Daň z nabytí skončí. Odpočty úroků ale poslanci zachovali

Překvapení ve sněmovně: poslanci změnili vládní návrh na zrušení daně z nabytí. Úroky z úvěrů na bydlení se dál budou odečítat od daní, i když jejich maximální výše klesne.
Daň z nabytí skončí. Odpočty úroků ale poslanci zachovali

Zdroj: Shutterstock

Zrušení daně z nabytí nemovitostí dnes jednoznačně schválili poslanci. Naopak neprošlo ministryní financí Alenou Schillerovou (za ANO) zároveň navržené zrušení odpočtů úroků z hypoték a úvěrů na stavební spoření. Poslanci totiž překvapivě odsouhlasili i jeden z pozměňovacích návrhů opozice.

Ta navrhovala několik verzí, jak naplánované zrušení daňových odpočtů zrušit – od úplného zachování daňových odpočtů po omezení maximální hranice úroků, které lze odečítat.

Nakonec se ujal několikátý návrh v pořadí, a to konkrétně ten od Vojtěcha Munzara (ODS), který daňové odpočty nezruší, ale jen omezí. Nově tak půjde odečítat od daní polovinu současného maxima, tedy nejvíce 150 tisíc korun zaplacených na úrocích za rok.

Pozměňovací návrh podpořilo přesně tolik poslanců, kolik bylo v daný moment třeba – 96. Byli mezi nimi i někteří z vládní koalice. Konkrétně šlo o sociální demokraty Václava Votavu a Romana Sklenáka. Munzarův návrh podpořilo také sedm z patnácti poslanců KSČM. Překvapená sněmovna následně chvíli čekala, zda hlasování někdo nezpochybní, nikdo se ale nakonec nenašel.

Kupujete? Poradíme!

Klíčení
Zdroj: Shutterstock

Dost bylo nájmu. Chcete do vlastního, ale váháte, z čeho to vlastní zaplatit? Hypotéka? Nebo úvěr ze stavebního spoření? Poradíme. My porovnáme nabídky, vy ušetříte.

Současná pravidla pro odepisování zaplacených úroků mají platit až do konce roku 2021. Naopak ke zrušení daně z nabytí nemovitých věcí dojde zpětně. Od daně mají být osvobozeni všichni, kdo dokončili návrh na vklad vlastnictví na katastru v prosinci roku 2019 nebo kdykoliv v letošním roce.

Připomeňme, že stále platí povinnost podat daňové přiznání a zaplatit daň do tří měsíců po zápisu do katastru. Pokud ale někdo daň zaplatí (pokud podal návrh na vklad v prosinci nebo letos), vrátí mu ji následně finanční správa jako přeplatek. Samozřejmě: pokud návrh, který nyní míří do Senátu, nakonec projde.

Čtyřprocentní daň z nabytí nemovitých věcí platí kupující (do října 2016 ji platil prodávající, kupující byl ručitelem). Opozice, zejména ODS, ji už několikrát chtěla zrušit; mimo jiné ji považuje za nemravné zdanění už jednou zdaněných peněz. Současná vládní koalice ANO a ČSSD to však opakovaně odmítala – naposledy loni.

Daň z nabytí do státní pokladny přináší kolem 13 miliard korun ročně.

Daň z prodeje investičních bytů zpřísní

Schválený návrh ministerstva financí také prodlouží takzvaný časový test při prodeji „investičních“ bytů nebo domů.

Doteď je od daně osvobozený prodej po aspoň pěti letech vlastnictví. Od roku 2021 by se měl takzvaný časový test prodloužit na deset let. Schillerová původně navrhovala prodloužení na patnáct let. S návrhem přišla už v daňovém balíčku, který dokončila ještě před epidemií koronaviru. Nakonec ho ale přeřadila právě do nového návrhu týkající se rušení daně z nabytí a daňových odpočtů.

Co radili experti?

Zdroj: Shutterstock

Zrušení daně z nabytí nemovitosti za konec daňových odpočtů z úroků hypoték. Byla to od vlády férová nabídka?

Sleva nebude zadarmo. Konec daně z nabytí nemovitosti očima expertů

Z prodeje dřív než po deseti letech se nebude muset platit daň, jestliže člověk takový příjem použije na „obstarání vlastní bytové potřeby“ – tedy například nákup většího bytu pro rozšiřující se rodinu. K tomu musí dojít nejpozději v následujícím kalendářním roce po prodeji.

Zpřísnění se nedotkne bytů či rodinných domů, pokud v nich měl vlastník bydliště nejméně po dobu dvou let bezprostředně před prodejem. Dosavadní daňové osvobození se v tomhle případě nemění.

A kdo v prodávané nemovitosti sice bydlel, ale kratší dobu než dva roky, bude dál osvobozen od daně, když příjem z prodeje použije na „obstarání vlastní bytové potřeby“ (dosavadní zákon mluví o „uspokojení“).

Delší časový test začne platit až pro nemovitosti pořízené po přijetí novely, tedy nejdříve od začátku roku 2021.

Rychlík
Zdroj: Shutterstock

Ať vám nic neuteče 

Přidejte si Peníze.cz na Twitter nebo Facebook: neuniknou vám důležité aktuality, praktické tipy ani zajímavé rozhovory! 

Jiří Hovorka

Autor článku Jiří Hovorka

O osobních financích píše od roku 2009. Začínal v Měšci, pak se stejným tématům věnoval v Aktuálně.cz, po sloučení s vydavatelstvím Economia se jeho texty objevovaly i v Hospodářských novinách. Dlouhodobě se věnuje důchodům,... Další články autora.

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+41
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 8 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

8. 7. 2020 12:44, Michal

Dobrý den, v článku je chyba. Daň neplatí ti, kde zápis proběhl v prosinci 2019 a dále. Tedy ne ti, kteří podali návrh na vklad do katastru v prosinci 2019 a dále. To je celkem rozdíl, protože až od vkladu do katastru se počítá 3 měsíční lhůta pro podání daňového přiznání.

+6
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (8 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Daň z nabytí nemovitosti definitivně končí. Limit pro odpočty klesne

15. 9. 2020 | Petr Kučera | 6 komentářů

Daň z nabytí nemovitosti definitivně končí. Limit pro odpočty klesne

Úroky z úvěrů na bydlení se budou odečítat dál, jejich maximální výše však klesne na polovinu. Zpřísní i pravidla při prodeji „investičních“ bytů.

Zrušení daně z nabytí nemovitostí se vrací k poslancům

12. 8. 2020 | Petr Kučera

Zrušení daně z nabytí nemovitostí se vrací k poslancům

Zrušení daně z nabytí nemovitostí dál čeká na definitivní potvrzení. Jednoznačně ho dnes sice podpořili i senátoři, zákon ale ještě vrátili poslancům kvůli opravě legislativních chyb. celý článek

Přiznání k nabytí nemovitosti má čas. Zrušení daně se blíží

7. 8. 2020 | Petr Kučera | 2 komentáře

Přiznání k nabytí nemovitosti má čas. Zrušení daně se blíží

Do kdy je letos nutné podat přiznání k dani z nabytí nemovitých věcí? Nebo už ji definitivně zrušili? Jak to bude s odpočty úroků hypoték? Máme odpovědi na čím dál častější čtenářské... celý článek

Lidé s novými byty v rodinných domech mají šanci na vrácení daně

10. 7. 2020 | Jiří Hovorka

Lidé s novými byty v rodinných domech mají šanci na vrácení daně

Lidé, kteří v minulosti koupili nový byt v rodinném domě a zaplatili daň z nabytí, mají nyní šanci na její vrácení. Upozornila na to Kancelář veřejného ochránce práv s odkazem na aktuální... celý článek

Daně počkají ještě déle. Z příjmů i nabytí nemovitosti

8. 6. 2020 | Petr Kučera | 2 komentáře

Daně počkají ještě déle. Z příjmů i nabytí nemovitosti

Vláda schválila další odklad daňového přiznání i samotného zaplacení daní.

Partners Financial Services