Když se za oběd platí kartou zaměstnavatele

Věra Tůmová | rubrika: Co se děje | 21. 5. 2008 | 3 komentáře
Když se za oběd platí kartou zaměstnavatele
V zahraničí je poměrně obvyklé, že někteří zaměstnanci platí služební výdaje firemní platební nebo kreditní kartou. Tuzemské firmy si na tento platební nástroj teprve zvykají. Zatím jich je vydáno pár set tisíc. Nejvíce z nich nese logo Komerční banky.

Platební karty jsou už pro řadu Čechů běžné. Někdo s nimi pouze vybírá peníze z bankomatu, jiný s nimi naopak platí všude a za vše. Část lidí platí vybranou kartou i v internetových obchodech. Pokud ale zaměstnanec zaplatí za služby či zboží do firmy svoji soukromou kartou, může to být pro některé firmy problém. Zkomplikuje jim to zaúčtování platby do účetnictví i přehled nad útratami zaměstnanců. Nejen proto jsou v zahraničí už delší dobu běžným bankovním produktem i firemní, nebo korporátní služební karty. V Česku se k jejich využívání odhodlává také stále více firem. Počty vydaných kusů karet se zatím pohybují ve stovkách tisíc.

Co umožňují firemní karty* (dle typu)

  • Vysoké denní limity
  • Variabilní nastavení limitů (každé karty i skupin karet)
  • Stanovit výdajové limity pro jednotlivé zaměstnance
  • Optimalizaci cash flow (např. díky bezúročnému období)
  • Ochranu před zneužitím zaměstnanci
  • Vytvořit seznam povolených obchodů, hotelů, restaurací (kde lze platit)
  • Stanovit časový limit (po určité hodině už nelze např. platit)
  • Nouzové výběry v zahraničí
  • Slevy u vybraných obchodníků
  • Antivirovou ochranu před viry, Trojskými koni a ničivými emaily
  • O každé útratě dostat informaci emailem nebo SMS
  • Emergency service – nouzová náhrada karty do 72 h
  • Vklad hotovosti (z podnikání) přes bankomaty
  • Všechny transakce a čísla na měsíčním výpisu
  • Věrnostní programy (body)
  • Asistenční služby
  • Cestovní pojištění
  • Cash Advance
    *Některé služby zatím v ČR nejsou dostupné

Zdroj: MasterCard

Firemní karty jsou stejným platebním instrumentem jako karty k soukromým účtům a mohou být debetní či kreditní. Podnikatelům umožňují mít kdykoli k dispozici vyšší sumu peněz i mít větší kontrolu nad výdaji. Mohou si navolit specifická omezení a limity pro karty jednotlivých zaměstnanců nebo skupiny karet. Zaměstnanec pak třeba může kartou platit jen u benzínové pumpy nebo v pracovních dnech a jen do určité výše. Měsíční vedení jedné karty se pohybuje od desítek do stovek korun, někdy jsou zdarma v balíčcích k podnikatelskému účtu.

„Zcela běžné jsou firemní karty především v USA a v evropských zemích, kde je firemní bankovnictví na vysoké úrovni. Hodně se jimi platí třeba ve Velké Británii, Švédsku či Norsku,“ konstatuje Milan Laitl , Senior Account Manager společnosti MasterCard. Zajímavou kapitolou je podle Laitla Polsko, kde se firemní karty hodně využívají i v regionální samosprávě. V Česku je mají spíše větší a zahraniční společnosti. Nejčastěji právě ty firmy, které své zaměstnance vysílají na služební cesty, shodují se zástupci oslovených tuzemských bank.

Důvod je podle mluvčího UniCreditBank Tomáše Pavlíka prostý: „Ulehčuje jim to administrativu při správě nákladů na služební cesty a odstraňuje manipulaci s hotovostí v cizí měně. Tedy jedná se například o firmy, které potřebují zajistit operativní pokrytí častých nákladů zaměstnanců, typicky to jsou třeba logistické firmy či obchodní zástupci firem.“ Firemní karty ale kvůli služebním cestám hojně využívá třeba i několik desítek zaměstnanců mobilního operátora Vodafone. Podle mluvčího firmy Filipa Hrubého mají k dispozici karty různých vydavatelů už od založení společnosti, kdy se ještě jmenovala Oskar.

Minimálně čtyři roky zkušeností s firemními kartami mají také ve společnosti DHL Express Czech Republic, kde mají nyní už zhruba stovku karet. „Ve firmě využíváme nejen firemní platební karty, které jsou vázány na firemní bankovní účet a jsou tedy určeny k placení firemních výdajů pro Top management, ale také karty osobní, které lze chápat jako zaměstnanecký benefit ve formě zvýhodněné kreditní karty,“ vysvětluje Monika Luberová, která v DHL Express působí jako vedoucí controlingu. Tyto osobní karty navíc podle Luberové snižují riziko zpronevěry.

Co to je firemní platební karta

Firemní / Business
karta vydaná malému podniku pro jeho zaměstnance k placení podnikových výdajů (obvykle až pro 10 zaměstnanců společnosti s uvedením jména oprávněné osoby na kartě). Podle dohody se účtování provádí na vrub účtu společnosti nebo soukromého účtu zaměstnance.

Korporátní / Corporate
karta vydávaná velkým společnostem pro jejich zaměstnance k placení pracovních výdajů (ve společnosti jich obvykle používá více než 10 lidí). Na kartě bývá uvedeno jméno společnosti i jméno oprávněného držitele karty. Často se používá k placení cestovních a společenských výdajů, které se zpravidla účtují na centrální účet společnosti. Jsou tam uvedeny i další informace (například o vrácení DPH), což společnosti umožňuje tyto výdaje centrálně monitorovat a kontrolovat.

Zdroj: Sdružení pro bankovní karty

To potvrzuje rovněž Milan Luzum, ředitel pro vnější vztahy společnosti Coca-Cola HBC Česká republika. Také zde se rozhodli pro osobní kreditní karty. Zaměstnanci pak totiž podle Luzuma nečerpají peníze přímo z účtu firmy, ale ze svého kreditního úvěrového účtu. Útraty pro firmu potom musí projít standardním schvalovacím procesem. „Z důvodu větší bezpečnosti jsme se rozhodli nepoužívat firemní kreditní karty. Zaměstnancům, kteří to v rámci plnění svých pracovních povinností potřebují, proto umožňujeme využívat osobní karty VISA od banky CITIBANK,“ dodává Luzum.

V Česku se užívání služebních karet ve firmách sice postupně rozšiřuje, ale nejedná se o nijak razantní meziroční nárůsty. „Jde spíše o stabilní vývojový trend. Počty business karet se zvyšují, ovšem nikterak skokově,“ říká Simona Můčková z České spořitelny. Nejvíce firemních karet přiznává Komerční banka (cca 300 tisíc), zhruba 98 tisíc už je vydaných v České spořitelně, 94 tisíc v ČSOB, přes 46 tisíc v GE Money Bank a asi 30 tisíc v Poštovní spořitelně. Z toho 105 tisíc z nich nese logo Mastercard, zbývajících skoro půl milionu pak nejspíš značku VISA (oficiálně totiž společnost toto číslo neposkytuje).

V posledních letech se v Česku změnila i cílová skupina uživatelů firemních karet. „Dříve měl služební karty výhradně top management, v současné době řada firem vybavuje firemními kartami i obchodníky,“ uzavírá Tomáš Pavlík z UniCreditBank.

Považujete firemní karty za užitečné nebo preferujete jiný způsob placení ve své firmě?

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+17
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 3 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Co přináší vylepšování pojistek u platebních karet

16. 5. 2008 | Věra Tůmová | 12 komentářů

Co přináší vylepšování pojistek u platebních karet

Pojištění platební karty proti zneužití už nemusí krýt pouze finanční ztráty, které zloděj majiteli karty způsobí. Vztahuje se už i na úhradu nákladů spojených se ztrátou dokladů či... celý článek

V květnu se objeví dva nové systémy plateb na internetu

11. 4. 2008 | Věra Tůmová | 17 komentářů

V květnu se objeví dva nové systémy plateb na internetu

Placení na internetu by mělo být od května zase o něco snazší. ČSOB a mBank plánují spustit dva různé platební systémy, které umožní bezhotovostně převádět i malé částky. Hlad klientů... celý článek

Deset let, které změnily české bankovnictví

10. 4. 2008 | Věra Tůmová | 4 komentáře

Deset let, které změnily české bankovnictví

České banky se v posledních deseti letech zásadně změnily, jejich klienti ale také. Jeden či dva produkty dnes běžnému klientovi nestačí. Chce daleko více, nebojí se inovací a vyžaduje... celý článek

Kdy se Češi dočkají bezkontaktních plateb

26. 3. 2008 | Věra Tůmová | 2 komentáře

Kdy se Češi dočkají bezkontaktních plateb

Zaplatit mobilem, hodinkami či speciální čipovou kartou už není hudba budoucnosti. České banky se zatím do těchto vychytávek příliš nehrnou. Karetní společnosti přitom od letošního... celý článek

Proč trvá cesta peněz z účtu na účet až tři dny

29. 2. 2008 | Věra Tůmová | 30 komentářů

Proč trvá cesta peněz z účtu na účet až tři dny

Když se řekne příkaz k úhradě, leckomu se může vybavit snadná bankovní operace. V době rychlých počítačů a internetu by přece neměla trvat déle než několik vteřin. Jenže nějakou dobu... celý článek

Partners Financial Services