10 + 1 tip, jak v kuchyni ušetřit na energiích

Monika Šaríková | rubrika: Jak na to | 3. 10. 2018 | 7 komentářů
Den co den v kuchyni používáme spotřebiče, které nám pomáhají udržet potraviny čerstvé a usnadňují nám přípravu jídel pro celou rodinu. K jejich fungování je ale nezbytná energie. Chcete-li snížit spotřebu energií, a tím pádem i náklady, máme pro vás 10+1 tipů, jak neplýtvat v kuchyni energií.
10 + 1 tip, jak v kuchyni ušetřit na energiích

1. Používejte správné množství vody

Ať už dáváte hřát vodu do varné konvice, nebo vaříte těstoviny, použijte přiměřené množství vody. Není nutné ohřívat litr vody na jeden šálek kávy či čaje. Ani při vaření jídel není potřeba používat víc vody, než je uvedeno v návodu. Když vaříte zeleninu, stačí zrovna tolik vody, aby byla lehce ponořená.

K ohřátí vody je potřeba energie. Čím míň vody ohříváte, tím míň energie na to vydáte.

2. Předehřejte vodu na vaření ve varné konvici

Varná konvice poslouží nejen k uvaření vody na čaj, ale ušetří i čas při vaření. Pokud se například chystáte vařit těstoviny nebo jiné k jídlo, při jehož přípravě potřebujete vroucí vodu, použijte varnou konvici. A nešetříte jen čas, ale taky energii. Ohříváte totiž jenom vodu, a ne hrnec nebo okolní vzduch – to jsou ztráty, kvůli kterým při ohřevu na sporáku spotřebujete až dvojnásobek energie.

Seřezejte náklady

Ceny plynu a elektřiny rostou. Zajistěte si nejvýhodnější nabídku, dokud je čas.


Nevíte? Nevadí. Poradíme vám.

3. Používejte vhodné nádobí

Na velké plotýnky používejte velké hrnce. Na malé plotýnky zas ty malé. Velikost hrnce či pánve by měla ideálně odpovídat velikosti plotýnky. Malý hrnec na velké plotýnce spotřebuje až o 30 procent víc energie. Nezapomeňte na pokličky, ty znamenají až čtyřnásobnou úsporu využité energie. Lépe vede teplo měděné a nerezové nádobí oproti smaltovanému. Pozor si rovněž dávejte na křivá dna u hrnců, ve kterých se jídlo vaří o dost déle.

4. Pořiďte si papiňák

Vaření v tlakovém hrnci, lidově označovaném papiňák podle vynálezce Denise Papina, šetří opět nejen energie, ale také čas. Kvůli úspoře času se vyplatí třebaa kuchařkám a kuchařům, kteří rádi připravují typická česká jídla vyžadující hodiny vaření. Používání papiňáku ušetří zhruba 80 procent času a 60 procent energie. Dnešní papiňáky jsou bezpečné i v rukách začátečníka, kuchyňských katastrof se nemusíte bát.

5. Elektrický, nebo plynový sporák?

Provoz plynového sporáku je až o polovinu levnější než elektrického. Používejte ale jen tak velký plamen, aby došlo k prohřátí dna hrnce či pánve. Spotřebu plynového sporáku zvyšují hořáky zanesené mastnotou. Udržujte je čisté. U elektrického sporáku a u jakékoli trouby myslete na zbytkové teplo. Spotřebiče můžete bez obav vypnout deset minut před koncem přípravy jídla. Teplo vydrží. Troubu otevírejte minimálně, při každém otevření uteče 20 procent tepla. Vůbec nejúspornější jsou moderní indukční desky.

Tip navíc


Nevíte? Nevadí. Poradíme vám.

Vadí vám ceny u stávajícího dodavatele elektřiny či plynu? Nelíbí se vám každoroční vyúčtování energií? Neexistuje nic jednoduššího než si najít levnějšího dodavatele energií. Porovnejte ceny energií online a dosáhnete úspory energií bez námahy a omezení.

I na Peníze.cz najdete srovnání cen elektřiny a plynu. 

  • Cenu, kterou vám najdeme, taky garantujeme.
  • Dodavatele řadíme podle úspory, kterou by proti stávajícímu dodavateli nabídli.
  • Nepotřebujeme vaše osobní údaje, ale pokud je máme, jsme schopni vyjednat ještě lepší cenu.
  • Porovnáváme jen prověřené a spolehlivé dodavatele.
  • Pomůžeme s přechodem mezi dodavateli.

6. Mikrovlnná trouba má smysl

Naučte se používat mikrovlnou troubu nejen k ohřívání jídel, ale i k vaření. V mikrovlnce snadno uvaříte rýži i brambory. Je to rychlé a méně náročné na energie. Moderní mikrovlnky mívají i gril, takže je lze použít i k pečení. Jídlo bude hotové rychleji. Méně vhodné už je mikrovlnku používat k rozmrazování potravin. Raději jídlo z mrazáku vytáhněte s dostatečným předstihem.

7. Kupte si pařáčky nebo napařovací hrnec

Pokud rádi dusíte a vaříte, investujte do napařovacích nástavců a hrnců, parních hrnců na sporák. Díky páře zvládnete v jednom hrnci vařit více jídel současně. To znamená, že v jednom hrnci připravíte celé menu. Pomocí pařáčků nebo rovnou v napařovacích hrncích lze naráz připravit zeleninu, maso, ovoce, těstoviny, rýži, knedlíky, ryby a podobně Výsledkem je nezanedbatelná časová i energetická úspora.

8. Správné umístění ledničky a mrazáku

Už při navrhování kuchyně je doporučeno myslet na správné umístění „studených a teplých“ spotřebičů. Lednička s mrazákem by se měla nacházet dál od sporáku, trouby či jiného zdroje tepla (např. topení). Každý stupeň navíc znamená nárůst spotřeby až o šest procent. Ledničku udržujte v čistotě, otevírejte ji jen na nezbytně dlouhou dobu (i když je v ní třeba zrovna lepší program než v televizi) a nikdy do ní nedávejte teplé či horké potraviny či jídla. Všechno nechte nejdřív vychladnout. Mrazák pravidelně odmrazujte.

9. Nádobí myjte v myčce

Mytí nádobí v myčce šetří nejen čas, množství spotřebované vody, ale i energii. Aby myčka pracovala správně, je nutné udržovat filtry opravdu čisté. Myčka by měla být dobře naplněná, pouze při plné kapacitě plní úsporný účel.

10. Jsou vaše spotřebiče ta pravá třída?

Nejen u myčky, ale u všech ostatních spotřebičů platí, že nejlepší a nejúspornější je nejvyšší energetická třída. Největší roli energetická třída hraje u ledničky a mrazáku, které jsou zapnuté nonstop. Z celkové spotřeby energii v domácnosti mají na svědomí 11 až 20 procent.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+20
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 7 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

3. 10. 2018 9:02, verka

Opravdu skvělé rady, až na moderní přístroje (mikrovlnka, myčka..) dělám to tak všecko podle své babičky. Kdo to po přečtení článku zkusí také, nebude litovat. uvidí, Je dřív uvařeno, upečeno, umyto, uklizeno a kromě úspory energií i víc volného času.Takové a podobné článečky tu mám ráda, ty sem patří, ne politické kecy Kašpárka, který naštěstí zmizel do svého Finmagu.

+8
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (7 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

Zjistěte tržní cenu nemovitosti i výši nájmu

Odborným garantem této služby je Quantum reality - realitní kancelář Praha

A tohle už jste četli?

Místo čtyř dávek bude jediná. Bez práce a s úsporami ji nedostanete

15. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 10 komentářů

Místo čtyř dávek bude jediná. Bez práce a s úsporami ji nedostanete

O takzvanou superdávku budou moct žádat lidé, kteří se nevyhýbají práci a jejich finanční možnosti projdou majetkovým testem. Známe podrobnosti.

Za kopcem za trojnásobek. Horské apartmány stojí víc než byty v Praze

15. 4. 2024 | Milan Roček

Za kopcem za trojnásobek. Horské apartmány stojí víc než byty v Praze

Klínovec, Jizerky, Krkonoše, Lipno. Oblasti, které se v posledních letech staly terčem masivní výstavby horských apartmánů. To kromě náporu na lokální infrastrukturu přináší i řadu... celý článek

Oceňování nemovitostí je věda. Dnes už to ale zvládnete online

14. 4. 2024 | PR text

Oceňování nemovitostí je věda. Dnes už to ale zvládnete online

Hypotéka, nová investice, pojištění nebo přehled o vlastním majetku – je spousta situací, ve kterých se hodí znát hodnotu nemovitosti. Byty ale nejsou akcie, aby u nich stále visela... celý článek

Hypotéky zlevňují méně než sazba ČNB. Banky nechtějí delší fixace

5. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ | 2 komentáře

Hypotéky zlevňují méně než sazba ČNB. Banky nechtějí delší fixace

Česká národní banka snížila 20. března dvoutýdenní repo sazbu o pět desetin procentního bodu na 5,75 % p. a., ale úroky hypoték až tak výrazně neklesly. Průměrná nabídková sazba hypoték... celý článek

Průmyslových nemovitostí je v Česku pořád málo

5. 4. 2024 | Petra Nová

Průmyslových nemovitostí je v Česku pořád málo

Poslední rok investorům do mnoha typů komerčních nemovitostí moc nepřál. „Průmysl byl nicméně jedním z mála segmentů, kde se nepřestalo stavět a výsledek ve střední Evropě lze považovat... celý článek

Partners Financial Services