Které benefity kreditních karet mají a nemají smysl

Věra Tůmová | rubrika: Jak na to | 26. 6. 2008 | 8 komentářů
Které benefity kreditních karet mají a nemají smysl
Body, slevy, pojištění či služby navíc nebo i podpora charity, to vše může souviset s vaší kreditní kartou. Některé výhody „kreditek“ se mohou vyplatit, jiné mohou být naopak zanedbatelné a karta může být proto zbytečně drahá. Také výhody, které jsou „zdarma“, je proto dobré zvážit.

Revolucí na trhu kreditních karetse v poslední době ohání jedna společnost vydávající tyto karty za druhou. Pro zájemce o „kreditku“ je ovšem poměrně obtížné se v záplavě informací orientovat. Každá bankači jiný vydavatel karty zdůrazňuje jen tu přednost, která se mu hodí. Jednou to je délka bezúročného období, jindy možnosti slev či „vrácení peněz“ za placení kartou.

Kartám, u kterých jsou výhody navázány na obchodní partnery vydavatelů karty, se říká co-brandované. Ty nabízejí držitelům bonusy za nákup zboží a služeb ve vybraných sítích obchodů nebo i jiné typy výhod u obchodních partnerů banky. Výhody ovšem bývají větší pro firmy, než pro držitele karet. Obchodům, telefonním operátorům či pojišťovnám karty umožňují zviditelnění a mohou přilákat nové zákazníky. Někdy mají i zisk z poplatků, které banky účtují obchodníkům.

Co sledovat u co-brandované kreditní karty

  • zda je karta i její vedení zdarma a na jak dlouho
  • jaké dárky, služby a slevy budu mít k dispozici
  • kteří obchodníci nabízejí na tuto kartu slevu a jakou
  • kolik stojí opožděná splátka
  • kolik stojí výběr z bankomatu v ČR/v zahraničí
  • jaká je měsíční úroková sazba
  • kolik stojí výpis z úvěrového účtu
  • kolik stojí přídavná pojištění ke kartě
  • jaké další poplatky se ke kartě váží

Protože ne každá kreditní kartapředstavuje pro svého držitele „výhru“, vyplatí se vedle hlavních parametrů karty promyslet i které výhody a benefity opravdu dotyčný nebo dotyčná využije. Některé slevy či bonusy se vyplatí, jen pokud někdo často cestuje nebo nakupuje v konkrétním obchodě. Tyto kreditní karty jsou sice stále častěji vydávané i vedené zdarma, někdy ale bývá nutné splnit podmínku určitého ročního obratu na kartě, aby byla bez poplatku.

Jednou ze strategií věrnostních programů je třeba sbírání bodů za platbu kartou. Tyto body se dají vyměnit za dárky, služby či slevy. Výhodnost takových „nákupů“ za body je ale diskutabilní, protože na hodnotnější dárek musí kreditní kartou „protéci“ až desítky tisíc korun. Dopředu se proto vyplatí zjistit, které dárky či slevy jsou s kartou svázány a u jakých obchodníků, aby si pak zájemce vůbec měl z čeho vybírat.

Například Česká spořitelnamá pro nalákání klientů na pobočkách i na webu katalog dárků. Z něho je možné si za body pořídit jak kuchyňské či kutilské vybavení, tak pobyt v hotelu, DVD nebo přispět na charitu. Za body u karty Kredit Partner se dá získat i kupon na slevy ve vybraných obchodech nebo koupit míle na věrnostní program ČSA a časem ušetřit na letenku zdarma. Sbírat míle pro ČSA se ale dá i přímo prostřednictvím co-brandované karty od Citibank(pokud má zájemce i věrnostní kartu aerolinek OK Plus). Za pořízení této kreditní karty získá její majitel bonusové míle v podobě zhruba čtvrtiny ceny letenky po Evropě a za každou korunu utracenou přes kartu pak další dvě míle do programu OK Plus od ČSA. Speciální body za utrácení kreditní kartounabízí i program Renomé od Unicredit Bank. Zákazník získá body nejen za nákup u obchodníků v síti Renomé. Při pravidelném vyúčtování ale obdrží hotovostní poukázku na nákup zboží pouze v této síti.

Bodový systém existuje i u karty Fischer od Raiffeisenbank, Aura karty Cetelemči T-mobile Bonus karty Komerční banky. Tu si mohou pořídit jen zákazníci tohoto operátora, kteří body mohou vyměnit za dárky z katalogu a navíc mají u kreditky k dispozici i v Česku momentálně nejdelší bezúročné období 2,5 měsíce. Také při platbě u nasmlouvaných obchodníků získají držitelé těchto několika karet slevu.

Jaké výhody mohou přinést kreditní karty

Kreditní karty na tuzemském trhu přinášejí řadu benefitů. Ne každá sleva či výhoda je však zdarma. V tabulce vám přinášíme přehled nejzajímavějších kreditních co-brandovaných karet.

Podrobnosti naleznete v této tabulce.

Jinou variantou, jak motivovat držitele karet k utrácení, je samostatný systém slev bez sbírání bodů. Kdo často řídí auto a potřebuje mnohokrát tankovat, může se mu vyplatit karta Shell od Citibanks tříprocentní slevou na nákup pohonných hmot. To platí ale za předpokladu, že dotyčný často cestuje autem a ceny na benzínových stanicích Shell nejsou o mnoho vyšší než jinde. U ostatních obchodníků má držitel karty jen jednoprocentní slevu. Karta má ovšem vysoký roční poplatek 850 až 2500 korun dle typu.

Slevový systém nabízí i karta bene+, novinka trhu od GE Money Multiservis(GEMM). Zákazník, který si ji pořídí, může v síti zatím nasmlouvaných šesti partnerů získat až desetiprocentní slevy na nákup zboží. Jedním z lákadel má být podle generálního ředitele GEMM Charlieho Cooda vrácení jednoho procenta z nákupu v kterémkoli obchodě. V praxi to bude vypadat tak, že klient kartou utratí třeba 3 100 korun, z toho získá 10 procent slevu u obchodníka (310 Kč) a částka k zaplacení mu přijde ve vyúčtování rovnou o jedno procento nižší tedy v tomto případě o 27,90 korun. Bezúročné období i vedení úvěrového účtu zdarma má tato karta srovnatelné s jinými, navíc ale nabízí zdarma úrazové pojištění platné celosvětově.

Altruisticky ladění spotřebitelé si mohou dnes na trhu zvolit také karty orientované na charitu. Takto přispívat lze třeba přes již zmiňované karty České spořitelny, kde se posílají nasbírané body na vybrané charitativní projekty. Speciální kartu s příspěvkem na charitu má v nabídce Unicredit Bank. Rovnou při její aktivaci klient přispěje 100 korun jedné ze tří neziskových organizací a při každé platbě kartou odejde vybrané organizaci na účet jedna koruna.

Poslední dobou se rozrůstá nabídka „spořícího“ typu kreditních karet, kdy se za procenta z utracených peněz dají pořídit různé pojistky. Jejich držitelé ale musí být současně klienty vybrané pojišťovny. Nabídku na tuto kreditku mohou využít klienti pojišťovny Generali, kteří za platbu kartou z každého nákupu získají procento na svou investiční  životní pojistku. Čerstvou novinku zavádí také Česká pojišťovnas kartou Premia od Home Credit. Za utrácení s touto kartou se na speciálním účtu evidují procenta z nákupu a tuto sumu pak mohou klienti pojišťovny využít na platbu pojištění.

Anketa

Který typ věrnostního programu u kreditních karet využíváte?

Přes kreditní kartu lze také šetřit na penzijní připojištění, to do nedávna nabízela v Česku jen Unicredit Bank ve spolupráci s penzijním fondem AXA (nově to lze i u karty Premia). Držitel této karty získá z každé platby 0,3 procenta z utracené sumy na účet penzijního pojištění, musí jej mít ale vedený právě u fondu AXA. Pokud s kartou platí u nasmlouvaných obchodníků, získá o něco více. Někteří obchodníci ale nabízejí v tomto programu stejné či podobné slevy jako s jinými typy slevových a věrnostních karet. Takto ušetřené peníze pak může člověk využít na cokoli, tedy i na své penzijní připojištění, které ale nutně nemusí mít vedené u AXA.

Stále více co-brandovaných karet je pro držitele zdarma. Úroky i bezúročná období mají karty až na výjimky také srovnatelné. Při volbě, která karta je nejlepší, je ale vhodné se řídit základními pravidly pro pořízení kreditní kartya teprve potom věrnostními programy.

Který věrnostní program u platebních karet vás baví? A který je podle vás nejvýhodnější?

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+19
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 8 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

26. 6. 2008 19:46, xtomas

Zajímal jsem se o kartu Premia ČP a z toho, co jsem se v podmínkách (http://www.premiakartacp.cz/f ile/cs/HC_pravidla_premia_prog ramu.pdf)dočetl plyne, že věta: "Přes kreditní kartu lze také šetřit na penzijní připojištění , to zatím nabízí v Česku jen Unicredit Bank ve spolupráci s penzijním fondem AXA ." není tak úplně pravdivá. Naspořené koruny z PREMIA karty je možné převádět nejen na pojištění ČP a ČPZ, ale i na penzijní připojištění PFČP - dokonce lze daný úkon "zautomatizovat", tj. veškeré mé nasbírané KČ se budou pravidelně, měsíčně převádět...

+22
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (8 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Osm rad, jak dobře používat kreditku

20. 6. 2008 | Věra Tůmová | 9 komentářů

Osm rad, jak dobře používat kreditku

Používat kreditní kartu není složité. Aby svému držiteli dobře sloužila a neuvrhla ho do koloběhu dluhů, měl by se držet několika hlavních zásad. Pokud je někdo nedokáže dodržovat,... celý článek

Kreditní karty zatím v Česku moc neletí

11. 6. 2008 | Věra Tůmová | 24 komentářů

Kreditní karty zatím v Česku moc neletí

Češi jsou zatím rozumní a nepodléhají mámení vydavatelů kreditních karet. Ti sice už vydali miliony kreditek, aktivních a používaných je jen zlomek. Objevují se ovšem názory, že to... celý článek

Proč jsou platby do zahraničí tak drahé

9. 6. 2008 | Věra Tůmová | 13 komentářů

Proč jsou platby do zahraničí tak drahé

Když se řekne bankovní převod peněz do zahraničí, mohlo by se zdát, že v době počítačů nejde o nic složitého. Jenže cesta peněz z Česka na zahraniční účet bývá často komplikovaná a... celý článek

Virtuální platební karty: pokrok, nebo dinosaurus?

27. 5. 2008 | Věra Tůmová | 9 komentářů

Virtuální platební karty: pokrok, nebo dinosaurus?

Nedůvěra v bezpečnost placení kartou na internetu v Česku před pár lety umožnila rozvoj virtuálních karet. Dnes je využívá zhruba sto tisíc klientů. Na tom, zda mají ještě smysl, se... celý článek

Když se za oběd platí kartou zaměstnavatele

21. 5. 2008 | Věra Tůmová | 3 komentáře

Když se za oběd platí kartou zaměstnavatele

V zahraničí je poměrně obvyklé, že někteří zaměstnanci platí služební výdaje firemní platební nebo kreditní kartou. Tuzemské firmy si na tento platební nástroj teprve zvykají. Zatím... celý článek

Partners Financial Services