Rozhovor | Ondřej Tůma | 30. 8. 2014 | 2 komentáře
Uznání odborníků sklidila už za svůj projekt Tramvaj pro Prahu. Mediálně známá ale začala být až díky vítězství v Národní ceně za studentský design s kolekcí erotických pomůcek Whoop de doo. I když mohla jít pracovat do zahraničí, rozhodla se nakonec zůstat v Česku a rozjet vlastní podnikání, které se netočí jen kolem Venušiných kuliček a vibrátorů.
Rozhovor | Ondřej Tůma | 6. 9. 2014
Pozornost si vydobyla, když získala cenu za studentský design. Samozřejmě k tomu přispělo to, že šlo o design erotickcých pomůcek. Že ale Anna Marešová nehraje na laciný efekt, to už víme z první části rozhovoru. V té druhé si budeme povídat obecněji o designu v zemi, kde je designérem každý, kdo vymaluje pokoj na růžovo.
Seriál | Lukáš Kovanda | 9. 9. 2014 | 9 komentářů
„Sobota, 31. prosince. Novoroční předsevzetí,“ zapisuje si Bridget Jonesová do deníku a pokračuje: „BUDU chodit do posilovny třikrát týdně – a nejen, abych si mohla koupit sendvič.“ V pokračování Deníku Bridget Jonesové hrdinka odhaluje, kolik zůstala předsevzetí dlužna. „Pondělí, 28. dubna,“ nadepisuje stránku, „Letošní počet návštěv posilovny: 1, cena roční permanentky: 370 liber; cena jedné návštěvy posilovny: 123 liber.“
Seriál | Lukáš Kovanda | 23. 9. 2014
Druhdy bývalo znakem spokojenosti a blahobytu pěkně klenuté bříško. Časy se mění.
Když se řekne | Zdeněk Bubák | 2. 10. 2014 | 9 komentářů
Do jakých akcií investují čeští multimilionáři a miliardáři? Jak se oblékají, v jakých jezdí autech? UniCredit Private Banking zveřejnil v rámci mezinárodní investiční konference Invest with the best, která se konala minulý týden v Galerii Rudolfinum v Praze, výsledky svého průzkumu o privátní klientele.
Rozhovor | Ondřej Tůma | 22. 11. 2014 | 9 komentářů
Propagátorka místního a kvalitního stravování. Organizátorka prvních farmářských trhů. Autorka populárních kuchařek. Gastroguru Hana Michopulu jde s kůží na trh. V centru Prahy otevřela bistro Sisters, ve kterém nabízí – chlebíčky. Humrovou pomazánku a oschlou okurku tu ale nečekejte.
Co si o tom myslíte | Gabriel Pleska | 27. 11. 2014 | 4 komentáře
Zdroje jsou. Neříkám, že je má každý, ale těch, co občas můžou pustit když ne chloupek, tak aspoň chlup, těch je dost. A bylo by na co přispívat. A pozor, nemyslím teď dobročinnost, můžete dostat zboží, dokonce takové, které by bez vás nevzniklo. A to vás bude hřát déle než samotná rozkoš z vlastnictví...
Rozhovor | Ondřej Tůma | 29. 11. 2014 | 9 komentářů
Ve druhé části rozhovoru s Hanou Michopulu budou v hlavní roli opět chlebíčky. Bavit se ale budeme i o farmářských trzích, záměru vlády vybrat v restauracích víc peněz na daních a taky o tom, proč by se měl podnikatel chovat ke svým zaměstnancům stejně jako k vlastním dětem.
Rozhovor | Ondřej Tůma | 17. 1. 2015 | 12 komentářů
Mívali jsme čtyři vysoké umělecké školy. Dávno tomu. Dnes chrlí absolventy těchto oborů řada regionálních univerzit. Uživí se? A je vůbec o jejich práci zájem, nebo spíš vítězí obecný nevkus? V dvojrozhovoru nám odpovídají dva profesoři Vysoké školy uměleckoprůmyslové.
Rozhovor | Monika Veselíková, Martin Vlnas | 7. 2. 2015
„Nejsme cestovní kancelář, ale spíš komunitní projekt, do kterého se může zapojit kdokoliv z jakéhokoliv koutu světa,“ tak popisuje Kateřina Mikulková cestovatelský start-up Travelove, který má spojit lidi, kteří rádi cestují, s těmi, kteří jim mají co ukázat.
Rozhovor | Ondřej Tůma | 14. 2. 2015 | 4 komentáře
„Například u vína jsou Češi stále znalejší a mají chuť poznávat a ochutnávat nové věci. Je dobře, že se tu už nerozlišuje jen mezi bílým a červeným, krabicí a lahví,“ říká v rozhovoru generální ředitel společnosti Premier Wines & Spirits Richard Švéda.
Když se řekne | Česká asociace pojišťoven | 23. 2. 2015
Když po pravidelném volejbálku přijdeme do práce se zafixovanou rukou, vítají nás heslem Sportem k trvalé invaliditě. Když to končí jen bandáží, navíc na vlastní končetině, je to legrace. Když se nám „podaří“ nešťastně ublížit jinému, veselé to nebude. A nejde jen o výčitky svědomí, ale taky o peníze. O pořádné peníze, kdyby to nedejpámbu skončilo tou invaliditou.
Co si o tom myslíte | Gabriel Pleska | 26. 2. 2015 | 20 komentářů
Říká se, že ve víně je pravda. Dokázat se to nedá. Zato že v některém víně je sajrajt a v některém že není víno, to se dokázat dá. Státní zemědělská a potravinářská inspekce zkontroluje ročně stovky vzorků stáčeného vína a třetina jich kontrolou neprojde. Ministerstvo zemědělství proto chystá represe. Nezapomeňte si včas udělat zásoby, možná se bude zakazovat.
Sloupek | Michal Valentík | 3. 3. 2015
Když se přijmou zelené zákony, které mají drasticky omezit emise z elektráren, nikdo soudný nepůjde kupovat akcie hnědouhelných dolů. Některé dopady změn v zákonech na kapitálové trhy ovšem člověka přimějou pozvednout obočí. Nenapadnou každého hned. A přitom jsou tak nasnadě.
Rozhovor | Monika Veselíková, Martin Vlnas | 7. 3. 2015 | 7 komentářů
„Chceme, aby si naši zákazníci kromě plné tašky odnášeli i příběh o tom, co kupují,“ popisuje Luděk Chini jednu z myšlenek, na které stojí síť obchodů a restaurací s kvalitními potravinami My Food Market.
Sloupek | Michal Kašpárek | 20. 3. 2015 | 5 komentářů
Držet očistnou hladovku znamená pokračovat v konzumním životním stylu jinými prostředky. Kdo chce překonat svoje žádosti a osvobodit ducha, ať jí blafy.
Rozhovor | Ondřej Tůma | 16. 5. 2015 | 2 komentáře
„Nesouhlasím s názory, že je trh na internetu nasycený a že se už nebudou opakovat příležitosti, které tu byly před rokem 2000,“ říká v exkluzivním rozhovoru Oldřich Bajer, jeden z nejúspěšnějších podnikatelů v historii českého internetu.
Co si o tom myslíte | Gabriel Pleska | 4. 6. 2015 | 46 komentářů
Nekuřácké hospody přibývaly i bez zákona. Valnou část těch zarytě kuřáckých beztak odstřelí evidence tržeb. Protikuřácké paragrafy tak jsou jen demonstrací síly. Nejlíp to prokazuje zákaz elektronických „cigaret“.
Komentář | Michal Kašpárek | 5. 6. 2015 | 22 komentářů
Optimistické odhady, kolik protikuřácký zákon přinese restauracím nových hostů, stojí na zbožných přáních.
Komentář | Michal Kašpárek | 15. 6. 2015 | 2 komentáře
Oslavování „projektů“ pomáhá rozdrolit hranici mezi prací a volným časem a umenšit význam bezcílné činnosti.
Komentář | Michal Kašpárek | 19. 6. 2015 | 13 komentářů
Zatímco hipsteři jsou v podstatě neškodní uctívači nevkusu, yuccies bez skrupulí proměňují města, ekonomiku a politiku podle svých představ.
Publicistika | Petra Dlouhá | 20. 6. 2015 | 3 komentáře
Poprvé roztočil jojo, když mu bylo dvanáct. Ve dvaceti se stal mistrem Evropy. A začal se rodit byznysplán… Původně pankáčskou firmu zakládali s bráchou v pokojíčku. Loni prodali joja za dvacet milionů.
Sloupek | Michal Kašpárek | 24. 7. 2015 | 3 komentáře
Společnost by měla být ke špekatým lidem shovívavější. Neubližují nikomu dalšímu, leda vlastnímu zdraví. A to ještě ne tolik, jak přesvědčují novodobí puritáni.
Komentář | Michal Kašpárek | 14. 8. 2015 | 6 komentářů
Trh s farmářskými potravinami roste moc rychle na to, aby ho zvládli zásobovat jen drobní zemědělci. Kontrol je málo a podvody se dají snadno skrýt. Co s tím?
Publicistika | Petra Dlouhá | 20. 8. 2015
Narodila se v Saigonu. Praha jí připadala jako jiná galaxie. Přiletěla v patnácti. Neuměla jazyk, všichni tu vypadali jako exoti a v šatech místních velikostí plavala. Začala si oblečení přešívat, skládat jako lego. Až se jednoho dne v galaxii Praha narodila nová hvězda: módní značka La Femme MiMi.
Co si o tom myslíte | Gabriel Pleska | 8. 10. 2015 | 18 komentářů
Podle světové morální policie se na světě tuze plýtvá potravinami. Argumenty proti už dnes nezní tak blbě jako někdejší Co by za to děti v Africe daly, teď se dbá na to, jak moc zbytečná produkce zatíží životní prostředí. A ve jménu morálky se začínají hlídat obchody, aby nevyhazovaly zboží těsně před koncem záruční doby. Kdy začnou kontrolovat vaše odpadky?
Rozhovor | Ondřej Tůma | 10. 10. 2015
S předním českým šéfkuchařem jsme si povídali o domácí gastronomii, elektronické evidenci tržeb a také michelinských hvězdičkách, které jsou pro něj zatím zakleté.
Rozhovor | Ondřej Tůma | 17. 10. 2015
Na českém kuchařském učňáku vás vařit nenaučí. Pokud to s řemeslem myslíte vážně, nechejte se třeba i za málo peněz zaměstnat v dobré restauraci, říká v druhém díle rozhovoru vyhlášený šéf Jan Punčochář. A mluví z vlastní zkušenosti. I když on sám kdysi utekl před známým poděsem Zdeňkem Pohlreichem.
Publicistika | Petra Dlouhá | 20. 10. 2015 | 2 komentáře
Rok co rok se v době jarní sklizně vydává s batohem na zádech na dvouměsíční pouť do čínských hor, do zapadlých vesnic na konci světa. Ochutnává čaj ze stoletých stromů. Nejlahodnější lístky přiváží domů. Prodává je pak zabalené do dobrodružství: čajové předplatné Meetea od Tomáše Rajnocha každý měsíc překvapí.
Očima expertů | Ondřej Tůma | 23. 10. 2015 | 21 komentářů
Milujete sladké? Bič na vás! Rádi si pochutnáte na grilované klobáse, škvarkové placce nebo slaďoučkém koblížku? Odnaučí vás to daň z cukru a tuku. A když neodnaučí, aspoň bude víc peněz na vaše léčení. Co na to ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček, kuchař Roman Vaněk, dietoložka Kateřina Cajthamlová, ekonom Aleš Michl a další osobnosti?