Jaké jsou podmínky pro získání kreditní karty

Pro vydání kreditní karty musí žadatel splňovat několik základních podmínek. Ten, kdo je nesplňuje, u dané společnosti nemá šanci úvěr získat. Co konkrétně je po klientech požadováno?

V následujícím textu zahrnujeme pod pojem kreditní karta také charge a úvěrové karty.

Základní podmínkou u všech vydavatelů karet je věk žadatele minimálně 18 let. Některé splátkové společnosti navíc přímo v obchodních podmínkách omezují horní věk žadatele na šedesát nebo pětašedesát let. Parametr horního věku ale může hrát roli i v creditscoringových modelech bank, oficielně však tuto podmínu finanční domy neuvádějí.

Druhou významnou podmínkou je úspěšně projít tzv. credit scoringem, neboli prověrkou schopnosti klienta splácet budoucí úvěr z kreditní karty. Prvním a nejčastěji zohledňovaným parametrem je trvalý příjem (nutno doložit), aby bylo z čeho úvěr splácet. Zde nezáleží na tom, je-li tento příjem ze zaměstnaneckého poměru, žadatel pobírá důchod, či má příjem ze samostatné výdělečné činnosti. Banky mají většinou stanovenu minimální hranici tohoto čistého měsíčního příjmu (pohybuje se od osmi tisíc u karty CCS Kredo MasterCard Electronic do 12 tisíc u karet Citibank). Je třeba dodat, že splnění samotné podmínky minimálního příjmu nezakládá právo kartu získat.

V případě některých bank bylo dříve vyžadováno, aby měl žadatel po určitou dobu (obvykle 3 až 6 měsíců) vedený běžný účet u dané banky. Tato podmínka bankám výrazně usnadňovala proces hodnocení bonity klienta (schopnosti splácet), protože díky ní měly výborný přehled o jeho příjmech, výdajích a chování. Současným trendem je však nabízet kreditní karty i klientům ostatních bank a podmínka účtu u dané instituce mizí.

Použití karet je možné pouze pro osobní spotřebu. Podnikatelé tedy o tuto kartu mohou zažádat, ale pouze pro sebe. Předem vyloučeny jsou pak všechny právnické osoby.

Dodatečné podmínky mají Home Credit a Multiservis. Žadatel o kreditní kartu YES (Home Credit) musí být klientem společnosti, mít s firmou uzavřené jiné úvěrové smlouvy, případně mít takový vztah již za sebou. Multiservis zase požaduje, aby jiné smlouvy s ním uzavřené nevykazovaly nedoplatek.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-41
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

Partners Financial Services