NAMEEE: Nová pyramida na tekutých píscích

Jan Boček | rubrika: Co se děje | 1. 4. 2011 | 11 komentářů
NAMEEE: Nová pyramida na tekutých píscích
Sociální sítě poskytují nové, uvěřitelné kulisy finančním pyramidám. Ty se teď objevují v novém kabátku, jako je česká kopie Facebooku jménem Nameee.

V půlce devadesátých let jsem navštívil přednášku o tom, jak snadno a bez práce vydělat peníze. Stačí koupit tohle a prodat to tamtěm, kteří to už sami prodají dalším. Když jich bude aspoň tolik a tolik, což vlastně není moc, musím, prostě musím, vydělat majlant. Bylo mi čtrnáct. Došel jsem domů, pochlubil jsem se, táta mě proliskal a bylo.

Revival prostě frčí: devadesátky jsou zpátky

Až do loňska jsem měl za to, že tyhle pyramidy se utopily ve finančním slizu devadesátých let. Proto mě vyděsilo, když mě loni oslovil důležitý pán v elegantním obleku s podobnou nabídkou. Měl jsem mu pomoci dostat do světa jeho „originální finanční produkt“. Nad podklady k zakázce se mi vybavilo trauma z dětství: opět po letech jsem před sebou měl nefalšovanou pyramidu. Nezměnilo se skoro nic. Devadesátková rétorika i grafika, pět barev a deset typů písma v narychlo spíchnutém wordovském dokumentu:

„Pokud jste spokojení s Vaší finanční situací,tak prosím nevstupujte! Mohlo by Vás pohoršit,jak snadno se v informačním věku jednadvacátého století dají vydělávat peníze.“

Teď na rovinu: jsem spam?

V devadesátkách byla hnacím motorem těchto pololegálních finančních her neznalost kapitalistického systému a hesla o rychlém (a zaručeném) výdělku. Dnes sází jejich tvůrci na jiný buzzword: na sociální sítě. Facebook a sladkou pohádku o Zuckerbergovi, nejmladším dolarovém miliardáři, znají snad všichni. Příběh o rychlém zbohatnutí má díky tomu nové, konečně zase uvěřitelné, kulisy.

Takže když se na začátku března objevila česká sociální síť Nameee s pyramidovou strukturou, všechno do sebe zapadlo. Roční poplatek je 50 dolarů (chceme přece působit světově), má čtyři patra a uvnitř vypadá do písmene stejně jako Facebook, liší se od něj jen oranžovým nátěrem a detaily. Pastičky na čas se taky shodují s těmi facebookovými, můžete psát aktualizace svého stavu, sdílet fotky a video. Ovšem za tisícovku ročně.

Kolotočáři končí

zdroj: stalosemi.cz

Pokud je web nameee.com skutečně vstupní branou do pyramidy, v níž na návštěvníka čekají slepé chodby, pasti a propadla, je v našem prostředí výjimečný jednou věcí: má čistý design i jazyk (to druhé ovšem zdaleka neplatí o jeho anglické verzi, z níž by rodilý mluvčí zřejmě dostal psotník). Na návštěvníka neútočí blikající obrázky a velká písmena ve všech barvách duhy.

O webu se starosvětsky kolotočářským přístupem jsme psali před dvěma dny v článku Chcete být supermilionářem? Na Slovensku je to snadné, ukázku typografického umu jeho tvůrce jsme přiložili.

Tento posun k jisté kultivovanosti formy sice estéta potěší, na druhou stranu však může znamenat, že počet oklamaných bude zase o něco větší.

Logika tvůrců Nameee je krásně neprůstřelná. Proč je jejich síť zpoplatněná? Abyste měli svoje data pod kontrolou! Poplatek má zaručit, že vás na síti nebudou obtěžovat falešné profily. Je celkem jedno, že jde z mnoha důvodů o nesmysl. Svou cílovou skupinu si tenhle výkřik do tmy najde. Jde vlastně o dokonalé využití mediální hysterie kolem ztráty soukromí na Facebooku a cílovka Nameee se nijak neliší od vyděšených diváků Novy. Masáž o bezpečnosti dat začíná hned na titulní stránce výkřikem „Zpoplatněno 50 USD. A vždy bude.“ (Což je mimochodem podařená parodie slavného Zuckerbegova hesla „Facebook is free. And always will.“) Když se vás Nameee mezi neustálým opakováním mantry o bezpečnosti zeptá, jestli určitě, ale stoprocentně nejste spam, iluze je perfektní. A nezbývá než obdivovat dokonalost pyramidy, kterou autoři vystavěli na tekutém písku.

Nelezte tam, spadne to

Přitom je jasné, že o žádnou sociální síť nejde. Tím méně sociální síť se zářivou budoucností, jak inzerují její tvůrci. Řídí se totiž pravidly pyramidy, jakmile se nabalí několik pater, dojde stavební materiál – noví uživatelé s dalšími penězi – a celá konstrukce se zřítí. Pod ní „kupodivu“ nikoho nenajdete, hlavní inženýři většinou dávno bydlí někde za mořem, nebo aspoň pořádnou zdí. Kromě nich už na hře může rozumně vydělat jen pár lidí z druhého nejvyššího patra. Které je podle všeho naplněno dávno před otevřením vrátek pro veřejnost.

Pokud teď obdivujete českou vynalézavost (nebo se vám nad ní chce brečet), není důvod. Stejně nepůvodní jako design je i nápad na sociální pyramidu – loni v říjnu byla spuštěna anglojazyčná sociální síť SideTick s vkladem sto dolarů. Zbytek už je jednoduchý: pořídit si vlastní sociální síť ve stylu Facebooku stojí kolem stovky dolarů, prefabrikovaný balíček vám připraví třeba služba Faceclon.

Sociální server z ulice nočních podniků

Nameee se od začátku pohybuje na hranici zákona. Ať už příliš doslovným opisováním od svých vzorů, tak samotným principem. Pyramidové hry u nás jsou sice povoleny, ale jen za velmi přísných podmínek. Trestní zákoník, § 213 O provozování nepoctivých her a sázek, říká: „Kdo provozuje peněžní nebo jinou podobnou hru nebo sázku, jejíž pravidla nezaručují rovné možnosti výhry všem účastníkům, bude potrestán odnětím svobody až na dvě léta nebo zákazem činnosti.“ Přitom se „za peněžní hru považuje řetězová hra, při které počet jejích účastníků vzrůstá geometrickou řadou, přičemž dříve zapojení účastníci hry mají získat několikanásobek svého vkladu do hry, a to na úkor účastníků hry, kteří se do ní zapojili později“. Názor si udělejte sami.

Anketa

Byli byste ochotni za webovou sociální síť platit?

V článku na serveru TyInternety najdete zajímavé podrobnosti o majitelích Nameee. „Společnost Nameee.com, která je dokonce akciovou společností se základním jměním dva miliony korun, kontrolují kromě několika dalších lidí zejména členové rodiny Drahokoupilů,“ píše Vojtěch Bednář, „kteří mají své trvalé bydliště shodně ve známé pražské ulici Ve Smečkách. A to přímo na adrese, kde sídlí podnik Darling Cabaret. Dále mezi členy představenstva patří také Petr Halva, který je zase společníkem v jiné firmě s názvem Darling Models.“ V diskuzi najdete spoustu dalších angažovaných členů (snad si přijdou povídat i za námi) a veselou zmínku, že u netradičního pohovoru na místo manažerky se „pan Drahokoupil představil jako David Darling“.

Co dodat? Z Nameee jsou příliš cítit devadesátá léta, než aby mohlo jít o projekt zajímavý pro 21. století. Působí dojmem, že devadesátkový podnikatel potkal mladého a talentovaného social media hajzlíka a společně dokázali přesvědčit spoustu dalších, kteří projektu pravděpodobně opravdu věří. Dohromady „nastavují zrcadlo“ české mediální a finanční gramotnosti: posunuli jsme se od éry pyramid někam dál, nebo jsme pořád stejně blbí?

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+21
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 11 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

31. 3. 2012 16:15, Iaara

Už se ti vyčůránci přejmenovali na "Okeee". Evidentně se z tohoto článku poučili. Když zadáte do adresního řádku www.namee.com, budete přesměrováni na "betaverzi" nové sítě Okeee.com, která s Namee nemá určitě, ale určitě vůbec nic společného. :) Jen toho provozovatele: Nameee.com, a.s., Jungmannovo nám. 758...

+3
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

2. 4. 2011 19:18, Jan Boček

Vycházím z tohoto, na stránce about-nameee. "Jak můžeš vydělávat? 1. Z prodeje licencí k užívání Nameee – Tento poplatek se platí každý rok, pokud chce uživatel zůstat VIP uživatelem a dále vytvářet svůj tým."

Zobrazit celé vlákno

-1
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (11 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Zpráva o prorůstání organizovaného zločinu do literatury

19. 3. 2011 | Jan Boček

Zpráva o prorůstání organizovaného zločinu do literatury

„Skleničky o sebe nádherně ťukly. Vysokým tónem zvuku dávaly naději na dobrý sex na moři.“ – Bohumír Ďuričko, Kočkoviny

Postihnout kamuflované pyramidové hry je obtížné

9. 6. 2004 | redakce Peníze.CZ | 4 komentáře

Postihnout kamuflované pyramidové hry je obtížné

Dnešní pyramidové hry obratně zastírají skutečnost, že jde o ilegální systém pyramidálních investic a využívají nejrůznější postupy, které maskují jejich skutečnou podstatu. Současný... celý článek

Partners Financial Services