Nejlepší život s Best Life? ČNB varuje!

Nejlepší život s Best Life? ČNB varuje!
Potřebujete peníze, chcete vypovědět životní pojištění nebo hledáte zajímavou investici? Pardubická firma Best Life nabízí odkup životního pojištění až za trojnásobek odkupní hodnoty! Nabídka je to zajímavá – neméně zajímavé ale je, že před aktivitami firmy varovala Česká národní banka.

Nemožné na počkání, zázraky do 24 hodin. Podobně na první pohled působí nabídka společnosti s ručením omezeným Best Life, podle níž její mateřská švýcarská firma Swiss Asset Management odkoupí od zájemců životní pojištění až za trojnásobek odkupní hodnoty. Prodat můžete i stavební spoření, penzijní připojištění, investiční a termínované vklady, bankovní účet, spořicí účet, podílové fondy, akcie, dluhopisy, jiné cenné papíry a finanční produkty. Česká národní banka, která dohlíží na český finanční trh, ale varuje: Pozor! Best Life nemá k těmto transakcím licenci!

Zmíněná nabídka se skrývá pod názvem Cashselect. Cashselect představuje podle webových stránek firmy Best Life atraktivní novodobý produkt vyvinutý zvlášť pro nákup kapitálových životních pojištění, důchodových pojištění, smluv o stavebním spoření a pojišťovacích smluv vázaných na fondy. „Jako silná společnost disponuje Best Life sítí makléřů a poradců v České republice, ale i v Německu, Rakousku, Slovensku a Španělsku a je tímto kompletním partnerem pro poradenství, prodej a koordinaci,“ uvádí rovněž její web.

Stopy míří do Švýcarska

Podle informací na webu Best Life je tedy tato síť v režii švýcarské firmy Swiss Asset Management (SAM AG), která „již déle než 20 let úspěšně působí na německém a mezinárodním trhu“. Podle obchodního rejstříku má také SAM AG 160tisícový podíl na dvousettisícovém základním kapitálu Best Life. Zbývající podíl drží Luboš Prokůpek, uvedený jako kontaktní osoba u Best Life.

TIP REDAKCE

Obchodní rejstřík nyní na Peníze.cz:

dokonalé propojení – když si například najdete firmu Best Life, můžete si osobu jejího jednatele prokliknout. A hned vidíte, v jakých jiných aktivních firmách je účasten.

Protože nás zajímalo, jak vše funguje, poslali jsme společnosti SAM AG i Luboši Prokůpkovi řadu otázek. Do uzávěrky článku bohužel žádná odpověď nedorazila.

Z informací na webu Best Life je zřejmé, že firma zprostředkovává služby pro SAM AG, která zmíněné smlouvy či produkty odkupuje. Za jakých podmínek a za jak dlouho je možné – jak píše web BL – záležitosti vyřídit „rychlým a nekomplikovaným pracovním způsobem“, jsme se tedy nedozvěděli, stejně jako podrobnosti ke slibovanému trojnásobku ceny za odkoupené životní pojištění. Webové stránky Best Life hovoří o šesti variantách smluv na tři až 15 let při minimálních vkladech 25–75 tisíc korun. To již ale nasvědčuje tomu, že jde spíše o investici, než o „odkoupení různých smluv“.

Prokůpek neodpověděl ani na otázku, za kolik odkupuje Best Life podílové fondy, akcie, dluhopisy a jiné cenné papíry, jak nabízí web této firmy. Ani jaký je o služby Best Life zájem, kolik lidí tvoří v ČR její „silný tým“, kolik má klientů a kolik smluv již v Česku odkoupili. Zajímaly nás pochopitelně i garance pro toho, kdo se rozhodne prodat Best Life (či SAM AG) životní pojištění či jiný finanční produkt...

Sdílnější nebyla ani mateřská společnost SAM AG, o níž je na webu Best Life krátký český materiál nazvaný Bohatství roste jen v nejlepších rukou.

Anketa

Svěřili byste peníze švýcarské firmě, která v ČR podniká přes prostředníka bez licence?

Čtenáři doporučují

Vzdušné zámky na Peníze.cz:

  • Edbusy: neslavný konec velkých slibů
    Klientům slibovali, že za deset měsíců zhodnotí jejich necelých dvacet tisíc na osm set tisíc korun. Ekonomické perpetuum mobile se ale nějak zadrhlo.
  • NAMEEE: Nová pyramida na tekutých píscích
    Sociální sítě poskytují nové, uvěřitelné kulisy finančním pyramidám. Ty se teď objevují v novém kabátku, jako je česká kopie Facebooku jménem Nameee.
  • Chcete být supermilionářem? Na Slovensku je to snadné
    Máte finanční problémy? Staňte se supermilionářem, vše je vyřešeno! Zapojte se do našeho systému a peníze se vám pohrnou, naznačuje slovenský web. Nabízí dovolenou za hubičku nebo garantovaný diamantový výnos 3 000 % ročně.

Nabídka odkupu na serveru Best Life se přitom kupodivu týká smluv od českých, německých, britských nebo rakouských, nikoliv však švýcarských firem. Proč, když je SAM AG švýcarská společnost, jsme se rovněž nedozvěděli.

Když jsme neuspěli u Best Life ani SAM AG, zeptali jsme se, jak může odkupování životního pojištění i dalších smluv fungovat, ve světoznámé pojišťovně Allianz. „Naši odborníci na životní pojištění po pravdě řečeno tomuto systému také zcela přesně nerozumějí a k nějakému objektivnímu hodnocení potřebují více informací, než je na webu této firmy,“ sdělila serveru Peníze.cz Dagmar Koutská z oddělení komunikace Allianz pojišťovny.

Inteligentní nápady vytvářejí prostor pro nové možnosti…

Firma inzeruje nabídku svých služeb s podtitulem: Inteligentní nápady vytvářejí prostor pro nové možnosti. Co je ale míněno oním inteligentním nápadem, a hlavně, kdo vlastně získá prostor pro nové možnosti? Klienti této firmy, či SAM AG, nebo ti, kdo životní pojistky i další finanční produkty odkupují? A kdo z nich si pak bude užívat nejlepší život, jak sugeruje název společnosti Best Life?

S ohledem na reakci České národní banky je tato otázka zbytečná – centrální banka, která dohlíží na finanční trh, před aktivitami firmy Best Life varovala. Vadí jí, že získává při nabídce odkupu různých finančních produktů od veřejnosti prostředky, které slibuje dál investovat. Její aktivity tak vykazují znaky shromažďování peněz od veřejnosti. To je činnost v Česku plně regulovaná, Best Life k ní ovšem nemá od České národní banky povolení, a shromažďovat od veřejnosti peněžní prostředky tedy není oprávněna. Proč společnost v Česku podniká bez licence a zda to chce změnit, nám pan Prokůpek rovněž nesdělil.

Podle Tomáše Zimmermanna z tiskového odboru České národní banky může činit pokuta za nepovolené investiční služby až 20 milionů korun a v případě kolektivního investování pět milionů korun. Osobou, která činí nabídku na území České republiky, je firma Best Life. Kdyby to byla mateřská SAM AG, varovala by centrální banka před ní. A pokud by existovalo odůvodněné podezření ze spáchání trestného činu, sankcí by to neskončilo. Banka by na společnost podala trestní oznámení. To ale jistě není případ firmy Best Life. Nebo snad ano?

Aktualizováno: reakce firmy Best Life

Prostřednictvím diskuse obdržela redakce reakci pana Prokůpka, jednatele Best Life, s. r. o.. Publikujeme ji zde v plném znění. S jistým politováním však konstatujeme, že nepřináší žádná upřesnění informací uvedených v našem článku, zejména pak odpověď na otázku ohledně zveřejněného varování České národní banky před aktivitami firmy Best Life.

Vážený pane redaktore,

když jsem obdržel Váš e-mail, tak jsem měl velkou radost, že se konečně ohlásil normální redaktor, který než něco zveřejní, tak si to ověří. Dokonce jsem plánoval, že Vás pozvu na osobní jednání.

Omlouvám, že jsem Vám nemohl odpovědět do 10.00 Vámi předepsaného času, protože jak sám víte, tak řídím několik společností. Samozřejmě, kdybych tušil, že si na naší společností honíte kariéru, tak bych asi nechal všeho ležet a hned bych Vám odpověděl.

Moje obrovské zklamání bylo, když jsem byl upozorněn na Váš dnešní nesmyslný článek. Víte, celý život jsem měl před novináři obrovský respekt a stále jsem si myslel, že se snaží dělat svoji práci dobře a poctivě. Proto jsem kolikrát nerozuměl Miloši Zemanovi, proč má na novináře takový názor. Dnes to plně chápu a plně se s ním ztotožňuji. Nerozumím, proč se snažíte cíleně poškozovat naši velmi slušnou a seriozní společnost, kterou vůbec neznáte, a píšete něco, aniž byste si cokoliv ověřil. Úplně mně to zastavuje zdravý rozum. Pokud neumíte napsat článek, tak Vám musím poradit, abyste si našel jinou práci. Chudáci čtenáři, které Vy cíleně Vašim článkem uvádíte v omyl. Srandovní na diskuzi je, že Vašemu článku čtenáři věří a neumí rozpoznat, kam Vy míříte.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+42
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 19 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

28. 4. 2011 9:16, Jana M.

Pro mě je velkým zklamáním přístup ČNB - jen vydají varování, které se skoro nikdo nedozví, místo toho, aby razantně zasáhli. Buzerovat poctivé umí desítkami nesmyslných požadavků, ale proti podvodníkům nic pořádného udělat neumí nebo nechtějí.

+9
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

29. 4. 2011 17:10, Zdeněk Nový

Nenechte se vytočit, pán z Best Life jen prská, protože někdo upozornil na něco, co by raději zametli pod koberec. ČNB ale již brzy zakročí a jsem zvědavý, co si pan Prokůpek vymyslí pak...

Zobrazit celé vlákno

-3
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (19 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Edbusy: neslavný konec velkých slibů

19. 4. 2011 | František Mašek | 22 komentářů

Edbusy: neslavný konec velkých slibů

Klientům slibovali, že za deset měsíců zhodnotí jejich necelých dvacet tisíc na osm set tisíc korun. Ekonomické perpetuum mobile se ale nějak zadrhlo. Krajský soud v Brně odsoudil manažery... celý článek

NAMEEE: Nová pyramida na tekutých píscích

1. 4. 2011 | Jan Boček | 11 komentářů

NAMEEE: Nová pyramida na tekutých píscích

Sociální sítě poskytují nové, uvěřitelné kulisy finančním pyramidám. Ty se teď objevují v novém kabátku, jako je česká kopie Facebooku jménem Nameee.

Partners Financial Services