Edbusy: neslavný konec velkých slibů

Edbusy: neslavný konec velkých slibů
Klientům slibovali, že za deset měsíců zhodnotí jejich necelých dvacet tisíc na osm set tisíc korun. Ekonomické perpetuum mobile se ale nějak zadrhlo. Krajský soud v Brně odsoudil manažery firmy Edbusy Martina Žouželku a Lukáše Přibyla na 8,5 a 7,5 roku do vězení.

Zázrak jménem Edbusy (Education Business System) se nekoná! Jak sdělila serveru Peníze.cz mluvčí Miroslava Sedláčková, Krajský soud v Brně odsoudil manažery firmy Martina Žouželku a Lukáše Přibyla do vězení na 8,5 a 7,5 roku. Klientům slibovali, že jejich necelých dvacet tisíc promění během deseti měsíců na čtyřicetinásobek – 800 tisíc korun. Policie ve firmě zabavila 211 milionů korun, odhadovaná škoda ale činí přes půl miliardy. Počet poškozených se pohybuje kolem 12 tisíc.

Čtenářský maraton

Vzhledem k velkému počtu poškozených a komplikovanosti případu trvá čtení rozsudku již dva týdny. Soudce nejprve konstatoval, že jsou oba obžalovaní vinni, potom začal číst jména všech poškozených, jak mu ukládá zákon. Teprve včera se dostal k tomu, aby oznámil výši trestu. Za co soud Žouželku a Přibyla odsoudil, bude zřejmě podle Sedláčkové přečteno v pátek. Obžaloba hovořila o podvodu a neoprávněném podnikání.

Oba odsouzení tvrdí, že jsou nevinní, kdyby prý jim policie nebránila v podnikání, své sliby by splnili. Hodlají se odvolat k Vrchnímu soudu v Olomouci.

Půjč si. A víra tvá ti vydělá!

Na počátku této povedené kauzy nebylo slovo, ale Schopná půjčka a Rentiér PIL (Produkt pro Inteligentní Lidi). Tyto produkty měly podle firmy Edbusy, která je zařizovala, přinést klientům do kapes až osm set tisíc – a to od třetí strany, neznámého dobrodinného investora. O půjčce se mluvilo snad proto, že pánové z Edbusy neměli povolení České národní banky (ČNB) investovat či zprostředkovávat obchody. Nevybírali tedy peníze na investici, ale peníze za „zprostředkování půjčky“. Vlk se tak podle představitelů firmy zřejmě nažral a koza zůstala celá. ČNB však tento postup označila za neoprávněné shromažďování vkladů, k němuž neměla Edbusy povolení.

Nejednejte bezhlavě!

Sliby jsou chyby, kdežto fakta zůstávají fakty:

  • Máte aspoň hrubou představu, do čeho, na jak dlouho a za jakých podmínek investujete nebo za jakých podmínek si půjčujete?
  • Podívejte se na internet, zda tam nenajdete o firmě negativní informace.
  • Jak je firma, které svěřujete peníze, veliká, jaké má renomé a jaké reference, nejsou to jen pochvaly od „tety Běty“ či „strýce Jeronýma“?
  • Je firma v obchodním rejstříku? Jaký je předmět její činnosti a základní kapitál?
  • Má firma povolení k investování či zprostředkování investic od ČNB či od zahraničních subjektů? A je v seznamu regulovaných a registrovaných subjektů ČNB. Pozor na „české pobočky zahraničních firem“, které údajně žádnou licenci nepotřebují!
  • I když název společnosti připomíná renomovanou zahraniční instituci, důkladně si ji proklepněte!
  • U internetových obchodníků si ověřte, zda mají potřebné povolení, nejméně dvakrát!
  • Když někdo nabízí daleko vyšší výnosy než bankovní vklady, ptejte se na základě čeho. Zdůrazňuje přitom firma dostatečně rizikovost podobné investice? Pozor na produkty s garantovanými výnosy!
  • Pozor na „složené investice“. Proč investovat na základě půjčky, když to jde bez ní?
  • Vymyslet něco vskutku nového je obtížné. Nevěřte na perpetua mobile a utajená know-how, která nikdo nesmí znát.
  • V případě jakýchkoliv nejasností kontaktujte ČNB.

A dá se nakonec hovořit i o neoprávněném zprostředkování investic – pracovníci Edbusy na webu tvrdili, že peníze klientů zhodnocuje někdo jiný.

Podrobnosti ale tajili – viz třeba článek Edbusy kličkuje na Finmagu.  Na přímou otázku, jak to tedy funguje, tehdy majitelé firmy autorovi článku dali pěkně přímou odpověď: svěřte nám peníze a po deseti měsících zjistíte, že program funguje. Geniální rada! Řadě poškozených klientů Edbusy však zřejmě podobný popis cesty k vysokému výdělku přišel normální…

A netrapte se nyní nad finanční negramotností českého národa – hlásí se i poškození důvěřivci ze Slovenska, Maďarska, Rakouska či Polska.

Na dotaz, jak je možné vydělat garantovaných 12 % nebo i více, majitelé firmy uvedli, že jde o obchodní tajemství. Vymysleli totiž něco nového a nemohou být konkrétnější, aby jim někdo jejich know-how nepřebral. Nepřipomíná vám to něco? Podobná argumentace není u firem pohybujících se na hraně zákona (tady šlo podle prvoinstančního rozsudku o podnikání za hranou zákona) nic nového.

Na serveru firmy Edbusy se bylo pouze možné dozvědět, že investice směřují do nemovitostí, oblasti cestovního ruchu, rozvoje obchodních systémů; obchodovalo se prý však také na burze a investovalo do komodit. Příznačné je, že se vedení společnosti bránilo označit veřejně své aktivity za investování či zprostředkovatelskou činnost. Ve  vyjádření pro server Finmag se k tomu však jaksi mimoděk přihlásilo. Doslova v něm stálo: „Jistě pochopíte, že konkrétní odpověď vám neposkytne jak společnost Edbusy, tak i jiné společnosti a subjekty zabývající se zprostředkováním finančních produktů.“ Takže – zprostředkování obchodů.

Bububu státe, arbitráž na tebe!

Anketa

Co říkáte trestům pro šéfy Edbusy?

Po zásahu policie vedení firmy dokonce hrozilo státu arbitráží, při které by ho žalovalo přibližně o 1,7 miliardy korun. Kvůli postupu policie, která jim údajně bránila v podnikatelské činnosti. Že podle ČNB firma ke svým aktivitám potřebovala licenci a tu neměla? To nestojí za řeč! Jak přitom informoval server Peníze.cz zástupce tiskového mluvčího ministerstva financí Jakub Haas, žádná arbitráž s Edbusy neprobíhala a ani neprobíhá.

Společnost se základním kapitálem dva miliony korun – již na první pohled skutečně dostatečně velkým, aby dokázala plnit své závazky stamilionové závazky – je od 15. května 2009 v likvidaci.

Když si zadáte na webu adresu edbusy.cz, jste přesměrováni na stránky DV Money. To je prý zkratka z „dáme vám money“, pardon peníze. Nabízí regionální inzerci půjček, úvěrů, hypoték a pojištění. Inzeráty si tu podávají zejména nebankovní poskytovatelé půjček a takzvané oddlužovací společnosti. Tedy přesně ty firmy, které „líčí“ na klientelu, kterou dokázala pobláznit Edbusy: chudé, chudší, zadlužené a předlužené. Tentokrát si však jistě všechny dají pozor, aby se jejich podnikání nedostalo do rozporu se zákonem...

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 22 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

19. 4. 2011 6:56, franc

Autor zřejmě nemá správné informace(což by jistě měl mít) a nebo záměrně mlží. Jestliže je podle něj 9520Kč necelých 20tis tak by se měl vrátit na první stupeň ZŠ. A pokud pro někoho zprostředkuji službu a vyberu za to peníze, tak žádnou licenci nepotřebuji.

+62
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

19. 4. 2011 13:34, petr

Nebyly to sliby, byly záměry.Firma vše plnila,pak přišla policie a přerušila chod firmy. Neexistuje společnist,která by ustála takový zásah. Pak byla nařčená že neplní.Jistě že ne,protože nemohla na sé účty. Další věcí je to, že nešlo o zhodnocení vkladu na 800 tisíc,ale poskytnuté úhrady na spracování věru a následné sprostředkování jeho výplaty od externého investora klientovi.A to bylo těch 800 tisíc.Nepřetáčejte prosím podle svých potřeb své domněnky že šlo o zhodnocení, to je zhovadilost.

-4
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (22 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

NAMEEE: Nová pyramida na tekutých píscích

1. 4. 2011 | Jan Boček | 11 komentářů

NAMEEE: Nová pyramida na tekutých píscích

Sociální sítě poskytují nové, uvěřitelné kulisy finančním pyramidám. Ty se teď objevují v novém kabátku, jako je česká kopie Facebooku jménem Nameee.

Capital Partners končí, soudům se však nevyhne

18. 2. 2011 | František Mašek | 17 komentářů

Capital Partners končí, soudům se však nevyhne

Po dvacetimilionové pokutě a odchodu z pražské burzy ukončí firma Capital Partners činnost obchodníka s cennými papíry. Není divu. ČNB jí neudělila jen vysokou pokutu, ale zakázala... celý článek

Madoff: Podvodník, kterého odhalila až finanční krize

23. 12. 2008 | Jan Stuchlík | 6 komentářů

Madoff: Podvodník, kterého odhalila až finanční krize

Americký investiční guru Bernard Madoff připravil klienty podle obžaloby o 50 miliard dolarů. Podvody mu procházely díky nadhodnocování výnosů i hodnoty aktiv. Přitom bližší pohled... celý článek

Partners Financial Services