Rozhovor | Martin Vlnas | 19. 12. 2015 | 4 komentáře
Zdá se, že i přes záplavu zahraničních rumů, ginů nebo bylinných likérů, která se na nás valí z reklamy doslova na každém kroku, zůstává řada Čechů věrná klasice – tuzemáku.
Co si o tom myslíte | Gabriel Pleska | 4. 6. 2015 | 46 komentářů
Nekuřácké hospody přibývaly i bez zákona. Valnou část těch zarytě kuřáckých beztak odstřelí evidence tržeb. Protikuřácké paragrafy tak jsou jen demonstrací síly. Nejlíp to prokazuje zákaz elektronických „cigaret“.
Jak na to | Jana Poncarová | 16. 3. 2017 | 5 komentářů
Víte, že než se na váš stůl dostane ledový salát, který kupujete zabalený ve folii v supermarketu, má za sebou v průměru 1600 kilometrů v kamionu? Z vašeho záhonu nebo balkonu se na stůl dostane během chvilky. Čerstvý a za zlomek ceny. Pojďte se letos stát samozásobitelem. Alespoň v některých plodinách.
Rozhovor | Monika Veselíková, Martin Vlnas | 24. 2. 2018 | 11 komentářů
„Nejspíš si kupujete víno z Maďarska nebo Moldávie, ze kterého se na českých hranicích zázrakem stala Pálava. Celá tuzemská produkce Pálavy totiž dělá zhruba dvě cisterny,“ vysvětluje v rozhovoru Martin Kozák. Jeho firma Kupmeto se dovozu vína věnuje bezmála dvacet let.
Očima expertů | Ondřej Tůma | 8. 7. 2016 | 10 komentářů
Už v roce 2011 ohlásila Globální komise pro drogovou politiku, že válka proti drogám selhala. Kde se stala chyba? Jak se poučit? Je čas legalizovat některé drogy a přestat kriminalizovat jejich uživatele?
Jak na to | Jana Poncarová | 25. 7. 2016 | 5 komentářů
Z nedojedené čočky polévka, z okoralého chleba topinky. Hospodaříte s jídlem a dojídáte do poslední kůrky, nebo se váš odpadkový koš plní potravinami? Jak jídlo nakupovat, spotřebovávat, nevyhazovat a ušetřit třeba na dovolenou?
Publicistika | Petra Dlouhá | 20. 8. 2015
Narodila se v Saigonu. Praha jí připadala jako jiná galaxie. Přiletěla v patnácti. Neuměla jazyk, všichni tu vypadali jako exoti a v šatech místních velikostí plavala. Začala si oblečení přešívat, skládat jako lego. Až se jednoho dne v galaxii Praha narodila nová hvězda: módní značka La Femme MiMi.
Publicistika | Petra Dlouhá | 20. 10. 2015 | 2 komentáře
Rok co rok se v době jarní sklizně vydává s batohem na zádech na dvouměsíční pouť do čínských hor, do zapadlých vesnic na konci světa. Ochutnává čaj ze stoletých stromů. Nejlahodnější lístky přiváží domů. Prodává je pak zabalené do dobrodružství: čajové předplatné Meetea od Tomáše Rajnocha každý měsíc překvapí.
Když se řekne | Michal Kašpárek | 26. 4. 2013 | 6 komentářů
Britský výzkum mimo jiné ukazuje, že si kamarády za peníze nekoupíte, ale taky že vám známosti ještě nemusí pomoct k penězům.
Komentář | Michal Kašpárek | 23. 9. 2016 | 14 komentářů
Máš má ovečko dávno spát.
Přísné zákazy noční zábavy v Česku i v Bratislavě dokládají neochotu hledat kompromis a řešení výhodná pro všechny.
Jak na to | Monika Šaríková | 3. 10. 2018 | 7 komentářů
Den co den v kuchyni používáme spotřebiče, které nám pomáhají udržet potraviny čerstvé a usnadňují nám přípravu jídel pro celou rodinu. K jejich fungování je ale nezbytná energie. Chcete-li snížit spotřebu energií, a tím pádem i náklady, máme pro vás 10+1 tipů, jak neplýtvat v kuchyni energií.
Když se řekne | Jitka Šorfová | 11. 6. 2013
Čím víc času, chuti a vůle chybí při dodržování zdravé životosprávy, tím víc peněz stojí vytoužená „dokonalá“ postavička. Dnes se podíváme na první polovičku úspěchu: kolik stojí pohyb. A příští týden se spolu podíváme... do ledničky.
Rozhovor | Monika Veselíková, Martin Vlnas | 7. 3. 2015 | 7 komentářů
„Chceme, aby si naši zákazníci kromě plné tašky odnášeli i příběh o tom, co kupují,“ popisuje Luděk Chini jednu z myšlenek, na které stojí síť obchodů a restaurací s kvalitními potravinami My Food Market.
Jak na to | Jana Poncarová | 22. 11. 2019 | 1 komentář
Vydobyli jste před prvními mrazíky mrkev? Dostali jste od sedláka pytel brambor? Od sousedů bednu jablek a z trhu jste si přivezli košík dýní? Uložte zeleninu a ovoce tak, jak to mají rády. Rodinnému rozpočtu můžete ušetřit pár stovek.
Publicistika | Táňa Zabloudilová | 23. 3. 2019 | 1 komentář
Všechny bolesti vašich pacientů utlumí naše prášky, kladli zástupci farmafirem na srdce americkým doktorům. Výsledkem je přes sto tisíc mrtvých.
Publicistika | Ondřej Tůma | 22. 9. 2018
Nádherná vůně. Lákavé zákusky, kam se člověk podívá. A velký industriální prostor, po kterém místo Umpa-lumpů kmitají cukráři. Člověk je nadšený už ve chvíli, kdy vstoupí. A to ještě neochutnal! Vítejte v cukrářské továrně Lukáš Skály.
Komentář | Michal Kašpárek | 4. 5. 2018 | 6 komentářů
Úzkostmi, depresemi nebo bulimií trpí i mužští sportovci, v některých disciplínách častěji než ženy. Proč nikdo nevaruje jejich rodiče?
Rozhovor | Ondřej Tůma | 16. 5. 2015 | 2 komentáře
„Nesouhlasím s názory, že je trh na internetu nasycený a že se už nebudou opakovat příležitosti, které tu byly před rokem 2000,“ říká v exkluzivním rozhovoru Oldřich Bajer, jeden z nejúspěšnějších podnikatelů v historii českého internetu.
Rozhovor | Ondřej Tůma | 10. 10. 2015
S předním českým šéfkuchařem jsme si povídali o domácí gastronomii, elektronické evidenci tržeb a také michelinských hvězdičkách, které jsou pro něj zatím zakleté.
Když se řekne | Jitka Šorfová | 25. 6. 2013 | 6 komentářů
Vzdor přehnanému ochranitelskému pudu jsem ve slabé chvilce souhlasila: má starší dcera jede v létě s kamarádkami poprvé na tábor. Jak tuhle zkoušku důvěry a osamostatnění přežiju psychicky, zatím nevím. Jak mě postihne finančně, začínám tušit nad seznamem potřebných věcí.
Jak na to | Jana Poncarová | 24. 7. 2018 | 1 komentář
I když vám nasušené byliny z divočiny neušetří majlant, pár korun to bude. Místo ovocných čajů v sáčku si připravte vlastní. Trhejte bobule, listy i květy. Zavařte si pyré z padanek, co je potkáte cestou. Nebo si z bylin vyrobte vlastní vonnou tyčinku pro hygge zimní večery.
Jak na to | Jana Poncarová | 1. 8. 2017 | 2 komentáře
Léto je štědré. Dozrávají bobule. V mechu se (aspoň někde) krčí hřiby. Na loukách se zelenají bylinky. Sbírejte, sušte, zavařujte a plňte spíž. Ušetříte, a ještě si v přírodě odpočinete.
Jak na to | Jana Poncarová | 14. 5. 2018 | 3 komentáře
Za trochu bršlice kozí nohy přidané do salátu zaplatíte ve vyhlášené restauraci hříšné peníze. Na loukách roste zadarmo. A je tady toho víc: z kopřiv si poduste špenát, z jitrocelových listů vyrobte sirup, z hrstí bylin vařte čaj, z divokých listů umixujte pesto.
Jak na to | Jana Poncarová | 16. 11. 2017 | 6 komentářů
Zima je náročná, peněženky hubnou. Vánoce z nás mnohdy vytáhnou víc peněz, než chceme, rostou náklady na teplo. Pokud v domácím rozpočtu hledáte rezervy, zkuste vařit z levných a zdravých surovin. Tady je pět rychlých receptů za babku.
Co se děje | Pavel Jégl | 26. 10. 2015
Amancio Ortega prožil v rodné Galicii americký sen. Z krejčovské dílničky vybudoval módní impérium. Teď se topí v miliardách stejně jako Bill Gates nebo Warren Buffett.
Aktuality | redakce Peníze.CZ | 19. 3. 2023 | 1 komentář
Tři čtvrtiny obyvatel Česka chtějí bydlet raději v rodinném domě (74 %) než v bytě (26 %). V naprosté většině přitom preferují vlastnictví nemovitosti před pronájmem. Ukázal to lednový průzkum agentury Ipsos pro společnost Broker Consulting na reprezentativním vzorku více než tisícovky dospělých.
Jak na to | Jana Poncarová | 14. 8. 2019 | 5 komentářů
Zima se prý zeptá, co jsme dělali v létě. Právě přelom prázdnin je bohatý na dozrávající plody a byliny. Sklenice můžete naplnit ostružinami, jahodami, prvními jablky, třešněmi a sušenými bylinkami. V rodinném rozpočtu tak ušetříte stovky, ne-li tisíce korun.
Rozhovor | Monika Veselíková, Martin Vlnas | 2. 7. 2016 | 8 komentářů
Před třemi lety o téhle zábavě vědělo v Česku pár nadšenců. Pak přišel boom. „Dnes je jen v Praze únikových místností téměř padesát a minimálně jednu najdete i v každém větším městě,“ říká v rozhovoru Mirek Jiřík, spolumajitel firmy TheRoom, která provozuje dvě únikové místnosti v Praze, jednu v Brně, Bratislavě, na Mallorce, v New Yorku a chystá další.
Očima expertů | Ondřej Tůma | 23. 10. 2015 | 21 komentářů
Milujete sladké? Bič na vás! Rádi si pochutnáte na grilované klobáse, škvarkové placce nebo slaďoučkém koblížku? Odnaučí vás to daň z cukru a tuku. A když neodnaučí, aspoň bude víc peněz na vaše léčení. Co na to ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček, kuchař Roman Vaněk, dietoložka Kateřina Cajthamlová, ekonom Aleš Michl a další osobnosti?
Sloupek | Michal Kašpárek | 20. 3. 2015 | 5 komentářů
Držet očistnou hladovku znamená pokračovat v konzumním životním stylu jinými prostředky. Kdo chce překonat svoje žádosti a osvobodit ducha, ať jí blafy.