Na jaká rizika by si investoři měli dát pozor

redakce Peníze.CZ | rubrika: Jak na to | 15. 7. 2010
Na jaká rizika by si investoři měli dát pozor
Analytici serveru Morningstar se zeptali několika finančních poradců, na jaká rizika nyní připravují své klienty. A dali dohromady seznam. Hrozí mizerný růst, nezaměstnanost, deflace či nepřiměřené chování vlády.

Analytici serveru Morningstar a vybraní finanční poradci dali hlavy dohromady a sestavili seznam hlavních nebezpečí, které v následujících měsících číhají na drobné investory. Problémem bude mizerný růst, nezaměstnanost, možná deflace, spekulanti na finančních trzích či nepřiměřená opatření vlády.

Mizerný růst a nezaměstnanost

I když se zdá, že americká a také celá světová ekonomikajsou z nejhoršího venku, není vůbec jisté, že jde o udržitelné zotavení. Velkou neznámou například je, co se stane, až americká vláda přestane hospodářství podporovat prostřednictvím rozpočtových výdajů.

Poslední údaje o americké nezaměstnanosti rovněž nevěstí nic dobrého. „Soukromé firmy, které mohou nabírat nové lidi, se bojí evropské dluhové hysterie. Pořád se ptají, jestli to náhodou není druhá Lehman Brothers. Tento strach postupně odezní, ale firmám bude pár měsíců trvat, než zase získají v ekonomiku důvěru a začnou najímat nové pracovníky,“ domnívá se jeden z oslovených finančních poradců. Dobrou zprávou by bylo, kdyby data z trhu práce ukázala, že za měsíc přibylo 400 až 500 tisíc nových stálých pracovních míst v soukromém sektoru.

Mezi respondenty se objevil i názor, že důležitější než samo oživení je důvěra v toto oživení. Řada lidí si totiž myslí, že ekonomika je na pokraji kolapsu a podle toho se chovají, pokud jde o utrácení či plánování firemních investic. Když začne důvěru ztrácet příliš mnoho lidí, stane se z obavy realita.

Pro investory, kteří se bojí pomalého růstu nebo dokonce opětovné recese nabízí Morningstar následující radu. Držet podílové fondy, které mohou pružně reagovat na situaci a přeinvestovat část portfolia do státních dluhopisů. Variantou jsou i investice do kvalitních firem, které vyplácejí dividendy.

Deflace

Když centrální banky začaly bojovat s finanční krizí masivní podporou bank, hovořilo se o riziku inflace. Nyní se opět začíná skloňovat slovo deflace. „Jak klesá nabídka peněz, je to jeden z mnoha signálů, že deflace je větší hrozba než inflace,“ domnívá se jeden z poradců.

Kvantitativní uvolňování, které praktikovaly centrální banky, je jen dočasné řešení. Zbavování se dluhů, které přispěly k nafouknutí bubliny, bude trvat dlouho. To s sebou povede nízkou spotřebu, malé firemní investice, vysokou nezaměstnanosta klesající ceny, tedy deflaci. V takovém případě je vhodné kupovat zlato, dluhopisy dobrý firem či cenné papíry v měnách rozvíjejících se trhů, vyplývá z ankety pořádané Morningstar.

Nestabilní finanční systém

Hrozbou pro investory je i nestabilní finanční systém. Instituce, které musel zachraňovat stát, protože byly příliš velké, aby zkrachovaly, se za poslední dva roky staly ještě většími. Tím si pojistily, že se za ně stát kdykoli postaví znovu. Jenže to je nebude nutit, aby byly ve svých obchodech opatrnější. Svět si tak zadělává na novou finanční krizi.

Poradci odpovídající v anketě narazili i na roli spekulantů. Spekulace prostřednictvím vypůjčených peněz způsobily krach v roce 1929 a stály i za nedávnou bublinou. Jediný rozdíl je v tom, že dnes jsou spekulativní techniky pokročilejší než před osmdesáti lety. Malí investoři se proti spekulacím velkých nemohou bránit.

Opatření vlády

Roli vlády při řešení finanční krize a boji s recesí hodnotí respondenti protichůdně. Zatímco jedni za riziko považují rychlé zadlužování americké vlády, neudržitelné utrácení, záchranu finanční institucí a krachující sociální programy, druzí se bojí příliš rychlého utažení rozpočtových kohoutů. Nadměrné úspory ve státním rozpočtu mohou ohrozit už tak křehké oživení.

„Názor, že se americká vláda má přidat k ořezávání výdajů, když už to dělají domácnosti a firmy, je mylná. Sice to může někomu přidat politické body, ale historie ukazuje, že by to byla chyba. Roosevelt také vyrovnal federální rozpočet v polovině Velké deprese a ekonomiku tím poslal zpět do recese,“ tvrdí jeden z oslovených poradců.

Analytici Morningstar a finanční poradci drobným investorům radí, aby hlavně nepodléhali panice. Klíčové je vědět, do čeho jedinec investuje a na jak dlouho investuje. Toho je třeba se držet. Zpravidla dlouhodobá stabilní strategie nakonec vyřeší všechny problémy za investora.

Hovoří o tom i zkušenost jednoho z poradců: „Když trh v roce 2008 padal, stáhnul jsem peníze z rizikovějších fondů (vybrané sektory, rozvíjející se trhy) a dal je do bezpečnějších (dividendové akcie, základní spotřební zboží, dluhopisy). Při pohledu zpět jsem zjistil, že sice to nebyla špatná úvaha, ale lépe bych na tom byl, kdybych nedělal nic.“

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Připravte se na druhé dno recese. Poradíme, jak na to.

30. 6. 2010 | redakce Peníze.CZ | 8 komentářů

Připravte se na druhé dno recese. Poradíme, jak na to.

Řada zemí spoléhá, že je z recese definitivně vytáhnou utrácející domácnosti. Jenomže celá řada těchto spotřebitelů jen těžko hledá práci. A nezaměstnanost zpětně brzdí utrácení. Připravili... celý článek

Katastrofické dluhopisy: vydělat se dá i na povodních či hurikánech

24. 6. 2010 | František Mašek

Katastrofické dluhopisy: vydělat se dá i na povodních či hurikánech

Letošní rok je bohatý na přírodní katastrofy. Po výbuchu sopky přišly povodně, navíc se letos očekává hodně hurikánů. Některé pojišťovny či zajišťovny proto investorům znovu nabízejí... celý článek

Snížení ratingu může Česko ročně připravit o pět i o dvacet miliard korun

28. 5. 2010 | František Mašek | 2 komentáře

Snížení ratingu může Česko ročně připravit o pět i o dvacet miliard korun

Snížení ratingu o jeden stupeň může zvýšit výdaje státu na splácení dluhu za rok o tři až pět miliard korun. Kolik peněz navíc by musely kvůli nižšímu ratingu vynaložit banky či jednotlivé... celý článek

Skoro polovina Čechů nemá dostatečnou finanční rezervu

21. 5. 2010 | Jan Stuchlík | 4 komentáře

Skoro polovina Čechů nemá dostatečnou finanční rezervu

Recese v Evropě ustupuje. Přesto si je spousta lidí vědoma, že kdyby teď přišli o práci, nové nenajdou. Dostatečné rezervy pro překlenutí této situace však nemají.

Partners Financial Services