Za nevěru do krimu už v Koreji neplatí. Gumárenský průmysl slaví

Michal Valentík | rubrika: Sloupek | 3. 3. 2015
Když se přijmou zelené zákony, které mají drasticky omezit emise z elektráren, nikdo soudný nepůjde kupovat akcie hnědouhelných dolů. Některé dopady změn v zákonech na kapitálové trhy ovšem člověka přimějou pozvednout obočí. Nenapadnou každého hned. A přitom jsou tak nasnadě.
Za nevěru do krimu už v Koreji neplatí. Gumárenský průmysl slaví

V Jižní Koreji se stalo něco, co si v našich zeměpisných délkách můžeme asi jen těžko představit. Ve čtvrtek tamní nejvyšší soud zrušil zákon proti cizoložství. Ten v Jižní Koreji platil už od roku 1953 a ve zdraví přežil i sexuální revoluci. I dnes je jihokorejská společnost s rozhodnutím soudu spíš nespokojená. S trestáním nevěry – horní sazba byly až dva roky natvrdo – souhlasilo podle tamního průzkumu 60 procent žen a 63 procent mužů.

Zákon měl původně pomáhat zejména ženám, finančně zcela závislým na svých mužích. V někdejší silně patriarchální Koreji neměla manželka příliš mnoho možností, jak na manželovy zálety reagovat. Smysl zákona byl tedy víc ekonomický, jeho účelem nebylo viníka trestat, ale spíš chránit oběť, můžeme-li použít taková slova.

A svůj účel zřejmě zákon plnil. Loni bylo zaznamenáno 892 žalob, do vězení ale nikdo nešel. Všechny spory se řešily mimosoudním finančním vyrovnáním.

Nebývalo to tak ale vždycky. Od roku 1985 bylo pro nevěru obžalováno 53 000 Korejců a celkem 35 000 nevěrníků šlo „bručet“. Reálná hrozba tedy pořád existovala. A snad proto mělo rozhodnutí soudu takový razantní dopad na finančních trzích: zprudka totiž vystřelily vzhůru akcie společnosti Unidus Corp. Co má společného s nevěrou? Jednoduchá věc. Unidus Corp je jedním z největších výrobců prezervativů v Koreji. Akcie firmy za čtvrtek posílily o 15 procent a dosáhly tak limitu maximálního denního růstu korejské burzy. Alespoň akcionáři společnosti tedy mají určitě z rozhodnutí soudu radost. 


Perličky z trhů připravujeme ve spolupráci se společností ČP Invest

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+8
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Oblíbená témata

akcie, jižní korea, životní styl

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Co si počít, abyste nepočali: kolik stojí antikoncepce

8. 3. 2013 | Jitka Šorfová | 4 komentáře

Co si počít, abyste nepočali: kolik stojí antikoncepce

Vynález hormonální antikoncepce byl v šedesátých letech minulého století jedním ze spouštěčů sexuální revoluce. Nejvýznamnějším pozitivním dopadem jejího rozšíření je rapidní snížení... celý článek

Kolik stojí milenka? A vyplatí se?

27. 8. 2012 | Michal Chleboun | 20 komentářů

Kolik stojí milenka? A vyplatí se?

Pořídili jste si nebo si v nejbližší době hodláte pořídit milenku? Pokud ještě náhodou zkušenost z paralelního vztahu nemáte, měli byste vědět, co vás z finančního hlediska čeká.

Další důsledek krize? Byznys s kondomy roste

19. 8. 2012 | Tereza Mynářová

Další důsledek krize? Byznys s kondomy roste

Spotřeba kondomů v Česku roste a ekonomové se nemohou na příčinách dohodnout se zástupci firem. Zatímco druhá skupina poukazuje na úsporné důvody, které vyvolala krize, ekonomové operují... celý článek

Nejen dítě. Otec musí živit i „osamělou matku“!

14. 5. 2012 | Barbora Buřínská | 25 komentářů

Nejen dítě. Otec musí živit i „osamělou matku“!

Každý ví, že když otec nebude žít se svým dítětem a jeho matkou, čeká ho placení alimentů. Živit ale musí nejen svého potomka, právo dostávat od něj peníze na svou výživu má do dvou... celý článek

Krev, mléko a sperma. Tělo na prodej

23. 9. 2011 | Petra Dlouhá | 16 komentářů

Krev, mléko a sperma. Tělo na prodej

Každé zboží má svého kupce. Na prodej jsou i naše těla, respektive to nejlepší z nich. A legálně. Prostituci a „albánské ledvináře“ nechme stranou. Sperma, vajíčka, plazma, krev a vlasy…... celý článek

Partners Financial Services