Jak na to | Jana Poncarová | 20. 11. 2018 | 3 komentáře
Nacpat celý nákup kromě rohlíků a chleba do lednice není ono. Třeba rajčatům a salátovým okurkám teploty pár stupňů nad bodem mrazu nesvědčí. Cibule a česnek zase mají rády temno i chlad, ale nesnesou vlhkost. Když je dáte k bramborům začnou plesnivět. Skladování potravin je tak trochu věda. Pokud nechcete plýtvat, bude vás zajímat, jak je správně uložit.
Rozhovor | Monika Veselíková, Ondřej Tůma | 2. 4. 2016 | 1 komentář
Založte si firmu v garáži, nenechejte se semlít mašinerií, říká svým studentům návrhářka Liběna Rochová. Ona sama to před léty dokázala a prosadila se ve světě designu a módy bez velké firmy v zádech.
Sloupek | Michal Valentík | 3. 3. 2015
Když se přijmou zelené zákony, které mají drasticky omezit emise z elektráren, nikdo soudný nepůjde kupovat akcie hnědouhelných dolů. Některé dopady změn v zákonech na kapitálové trhy ovšem člověka přimějou pozvednout obočí. Nenapadnou každého hned. A přitom jsou tak nasnadě.
Co si o tom myslíte | Gabriel Pleska | 26. 2. 2015 | 20 komentářů
Říká se, že ve víně je pravda. Dokázat se to nedá. Zato že v některém víně je sajrajt a v některém že není víno, to se dokázat dá. Státní zemědělská a potravinářská inspekce zkontroluje ročně stovky vzorků stáčeného vína a třetina jich kontrolou neprojde. Ministerstvo zemědělství proto chystá represe. Nezapomeňte si včas udělat zásoby, možná se bude zakazovat.
Rozhovor | Ondřej Tůma | 25. 5. 2013 | 21 komentářů
S prezidentem Českomoravského svazu minipivovarů Janem Šuráněm jsme si povídali o tom, kvůli čemu v Česku klesá spotřeba piva, jak se liší dnešní ležáky od těch před třiceti lety a proč výzkum časopisu dTest vzbuzuje nedůvěru.
Jak na to | Jana Poncarová | 14. 8. 2019 | 5 komentářů
Zima se prý zeptá, co jsme dělali v létě. Právě přelom prázdnin je bohatý na dozrávající plody a byliny. Sklenice můžete naplnit ostružinami, jahodami, prvními jablky, třešněmi a sušenými bylinkami. V rodinném rozpočtu tak ušetříte stovky, ne-li tisíce korun.
Publicistika | Ema Novotná | 25. 9. 2016 | 1 komentář
Sport je samozřejmě i dnes zdrojem zábavy a fyzické odolnosti. Zároveň se ale také stal specifickým průmyslovým odvětvím, kterým protéká každým rokem víc a víc peněz. Zveme vás na krátkou cestu do jeho minulosti, samozřejmě s jistým zřetelem také na finanční stránku věci. Víte například, že jen třikrát byly na olympiádě zlaté medaile celé ze zlata?
Komentář | Michal Kašpárek | 15. 6. 2015 | 2 komentáře
Oslavování „projektů“ pomáhá rozdrolit hranici mezi prací a volným časem a umenšit význam bezcílné činnosti.
Když se řekne | Věra Tůmová | 14. 4. 2010 | 6 komentářů
Do léta se dá zhubnout až deset kilo. Stačí začít hned, tvrdí osobní trenéři ve fitness centrech. Za pravidelné cvičení ve fitku dáte několik set, ale i několik tisíc korun za měsíc. Zlevnit lze hubnutí aktivním pohybem v přírodě.
Rozhovor | Ondřej Tůma | 25. 5. 2019
„Autentisté nejedou na jistotu, neřeší všechno postřiky a pytli s pochybným práškem, co pak končí v nás konzumentech a v půdě,“ říká v obsáhlém rozhovoru o víně Bogdan Trojak.
Co si o tom myslíte | Gabriel Pleska | 4. 6. 2015 | 46 komentářů
Nekuřácké hospody přibývaly i bez zákona. Valnou část těch zarytě kuřáckých beztak odstřelí evidence tržeb. Protikuřácké paragrafy tak jsou jen demonstrací síly. Nejlíp to prokazuje zákaz elektronických „cigaret“.
Rozhovor | Petra Dlouhá | 11. 4. 2012
Je zdravý životní styl luxus pro vyvolené, nebo si ho může dovolit každý? Jak zlé je to s kvalitou potravin v českých supermarketech? Diskvalifikuje ženy na trhu práce mateřství? Co může do firmy přinést „ženský princip“? Čtěte druhý díl rozhovoru s mentorkou Dne rovnosti platů Ludmilou TREUTNEROVOU.
Když se řekne | Věra Tůmová | 15. 4. 2010 | 3 komentáře
Na únavu i mírnou nadváhu lze vyzrát nejen sportováním, ale i změnou stravovacích návyků. Zdravější jídelníček přitom nemusí být nutně dražší než ten původní.
Jak na to | Jana Poncarová | 24. 7. 2018 | 1 komentář
I když vám nasušené byliny z divočiny neušetří majlant, pár korun to bude. Místo ovocných čajů v sáčku si připravte vlastní. Trhejte bobule, listy i květy. Zavařte si pyré z padanek, co je potkáte cestou. Nebo si z bylin vyrobte vlastní vonnou tyčinku pro hygge zimní večery.
Komentář | Michal Kašpárek | 23. 9. 2016 | 14 komentářů
Máš má ovečko dávno spát.
Přísné zákazy noční zábavy v Česku i v Bratislavě dokládají neochotu hledat kompromis a řešení výhodná pro všechny.
Publicistika | Martin Vlnas | 9. 7. 2016 | 2 komentáře
„Nejhorší zážitek? Díry, prach, byrokracie…? Ani náhodou! Kupujte devíti lidem půl roku jídlo!“
Rozhovor | Ondřej Tůma | 29. 3. 2014 | 6 komentářů
„Pomalu se dostáváme do fáze, kdy se lidi už tak nezajímají o samotnou značku, jako spíš o materiály a zákonitosti toho, jak se správně oblékat. Už nechceme být navlečení do polyesteru, nosit strakaté košile a boty na běhání. Je to podobné tomu, co se tu děje v gastronomii,“ říká v exkluzivním rozhovoru Jakub Lohniský, zakladatel značky Le Premier.
Seriál | Martin Vlnas | 29. 8. 2020 | 4 komentáře
S Honzou Vodehnalem se potkáváme přes dvanáct let. První články pro Finmag jsem začal psát v době, kdy sestavoval první portfolia svých klientů. Dnes vede sedmdesátihlavý tým manažerů a finančních poradců a je partnerem a akcionářem největší finančně poradenské firmy v Česku.
Rozhovor | Ondřej Tůma | 29. 11. 2014 | 9 komentářů
Ve druhé části rozhovoru s Hanou Michopulu budou v hlavní roli opět chlebíčky. Bavit se ale budeme i o farmářských trzích, záměru vlády vybrat v restauracích víc peněz na daních a taky o tom, proč by se měl podnikatel chovat ke svým zaměstnancům stejně jako k vlastním dětem.
Když se řekne | Jitka Šorfová | 7. 2. 2013 | 10 komentářů
Před měsícem nedošlo jen ke zvýšení obou sazeb DPH o procentní bod. Některé zboží bylo také zároveň vyňato ze snížené sazby, mezi nimi také dětské plenky. Možná je vyšší daň i pro vás důvod k zamyšlení, kolik vlastně za pleny pro kojence a batolátka platíte a kde šetřit. Co třeba látkové plenky?
Očima expertů | Ondřej Tůma | 26. 10. 2012 | 14 komentářů
Je vůbec možné nakupovat zdravé potraviny a zároveň ulevit svojí peněžence? Nebo si kvalitní stravování můžou dovolit pouze bohatí lidé? Zeptali jsme se předních českých odborníků na stravování a zdravý životní styl.
Jak na to | Jana Poncarová | 16. 11. 2017 | 6 komentářů
Zima je náročná, peněženky hubnou. Vánoce z nás mnohdy vytáhnou víc peněz, než chceme, rostou náklady na teplo. Pokud v domácím rozpočtu hledáte rezervy, zkuste vařit z levných a zdravých surovin. Tady je pět rychlých receptů za babku.
Publicistika | Petra Dlouhá | 17. 12. 2015 | 13 komentářů
Police plné pestrobarevných skleniček. Každá ozdobená mašlí a bílým, rukou psaným nápisem. Sahám po červené. „Pracovně jí říkáme Horečka sobotní noci,“ povzbudí mě majitelka marmeládovny. Když později večer skleničku s provokativním příslibem – Jahoda, chilli a zázvor – otevřu, ponořím lžičku a ochutnám, ocitnu se na pár okamžiků v nebi. Takhle chutná slast.
Co se děje | Pavel Jégl | 26. 10. 2015
Amancio Ortega prožil v rodné Galicii americký sen. Z krejčovské dílničky vybudoval módní impérium. Teď se topí v miliardách stejně jako Bill Gates nebo Warren Buffett.
Komentář | Michal Kašpárek | 14. 8. 2015 | 6 komentářů
Trh s farmářskými potravinami roste moc rychle na to, aby ho zvládli zásobovat jen drobní zemědělci. Kontrol je málo a podvody se dají snadno skrýt. Co s tím?
Rozhovor | Ondřej Tůma | 30. 8. 2014 | 2 komentáře
Uznání odborníků sklidila už za svůj projekt Tramvaj pro Prahu. Mediálně známá ale začala být až díky vítězství v Národní ceně za studentský design s kolekcí erotických pomůcek Whoop de doo. I když mohla jít pracovat do zahraničí, rozhodla se nakonec zůstat v Česku a rozjet vlastní podnikání, které se netočí jen kolem Venušiných kuliček a vibrátorů.
Sloupek | Michal Kašpárek | 2. 5. 2014 | 9 komentářů
V každé dobré zprávě o aktivních mladých, co se sebrali a šli vyčistit potok, se skrývá špatná zpráva o tom, že je potok špinavý a znečistitel od něj dává ruce pryč.
Publicistika | Pavel Jégl | 20. 4. 2019 | 2 komentáře
Velká část nového čísla Finmagu je věnovaná módě. Ať chceme, nebo nechceme, obklopuje nás. A formuje. Oblečení vyrábíme rychleji, blíž a se stále menší porcí lopoty. Ne každý v tom vidí dobré zprávy. Odemykáme podstatnou část úvodního textu k tématu.
Jak na to | Jana Poncarová | 25. 7. 2016 | 5 komentářů
Z nedojedené čočky polévka, z okoralého chleba topinky. Hospodaříte s jídlem a dojídáte do poslední kůrky, nebo se váš odpadkový koš plní potravinami? Jak jídlo nakupovat, spotřebovávat, nevyhazovat a ušetřit třeba na dovolenou?
Rozhovor | Ondřej Tůma | 10. 10. 2015
S předním českým šéfkuchařem jsme si povídali o domácí gastronomii, elektronické evidenci tržeb a také michelinských hvězdičkách, které jsou pro něj zatím zakleté.