Další důsledek krize? Byznys s kondomy roste

Tereza Mynářová | rubrika: Aktuálně.cz | 19. 8. 2012
Spotřeba kondomů v Česku roste a ekonomové se nemohou na příčinách dohodnout se zástupci firem. Zatímco druhá skupina poukazuje na úsporné důvody, které vyvolala krize, ekonomové operují demografickým vývojem.
Další důsledek krize? Byznys s kondomy roste

Byznys s prezervativy se ale každopádně může radovat, protože důsledek je pro něj potěšující. Za uplynulý rok jsme nakoupili 15,48 milionu kusů kondomů, což je téměř o šest set tisíc kusů více než o rok dříve.

Za kondomy jsme tak za uplynulý rok utratili zhruba 157,4 milionu korun.

Méně matek, nebo více obav?

Jak vyplývá z dat Českého statistického úřadu, Češi s pořizováním dětí během recese otálejí. V minulém roce se jich narodilo takřka o deset procent méně než v roce 2008.

V roce 2011 se v Česku narodilo celkem 108,7 tisíce dětí. V roce 2010 jich bylo přes 117 tisíc a oba roky předtím ještě o tisícovku více.

Podle zástupců firem, které dodávají na trh kondomy, se spotřebitelé v době krize více chrání před otěhotněním. „Lidé nevědí, jak na tom budou v budoucnu,“ vysvětluje například Martin Stavinoha z Mattes Group.

Markéta Šichtařová z Next Finance vidí za poklesem především demografický trend a stále častější odkládání porodu kvůli kariéře. Že samotná krize hrála zanedbatelnou roli, si myslí také ekonom Lukáš Kovanda.

Rodičovské počty

Výběr z kalkulaček na Peníze.cz:
spočítejte si, jestli máte nárok na porodné, kolik můžete dostat jako peněžitou pomoc v mateřství, kolik jako rodičovský příspěvek, kolik na přídavcích na děti, případně kolik dostanete na ošetřovném, pokud budete muset zůstat doma s nemocným dítkem.

„Ženy narozené během populačního boomu zejména první poloviny sedmdesátých let stihly v převážné většině do roku 2008 odrodit,“ uvádí expert. Potenciálních matek je nyní v Česku podle něj zkrátka méně.

Krize? Jedinečná příležitost

Osobně je však přesvědčen, že zakládat rodinu v době krize se naopak může vyplatit. Náklady obětované příležitosti (tedy cena nejhodnotnějšího statku, kterého se vzdáme ve prospěch jiného) pramenící z rodičovství jsou totiž nižší než v době konjunktury.

V době krize mzdy spíše stagnují, stejně tak existuje vyšší pravděpodobnost vyhazovu. Rodič svým odchodem na mateřskou obětuje méně, než kdyby měl před sebou možnost růstu.

„Tudíž, plánuje-li mladá rodina tak jako tak dítě a má-li alespoň jeden z manželů jisté zaměstnání, je rozhodně lepší rozšíření rodiny načasovat právě do hospodářsky náročné doby,“ věří Kovanda.

Optimismus zachovává i Šichtařová. „Sama mám děti tři. Nevidím žádnou spojitost mezi krizí a tím, zda by se měly rodit děti – ty budou žít dalších osmdesát nebo devadesát let, krize odezní po roce nebo dvou,“ komentuje pro Aktuálně.cz.

Samotné narození dítěte navíc podle ní navzdory mýtu, o jak drahou záležitost jde, nemusí stát téměř nic.

„Postýlka? Může spát s rodiči a bude navýsost spokojené. Kočárek? Může se nosit v klokance a bude ještě spokojenější. Drahá kojenecká výživa? Mateřské mléko nic nestojí,“ vyjmenovává ekonomka.

Propojeno: Mé drahé dítě...

Dá narození dítěte zabrat vaší peněžence, nebo je to radost zadarmo? Opravdu není potřeba kupovat všechno. Jenže někdy je tak těžké odolat. Vezměte si jenom, co musíte a co můžete pořídit už před narozením...

► Dítě: Průvan v peněžence. A to už před narozením!

Že krize nemá vliv na sníženou porodnost, potvrzuje i teorie ekonoma Jacoba Mincera. Ten se zabýval neoklasickým modelem plodnosti a mimo jiné došel k závěru, že na rozhodnutí mít dítě nemají vliv krátkodobé výkyvy (v době krize spíše výpadky) příjmu, ale celková finanční situace rodiny.

Kondomy zažívají boom

Anketa

Vy dva a pryž?

Češi každopádně za kondomy utratí rok od roku více. Za posledních dvanáct měsíců v obchodech, drogériích, lékárnách a na čerpacích stanicích nechali přes 157,4 milionu korun. Za červenec 2010 až červen 2011 to bylo o devět milionů korun méně než letos, ukázal výzkum agentury Nielsen.

Rostoucí tržby za roky 2009 a 2010 hlásí i největší tuzemský prodejce Vulkan Intim Brands, který dodává prezervativy Primeros. V roce 2009 utržil 9,1 milionu korun, v roce 2010 už atakoval 10 milionů korun.

Nejčastěji lidé podle agentury Nielsen nakupovali nearomatizované výrobky. Z vůní byly nejoblíbenější jahodová (přes 303 tisíc prodaných kusů) a banánová (113,8 tisíce ks).

Méně si pořizovali malá balení po třech, čtyřech nebo devíti kondomech. Ekonomická sada s 24 prezervativy naopak zaznamenala meziroční nárůst o 127 procent.

Celý článek si přečtete na Aktuálně.cz

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Neplatí alimenty? Jaké máte zbraně

18. 6. 2012 | Barbora Buřínská | 42 komentářů

Neplatí alimenty? Jaké máte zbraně

Když dítě zůstane žít jen s jedním z rodičů, druhý rodič musí na jeho výživu přispívat. Musí – ale často nepřispívá. Výsledek? Přibývá dětí, které kvůli nezodpovědnosti jednoho z rodičů... celý článek

Děti musí živit své rodiče! I zákon to říká

6. 6. 2012 | Barbora Buřínská | 27 komentářů

Děti musí živit své rodiče! I zákon to říká

Rodiče mají vůči svým dětem vyživovací povinnost. A platí to i obráceně. Děti se musí o své rodiče i prarodiče starat, když oni sami se starat nemohou. Pro ty, kteří to nevědí sami... celý článek

Školky jen pro vyvolené. Pomůžou „dětské skupiny“?

29. 5. 2012 | Petra Dlouhá | 7 komentářů

Školky jen pro vyvolené. Pomůžou „dětské skupiny“?

Má skvělou budoucnost, sotva začalo lézt, už vymýšlíte, jak ho pošlete na Harvard? Zadržte! Radši se začněte starat, aby ho vzali do mateřské školky. Dostat se do ní je u nás tvrdší... celý článek

Nejen dítě. Otec musí živit i „osamělou matku“!

14. 5. 2012 | Barbora Buřínská | 25 komentářů

Nejen dítě. Otec musí živit i „osamělou matku“!

Každý ví, že když otec nebude žít se svým dítětem a jeho matkou, čeká ho placení alimentů. Živit ale musí nejen svého potomka, právo dostávat od něj peníze na svou výživu má do dvou... celý článek

Rodiny 2012: na přídavky jich dosáhne víc, větší volnost při čerpání rodičovské

16. 2. 2012 | Barbora Buřínská | 3 komentáře

Rodiny 2012: na přídavky jich dosáhne víc, větší volnost při čerpání rodičovské

Od nového roku si některé rodiny s dětmi polepšily. Po zvýšení životního minima roste počet těch, kterým stát přispěje na porodném a na přídavcích na děti. Navíc rodiče s malými dětmi... celý článek

Partners Financial Services