějakém nabídkovém katalogu nebo na internetu třeba v aukci. Proto se vyplatí zkusit zapátrat i tímto směrem.

Ukradli vám někdy nějaké cennosti či sbírky? Jaké máte zkušenosti s prací policie či plněním pojišťoven?

 

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+36
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Šokované rybičky pojišťovna neproplatí

28. 12. 2007 | Věra Tůmová | 8 komentářů

Šokované rybičky pojišťovna neproplatí

Pojišťovny prý dovedou pojistit leccos. Jejich klienti se ale také pokoušejí leccos neuvěřitelného pojišťovnám vykázat jako škodu. Často je to boj kdo s koho, při němž se jedná i o... celý článek

Pachatelé pojistných podvodů mají někdy čtyři nohy či šest rukou

29. 11. 2007 | Věra Tůmová | 2 komentáře

Pachatelé pojistných podvodů mají někdy čtyři nohy či šest rukou

Když pojišťovny zamezí pojistným podvodům, třeba prostřednictvím centrální databáze pojistných událostí, může se důvěryhodným klientům snížit cena pojištění, říká v rozhovoru pro Peníze.cz... celý článek

Na co si dát pozor při nákupu pojištění domácnosti

31. 7. 2007 | Věra Tůmová | 6 komentářů

Na co si dát pozor při nákupu pojištění domácnosti

Mít pojištěnou domácnost a při škodné události dostat málo nebo nic je snadné. Stačí nepřečíst si pojistné podmínky psané drobným písmem.

Pojištění domácnosti a nemovitosti v kostce

31. 7. 2007 | Věra Tůmová | 5 komentářů

Partners Financial Services