Česká půda do cizích rukou?

Česká půda do cizích rukou?
Od prvního května si budou moci občané z jiných zemí EU volně kupovat českou zemědělskou půdu. Povede to k prudkému růstu její ceny? A hlavně – nevykoupí naši půdu cizinci? Názory odborníků se liší. Spíše se ale přiklánějí k tomu, že nám rozsáhlejší výprodej půdy nehrozí.

Česká půda do českých rukou! Motto připomínající obrozenecké doby vezme od prvního května oficiálně za své, naši buditelé se snad ale kvůli tomu v hrobě obracet nebudou. Ke zmíněnému datu padne jedno z omezení, které si vyjednala Česká republika v souvislosti se vstupem do Evropské unie. Zemědělskou půdu v Česku si tak budou moci od letošního května volně kupovat občané jiných členských zemí EU.

Minulý čtvrtek jsme se ptali, zda je podle vás půjčka na svatbu rozumná investice do budoucnosti. Většina diskutujících soudila, že stěží. Jako nejlepší diskusní příspěvek opatřený e-mailem jsme vyhodnotili názor Martina Řičaře publikovaný 14. 4. v 11.28.

Proč je pro nás důležitý e-mail?

Nemusí to být e-mail, bereme i jiné kontakty. Autory nejlepšího příspěvku odměňujeme hodnotným dárkem. Jen těžko ho však můžeme předat, pokud nevíme komu a kam. A o svoje osobní údaje se u nás nemusíte bát.

Agrární komora chtěla tento termín prodloužit, nakonec ale neuspěla a řada odborníků zastává názor, že by nás tento krok neměl příliš bolet a hromadný výprodej půdy „cizákům“ nejspíš nehrozí. Nikdo samozřejmě přesně neví, co se od května stane. Odborníci zabývající se touto problematikou ale poukazují na to, že kdo skutečně chtěl, stejně dokázal tuto výjimku obejít a dávno si již v Česku zemědělskou půdu nakoupil přes firmy, které zde založil. Jiní prý zase využili služeb českého prostředníka.

Mají odborníci pravdu, nebo se v případě zájmu o českou zemědělskou půdu mýlí? Zvýšený zájem o zemědělskou či ornou půdu by totiž mohl přinést růst jejích cen. V Německu je podle dostupných informací cena zemědělské půdy čtyřikrát a v Rakousku dokonce takřka desetkrát dražší než u nás. Možnost volně nakupovat zemědělskou půdu v ČR by tak teoreticky mohla přispět k postupnému odstraňování těchto rozdílů.

Hrozí nám výprodej půdy „do zahraničí“? A vadilo by to vůbec?

Napište nám, co si o tom myslíte, a přečtěte si názory ostatních. Autor nejzajímavějšího diskusního příspěvku zveřejněného do 15 hodin v úterý 26. dubna získá knihu známého českého ekonoma Pavla Kohouta Finance po krizi. Pokud o ni chcete soutěžit, zanechte u příspěvku i kontakt, abychom měli šanci dozvědět se, kam výhru poslat.

Výsledky soutěže vyhlásíme příští čtvrtek u dalšího článku z rubriky Co si o tom myslíte?

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 9 komentářů

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Diskuze

25. 4. 2011 17:12 | n

Kdo tu ze zahraničí o půdu stál, založil/koupil si tu už dávno společnost sro se schránkou za 100000kč - a ona "česká firma" nakoupila pozemky dle libosti.
Proto žádné výrazné nové nákupy po 1.5.2011 nepředpokládám.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

25. 4. 2011 13:55 | land

zabyvejte se dotacemi EU, zruste dotace a uvidite, ze se nase zemedelstvi neztrati...a nebo zavedte vuci EU clo....na urovni rozdilu dotaci v jednotlivych zemich, stale je to jen zvyjhodnovani silnejsich a likvidace slabsich ...nejhorsi, ze se to deje administrativni cestou a nasi politici za to jeste dekuji
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

24. 4. 2011 20:12 | maitland

Trouba seš ty.Cena zemědělské půdy stojí a padá s existencí EU a její dotační politiky.S tím zlatem sis pěkně naběhl.To je totiž tou nejlepší měnou už od starověku a ještě hodně dlouho bude.
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

22. 4. 2011 9:04 | rejpal

Jen mi netvrď, že si dáváš ke snídani místo šunky deset deka zlata- troubo.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

21. 4. 2011 21:48 | maitland

Cena zemědělské půdy nijak dramaticky nahoru nepůjde.Nevidím důvod,proč by měla cena půdy u nás kopírovat cenu v Německu či Rakousku.Jsme zcela odlišné země.Cena půdy ve Španělsku je také mnohem nižší než ve Francii.Naopak bych se obával dalšího vývoje v EU a její dotační politiky.Bez dotací je totiž zemědělská půda téměř bezcenná a znám mnohem lepší možnosti investování.
-2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

21. 4. 2011 17:08 | Kateřina Březová

Mě osobně to tedy přijde dost děsivé a myslím si, že k rozsáhlým výprodejům té nejlepší naší půdy určitě dojde! Je to zcela určitě negativní jev, jen nevím, jak tomu lze zabránit... Vždyť s tím úzce souvisí např. jiný už déletrvající jev - rozsáhlá výstavba skladových a jiných zón v okolí velkých měst u významných komunikací často i na té nejlepší půdě, a za tím většinou stojí právě zahraniční firmy! Děkají si prostě zde co chtějí, a bude to podle mě ještě horší, pokud se nebudou Češi vlastenecky bránit - to své, co jim patří! Bohužel se obávám, že moc a vliv peněz bude silnější než patriotismus :-(
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

21. 4. 2011 8:26 | eďa

Pokud bych investoval, tak určitě né do komodit, zlata, stříbra, derivátů, důchodových fondů, ale do půdy. Očekávám, že se po ní jen zapráší.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

21. 4. 2011 8:23 | Proáme celou republiku

To je nápad, prodáme celou republiku bohatým němcům a nebudeme potřebovat naší neschopnou vládu.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

21. 4. 2011 7:46 | DD

Podle dostupných informací je taká průměrná měsíční mzda v Rakousku přes 3300 EUR a v Německu dokonce přes 3400 EUR měsíčně. A myslíte, že rakouští a němečtí farmáři jen kvůli tomu zvednou kotvy a celý svůj byznys i s celou rodinou přesunou do České Republiky? Asi ne. Oni na SVÉ půdě hospodaří po celé generace a kdo by se o ní po jejich odchodu staral? A prodali by jí vůbec někomu a za 4x - 10x vyšší cenu než u nás?
Dnes je také obecně známo, že zemědělská půda za rozumnou cenu je pouze od PF ČR, nebo na zemědělsky neobdělatelných místech, případně na kraji světa. Kdo chce hospodařit v civilizaci (za humny), tak se obvykle setká s požadavkem na cenu za stavební parcelu a to je hlavní problém ne-obchodování se zemědělskou půdou.
Ano, mohu koupit málem celý katastr v KV kraji za méně než 10,- za m, ale ve středních čechách je podle lokality cena za pole očekávána ve výši 500 - 2000,- za m, vždyť tam přece postavím baráky a budu na jejich prodeji řejžovat, že, tak co bych jako nechtěl.

Jinak jak píšete v článku. Každý kdo chtěl, má zde dávno pozemky koupené přes s.r.o.,a.s., nebo přes bílé koně, takže je vůbec otázka, zda po 1.5. dojde k nějakým změnám v katastrech (proč měnit něco, co funguje a ještě za to "znovu" platit).

Na ceny a obchod vůbec nebudou mít vliv ani tak cizí zemědělci a jiní "drobní" vlastníci, ale pravděpodobně jako ve všech odvětvích - spekulanti.
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazeno všech 9 komentářů

Informace na této stránce mají povahu diskusního fóra pro registrované uživatele. Byť je pro publikování příspěvku vyžadována registrace, vydavatel neručí za pravdivost zveřejněných informací a neověřuje jejich faktickou správnost či autenticitu. Pokud jste zaznamenali příspěvek, který by tu být neměl, napište nám na redakce@penize.cz

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Půda: Investice hlavně pro trpělivé

21. 1. 2011 | František Mašek | 10 komentářů

Půda: Investice hlavně pro trpělivé

Zatímco vývoj cen nemovitostí, hlavně rezidenčních, zůstává nejistý, o zemědělské půdě se říká, že je levná. Od května si ji v ČR budou moci volně kupovat občané z jiných zemí EU. Očekávat,... celý článek

Les, investice spíše srdcová II

13. 1. 2011 | Václav Valášek | 17 komentářů

Les, investice spíše srdcová II

Pokud bych les zdědil, věděl bych co s ním. Při rozhodování, zda ho koupit, ale nutně musím zvažovat, zda se mi to vyplatí. Nebo nemusím? Les může generovat nekonečné příjmy pro všechny... celý článek

Les, investice spíše srdcová I

12. 1. 2011 | Václav Valášek | 11 komentářů

Les, investice spíše srdcová I

Hodnota peněz je nejistá, jak se jich tedy šikovně zbavit? Jistě, zlato je krásné, ale taky je teď po něm setsakramentská poptávka. Pokud už jste zajištěni na důchod, kupte vnoučatům... celý článek

Chcete vydělat? Investujte do půdy.

29. 7. 2010 | František Mašek | 5 komentářů

Chcete vydělat? Investujte do půdy.

Od května příštího roku by měli mít možnost kupovat v Česku zemědělskou půdu cizinci z jiných zemí EU. Agrární komora usiluje o to, aby se tento termín posunul. I kdyby odklad prosadila,... celý článek

Partners Financial Services