Absurdní tečka: OSVČ mají zaplatit dřív, než stačí podat přehled

Petr Kučera | rubrika: Co se děje | 13. 8. 2020 | 2 komentáře
Ministr zdravotnictví přichází 10 dnů po termínu s řešením komplikace, kterou mohl v klidu rozmotat od 8. června. Jenže: úleva má další háček.
Absurdní tečka: OSVČ mají zaplatit dřív, než stačí podat přehled

Zdroj: VZP

Komplikace ohledně termínu pro podání přehledu zdravotním pojišťovnám mají další pokračování. Ministerstvo zdravotnictví mělo dva měsíce čas, aby problém vyřešilo. S částečným výsledkem přichází až teď – deset dnů po termínu. A některým opozdilcům stejně v praxi nepomůže.

Kvůli neschopnosti ministerstev domluvit se na jednotném postupu museli letos podnikatelé podat přehled zdravotním pojišťovnám za rok 2019 o čtrnáct dnů dřív, než skončila lhůta pro daňové přiznání.

Zájem vyřešit to včas nemělo ani ministerstvo, ani zdravotní pojišťovny. Podnikatelé tak podávali přehled do 3. srpna, zatímco daňové přiznání stačí do 18. srpna. A přehled pro Českou správu sociálního pojištění pak stačí v tradičním termínu – do měsíce po daních.

Deset dnů po termínu, který podle zdravotních pojišťoven nešlo nijak prominout, se teď ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) pochlubil řešením: S řediteli všech zdravotních pojišťoven se domluvil, že nebudou uplatňovat sankce v podobě pokut za pozdní odevzdání přehledu za rok 2019.

Živnostníci a další podnikatelé (OSVČ) tak nakonec v praxi přece jen dostávají obvyklý měsíc navíc po datu podání daňového přiznání. Přehled zdravotním pojišťovnám mohou podat bez sankce do 18. září, stejně jako přehled sociálního pojištění. Podmínkou je, že OSVČ „jinak řádně plní své povinnosti“.

„Vstřícný postoj“ má ale další podstatný háček. Řeč je totiž jenom o samotném přehledu, ne o placení. „Akceptace pozdějšího termínu pro odevzdání přehledu nemá vliv na povinnost plátce uhradit pojistné v termínu stanoveném zákonem,“ říká Martin Novotný z tiskového oddělení ministerstva zdravotnictví.

S námi přiznání nebolí

Zdroj: Shutterstock

Potřebujete vyplnit daňové přiznání? 

Rychle, spolehlivě a bezbolestně?

Máme řešení!

A protože v zákoně dál zůstane původní – jednou odložený – termín 3. srpna, musí podnikatelé uhradit nedoplatek pojistného za loňský rok nejpozději do osmi dnů po toto datu. Jestliže přehled podali dřív, tak se osm dnů počítá od data odevzdání. (Zákon mimochodem není v tomhle bodě úplně přesný a neříká jednoznačně, že při pozdním podání přehledu má přednost osmidenní lhůta počítaná od termínu v zákoně.)

„V případě, že by pojišťovna plátci vyměřila penále za pozdní úhradu pojistného, má plátce možnost pojišťovnu požádat o jeho odpuštění. Pojišťovna žádost plátce o prominutí penále individuálně posoudí. Přes vstřícnost zdravotních pojišťoven doporučuji plátcům nenechávat povinnosti na poslední chvíli,“ říká ministr Vojtěch. Šance tu tedy je, jistota ne.

O tom, že firmy, podnikatelé i běžní lidé letos mohou podat přiznání i zaplatit samotnou daň až do 18. srpna, rozhodla vláda začátkem června na návrh ministryně financí Aleny Schillerové.

I v tomto případě se však ukázal typický „resortismus“, tedy starost jednotlivých ministrů jenom o svou oblast bez logického provázání s ostatními. Schillerová při přípravě návrhu neřešila, jak to bude s odkladem přehledů OSVČ za sociální a zdravotní pojištění. Prakticky stejnou „daň“ přitom vybírají (a kontrolují) tři různé instituce na třech různých formulářích s třemi odlišnými pravidly.

U daní nejde o odložení lhůty pro podání přiznání, ale jenom o prominutí sankcí spojených s jeho pozdějším podáním i se zaplacením daně. Rozdíl? Kdo to nestihne ani do 18. srpna, tomu se napočítají sankce hned od původního termínu.

Česká správa sociálního zabezpečení (spadající pod ministerstvo práce a sociálních věcí) včas oznámila, že zvolila stejný postup – odpuštění případných sankcí. V praxi tedy stačí podat přehled za rok 2019 do měsíce po skutečném podání daňového přiznání, nejpozději do 18. září. Ke stejnému datu musí uhradit i doplatek pojistného.

Naopak u přehledů pro zdravotní pojišťovny je sice letos lhůta pro podání prodloužená přímo ze zákona, ale jen do 3. srpna. Poslanci o tom rozhodli už v březnu, zhruba dva týdny poté, co ministerstvo financí přišlo s prvním odkladem daňového přiznání do 1. července.

Jenže o další odklad u zdravotního pojištění už pak ministerstvo zdravotnictví vůbec neusilovalo, proto dál zůstal 3. srpen. Tvrdilo, že by změnu zákona nestihlo prosadit – přestože ve skutečnosti by na to mělo několik týdnů a poslanci by v takovém případě podpořili i jednoduchý pozměňovací návrh k jinému, aktuálně schvalovanému zákonu. Stačila by prakticky jedna věta.

Zdroj: Shutterstock

Ať vám nic neuteče 

Přidejte si Peníze.cz na Facebook nebo Twitter a neuniknou vám další důležité aktuality a praktické rady! 

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+28
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Skoro tři miliony lidí čeká výměna průkazu VZP

26. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ

Skoro tři miliony lidí čeká výměna průkazu VZP

Od dubna začne Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) velkou výměnu průkazů pojištěnce. Nový průkaz s platností na dalších deset let obdrží lidé, kterým v letošním roce vyprší platnost... celý článek

Pracovní dohody zase jinak. Ve hře jsou limity a rezervace

23. 2. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Pracovní dohody zase jinak. Ve hře jsou limity a rezervace

Od července mají platit nová pravidla u dohod o provedení práce. Počítají se zavedením dvou limitů, nad které se bude odvádět pojistné. Kvůli kritice z řad odborníků a zaměstnavatelů... celý článek

Pozor na změnu. OSVČ si musí zvýšit minimální zálohy už teď

24. 1. 2024 | Petr Kučera, Gabriel Pleska | 1 komentář

Pozor na změnu. OSVČ si musí zvýšit minimální zálohy už teď

Jaké jsou minimální zálohy na sociální a zdravotní pojištění živnostníků a dalších podnikatelů v roce 2024? Do kdy je potřeba zaplatit? Tady je přehled.

VZP má nové příspěvky z fondu prevence. Tady je přehled

22. 1. 2024 | redakce Peníze.CZ | 3 komentáře

VZP má nové příspěvky z fondu prevence. Tady je přehled

Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) pro rok 2024 navýšila částky vybraných příspěvků a do nabídky zařadila několik zcela nových příspěvků.

Poslední Milostivé léto pomůže s dluhy u VZP. Ale ne všem

18. 1. 2024 | Petr Kučera

Poslední Milostivé léto pomůže s dluhy u VZP. Ale ne všem

Vláda podpořila plán na další oddlužovací akci zvanou Milostivé léto. Ta odpustí penále a exekuční náklady lidem, kteří si měli platit veřejné zdravotní pojištění – tedy například podnikatelům... celý článek

Partners Financial Services