Capital Partners končí, soudům se však nevyhne

Capital Partners končí, soudům se však nevyhne
Po dvacetimilionové pokutě a odchodu z pražské burzy ukončí firma Capital Partners činnost obchodníka s cennými papíry. Není divu. ČNB jí neudělila jen vysokou pokutu, ale zakázala jí také kvůli nadměrnému obchodování prakticky veškeré aktivity v Česku i v celé EU. Někteří klienti se navíc chtějí s Capital Partners soudit o náhradu škody.

Firma Capital Partners má dnes údajně ukončit činnost obchodníka s cennými papíry. Serveru Peníze.cz to sdělil zdroj, který si nepřál být jmenován. Společnost informaci nepotvrdila, ani nevyvrátila. Na dotazy, zaslané mailem, totiž do uzávěrky článku nereagovala. Klientům ale napsala, že na základě rozhodnutí valné hromady změnila předmět své činnosti a od března nebude poskytovat investiční služby. Do té doby se mají rozhodnout, jak vypořádají svou investici u Capital Partners - své cenné papíry mohou prodat, nebo  převést na jiného obchodníka s cennými papíry.  

Postup Capital Partners není až tak překvapivý.  Bankovní rada ČNB jí nejprve v prosinci udělila za nadměrné obchodování (tzv. churning), na kterém firma vydělávala a její klienti prodělávali, dvacetimilionovou pokutu. Blíže viz článek Capital Partners: Po velké pokutě od ČNB chtějí firmu znovu žalovat její klienti.   

Nedávno pak ČNB informovala o tom, že její bankovní rada odmítla koncem ledna dvě odvolání Capital Partners. První z nich znamená, že firma nesmí ode dne,  kdy jí bude doručeno toto rozhodnutí, uzavírat se zákazníky nové smlouvy o poskytování investičních služeb na území ČR, a to sama i přes investiční zprostředkovatele. Zároveň má firma ukončit přímé poskytování těchto služeb, nebo přes investiční zprostředkovatele také stávajícím zákazníkům. Její pracovníci nesmějí se zákazníky ani vyplňovat test vhodnosti a přiměřenosti či jiné dokumenty, jejichž prostřednictvím zjišťují znalosti a zkušenosti klientů CP v oblasti investic

Za porušení povinností ČNB pokutovala 7 500 000 korun také firmu BFC Capital, která Capital Partners pomáhala zprostředkovávat některé obchody.

Zákaz i pro celou Evropskou unii

Druhé rozhodnutí ČNB se týká zahraničních aktivit Capital Partners. Společnost  nesmí poskytovat investiční služby ani klientům na území jiných  členských států EU, a to jak sama, tak přes investiční zprostředkovatele. Netýká se to zákazníků, s nimiž firma uzavřela smlouvu do dne, který předchází doručení ortelu ČNBK tomuto kroku zjevně přiměl centrální banku fakt, že Capital Partners musela loni ukončit činnost v Maďarsku.

Společnost zatím zůstává akcionářem pražské burzy, od začátku letošního roku již ale není jejím členem. K obchodům na burze by tedy musela využít služeb jiného obchodníka s cennými papíry.

Pro ilustraci si připomeňme, že podle výroční zprávy z roku 2009 dosáhl objem výnosů z poplatků a provizí Capital Partners za investiční služby 776,47 milionů korun a do Garančního fondu zaplatila dvě procenta, tedy 15 milionů korun. To je ze všech obchodníků, působících na českém trhu vůbec nejvíc, a to včetně takových jako Patria, Wood and Company, nebo Česká spořitelna.


A co na to soudy?

Zákazem aktivit, respektive ukončením činnosti, kauza Capital Partners zdaleka nekončí. Jak řekla serveru Peníze.cz advokátka Věnceslava Holubová, tuto brokerskou firmu žaluje asi 30 jejích klientů. Třináct z nich podává hromadnou žalobu, další ji podali sami. Advokátka bude navrhovat sloučení žalob a jejich společné projednání. O svá práva se postupně hlásí i další poškození klienti.

Anketa

Myslíte si, že pokuta, kterou ČNB udělila Capital Partners, pomůže vymýtit nadměrné obchodování

Podle žaloby porušily statutární orgány společnosti a jimi řízené osoby povinnosti při správě cizího majetku a předpisy o pravidlech hospodářské soutěže a uvedly klienty v omyl. Žaloba je podložena posudkem soudního znalce Tomáše Ježka, někdejšího ministra pro správu národního majetku a jeho privatizaci a šéfa Fondu národního majetku. O možné výši škody odmítla Holubová hovořit.

Žalobou na Capital Partners se již loni v únoru zabýval Obvodní soud pro Prahu 1. Tehdy ji ovšem odmítl s tím, že mu prý nepřísluší v této věci rozhodnout. Loni v říjnu pak rozhodl Vrchní soud o tom, že kauzu má řešit Městský soud v Praze. Termín prvního stání zatím není znám.

Vedení Capital Partners pochybení odmítá. "Žádnou vinu si nepřipouštějí," řekla v této souvislosti Holubová. 

 

Podaří se přerušit "štafetu"?

Firma Capital Partners kdysi převzala aktivity společnosti Afin Brokers, která přišla o licenci rovněž kvůli nadměrným obchodům. Stížnosti klientů na CP jsou staršího data. ČNB ale u ní tehdy neshledala žádné chyby a odkázala je na soud. Na místě je tak otázka, proč tedy centrální banka jako regulátor nezasáhla daleko dříve.

Jak zaznělo v diskusi k předchozím článkům o aktivitách Capital Partners, mají  někteří klienti firmy obavy, aby od ní pomyslnou „štafetu“ churningu, tedy nadměrných (a zpravidla zbytečných) obchodů, na nichž firma vydělává a klient tratí, nepřevzal někdo jiný. Na některých serverech se objevily spekulace o možném spojení firmy BFC Capital se společností Capital Quest. To ale předseda představenstva a podle obchodního rejstříku jediný vlastník Capital Partners Vladimír Černý odmítl.

Černý je přitom podle rejstříku jediným majitelem investiční společnosti Fors Capital. Na otázky, jaké jsou její další plány, zda firma požádala o povolení spravovat nějaké fondy a pokud ano, v jakém stadiu je tento záměr, rovněž nikdo neodpověděl.

Nezbývá si než přát, aby byla dvacetimilionová pokuta, kterou dostala od ČNB Capital Partners pro všechny dostatečným varováním a napříště nebylo nutné řešit takovéto záležitosti soudně.  

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+24
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 17 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

20. 2. 2011 9:43, Mirek

tahle firma někde zjistila číslo mého mobilu a opakovaně, několik let, mě otravovala telefonáty, vždy z jiného čísla, s nabídkami investic... Opakovaně jsem nabídky odmítal a žádal o vymazání z jejich databáze, byli vlezlí neomalení a někdy též sprostí. Opakovaně jsem jim též říkal, že obchody tohoto druhu na základě telefonátu sjednává jenom hlupák... No, pokud jim někdo svěřil své finance je naivní trouba... no comment

+18
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (17 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Investice: Horních deset tisíc obvykle tolik neriskuje

26. 1. 2011 | František Mašek | 8 komentářů

Investice: Horních deset tisíc obvykle tolik neriskuje

Zatímco milion korun má prý k dispozici čtvrt milionu Čechů, počet „horních deset tisíc“, kteří mohou investovat nejméně 10 milionů, činí ve skutečnosti asi 17 tisíc. Obvykle jim jde... celý článek

Capital Partners: Po velké pokutě od ČNB chtějí firmu znovu žalovat její klienti

7. 1. 2011 | František Mašek | 31 komentářů

Capital Partners: Po velké pokutě od ČNB chtějí firmu znovu žalovat její klienti

Když loni soud odmítl žalobu klientů Capital Partners, označila ji tato makléřská firma za součást mediální kampaně, která je proti ní vedena. Nyní ji hodlají klienti žalovat znovu.... celý článek

Kurzy finanční gramotnosti obvykle zacházet s penězi nenaučí

10. 12. 2010 | Daniel Kotula | 18 komentářů

Kurzy finanční gramotnosti obvykle zacházet s penězi nenaučí

Představa, že ke snížení zadluženosti domácností přispěje zvýšení finanční gramotnosti, vyučované na školách i v nejrůznějších kurzech, často naráží na formální přístup, jak jsou tyto... celý článek

Na jaká rizika by si investoři měli dát pozor

15. 7. 2010 | redakce Peníze.CZ

Na jaká rizika by si investoři měli dát pozor

Analytici serveru Morningstar se zeptali několika finančních poradců, na jaká rizika nyní připravují své klienty. A dali dohromady seznam. Hrozí mizerný růst, nezaměstnanost, deflace... celý článek

Investory straší nadměrné obchodování. Jak skončí kauza Capital Partners?

1. 4. 2010 | František Mašek | 15 komentářů

Investory straší nadměrné obchodování. Jak skončí kauza Capital Partners?

Klienti chtějí znovu žalovat makléřskou firmu Capital Partners za škodu, způsobenou nadměrnými obchody s jejich penězi (churningem). Firma tvrdí, že žaloba, kterou soud již jednou odmítl,... celý článek

Partners Financial Services