Malé peníze: Mám svých půl milionu svěřit makléři k investicím do akcií?

Jan Müller | rubrika: Když se řekne | 16. 11. 2011 | 16 komentářů
Malé peníze: Mám svých půl milionu svěřit makléři k investicím do akcií?
Na Peníze.cz jsme o už psali o churningu. Tedy praxi, kdy makléř s vašimi investicemi pracuje nad míru: koupí, prodá, koupí, prodá – až celou investici rozpustí v poplatcích za každou koupi a prodej, za koupi a za prodej. Makléř má z poplatků provizi a vy – vy máte vztek.

Nyní svoje varování přidává i Jan Müller z webu Malé peníze v každotýdenní odpovědi na dotaz našeho čtenáře:

Otázka: Před časem mě oslovil jeden investiční makléř, protože mu můj kamarád řekl, že mám nějaké volné finanční prostředky (zhruba půl milionu) a nevím, jak je zhodnotit. Prý by mi je chtěl investovat na akciových trzích. Četl jsem ale hodně o nadměrném obchodování (churningu), kdy lidem z investované částky zbylo jen pár šupů a ostatní shrábl makléř. Jak se bránit?

Vaše opatrnost je zcela na místě. Když budete stavět k různým investičním možnostem se zdravou dávkou podezřívavosti, vaše úspory to potěší.

Komise pro cenné papíry vydala asi před dvanácti lety Desatero investora, jakési shrnutí zásad, kterých by se měl každý investor držet. Jako klíště. Nejde o nějaký blábol úředníků, ale o kompilaci obdobných zásad používaných po dlouhou dobu na světových trzích. Podíváme se na některé body tohoto desatera, doporučujeme však je prostudovat celé a nejlépe si je zapsat za uši.

Kompletní Desatero investora najdete za účelem zápisu za boltce pod článkem.

Nevíte? Tak zapomeňte

Víte, jaké je první a nejdůležitější pravidlo investování? Investujte jen do toho, čemu rozumíte. Tedy jinými slovy, pokud něčemu nerozumíte, neinvestujte do toho, i kdyby vám to někdo vychvaloval. Vystavujete se totiž riziku, že pro svou neznalost a kvůli neodbornému chování někoho jiného přijdete o peníze.

Propojeno: churning na Peníze.cz

Asi nejznámější případ nadměrného obchodování neboli churningu, je případ společnosti Capital Partners. Její klienti se domáhali náhrady škod První žalobu soud nevzal, ozvala se ale Česká národní banka, která firmě kromě jiného i za churning přišila pokutu ve výši 20 milionů korun... a klienti chystají další žaloby:

Objevila se ale taky perlička: jeden ze zakladatelů Capital Partners spouští letos projekt zaměřený – na pomoc investorům, které oškubal jejich makléř. Z pytláka nejlepší hajný, říká se někdy... spolehli byste na to ale?

Churning je toho velmi dobrým příkladem. Jde o praktiku, kdy obchodník nakupuje a prodává vaše investiční instrumenty, aniž k tomu je (na vaší straně) racionální důvod. Skutečným důvodem je fakt, že obchodníci jsou často hodnoceni podle objemu prodejů nebo podle poplatků, které klient zaplatí. Tedy se může stát, že vám obchodník prodá nějaké akcie a koupí jiné jen z toho důvodu, že mu tím stoupne objem uskutečněných obchodů. S takovou praktikou se setkáte zejména tam, kde může obchodník uskutečňovat obchody za vás, tedy bez vašeho předchozího souhlasu.

Ale i v situaci, kdy za vás obchodník jednat samostatně nesmí, může sledovat nikoli váš, ale svůj zájem a pěkně vás vypéct. Máte například peníze uložené v některém podílovém fondu. Obchodník ale dostane větší provizi od jiného správce fondů. Tedy vám zavolá a vysvětlí vám, že ten „váš“ fond už je poněkud z módy a lepší by byl určitě ten nový (odkud má prodejce lepší provizi). Jak se chcete proti takové praktice bránit, když nebudete oblasti investování rozumět?

Nenechte se ukecat

S tím souvisí i další poučka – nenechte se nikdy k investici přemluvit.

Lidé si mnohdy myslí, že na trhu jsou nějaké velmi dobré investiční příležitosti a jde jen o to dozvědět se o nich. To ovšem není pravda. Možnost vyššího výnosu jde vždy ruku v ruce s vyšším rizikem. To je i případ zmíněný v dotazu – akcie patří k investicím s vyšším potenciálem zisku, tedy i vyšším rizikem a potenciálem ztráty. Nedůvěřujte tedy nikdy lákavým nabídkám rychlého zisku.

Anketa

Už vás někdy přemlouvali k investici?

A nakonec další rada, která se dobře vztahuje k tomuto případu: předpokládejte, že osoba, která vám nabízí finanční produkty, nemusí být nestranná. Pokud by vás tedy kontaktoval nějaký makléř, jaké produkty vám asi nabídne? Ty, které prodává, nebo projde poctivě nabídku na trhu a doporučí vám i to, co nemá v nabídce?

Samozřejmě jsou i poctiví prodejci, ale jak je poznáte, když nebudete rozumět investici, o níž s obchodníkem mluvíte?

Pokud si tedy nejste jistý, že chcete jít do rizika (a pokud to riziko ani řádně neznáte), najděte si konzervativní a nízkorizikový produkt, je lepší se přetahovat s inflací než přijít o hodně. A budete-li chtít, můžete si prostudovat novou oblast investic a pak se do ní pustit.

Autor vlastní a spravuje server Malé peníze

Desatero investora

Desatero investora vzniklo v Komisi pro cenné papíry, někdejším orgánu pro dohled nad kapitálovým trhem. Její pravomoci dnes vykonává Česká národní banka.

Moše

1. Neinvestujte do něčeho, čemu nerozumíte. Poraďte se s odborníky. Čtěte informace ze všech dostupných zdrojů (odborná literatura, denní tisk, odborné časopisy, Internet…). Věnujte pozornost i zdánlivým maličkostem.

2. Nejednejte s firmou, která nemá patřičné povolení. Taková firma nepodléhá státnímu dozoru, a navíc se dopouští nezákonné činnosti. Pokud máte pochybnosti, obraťte se na příslušný dozorový úřad, který vám podá příslušné informace.

3. Nekupujte investice nabízené v nevyžádané poště nebo po telefonu neznámým volajícím, ani se nenechejte obchodníkem – byť při osobní návštěvě – k nakoupení investic přemluvit. Dříve než uděláte konečné rozhodnutí, obstarejte si písemné informace a dbejte na to, abyste jim porozuměli. Pokud máte jakékoli obavy či nejasnosti, obraťte se na odborníka.

4. Neočekávejte, že se vám investované peníze určitě vrátí. Důkladně prověřte všechny investice, které nabízejí předem stanovený výnos. Ujistěte se, že rozumíte tomu, co takové investice nabízejí a za jakých podmínek. Minulé výnosy nejsou v žádném případě zárukou výnosů budoucích.

5. Nedůvěřujte lákavým nabídkám rychlého zisku nebo neobvykle vysokých výnosů. Vysoké výnosy obvykle znamenají vysoké riziko! Zní-li nabídka až neskutečně dobře, nejspíše neskutečná je. Nezapomeňte, že lákavé výsledky investování v minulosti nejsou zárukou budoucích výnosů.

6. Zvažte svůj postoj k riziku. Různé investice přinášejí různý stupeň rizika. Vadilo by vám, kdyby hodnota vašich investic klesla?

ABC investora

Chcete o pravidlech investování vědět víc? V deseti lekcích Investičního kurzu serveru Peníze.cz se dozvíte, jakými zásadami se při investování řídit a jaká pravidla platí pro jednotlivé investiční nástroje. Ať už jde o akcie, dluhopisy, podílové fondy, či alternativní investice. Nakonec se můžete nechat inspirovat slavnými světovými investory.

7. Uvědomte si, co je vaším cílem. Udržet krok s inflací? Dosáhnout co největšího zhodnocení svých peněz? Přemýšlejte také o tom, jak dlouho si můžete dovolit své peníze blokovat, tedy nemít k dispozici – investice jsou většinou střednědobé nebo dlouhodobé.

8. Porovnávejte výši poplatků. Jsou rozumné? Odpovídají těm, které si účtují jiné firmy?

9. Předpokládejte, že osoba, která Vám poskytuje rady, nemusí být a často skutečně není nestranná. Zeptejte se, zda pro společnost pracuje nebo zda je s ní určitým způsobem svázána, i když to může jen znamenat, že doporučuje produkty firmy, která ji zaměstnává.

10. Dělejte si poznámky ze všech diskusí a jednání, která s příslušnou firmou vedete. Pečlivě uschovejte kopie veškeré korespondence a dokumentů.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+65
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 16 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

16. 11. 2011 13:36, Pavel

No, i provize ze zisku může být zlatým dolem pro makléře a konečnou pro investora. Pokud bude makléř placený provizí ze zisku (a nebude se podílet na ztrátě, na což nepřistoupí žádný), tak prostě bude investovat do nejrizikovějších (a tedy nejvýnosnějších) aktiv. Ze zisku má podíl, a ztráta mu nevadí, že.

Zobrazit celé vlákno

+11
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

16. 11. 2011 8:32, Vrták

Desatero je krásné ale hlavní průšvih je, že jsou makléři a IZ placený z poplatků za nákup a prodej. Dejte si podmínku důrazná diverzifikace, žádné nákupy na páku-margin a jejich odměna bude jen podíl ze zisku a ne z objemu proinvestovaných peněz. Jsem přesvědčen, že skoro všichni buď hned odpadnou, nebo budou tvrdit, že takto to nejde případně se budou snažit poplatky skrýt do obchodů. Pokud budete hledat určitě najdete i takového co na toto přistoupí a bude hrát fér hru.

-16
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (16 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Malé peníze: Zajištěné fondy s dvojnásobným výnosem proti spořicímu účtu

19. 10. 2011 | Jan Müller | 2 komentáře

Malé peníze: Zajištěné fondy s dvojnásobným výnosem proti spořicímu účtu

Malépeníze.cz odpovídají na dotazy čtenářů Peníze.cz. Reklama slibuje zajištěné fondy s výnosem dvakrát větším, než dostanete na spořicím účtu. Je to možné jen v reklamách a pohádkách,... celý článek

Spasí český kapitálový trh přeběhlíci nebo nahrávky?

20. 7. 2011 | Petra Dlouhá | 9 komentářů

Spasí český kapitálový trh přeběhlíci nebo nahrávky?

V pondělí jsme vám představili nové a dosti kontroverzní samozvané čističe českého kapitálového trhu. Jdou po krku těm, mezi které ještě nedávno sami patřili. Dnes se podíváme na jejich... celý článek

Capital Partners: Po velké pokutě od ČNB chtějí firmu znovu žalovat její klienti

7. 1. 2011 | František Mašek | 31 komentářů

Capital Partners: Po velké pokutě od ČNB chtějí firmu znovu žalovat její klienti

Když loni soud odmítl žalobu klientů Capital Partners, označila ji tato makléřská firma za součást mediální kampaně, která je proti ní vedena. Nyní ji hodlají klienti žalovat znovu.... celý článek

Investory straší nadměrné obchodování. Jak skončí kauza Capital Partners?

1. 4. 2010 | František Mašek | 15 komentářů

Investory straší nadměrné obchodování. Jak skončí kauza Capital Partners?

Klienti chtějí znovu žalovat makléřskou firmu Capital Partners za škodu, způsobenou nadměrnými obchody s jejich penězi (churningem). Firma tvrdí, že žaloba, kterou soud již jednou odmítl,... celý článek

Nelegální praktiky obchodníků na finančních trzích

17. 5. 2005 | Richard Koza

Nelegální praktiky obchodníků na finančních trzích

Někteří obchodníci se etikou obchodování příliš netrápí a závažně se proviňují proti pravidlům na finančních trzích. Nechávají se nalákat na snadnější a rychlejší zisk a upřednostňují... celý článek

Partners Financial Services