Kreditní karty zatím v Česku moc neletí

Věra Tůmová | rubrika: Co se děje | 11. 6. 2008 | 24 komentářů
Kreditní karty zatím v Česku moc neletí
Češi jsou zatím rozumní a nepodléhají mámení vydavatelů kreditních karet. Ti sice už vydali miliony kreditek, aktivních a používaných je jen zlomek. Objevují se ovšem názory, že to by se do tří let mohlo změnit. Otázka zní, zda se do té doby Češi naučí s kreditkami zacházet.

Počet kreditních karet v Česku v posledních několika letech každoročně narůstá o více než půl milionu kusů. Za loňský rok to představuje 26procentní růst oproti roku 2006. Uváděný trend by byl docela slušný, kdyby v tom ovšem nebyl háček. Oficiální čísla, která podle společnosti Mastercard vychází z údajů bank a splátkových společností, zahrnují všechny Čechům dosud vydané kreditní karty. Tedy nikoli jen ty aktivní, které jejich nositelé využívají. Těch je o poznání méně. Češi jsou zatím v používání kreditních karetvelmi obezřetní a konzervativní. Používají je ovšem čím dál tím víc.

Češi a bezúročné období kreditek

Využívání bezúročného období, kdy se čerpaný úvěr vůbec držiteli kreditní karty neúročí, pokud jej splatí v požadovaných zhruba 50 dnech, Češi ještě příliš nerozumí. Jen 13 % dotazovaných ve výzkumu společnosti MasterCard uvedlo, že to je pro ně hlavní výhoda kreditní karty. To potvrzuje také fakt, že většina držitelů kreditek splácí půjčenou částku jen postupně, a tedy s vysokými úroky (cca 20% p.a.). Pouze třetina respondentů splácí celou čerpanou částku vždy najednou. Ostatní dávají přednost splácení povinné minimální částky. Tito lidé tak pravidelně čerpají jeden z nejdražších typů půjčky na trhu.

Zdroj: Mastercard

Ke konci roku 2007 uváděly banky a společnosti vydávající kreditní karty, že v Česku koluje přes tři a čtvrt milionu těchto karet. To by znamenalo, že minimálně jednu kreditku má dnes každý druhý Čech v produktivním věku. Podle informací odborníků, kteří mají přístup k registrům dlužníků, se ovšem počet opravdu aktivních kreditních karet pohybuje kolem půl milionu kusů.

To by potvrzovaly i reálné počty aktivních kreditních karet, které přiznávají největší tuzemské banky. Česká spořitelnavydala 623 tisíc vydaných kreditních karet, z nich je ale podle Pavly Plaché z firemní komunikace této banky aktivních jen asi polovina. Komerční banka eviduje 159 400 aktivních karet a ČSOB něco přes 62 tisíc. Ostatní banky a splátkové společnosti, které kreditní karty v Česku vydávají, odmítají počty reálně používaných kreditních karet zveřejňovat.

Počty vydaných kreditních karet v ČR

Především zahraniční firmy, které kreditky vydávají a očekávaly žně i v Česku, se zjevně přepočítaly. Řada z nich počítala s tím, že se Češi budou chovat podobně jako spotřebitelé v jiných západoevropských zemích. Nechali zde proto vydat velké množství karet a očekávali jejich masové využívání. Jenže chování Čechů s kreditními kartami se západoevropanům zatím nepodobá.

V zemích s dlouhou historií využívání kreditních karet jako je Velká Británie, existuje nicméně stabilně významný rozdíl mezi vydanými a aktivními kreditními kartami. Letos v únoru tam bylo vydáno podle výkonného ředitele společnosti Creditinfo Solutions Michaela Reillyho přes 68,683 milionu kreditních karet, aktivní účet ale mělo jen 36,334 milionu, tedy méně než polovina. „V Británii už ale například jsou klienti, kteří mají třeba čtyři kreditní karty a postupně mezi nimi přelévají svůj dluh. Jejich splácení pak je de facto takový koloběh dluhu, z něhož se dá jen obtížně vystoupit,“ dodává Reilly.

Podobná situace s problematickým splácením prý čeká do dvou či tří let i na Čechy, tvrdí oslovení experti. Jelikož kreditní kartyse svou vysokou roční úrokovou sazbou okolo 20 procent jsou pro své vydavatele velice výhodným artiklem, snaží se tuzemské banky a splátkové společnosti za každou cenu Čechy naučit kreditky používat. Lákají je například na kreditní karty s bonusem za jejich využívání, kdy se třeba připisují peníze na penzijní připojištění, sbírají míle na letenku zdarma, přičítají body na nákup dárků či služeb nebo na dlouhé bezúoročné období (až 2,5 měsíce u kreditní karty Komerční bankya T-mobile).

Anketa

K čemu používáte kreditní kartu?

Na Čechy to zjevně začíná zabírat. Potvrzují to statistiky počtu uskutečněných plateb i nárůstu objemů transakcí publikované Sdružením pro bankovní karty ČR. Zatímco za 1.čtvrtletí roku 2007 Češi svými kreditními kartami realizovali u obchodníků celkem 2,397 miliony transakcí, letos to za stejnou dobu již bylo 6,729 milionů. Na objemech je posun ještě citelnější. V loňském prvním kvartále se utratilo 2,674 miliard a letos za první tři měsíce roku 8,575 miliard korun. Stejně hovoří ale i údaje výzkumu společnosti Mastercard o používání kreditních karet. Zatímco před několika lety Češi platili kreditní kartou jen nákladnější domácí spotřebiče, dnes už 27 procent jejich nákupů kreditní kartou tvoří potraviny a zboží běžné spotřeby v hypermarketech. Stále nejvíce, tedy ve 45 procentech ovšem platí za elektroniku, ve 20 procentech za nábytek a vybavení domácnosti a v 16 procentech za oblečení. Ovšem z 554 respondentů, kteří nemají kreditní kartu, se 26 procent ve výzkumu vyjádřilo, že vůbec neví, co kreditní karta je.

Využíváte vy sami nebo někdo ve vašem okolí bezúročné období nebo splácíte dluh z kreditní karty po částech a s úrokem? Podělte se o zkušenost.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+15
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 24 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

11. 6. 2008 15:13, Rafter

To zase ja nechapu, misto trvaleho prikazu by se to melo strhavat samo inkasem. To ze to nejde vnimam spis jako past na klienty, kteri potom zapomenou zaplatit vcas..

Zobrazit celé vlákno

+46
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

12. 6. 2008 17:58, rabb

To co jsi napsal, je klasicky blabol. Pujcoval jsem si v USA auto a vse platil neembosovovanou debetni kartou. Nebyl v tom zadny problem.

Zobrazit celé vlákno

-6
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (24 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Proč jsou platby do zahraničí tak drahé

9. 6. 2008 | Věra Tůmová | 13 komentářů

Proč jsou platby do zahraničí tak drahé

Když se řekne bankovní převod peněz do zahraničí, mohlo by se zdát, že v době počítačů nejde o nic složitého. Jenže cesta peněz z Česka na zahraniční účet bývá často komplikovaná a... celý článek

Virtuální platební karty: pokrok, nebo dinosaurus?

27. 5. 2008 | Věra Tůmová | 9 komentářů

Virtuální platební karty: pokrok, nebo dinosaurus?

Nedůvěra v bezpečnost placení kartou na internetu v Česku před pár lety umožnila rozvoj virtuálních karet. Dnes je využívá zhruba sto tisíc klientů. Na tom, zda mají ještě smysl, se... celý článek

Když se za oběd platí kartou zaměstnavatele

21. 5. 2008 | Věra Tůmová | 3 komentáře

Když se za oběd platí kartou zaměstnavatele

V zahraničí je poměrně obvyklé, že někteří zaměstnanci platí služební výdaje firemní platební nebo kreditní kartou. Tuzemské firmy si na tento platební nástroj teprve zvykají. Zatím... celý článek

V květnu se objeví dva nové systémy plateb na internetu

11. 4. 2008 | Věra Tůmová | 17 komentářů

V květnu se objeví dva nové systémy plateb na internetu

Placení na internetu by mělo být od května zase o něco snazší. ČSOB a mBank plánují spustit dva různé platební systémy, které umožní bezhotovostně převádět i malé částky. Hlad klientů... celý článek

Kdy se Češi dočkají bezkontaktních plateb

26. 3. 2008 | Věra Tůmová | 2 komentáře

Kdy se Češi dočkají bezkontaktních plateb

Zaplatit mobilem, hodinkami či speciální čipovou kartou už není hudba budoucnosti. České banky se zatím do těchto vychytávek příliš nehrnou. Karetní společnosti přitom od letošního... celý článek

Partners Financial Services