Halogeny dosvítily. Čím je nahradit, abyste ušetřili?

Jana Poncarová | rubrika: Jak na to | 23. 10. 2018 | 3 komentáře
Jestli doma svítíte halogenovými žárovkami a nemáte jejich železnou zásobu, dřív nebo později je budete muset vyměnit za jiné osvětlení. Halogeny dostihl stejný osud jako klasické žárovky a postupně mizí z pultů.
Halogeny dosvítily. Čím je nahradit, abyste ušetřili?

Konec halogenových žárovek už dříve předznamenalo evropské nařízení, které stojí i za zákazem klasických „edisonek“. „Zakázány jsou čiré nesměrové halogenové žárovky pro domácnosti, které mají obvykle patici E27 nebo E14. Podíl těchto světelných zdrojů je ale v domácnostech poměrně malý. Nejvíce se dnes používají kompaktní zářivky, LED žárovky a i nadále obyčejné žárovky,“ upřesňuje Michal Staša ze Střediska pro efektivní využívání energie.

Jde o šestý zákaz v řadě, který vyplývá z evropského nařízení 244/2009. Předtím skončily klasické světelné zdroje. Jejich stažení z výroby bylo odstupňované podle výkonu. Halogenové žárovky, jichž se nařízení dotýká nyní, se příliš nepoužívají ani v průmyslu či ve službách.

Seřezejte náklady

Ceny plynu a elektřiny rostou. Zajistěte si nejvýhodnější nabídku, dokud je čas.


Nevíte? Nevadí. Poradíme vám.

Dopad by měl tedy být podle odborníků malý a mohl by vést hlavně ke zvýšení podílu LED žárovek. „Je důležité poznamenat, že nařízení se nevztahuje na automobilové žárovky ani na lineární halogenové žárovky R7s užívané například v domácích světlometech nebo stojacích lampách. Vynechané jsou také halogenové žárovky G9 používané v lustrech,“ dodává Michal Staša.

Nové, snad i lepší LEDky

Záměrem Evropské unie je snižovat spotřebu energie, proto vydává nařízení omezující výrobu energeticky náročných spotřebičů nebo osvětlení. Poslední fáze takzvaného ekodesignu se dotkla právě halogenových zdrojů. Nové žárovky nesmí být na trh dodávané od září letošního roku. Výrobci tak budou doprodávat staré zásoby. „Od Evropské unie je to logický krok zapadající do série opatření snižujících emise škodlivých látek,“ konstatuje Lukáš Rymer ze společnosti LED Solution.

Halogenové žárovky měly být staženy už před dvěma lety, ale Evropská komise termín posunula na letošní září. Výrobci tak měli více času rozvinout LED technologie a zároveň se přičinit, aby cena osvětlení poklesla. To se podle prodejců podařilo. „Na trhu jsou nyní úsporné světelné LED zdroje, které jsou cenově dostupné a na svícení spotřebují mnohem méně energie než halogenové žárovky,“ doplňuje Lukáš Rymer.

Potřebujete novou energii?

Našli jste levnějšího dodavatele elektřiny nebo plynu? Nebo slušnějšího? Chcete změnu, ale nevíte, jak na to? Poradíme.

Jak změnit dodavatele elektřiny nebo plynu

Každý rok mění dodavatele energií stovky tisíc domácností. Vybírat můžou z desítek firem, obrovských i trpasličích. Ale trpaslík a vysoké napětí – jde to dohromady?

Nový dodavatel. Bát se firmy z garáže?

V nemilost halogenové žárovky upadly proto, že jsou – když necháme stranou klasickou žárovku – energeticky náročnější než jiné světelné zdroje, zejména LED osvětlení. Podobně jako běžné žárovky totiž velké množství energie proměňují na teplo. Hlavně méně efektivní typy halogenů rozžhaví wolframové vlákno a uvolní více tepla než světla. Halogenové žárovky na trhu vydržely 60 let. Podle výpočtů Evropské unie by nahrazování halogenek LED osvětlením mělo do roku 2025 snížit emise skleníkových plynů o 15 milion tun.

Teplo světla i počet spínacích cyklů

Podle představ evropských politiků by halogenové žárovky měly nahradit hlavně LED zdroje. V posledních šesti letech se LED žárovky proměnily nejen technologicky, ale také designově. Dnes povětšinou vypadají jako běžné žárovky. V baňce jsou umístěné LED pásky připomínající wolframové vlákno klasické „edisonky“.

Rozšířila se také nabídka úsporného osvětlení, což ale ztěžuje výběr vhodného zdroje. „Osvětlení je třeba vybírat podle místa užití, protože nabídka LED žárovek je pestrá. Hlavním měřítkem je množství světla, takzvaný světelný tok udávaný v lumenech,“ konstatuje Michal Staša. Odborník doporučuje, aby počet lumenů, byl desetinásobný oproti výkonu běžné žárovky. Pokud například chcete nahradit 60 W žárovku, zvolte světelný zdroj se 600 lumeny.

Dalším kritériem by se měl stát barevný tón světla. Pro místa, kde odpočíváte, se hodí teple bílá barva, která je podobná obyčejné žárovce. Označuje se jako 2700K nebo termínem „warm white“. V poslední době se objevují i „žlutější“ LED světla, která se označují jako „amber“ nebo „golden“. Pro pracovní místa, například osvětlení kuchyňské linky, lze zvolit i chladnější barevný tón nad 3000K. „Dalším ukazatelem je počet spínacích cyklů. Pro běžné prostory se hodí 20 tisíc spínacích cyklů, dvojnásobný počet vyberte pro prostory, kde se často rozsvěcuje, jako je třeba koupelna nebo chodba,“ dodává Michal Staša.

Podle výrobců i prodejců LED osvětlení je lepší si připlatit, protože kvalitnější zdroj vydrží delší dobu. „Nekupujte nejlevnější LED žárovky, budou mít krátkou životnost a pravděpodobně také nízkou svítivost. Dnes jsou na trhu i LED žárovky s pětiletou zárukou za přijatelnou cenu. Máte pak jistotu, že vydrží dlouho svítit a investice do nich bude smysluplná,“ radí Lukáš Rymer.

Vyzkoušejte naše porovnání cen elektřiny a plynu

A ušetřete!

I na Peníze.cz najdete srovnání cen elektřiny a plynu. 

  • Cenu, kterou vám najdeme, taky garantujeme.
  • Dodavatele řadíme podle úspory, kterou by proti stávajícímu dodavateli nabídli.
  • Nepotřebujeme vaše osobní údaje, ale pokud je máme, jsme schopni vyjednat ještě lepší cenu.
  • Porovnáváme jen prověřené a spolehlivé dodavatele.
  • Pomůžeme s přechodem mezi dodavateli.

O stovku až dvě méně

Řídit se můžete i energetickou třídou žárovek. Odborníci se přiklánějí hlavně k úsporným zdrojům ve třídě A+ nebo A++. Použití úsporných LED žárovek by mělo snížit účty za elektřinu. „Oproti běžné nebo halogenové žárovce ušetří LED osvětlení 100 až 200 korun,“ uvádí Michal Staša.

Ve srovnání s klasickými žárovkami spotřebovalo halogenové osvětlení o 30 procent energie méně, ale LED žárovky jsou až o 80 procent úspornější. Spíš než procenta ale napoví výpočet. Počítali jsme s průměrnou cenou elektřiny čtyři koruny za kilowatthodinu a s tisíci prosvícenými hodinami ročně.

Kritérium

Klasická žárovka

Halogenová žárovka

Kompaktní zářivka

LED žárovka

Doba životnosti (hodiny)

1000

2000

6 až 15 000

10 až 20 000

Roční náklady (při svícení 1000 hodin)

240 Kč (výkon 60 W)

168 Kč (výkon 42 W)

80 Kč (výkon 11 W)

32 Kč (výkon 8 W)

Zdroj: Uspornespotrebice.cz a LED Solution

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 3 komentářů

Oblíbená témata

ceny energií, elektřina, žárovky

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

Zjistěte tržní cenu nemovitosti i výši nájmu

Odborným garantem této služby je Quantum reality - realitní kancelář Praha

A tohle už jste četli?

Kolik zaplatíte na dani z nemovitostí? Na žádost o e-mail zbývají dva dny

14. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Kolik zaplatíte na dani z nemovitostí? Na žádost o e-mail zbývají dva dny

Už jen do 15. března můžete požádat o zaslání platebních údajů e-mailem místo složenky. Na samotné zaplacení daně z nemovitých věcí je pak čas do konce května.

Banky omezují delší fixace. Nová čísla o hypotékách

7. 3. 2024 | Petr Kučera | 1 komentář

Banky omezují delší fixace. Nová čísla o hypotékách

Průměrná úroková sazba nově nabízených hypotečních úvěrů v Česku se za poslední měsíc prakticky nezměnila. Pro úvěr do 80 procent odhadní hodnoty nemovitosti (LTV) je sazba 5,62 % p.... celý článek

Plyn je levný. Taky proto, že je z Ruska, říká expert

5. 3. 2024 | Lucie Weissová

Plyn je levný. Taky proto, že je z Ruska, říká expert

Domácnosti vítají, že po těžkých časech zamířily ceny plynu dolů. Každá mince má ale jak líc, tak rub. Lukáš Kaňok ze společnosti Kalkulátor.cz vysvětluje, co za poklesem ceny vězí... celý článek

Startují výhodné úvěry k programu Oprav dům po babičce. Mají bezkonkurenční úrok

29. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ

Startují výhodné úvěry k programu Oprav dům po babičce. Mají bezkonkurenční úrok

Dotační program Oprav dům po babičce doplní nabídka výhodných úvěrů od stavebních spořitelen a bank. Úrok bude poloviční proti tomu, co běžně nabízí trh – maximální RPSN bude 3,5 procenta... celý článek

Největší dodavatel plynu výrazně zlevní. Podmínkou je fixace

28. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ

Největší dodavatel plynu výrazně zlevní. Podmínkou je fixace

Dodavatel energií innogy zákazníkům od března výrazně zlevní fixovanou elektřinu i plyn. Změny cen se týkají hlavně dvouletých fixovaných produktů, u nichž společnost eviduje velký... celý článek

Partners Financial Services